Tekoturkis: hyvä vai huono asia?

Toimitus

Tänään vietetään kansainvälistä tekoturkispäivää (kyllä, kaikelle on nykyään oma teemapäivänsä). Mutta onko tekoturkki teemapäivän väärti? Onko se edes hyvä valinta?

Tekoturkis on tietenkin eläinystävällisempi ja eettisempi vaihtoehto kuin oikea turkis. Mutta entä jos, ja kun, joku erehtyy luulemaan tekoturkistasi oikeaksi? Toimiiko tekoturkiksen kantaja turkisteollisuuden kävelevänä mainoksena? Laadukkaista tekoturkiksista kun ei välttämättä heti erota, onko kyseessä oikea vai feikki.

Markkinoilla on paljon myös pörrötakkeja, jotka eivät edes yritä näyttää oikealta tavaralta. Joidenkin turkisten vastustajien mielestä nämäkin takit ovat ongelmallisia. Heidän mielestään mihin tahansa feikkiturkikseen pukeutuja viestii, että hän hyväksyy lookin, joka pohjautuu kuolleeseen eläimeen. Vaikkei hän ikinä pukisi ylleen oikeaa turkista, hän ylläpitää käsitystä siitä, mikä näyttää esteettiseltä.

Toinen kysymys on tekoturkiksen ekologisuus. Tekoturkikset valmistetaan tekokuiduista, jotka puolestaan valmistetaan öljystä, eli uusiutumattomasta luonnonvarasta. Tekoturkis maatuu todella hitaasti – joidenkin ennusteiden mukaan yhtä hitaasti kuin muovipussi, eli 500–1000 vuodessa. Se on ongelma, jos trendikkään ja halvan tekoturkiksen ostaa mielijohteesta eikä käytä sitä yhtä sesonkia pidempään.

Onko meidän ylipäätään pakko imitoida eläinperäisiä tuotteita? Mitä jos käyttäisimme vain tavallisia takkeja? Tekoturkis on vähän sama asia kuin keinotekoinen liha: miksemme vain voi keksiä muuta syötävää sen sijaan, että rakennamme laboratorioissa pihvejä?

Koska ihminen on mukavuudenhaluinen ja muutosvastainen olento. Ekologisesta ja eettisestä näkökulmasta kyseenalaiset tapamme ovat verrattavissa tupakointiin. Jokainen sauhuttelija tietää, ettei tapa ole terveellinen, mutta jatkaa, koska lopettaminen on niin vaikeaa. Jotta tupakoija muuttaisi tapojaan, hänelle pitää tuputtaa informaatiota terveysriskeistä ja tarjota korvikkeita. Sama pätee turkikseen ja lihansyöntiin: eettiset ja ekologiset ongelmat on helppo unohtaa, ellei niistä puhuta. Luopuminen on vaikeaa, mutta päätös on helpompi, jos tarjoilla on hyviä korvikkeita.

Moni ongelma ratkeaisi, jos turkistarhaus kiellettäisiin koko maailmasta. Silloin jokainen tietäisi, että kaupungilla näkyvät turkikset ovat tekoturkista tai vintagea. Kun kenelläkään ei olisi mahdollista ostaa uutta turkista, vintage-turkista voisi käyttää paremmalla omallatunnolla. Tekoturkisten laatuun alettaisiin myös panostaa entistä enemmän. Itse olen nimittäin sitä mieltä, että puhtaasti esteettisestä näkökulmasta tarvitsemme elämäämme enemmän pehmeitä ja pörröisiä tekoturkiksia, joihin voimme talvella piiloutua.

Kuva: Shrimps. Brittiläinen Shrimps on tekoturkiksiin erikoistuva vaatemerkki, joka on tullut tunnetuksi värikkäistä ja todella laadukkaista pörrötakeistaan.

LUE MYÖS:
Miksi mummopikkarit ovat muotia? 
 
Facebook-kirppikset, miksi niissä liikkuu vain friikkejä ja feidaajia?

Kommentit

Pörrötakit (Ei varmistettu)

Pörrö ja tekoturkistakit kuuluu mun mielestä talveen, niihin on ihana kietoutua kylmällä ilmalla ja ne vielä näyttää tyylikkäiltä kaiken lisäksi! Oikeaa turkista en kannata enkä myöskään ostaisi, mutta itse en koe, että tekoturkistakki olisi yhtään sen pahempi valinta kun muukaan takki:) JOULU

Iidaaaaaaa (Ei varmistettu)

Tykkään pörrötakeista ja sellainen voisikin olla kiva JOULUlahja. :)

annepa (Ei varmistettu)

Siis ihanko oikeasti te rinnastatte fyysisen riippuvuuden johonkin... muotiin?

Jappinappi (Ei varmistettu)

Turkikset ei ole mun juttu, ei edes tekoversiot. Mielestäni sellaisissa karvamuhkuvaatteissa tulee vain kömpelö olo. (P.S. JOULU)

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen itse turkistarhausta vastaan (metsästetyt turkikset + kirpparilta ostetut + oikeasti hyvissä oloissa kasvaneet ok), mutta minkäs minä sille teen jos joku turkiksia käyttää tahtoo. Kyllähän ne ihanan pehmeitä ja lämpimiä ovat. Provosoinninhalua en kuitenkaan ymmärrä - se pyyhkii samoin tein kaiken eleganssin turkiksen käytöstä ja jäljelle jää sama vaikutelma kuin "Nakki on murha!" -paitoja käyttävistä ihmisistä.

JOULU <3

Oselottihattu (Ei varmistettu)

Minä nimenomaan perustelin leoparditekoturkin hankkimisen itselleni sillä, että se herättää ajatuksia. Saatan vielä yhdistää sen kangaskassiin, jossa on uhanalaisten eläinten kuvia. Muutenkin pyrin pukeutumaan ajatuksella ja siten, että asukokonaisuuksilla on useampia tasoja ja viestin aina jotain vaatteillani. Yleensä viesti ei ole se, että paidassa lukisi jotain, mutta printtejäkin harrastan, erityisesti, jos niistä syntyy vuoropuhelua muun asun kanssa. Elän kontrasteista. Minun on vaikea ymmärtää ihmisiä, jotka panostavat pukeutumiseen, mutta joilla ei silti tunnu olevan mitään sanottavaa pukeutumisellaan. Minä tylsistyn, jos kaikki mitä teen ei toimi ainakin kolmella tasolla samanaikaisesti.

Vierailija (Ei varmistettu)

Turkis hyvä, tekoturkis ei.

Lukumato

Eikö muovitakin ostaminen ole tuhannen vuoden maatumisajalla hiukan suurempikin ongelma kuin jos sen käyttöikä olisi yksi talvi? Kaksi talvea? Kolme? Niin jäljelle jää vain 997 vuotta maatumista. 

"Moni ongelma ratkeaisi, jos turkistarhaus kiellettäisiin koko maailmasta. Silloin jokainen tietäisi, että kaupungilla näkyvät turkikset ovat tekoturkista tai vintagea. Kun kenelläkään ei olisi mahdollista ostaa uutta turkista, vintage-turkista voisi käyttää paremmalla omallatunnolla."

Ratkeaisi myös alkuperäiskansojen porotalous vai olisivatko he poikkeustapaus?

Käytän omaa kirpputoriturkistani jo nyt vallan hyvällä omallatunnolla, koska uskon myös luonnon kannalta kestäviin tuotteisiin ja takki ylläni on parempi kuin roikkumassa Pelastusarmeijan rekissä, koska jollekulle voi tulla sen nähdessään paha mieli.  

hohhoijaa (Ei varmistettu)

Muovi on yksi suurimpia uhkia luonnolle ja eläimille. Levitämme ympäristöön pieniä muovihiukkaisia. Muovin käyttöä pyritään jo vähentämään esimerkiksi myymällä paperikasseja. Vesistössä muovi kertyy trofiatasolta toiselle. Jokainen kala joutuu syömään muovia tahtomattaan. Tekokuituvaatteet kuten tekotukis lisäävät luonnon muovikuormaa. Aito turkis ei rasita ekologiseti luontoa ja eläimiä. Aito turkisvaate sopii Suomen kylmään talveen.

Toimitus
Toimitus

Moikka!

Kyllä, kuten jutussa mainittiin, tekoturkis ei välttämättä ole kovin ekologinen valinta. 

Muttei aidon turkiksen ekologisuudessakaan ole mielestäni hurraamista. Maailmanpankin selvityksen mukaan turkisteollisuus on yksi viidestä teollisuudenalasta, jotka saastuttavat raskasmetallipäästöillään eniten ympäristöä. Turkis nimittäin käsitellään kemikaaleilla, jottei se hajoaisi niin nopeasti. Mm. Belgiassa ja Kanadassa turkisteollisuutta on kielletty väittämästä, että turkki on ekologinen valinta. Esim. tässä artikkelissa käsitellään tätä asiaa: https://www.theguardian.com/sustainable-business/sustainable-fashion-blog/is-fur-trade-sustainable

Terkuin, Mia / Toimitus

Kommentoi