Tekeekö Instagram sinutkin onnettomaksi?

Toimitus

On perjantai ja olen menossa ulos syömään. Olen panostanut pukeutumiseeni ja laittanut hiukseni, eli nyt olisi täydellinen tilaisuus ottaa selfie ja rikkoa viikon jatkunut Instagram-hiljaisuus. Näen jo mielessäni, kuinka upealta kuva näyttäisi somevirrassa ja kuinka paljon tykkäyksiä saisin. Se nostattaisi varmasti vähän apeaa mielialaani. 

Suomen talvi päättää toisin. Asunnossani on pimeää ja kaikki kännykällä räpsimäni kuvat näyttävät epäselviltä. Päätän olla postaamatta.

Äh, mitä sitten, ettei juhla-asuni päässyt kuvaan? Kyllähän sen tulevat näkemään illallisseuralaiseni. Pettymys puskee kuitenkin pintaan. Täydellinen asu olisi ollut täydellinen Instagram-tilaisuus.   

Apua: Minusta on tullut juuri se tyyppi, joka en halua olla. Sellainen, joka antaa sosiaalisen median vaikuttaa elämäänsä.
 

Näyttelijä Emma Stone tilitti äskettäin Ellelle, että Instagramin mukatäydelliset elämät ärsyttävät häntä. ”Kun ihmiset kirjoittavat ’Elämä on ihanaa! En ole koskaan ollut näin onnellinen’, tekee vain mieli sanoa ’Ole hiljaa, tuo ei ole totta’,” Stone pamauttaa.

Monen muun julkkiksen lailla Stone ei käytä sosiaalista mediaa. Näyttelijä on sanonut, että se tekee ihmiset riippuvaisiksi ventovieraiden tykkäyksistä, nähdyksi tulemisesta ja muiden hyväksynnästä. 

Sama laulu on kuultu monta kertaa. Olen aina ajatellut, että olen some-kritiikin yläpuolella ja osaan käyttää somea mediakriittisesti. Tiedostan, että Instagram-kuvat ovat feikkiä (otanhan itsekin yhtä selfietä varten jopa 20 kuvaa, joista valitsen sen parhaan). 
 

Olen kuitenkin huomannut, että Instagram vaikuttaa elämääni enemmän ja enemmän negatiivisesti. Huomaan kadehtivani ihmisten täydellistä Insta-elämää. Muiden iloiset selfiet saattavat ärsyttää, jos itselläni on ollut surkea päivä. Vertaan omaa elämääni Instagramin kuvavirtaan ja stressaannun somehiljaisuudestani, jos tililläni ei ole tapahtunut mitään viikkoon. Kun postaan kuvan, huomaan pälyileväni puhelinta aika usein nähdäkseni kuka – ja kuinka moni – painaa sydäntä. Tykkäykset vaikuttavat mielialaani ehkä enemmän kuin pitäisi. Onkohan instailuni mennyt liian pitkälle?

Enkä varmasti ole ainoa, joka tuntee näin – tutkimuksissa on todettu, että some voi aiheuttaa masennusta. Pitäisikö minun sitten vain tehdä niin kuin Kendall Jenner ja muut julkimot ja lähteä Instagramista?

 

Ei. Pitää vain muuttaa suhtautumista Instagramiin. Sovelluksessa on paljon hyvää, jos sitä käyttää oikein. Esimerkiksi näin:
 

1. Älä tule riippuvaiseksi ventovieraiden hyväksynnästä. Muista, etteivät tykkäykset tai seuraajat merkitse mitään – oikeat ihmiset merkitsevät. Kun postaat jotain, yritä olla katsomatta kännykkääsi tuntiin. Näin todistat, ettei elämäsi pyöri muiden mielipiteiden ympärillä.

2. Poista ne tilit, jotka aiheuttavat ahdistusta. Jos joku päivittäin tuntuu hierovan täydellistä elämää naamaasi ja tämä saa sinut tuntemaan itsesi surkeaksi, paina Unfollow-nappulaa.

3. Älä jahtaa tykkäyksiä ja seuraajia. Päädyt vain kuvaamaan niitä samoja smoothie-kulhoja ja iloisesti poreilevia samppanjalasillisia kuin kaikki muutkin, etkä käytä appia itseäsi varten. Kuvaa sellaisia asioita, joilla on merkitystä sinulle.

4. Älä kadehdi ketään Instagram-kuvan perusteella. Oma elämäsi on luultavasti aivan yhtä ihanaa – et nyt vain sattunut ottamaan siitä kuvaa.

5. Käytä Instagramia kevyesti. Instagram on ihana sovellus, jos sitä käyttää visuaalisen inspiraation lähteenä ja tuttavien kuulumisten seuraamiseen. Se on myös apuväline sen huomaamiseen, että omassa elämässä on paljon kaunista, joka hyvinkin saattaa mennä ohi, ellei pidä silmiään auki. Et välttämättä olisi jäänyt ihastelemaan aamuauringon säteitä makkarisi seinällä, ellet olisi päättänyt ottaa siitä Instagramiin kuvaa.

6. Älä ota sitä liian vakavasti, se on vain appi.

 


Kuva: All Over Press

LUE MYÖS: Onko Instagramin aika ohi?

 

 

Kommentit

Kaisa H.

Mä olen laittanut instagramin push-ilmoitukset kokonaan pois päältä. Sillä on ollut ihan järjetön vaikutus, instagram oikeastaan unohtuu kokonaan. Silloin siihen voi uppoutua just silloin kun haluaa, ja mikä onkaan kivompaa kun reilu määrä tykkäyksiä kun muutaman tunnin päästä kuvan julkaisusta avaat sovelluksen :)

Toimitus
Toimitus

Tosi hyvä idea, noin aion itsekin tehdä! :) / Mia

paulahelena
ALUAP

Insta oli pitkään mun suosikkisomekanava enkä edellenkään siitä ahdistu mut käyttö on vähentynyt tosi paljon. Tästä kiitän hiljattain löytämääni ihan parasta somesovellusta YOU. Haluisin vaan et kaikki löytäis sen, se on maailman ihanin! :D ideana on että appi antaa pieniä tehtäviä valituista teemoista (esim mind, body, love jne.) ja näiden suorittamisesta otetaan sit kuva ja postataan sovellukseen. Meininki on tosi positiivinen ja tehtävät oikeesti ajatuksia herättäviä. Ideana on myös että tehtäviä tulee päivässä vaan rajallinen määrä eli et voi jäädä koukkuun.

Satunnainen Tarkkailija (Ei varmistettu)

Se, että aikuinen ihminen välittää pätkääkään tuntemattomien ihmisten tykkäyksistä ja tykkäämättömyydestä somessa lähentelee jo jonkinasteista mielenterveyden häiriötä.

jennajohannasi
Pirtti

Ei kaikkien Instagram ole feikkiä :)

Tai pelkästään täydellisiä smoothie bowleja ja poreilevia skumppalaseja, lavastuksia ja stailauksia, tai loputtomia epäaitoja selfieitä. En tunne ketään kenen Insta olisi moinen, enkä myöskään seuraa ketään tuntematonta sellaista. Seurattavaksi löytyy myös ihan aitoja ihmisiä, joiden kaikista kuvista ei ole suoristettu mattoja tai tasoiteltu naamaa.
Jos kirjoitan Instaani että olen onnellisimmillani, tarkoitan sitä todella.

sinii (Ei varmistettu)

Instagram on samaan aikaan sekä kiva paikka että ahdistava. On siellä niin todellista elämääkin kuin sitä täydellisyyttä hipovaa insta-elämää.
Aivan liian usein löydän itseni selailemassa niitä perfect tilejä ja perfect kroppia. Oma elämä alkaakin tuntua tylsältä ja oma pärstä rumalta:/
Toisinaan on ihanaa postata selfieitä, hyviä hetkiä rakkaiden kanssa, matkakuvia yms.
Pitäisi muistaa paremmin ja useammin, että insta ei ole todellista elämää. Sieltä löytyy niin filtteriä ja niitä täydellisiä kuvia, jotka ollaan valittu 100 muun kuvan joukosta.

Sitä ollaan aina into piukeana uudesta tykkäyksestä, ihanaa saada hyväksyntää jne. Ei se kuitenkaan pitkälle kanna elämässä :)
On se insta jännä paikka... Kaamea päivä takana, on itketty, huudettu ja olemus muistuttaa mörköä. Silti instassa parin viikon takainen iloinen selfie #lovemylife#happy

Taukoilija (Ei varmistettu)

Joskus on kyllä kiva pitää taukoa someilusta! Poistan välillä sovellukset kokonaan puhelimesta ja keskityn kirjoihin, yhdessäoloon ja rauhoittumiseen.

smuutsis (Ei varmistettu)

Amen! Tämä postaus on kuin suoraan omasta kynästäni. Instagram on kyllä KIVA sovellus, mutta sen selaaminen saa liian usein aikaan vain pahan mielen. :(

Vierailija (Ei varmistettu)

We all want this instagram hack at http://ighack.net .

Jumas (Ei varmistettu)

Poistin tilini tammikuussa 2016, sillä huomasin oikeasti ahdistukseni kasvaneen. Facebook, tai mikään muukaan sosiaalinen media ei aihettanut läheskään niin huonoa oloa kuin Instagram. Sillon kuin käytin pääsääntöisesti Instagramia - olin melko tikissä. Treenasin todella paljon, söin hyvin, otin jatkuvasti selfieitä ja jaoin "hetkiä elämästäni" joista piti tulla täydellisiä. Mikäli kuviin tuli vain vähän tykkäyksiä, poistin sen. Olin tarkka oman profiilini "seinästä" että se näytti täydelliseltä kokonaisuudelta: mikäli joku ei sopinut joukkoon - poistin sen. Kaikki piti hioa viimeisen päälle. Löysin parisuhteen myös kesän 2016 ja olin mitä onnellisin. Halusin todistaa sen myös muille, vaikka jälkeenpäin ajattelin, että sillä ei oikeasti ole mitään merkitystä. Lihoin kesä-joulukuun aikana ehkä noin 7kg ja huomasin pienen turvotuksen kasvoillani. Selfiet ei enään onnistuneetkaan niin hyvin, enkä halunnut näyttää muille epäonnistuneeni. Meillä kaikilla ihmisillä on tarve tulla hyväksytyksi, kuulluksi ja kuuluvansa joukkoon. Minulle siitä tuli pakonomaista ja erittäin ahdistavaa. Tammikuussa 2017 poistin sovelluksen, joten olen ollut nyt yli vuoden ilman ko. sovellusta. Ahdistus helpotti. Enkä kaipaa koko sovellusta enää. Välillä olen miettinyt, mitäköhän sinne Instagramiin kuuluu? Mutta kun olen ollut yli vuoden poissa, olen onneksi päässyt "tipahtamaan pois" siitä ajasta - ja hyvä niin.

Kommentoi