Tekeekö Instagram sinutkin onnettomaksi?

17.jpg

On perjantai ja olen menossa ulos syömään. Olen panostanut pukeutumiseeni ja laittanut hiukseni, eli nyt olisi täydellinen tilaisuus ottaa selfie ja rikkoa viikon jatkunut Instagram-hiljaisuus. Näen jo mielessäni, kuinka upealta kuva näyttäisi somevirrassa ja kuinka paljon tykkäyksiä saisin. Se nostattaisi varmasti vähän apeaa mielialaani. 

Suomen talvi päättää toisin. Asunnossani on pimeää ja kaikki kännykällä räpsimäni kuvat näyttävät epäselviltä. Päätän olla postaamatta.

Äh, mitä sitten, ettei juhla-asuni päässyt kuvaan? Kyllähän sen tulevat näkemään illallisseuralaiseni. Pettymys puskee kuitenkin pintaan. Täydellinen asu olisi ollut täydellinen Instagram-tilaisuus.   

Apua: Minusta on tullut juuri se tyyppi, joka en halua olla. Sellainen, joka antaa sosiaalisen median vaikuttaa elämäänsä.
 

Näyttelijä Emma Stone tilitti äskettäin Ellelle, että Instagramin mukatäydelliset elämät ärsyttävät häntä. ”Kun ihmiset kirjoittavat ’Elämä on ihanaa! En ole koskaan ollut näin onnellinen’, tekee vain mieli sanoa ’Ole hiljaa, tuo ei ole totta’,” Stone pamauttaa.

Monen muun julkkiksen lailla Stone ei käytä sosiaalista mediaa. Näyttelijä on sanonut, että se tekee ihmiset riippuvaisiksi ventovieraiden tykkäyksistä, nähdyksi tulemisesta ja muiden hyväksynnästä. 

Sama laulu on kuultu monta kertaa. Olen aina ajatellut, että olen some-kritiikin yläpuolella ja osaan käyttää somea mediakriittisesti. Tiedostan, että Instagram-kuvat ovat feikkiä (otanhan itsekin yhtä selfietä varten jopa 20 kuvaa, joista valitsen sen parhaan). 
 

Olen kuitenkin huomannut, että Instagram vaikuttaa elämääni enemmän ja enemmän negatiivisesti. Huomaan kadehtivani ihmisten täydellistä Insta-elämää. Muiden iloiset selfiet saattavat ärsyttää, jos itselläni on ollut surkea päivä. Vertaan omaa elämääni Instagramin kuvavirtaan ja stressaannun somehiljaisuudestani, jos tililläni ei ole tapahtunut mitään viikkoon. Kun postaan kuvan, huomaan pälyileväni puhelinta aika usein nähdäkseni kuka – ja kuinka moni – painaa sydäntä. Tykkäykset vaikuttavat mielialaani ehkä enemmän kuin pitäisi. Onkohan instailuni mennyt liian pitkälle?

Enkä varmasti ole ainoa, joka tuntee näin – tutkimuksissa on todettu, että some voi aiheuttaa masennusta. Pitäisikö minun sitten vain tehdä niin kuin Kendall Jenner ja muut julkimot ja lähteä Instagramista?

 

Ei. Pitää vain muuttaa suhtautumista Instagramiin. Sovelluksessa on paljon hyvää, jos sitä käyttää oikein. Esimerkiksi näin:
 

1. Älä tule riippuvaiseksi ventovieraiden hyväksynnästä. Muista, etteivät tykkäykset tai seuraajat merkitse mitään – oikeat ihmiset merkitsevät. Kun postaat jotain, yritä olla katsomatta kännykkääsi tuntiin. Näin todistat, ettei elämäsi pyöri muiden mielipiteiden ympärillä.

2. Poista ne tilit, jotka aiheuttavat ahdistusta. Jos joku päivittäin tuntuu hierovan täydellistä elämää naamaasi ja tämä saa sinut tuntemaan itsesi surkeaksi, paina Unfollow-nappulaa.

3. Älä jahtaa tykkäyksiä ja seuraajia. Päädyt vain kuvaamaan niitä samoja smoothie-kulhoja ja iloisesti poreilevia samppanjalasillisia kuin kaikki muutkin, etkä käytä appia itseäsi varten. Kuvaa sellaisia asioita, joilla on merkitystä sinulle.

4. Älä kadehdi ketään Instagram-kuvan perusteella. Oma elämäsi on luultavasti aivan yhtä ihanaa – et nyt vain sattunut ottamaan siitä kuvaa.

5. Käytä Instagramia kevyesti. Instagram on ihana sovellus, jos sitä käyttää visuaalisen inspiraation lähteenä ja tuttavien kuulumisten seuraamiseen. Se on myös apuväline sen huomaamiseen, että omassa elämässä on paljon kaunista, joka hyvinkin saattaa mennä ohi, ellei pidä silmiään auki. Et välttämättä olisi jäänyt ihastelemaan aamuauringon säteitä makkarisi seinällä, ellet olisi päättänyt ottaa siitä Instagramiin kuvaa.

6. Älä ota sitä liian vakavasti, se on vain appi.

 

lily_byline_mia_5.jpg

Kuva: All Over Press

LUE MYÖS: Onko Instagramin aika ohi?

 

 

Kommentit (10)
  1. Poistin tilini tammikuussa 2016, sillä huomasin oikeasti ahdistukseni kasvaneen. Facebook, tai mikään muukaan sosiaalinen media ei aihettanut läheskään niin huonoa oloa kuin Instagram. Sillon kuin käytin pääsääntöisesti Instagramia – olin melko tikissä. Treenasin todella paljon, söin hyvin, otin jatkuvasti selfieitä ja jaoin ”hetkiä elämästäni” joista piti tulla täydellisiä. Mikäli kuviin tuli vain vähän tykkäyksiä, poistin sen. Olin tarkka oman profiilini ”seinästä” että se näytti täydelliseltä kokonaisuudelta: mikäli joku ei sopinut joukkoon – poistin sen. Kaikki piti hioa viimeisen päälle. Löysin parisuhteen myös kesän 2016 ja olin mitä onnellisin. Halusin todistaa sen myös muille, vaikka jälkeenpäin ajattelin, että sillä ei oikeasti ole mitään merkitystä. Lihoin kesä-joulukuun aikana ehkä noin 7kg ja huomasin pienen turvotuksen kasvoillani. Selfiet ei enään onnistuneetkaan niin hyvin, enkä halunnut näyttää muille epäonnistuneeni. Meillä kaikilla ihmisillä on tarve tulla hyväksytyksi, kuulluksi ja kuuluvansa joukkoon. Minulle siitä tuli pakonomaista ja erittäin ahdistavaa. Tammikuussa 2017 poistin sovelluksen, joten olen ollut nyt yli vuoden ilman ko. sovellusta. Ahdistus helpotti. Enkä kaipaa koko sovellusta enää. Välillä olen miettinyt, mitäköhän sinne Instagramiin kuuluu? Mutta kun olen ollut yli vuoden poissa, olen onneksi päässyt ”tipahtamaan pois” siitä ajasta – ja hyvä niin.

  2. We all want this instagram hack at http://ighack.net .

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *