Testasimme: Nämä ovat parhaat vegaaniset kahvimaidot

Toimitus

Ennen kaupan soijamaitonurkka oli pölyinen, hylätty paikka, mutta nyt juomissa löytyy: riisiä, mantelia, soijaa, kauraa... Mutta mikä niistä sopii parhaiten perinteisen kahvimaidon korvikkeeksi? Toimituksen maitokahvinarkomaanit testasivat.

Planti riisijuoma, 1/5 pistettä

ERIKOISTA: Gluteeniton ja soijaton vaihtoehto on mieto vaihtoehto maidolle. MITÄ TAKOITTAA?

TESTIFIILIS: ”Ajatus riisistä kahvissa ei kutkuttele makuhermoja, mutta testattava mikä testattava. Riisimaito on kokeilemistani kasvismaidoista kaikista veitsin, ja tuloksena on vain asteen verran vaaleampi kahvi, joka maistuu pahvilta.  Ei kahviin, mutta aamiasmurojen kanssa tämä maistuu erityisen hyvin. Maito on turhan makeaa juotavaksi sellaisenaan minulle. Hyla-maidon makuun tottuneille tämä olisi oiva vaihtoehto.” Anne

HINTA: n. 1,95e/l

SOPIIKO KAHVIMAIDOKSI? 1/5 Vetisyytensä takia ei toimi kahvin kanssa.

 

 

Alpro kookospähkinäjuoma, 3/5 p.

ERIKOISTA: Ei lisättyä sokeria vaan luonnollista makeutta kookoksesta.

TESTIFIILIS ”Tuttava lupaa kookosmaitojuoman sopivan hyvän kahviin, ”eikä se, usko tai älä, maistu yhtään kookokselle”. Uskallan siis testata, vaikka inhoan kookoksen makua muissa kuin curryruoissa. Sekoitan paksua juomaa kahviin, joka tuoksuu nyt kookokselta. Maistan. Kahvi on aika kermaisen ja lattemaisen oloista. Mutta kyllä tässä vahvempi kuin vieno kookoksen maku on. Ei jääkaappini vakioasukkaaksi.” Anna

HINTA: n. 3 e/l

SOPIIKO KAHVIMAIDOKSI? 3/5 Jos rakastat kookoksen makua, tämä on ihan ok, miedonmakuinen korvike.

 

Oatly Kaurajuoma, 3/5 p. ja Oatly iKaffe -kaurajuoma, 4/5 p.

ERIKOISTA: Kummastakaan kaurajuomasta ei löydy lainkaan lisättyä sokeria. iKaffe on erityisesti kehitelty juuri kahviin ja on vaahdottajien suosikki!

TESTIFIILIS: ”Kauramaitoa on oltava jääkaapissa aina jossain muodossa. iKaffen tultua markkinoille, on siitä tullut meidän ykkös kahvimaito, mutta perinteinen kaurajuoma toimii ruoanlaitossa ja aamupalapöydässä. Loraus kaurajuomaa puuron joukkoon tekee lopputuloksesta ihanan täyteläisen. Kahvimaitona perinteinen kaurajuoma sopii heille ketkä eivät halua kermaista lopputulosta. Eli tämä on teille, rasvattoman maidon ystävät. iKaffe sen sijaan vaahdottuu yhtä hyvin kuin lehmänmaito. Mutta mikä pettymys, vaahto ei (tietenkään) ole yhtä herkullista kuin maitovaahto, vaan maistuu siltä kuin lusikoisi ilmaa.” Anna ja Anne, molemmat testasivat

HINTA: Kaurajuoma n. 1,99€/l ja iKaffe n. 2,60 e/l

SOPIIKO KAHVIMAIDOKSI: Kaurajuoma - 3/5 Lopputulos ei ole täyteläinen, mutta ihan juotava. iKaffe - 5/5 Sopii erinomaisesti kahvimaidoksi, ei juoksetu ja vaahdottuu hyvin, mutta maku on tavalliseen kahvimaitoon tottuneelle melko kaurapuuromainen. Tämä on kuitenkin monen vegaanin suosikki.

 

Alpro mantelijuoma, 4/5 p.

ERIKOISTA: Mantelimaito sopii makunsa puolesta hyvin myös tuorepuuron nesteeksi tai smoothieen.

TESTIFIILIS ”Tämähän on aika ok! Ei tämä lehmänmaidolta maistu, mutta makeutettu mantelimaito on herkullista yhdistettynä vahvaan kahviin, vaikkakin se voi jäädä lillumaan lautoiksi kahvin pinnalle. Mantelimaito upposi mukisematta myös lapselle, joka nyrpistelee nenäänsä kauramaidolle ja soijamaidolle. Tämä kelpasi siitäkin huolimatta, että tölkissä on lapsen mukaan tylsempi kuva kuin se tuttu sininen lehmä.” Anna

HINTA n. 3,30 e/l

SOPIIKO KAHVIMAIDOKSI? 4/5 Ei maistu perinteiselle maidolle, mutta antaa kahviin mukavan eksoottisen säväyksen.

 

Alpro Soya Original, 4/5 p.

ERIKOISTA: Soijamaito on perinteisin ja tutuin lehmänmaidonkorvikkeista. Se on hyvä kalsiumin ja proteiinin lähde.

TESTIFIILIS: ”Soijamaidon makuun tottumiseen saattaa mennä hetki, mikäli on lehmänmaidon ystävä. Ystävän kommentti soijamaitolatesta oli  ”tämä maistuu maalle”, siis hyvällä tavalla. Itselleni tämä hieman makeutettu soijamaito on ainut kasvismaito, jota pystyn juomaan paljailtaan. Tämä on ykkösvalinta tulisten ruokien kanssa. Kahvin ja soijamaidon yhdistäminen on tuuripeliä, sillä välillä maito sekoittuu täydellisesti ja välillä se sakkaantuu. Mutta makuyhdistelmänä toimiva!” Anne

HINTA: n. 2,15€

SOPIIKO KAHVIMAIDOKSI? 4/5 Jokin päivä ratkaisen sen miten saan estettyä sakkaantuminen.

Lue myös: Kolme tekosyytä karttaa lihatonta lokakuuta (ja ratkaisut ongelmiin).
testasimme myös: 7 tapaa käyttää kookosöljyä

Kuvat: iStock Photos

 

 

Kommentit

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Oatlyn iKaffe mahdollisti sen, että maito jäi vihdoinkin pois ruokavaliosta. Se on niiiiin hyvääää kaffessa!

mystery
Vision One

Mun mielestä kaikki Oatlyn tuotteet maistuu pahvilta ja paksuuntuu oudosti kahvissa, oon ollut hämmentynyt miten juuri heidän hienoilla pakkauksillaan ja hyvällä markkinoinnilla on niin surkea tuote.

Ehdottomat suosikit on Rainbown ja Lidlin kauramaidot. Paras koostumus, hinta ja maku. Kannattaa kokeilla :) 

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Jossakin vegaaniryhmässäkin puhuttiin tuosta paksuuntumisesta. Itsellä Oatly iKaffe ei koskaan paksuunnu ja on ihan pööfekt (perus kauramaito paksuuntuu aina ja on kamalaa kahvissa). Että varmaan ne lämpötilat vaikuttaa. Itse lämmitän maidon mikrossa ja lisään espressokahvia. Mut makuasioitahan nämä- ei voi kiistellä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis Rainbown kauramaito on ehdottomasti paras! Oatlyn Kaffe on hyvä kakkonen, mutta hinta-laatusuhteeltaan ostan aina ennemmin Rainbown jos sitä kaupassa on, se on sopivasti vähän makeahkoa ja ei koskaan sakkaannu kupissa.

normaali katastrofi

Manteli on super, kauramaitoa ei kahvinrakastaja yksinkertaisesti pysty käyttämään; kaurapuuro kaurapuurona, en mä tahdo mun kahvistakin puuron makuista. Yääh.

Oon kuullut huhua, että sakkaantumiseen vaikuttaisi eniten lämpötilaerot, joten maidon lämmittämisen pitäisi auttaa tähän. En itse juo kahvia (vaan teetä), joten en ole testaillut.

kkaata (Ei varmistettu)

Soijamaidon lämmittäminen esim. mikrossa estää sen sakkaantumisen kahvissa! :) Itse kaadan aina mukiin ensin soijamaidon, pyöräytän sitä mikrossa ja sitten kaadan kahvin perään - 5/5.

Vierailija (Ei varmistettu)

Miksette testanneet tuotteita sokkona? Itseäni kiinnostaisi kovasti tämmöinen kasvimaitovertailu, mutta tuntuu vaikealta luottaa tulosten puolueettomuuteen jos koehenkilöt tietävät mitä juovat.

Toimitus
Toimitus

Halusimme pitää testin rentona ja testata tuotteet nimenomaan arkikäytössä, että miten maito taipuu erilaisiin extemporetarpeisiin kahvin lisäksi (maistuu lapselle, sopii muroihin jne.) Siksi emme järjestäneet virallista sokkotestiä - mutta kiitos kehitysideasta! 

HanKo
Running on Tofu

Psst. Alpro Soya for Professionals. Ei paakkunnu. :) Alpron makeuttamatonta soijamaitoa en oo myöskään saanut klimmpiintymään (toistaiseksi).

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen ollut pitkään vannoutunut maitokahvifani, tosin kahvini on siis todella kahvi maidolla, ei maitoa kahvilla, kuten monen kuulee tekevän.. Pari viikkoa sitten ostin kokeiluun rainbown kauramaidon ja kokeilin kahviin. Ei kovin hyvä idea, tuumin ensin. Mutta sitten sama jatkui seuraavana päivänä ja purkin tyhjentymiseen saakka. Ja tulos on se, että taidan huomenaamunakin kaataa normimaidon sijasta kauramaitoa, olen tosiaan tykästynyt tuohon makuyhdistelään.. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kauramaidot menee sellaisenaan, mutta kahvin kanssa ne on ihan liian puisevan makuisia! Alpron Soya Light lämmitettynä ennen kahvin kaatamista kuppiin toimii ainakin mulla parhaiten :)

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Mulla ainoa, joka on toiminut maultaa ja ei sakkaudu kahvissa, on kylmä mantelimaito. Kaura ja soija sakkautuu aina, ellei niitä lämmitä ja vaahdota osaksi juomaa.

Toimitus
Toimitus

Tosi hyviä vinkkejä, kiitos kommenteista! <3

ei sakkaa (Ei varmistettu)

Soijamaito ei sakkaudu, kun laittaa sen ensin, sit kahvin! :)

vegaanipoliisi (Ei varmistettu)

Moni kommentoi, että "kauramaidot sitä" ja "soijamaidot tätä", mutta on hyvä muistaa, että maitolaatujenkin kesken on huomattavia eroja. Kauramaidoista Rainbow on mielestäni parasta (ja parasta ylipäänsä kahvin kanssa), Lidlin luomu ihan ok ja iKaffe menettelee. Muut kauramaidot aivan kamalia kahvissa. Soijamaidoista Alpron Light ja Professional ovat ainoat kelvolliset, kaikki muut sietämättömiä. Rainbow'n kauraa ja Alpron Lightia en ole koskaan saanut sakkaantumaan kahvissa, vaikken edes lämmitä maitoa etukäteen.

Harmi kyllä usein on tarjolla vain jotain makeuttamatonta soijamaitoa tai mitä lie kauramaitoa, ja silloin jää kyllä kahvit hörppimättä. Ei siis kannata muodostaa mielipidettään koko maitolaadusta pelkästään parin esimerkin perusteella!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kannattaa lukea niitä tuoteselosteita huolellisesti. Mikäli on kiinnostunut muustakin kuin mausta, niin mantelimaito sisältää esim. Emulgiointianeita. Mieluummin syön mantelit mantelina ja maidon maitona, ettei tarvitse kroppaan tunkea myrkkyjä.

Miny (Ei varmistettu)

Sattuipa sopivasti tämä. Juuri tällä viikolla mietin että mitä maidotonta kahvimaitoa uskaltaisi kokeilla sen jälkeen kun soijamaito sakkaantui. Nyt tiedän myös syyn. Ja kommenteissa myös todella monta vinkkiä näin aloittelijalle. Kiitos

Ryökköö (Ei varmistettu)

Kokeilin juuri iKaffea kahviin, ja hyvin vastasi kulutusmaitoa, eikä sakkautunut. Jopa sellaisenaan menettelee - hinta vaan on kova pönikällä!

Kommentoi