Tekoturkis: hyvä vai huono asia?

Resort_LOOKBOOK5.jpg

Tänään vietetään kansainvälistä tekoturkispäivää (kyllä, kaikelle on nykyään oma teemapäivänsä). Mutta onko tekoturkki teemapäivän väärti? Onko se edes hyvä valinta?

Tekoturkis on tietenkin eläinystävällisempi ja eettisempi vaihtoehto kuin oikea turkis. Mutta entä jos, ja kun, joku erehtyy luulemaan tekoturkistasi oikeaksi? Toimiiko tekoturkiksen kantaja turkisteollisuuden kävelevänä mainoksena? Laadukkaista tekoturkiksista kun ei välttämättä heti erota, onko kyseessä oikea vai feikki.

Markkinoilla on paljon myös pörrötakkeja, jotka eivät edes yritä näyttää oikealta tavaralta. Joidenkin turkisten vastustajien mielestä nämäkin takit ovat ongelmallisia. Heidän mielestään mihin tahansa feikkiturkikseen pukeutuja viestii, että hän hyväksyy lookin, joka pohjautuu kuolleeseen eläimeen. Vaikkei hän ikinä pukisi ylleen oikeaa turkista, hän ylläpitää käsitystä siitä, mikä näyttää esteettiseltä.

Toinen kysymys on tekoturkiksen ekologisuus. Tekoturkikset valmistetaan tekokuiduista, jotka puolestaan valmistetaan öljystä, eli uusiutumattomasta luonnonvarasta. Tekoturkis maatuu todella hitaasti  joidenkin ennusteiden mukaan yhtä hitaasti kuin muovipussi, eli 5001000 vuodessa. Se on ongelma, jos trendikkään ja halvan tekoturkiksen ostaa mielijohteesta eikä käytä sitä yhtä sesonkia pidempään.

Onko meidän ylipäätään pakko imitoida eläinperäisiä tuotteita? Mitä jos käyttäisimme vain tavallisia takkeja? Tekoturkis on vähän sama asia kuin keinotekoinen liha: miksemme vain voi keksiä muuta syötävää sen sijaan, että rakennamme laboratorioissa pihvejä?

Koska ihminen on mukavuudenhaluinen ja muutosvastainen olento. Ekologisesta ja eettisestä näkökulmasta kyseenalaiset tapamme ovat verrattavissa tupakointiin. Jokainen sauhuttelija tietää, ettei tapa ole terveellinen, mutta jatkaa, koska lopettaminen on niin vaikeaa. Jotta tupakoija muuttaisi tapojaan, hänelle pitää tuputtaa informaatiota terveysriskeistä ja tarjota korvikkeita. Sama pätee turkikseen ja lihansyöntiin: eettiset ja ekologiset ongelmat on helppo unohtaa, ellei niistä puhuta. Luopuminen on vaikeaa, mutta päätös on helpompi, jos tarjoilla on hyviä korvikkeita.

Moni ongelma ratkeaisi, jos turkistarhaus kiellettäisiin koko maailmasta. Silloin jokainen tietäisi, että kaupungilla näkyvät turkikset ovat tekoturkista tai vintagea. Kun kenelläkään ei olisi mahdollista ostaa uutta turkista, vintage-turkista voisi käyttää paremmalla omallatunnolla. Tekoturkisten laatuun alettaisiin myös panostaa entistä enemmän. Itse olen nimittäin sitä mieltä, että puhtaasti esteettisestä näkökulmasta tarvitsemme elämäämme enemmän pehmeitä ja pörröisiä tekoturkiksia, joihin voimme talvella piiloutua.

lily_byline_mia_5.jpg

Kuva: Shrimps. Brittiläinen Shrimps on tekoturkiksiin erikoistuva vaatemerkki, joka on tullut tunnetuksi värikkäistä ja todella laadukkaista pörrötakeistaan.

LUE MYÖS:Miksi mummopikkarit ovat muotia? 
 Facebook-kirppikset, miksi niissä liikkuu vain friikkejä ja feidaajia?

Kommentit (10)
 1. Muovi on yksi suurimpia uhkia luonnolle ja eläimille. Levitämme ympäristöön pieniä muovihiukkaisia. Muovin käyttöä pyritään jo vähentämään esimerkiksi myymällä paperikasseja. Vesistössä muovi kertyy trofiatasolta toiselle. Jokainen kala joutuu syömään muovia tahtomattaan. Tekokuituvaatteet kuten tekotukis lisäävät luonnon muovikuormaa. Aito turkis ei rasita ekologiseti luontoa ja eläimiä. Aito turkisvaate sopii Suomen kylmään talveen.

  1. Moikka!

   Kyllä, kuten jutussa mainittiin, tekoturkis ei välttämättä ole kovin ekologinen valinta. 

   Muttei aidon turkiksen ekologisuudessakaan ole mielestäni hurraamista. Maailmanpankin selvityksen mukaan turkisteollisuus on yksi viidestä teollisuudenalasta, jotka saastuttavat raskasmetallipäästöillään eniten ympäristöä. Turkis nimittäin käsitellään kemikaaleilla, jottei se hajoaisi niin nopeasti. Mm. Belgiassa ja Kanadassa turkisteollisuutta on kielletty väittämästä, että turkki on ekologinen valinta. Esim. tässä artikkelissa käsitellään tätä asiaa: https://www.theguardian.com/sustainable-business/sustainable-fashion-blog/is-fur-trade-sustainable

   Terkuin, Mia / Toimitus

 2. Eikö muovitakin ostaminen ole tuhannen vuoden maatumisajalla hiukan suurempikin ongelma kuin jos sen käyttöikä olisi yksi talvi? Kaksi talvea? Kolme? Niin jäljelle jää vain 997 vuotta maatumista. 

  Moni ongelma ratkeaisi, jos turkistarhaus kiellettäisiin koko maailmasta. Silloin jokainen tietäisi, että kaupungilla näkyvät turkikset ovat tekoturkista tai vintagea. Kun kenelläkään ei olisi mahdollista ostaa uutta turkista, vintage-turkista voisi käyttää paremmalla omallatunnolla.”

  Ratkeaisi myös alkuperäiskansojen porotalous vai olisivatko he poikkeustapaus?

  Käytän omaa kirpputoriturkistani jo nyt vallan hyvällä omallatunnolla, koska uskon myös luonnon kannalta kestäviin tuotteisiin ja takki ylläni on parempi kuin roikkumassa Pelastusarmeijan rekissä, koska jollekulle voi tulla sen nähdessään paha mieli.  

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *