#trendihaastaa: Mikä kirja muutti elämäsi?

Toimitus

 

Joskus käsiin eksyy elämää suurempi kirja. Sellainen, joka tarjoaa juuri siihen hetkeen tai elämäntilanteeseen niin hienon oivalluksen, että se muuttaa jotain lukijan sisältä. Elämää suurempi kirja voi ravistella ajatusmaailmaa, saada lukijan toimimaan toisin tai tarjota lohtua, helpotusta tai naurua oikeassa kohdassa. Tällaisen kirjan kannet sulkiessa olo voi olla iloinen, surullinen tai pöllämystynyt jopa päiväkausia. Joskus kirjan tuoma oivallus tulee vasta jälkeenpäin. Kirjan tapahtumat tai vaikka joku tietty kohtaus voi jäädä mieleen pyörimään pitkäksi aikaa. Tai pelkästään kirjan tunnelma.

Tällaisia kirjoja ei tule kovin usein vastaan, ja siksi haluammekin laittaa hyvän kiertoon. Osallistu Trendin haasteeseen ja kerro:

mikä kirja muutti elämäsi?

Miksi kirja oli niin hyvä? Mikä sinussa muuttui lukemisen myötä? Kenelle suosittelisit kirjaa? Palamme halusta lukea hyvistä kirjoista (ja hyviä kirjoja!).

 

Näitä toimitus suosittelee vahvasti:

"Faktakirjoista pärisyttävin lukukokemus minulle on ollut Jared Diamondin Tykit, taudit ja teräs. Teoksessa selitetään loogisesti ja seikkaperäisesti, miksi oli niin tuurista ja ympäristön tekijöistä kiinni, että eurooppalaisista tuli aikoinaan 'maailmaa hallitseva' kansa. Kyse ei niinkään ollut siitä, että olisimme yhtään sen parempia tai fiksumpia kuin muilla mantereila elävät kansat. Suosittelen erityisesti kaikille rasisteille."

Julia, tuottaja

 

"Luin Alex Haleyn Juuret ala- ja yläasteen välisenä kesänä. En ollut lapsena järin innokas lukija, mutta Juuret muutti tilanteen. Ahmin kirjan parissa viikossa: istuin kuistillamme kesäauringossa lukemassa ja potemassa varhaisteinin maailmantuskalla sitä Yhdysvaltoihin rahdattujen orjien maailmaa, jonka Haley eteeni tarkasti maalasi. Se vavisutti. Juuret muutti lukutottumukseni sellaisiksi kuin ne vuosia olivat: saatoin olla puoli vuotta lukematta ainuttakaan kirjaa, mutta sitten kun löysin teoksen, johon uppoutua, luin sen innoittamana muutamassa viikossa parhaimmillaan viisi, kuusi kirjaa."

Laura, toimituspäällikkö

 

"Luin Harper Leen Kuin surmaisi satakielen kun olin 16-vuotias. Lee kuvaa lämpimässä auringossa kylpevän Alabaman taidolla ja kirjoittaa hahmonsa niin kouriintuntuvasti, että heistä alkaa välittää saman tien. Ja juuri siksi heihin kohdistuva epäoikeudenmukaisuus tuntuukin lukiessa niin pahalta. On kuin seuraisi voimattomana vierestä ystävän maailman murenemista. Olen lukenut kirjan monta kertaa uudestaan, eivätkä sen teemat vanhene – päinvastoin. Lee kirjoitti kirjalle jatkoa jo 1950-luvulla, mutta käsikirjoitus hävisi vuosikymmeniksi. Nyt käsikirjoitus on löytynyt ja se julkaistaan heinäkuussa nimellä Kaikki taivaan linnut. Odotan sitä enemmän kuin mitään muuta kirjaa pitkään aikaan."

Hanna, AD

 

Kuva All Over Press / Camera press / Insideout

 

Ps. Haastamme lilyläiset kuukausittain kertomaan mielipiteitään ja kokemuksiaan eri teemoista. Kirjoituksista ja kuvista koostetaan Trendin takasivulle palsta. Aiempia haasteita voit selailla täältä:

 

Kerro täydellisistä jatkoista.

Kenelle olet kateellinen ja miksi?

Jaa ote teinipäiväirjastasi.

Mistä tiesit, että tämä on tosiystävyyttä?

Mitkä ovat sinun kolme kriteeriäsi seksikkäälle tyypille?

Mitkä kymmenen asiaa aiot tehdä elämäsi aikana?

Miten teet krapulapäivästäsi luksusta?

Mikä on luottovaatteesi?

Suosittele harrastustasi muille

Minkä neuvon antaisit kymmenen vuotta nuoremmalle itsellesi?

Minkä ruokailmiön haluaisit saapuvan Suomeen?

Millaiset ovat kesän 2014 trendikkäimmät häät?

Millainen oli unelmiesi matka?

Mikä on sisustuksen seuraava hitti?

Ketä ihailet ja miksi?

Kommentit

Mia K.
Voi taivas

Miksei tähän jää kommenttia..? :)

Helmi K
sivulauseita

Ei yhtä, vaan kymmenen, olkaa hyvä:

http://www.lily.fi/blogit/sivulauseita/ten-books-saved-your-life

Tuohon voisi lisätä kyllä vielä Alcottin Pikku naisia, Brinkin Valkoisen kuivan kauden ja Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen. Viime vuosina luetuista ehdottomasti Patti Smithin Just Kids. Ennen sitä en tiennyt, ymmärtänyt, että elämään, maailmaan ja taiteeseen voi suhtautua niin luonnollisesti, sydän ja silmät niin auki, kaikin aistein.

 

Valpur (Ei varmistettu)

oij, luin nyt listasi ja se on todella samanlainen kuin minun! Tosin lisäisin vielä Murakamin Kafkan ja Sputnikin ja Nicole Kraussin rakkauden historian.

rrrrrrr (Ei varmistettu)

S.E Hintonin Me kolme ja jengi (The Outsiders) määrättiin luettavaksi seiskaluokalla äikässä. En ollut alunperin tarinasta järin kiinnostunut, mutta se tempaisi yllättäen mukaansa ja ahmaisinkin kirjan ihan muutamassa illassa. Olin aivan älyttömän vaikuttunut ja olen edelleen joka kerta kun kirjan luen. Parasta on varmaan se, etten ole kuluttanut kirjaa "puhki" kuten monia muita suosikkejani lukemalla niitä uudestaan ja uudestaan lyhyen ajan sisällä, vaan Outsiders saattaa odotella hyllyssä pitkänkin tovin ennen kuin tartun siihen uudestaan. Lukukokemus on jokaisella kerralla aivan hengästyttävä.

Mia K.
Voi taivas

No, nyt näköjään jää kommentit :))

Hyvä kysymys! Toisaalta vaikeaa, koska hyviä kirjoja on kymmeniä! Mutta, tässä päivässä helppo, koska olen lukenut enää vain harvoin. 

2011 elämäni suunnan muutti Kaija Juurikkalan Varjojen Taika, sekä Askeleita, mestarikurssi intuitioon! Tajusin, etten olekaan enää yksin oudon kykyni kanssa, vaan on oikeasti monia muitakin kanssaihmisiä, jotka kokevat samanlaisia energioita kuin mäkin. Huikea huojennus! Ei tarvinnut miettiä enää saati murehtia ;) 

Nyt ilmestyneet Äitikirja sekä Sielu ei nuku, ovat samaa takuuvarmaa kerrontaa toisenlaisista arjen kokemuksista, joista suurin osa kokeneista on joutunut pitämään piilossa. 

Suosittelen kaikille jotka etsivät isompia vastauksia tapahtumille ja ovat avoimin mielein liikkeellä. 

♡ Kiitos :)

viivik
Vikettäjä

Eivät nyt ehkä ihan koko elämää, mutta ajatuksia muuttaneiden top 3 vapaassa järjestyksessä:

1. Anu Silfverberg: Äitikortti

2. Riikka Pulkkinen: Raja

3. Caitlin Moran: How to be a Woman

En perustele muuten kuin sanomalla, että ovat kaikki aivan käsittämättömän hyviä ja itkettäviä ja naurattavia ja silmiä avaavia. 

Intended Mum

Antti Tuurin Ikitie, Reino Lehväslaihon Rintamalotat, sekä Tuomas Kyrön Liitto. Kaikki kolme kuvaavat eri tavoin erilaisten suomalaisten tarinoita sotien myllerryksessä. Kaikki kolme saivat kyyneleet silmiin siitä kovuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta, mitä isovanhempamme joutuivat käymään läpi. Ja kaiken tuon jälkeen vielä elämä jatkuu - ehkä ontuen - mutta se jatkuu.

Näistä asioista ei usein puhuta (ainakaan omat isovanhempani), joten suosittelen tutustumaan!

Helmi K
sivulauseita

Liitto! Oi kyllä!

Ja hei, jos ja kun tämä aihepiiri kiinnostaa, suosittelen ehdottomasti Sahlbergin Tammilehtoa, jonka tapahtumiin vuonna 1918 sisällisota tuo raamit. Hurjan kaunis ja hurja romaani, yksi ikisuosikeistani.

Intended Mum

Kiitos vinkistä - kyllä kiinnostaa! Suomen sisällissota vasta mielenkiintoinen (ja vaikea) aihe onkin. Tykkäsin kovasti myös Kjell Westön Missä kuljimme kerran juuri tuon aiheen vuoksi ja niistä ihmistarinoista, värien kummallakin puolella.

Nica
Klassikko viikossa

Kysymys on kamalan intiimi. Vastaan tähän nyt tietokirjallisuuden osalta. Jonathan Safran Foerin Eläinten syömisestä ei tehnyt lakto-ovo-vegetaristista vegaania, mutta vei vahvasti siihen suuntaan ja havahdutti lihateollisuuden koville faktoille. 

Tove Janssonin tytär

Anja Kaurasen Sonja O. Kävi Täällä auttoi mut ulos kiltin tytön syndroomasta, kun luin sen lukioikäisenä. Toinen hyvä on Jukka Laajarinteen Muumit ja Olemisen Arvoitus. (Olen todella kriittinen lukija. En oikeasti tykkää juuri mistään. Sääli.)

Oranssinen

Valitsen Richard Bachin kirjan Silta yli ikuisuuden.

Bachin itsetutkiskelma  parisuhteista ja niiden kestämättömyydestä avasi omat silmäni samanlaisesta käytösmallista itselläni. Rakastin rakastumista ja suhteen alkuja, mutta heti kun tuli jotain ikävää tai tylsää, eli arki alkoi, minä lähdin kävelemään ja syöksyin nauttimaan uudesta alusta.
Kirjassa Bach tämän tajuttuaan ei pakenekkaan vaan opettelee tekemään töitä suhteen eteen ja löytääkin "sieluntoverinsa".

Olin tuolloin juuri eronnut ja päätin, että seuraavasta suhteesta en kävele ulos ensimmäisestä hermostumisesta tai tylsistymisen hipaisusta.

Tässäpä ollaan yhä, 22 vuotta yhdessä tulee heinäkuussa täyteen.

Jyyli
Spice 'n' Shine

Sofi Oksasen Stalinin lehmät ja Baby Jane, jotka luin teini-ikäisenä tekivät vaikutukset. Kirjat opettivat minulle suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja puolustamaan naisten oikeuksia. Ne ovat tänäkin päivänä osasyy arvomaailmaani.

valpur (Ei varmistettu)

Claudie Gallay: Tyrskyt
Rakastin tätä kirjaa ihan mielettömästi. Se on kirja, jota ei vaan lue, vaan sitä elää mukana. Tuntee kirpeän tuulen ja meren tyrskyt. Rakastan kirjailijan tapaa ilmaista asiat. Matkasin kirjan innoittamana yöksi majakkaan. Ehkä siksikin kirjasta on tullut niin tärkeä myös muistona. Suosittelen kaikille romantikoille.

M.
Avec Mari

Rhonda Byrne - The Secret. Ehdottomasti. Herätti todella paljon ajatuksia ja antoi uudenlaisen tavan katsella elämää. Oma elämänasenteeni muuttui hyvin paljon lukemisen myötä ja olen suositellut kirjaa myös monille läheisilleni. Ylipäänsä voisin suositella kirjaa (ja jatko-osia) kaikille, jotka kaipaavat elämäänsä jonkinlaista muutosta ja uskovat positiivisuuden voimaan.

Koirankorvilla

L.M. Montogomeryn tyttökirjoja voin kiittää siitä, millaiseksi ihmiseksi ja naiseksi olen kasvanut. Vihervaaran Anna näytti, miten herkkyys, mielikuvitus ja hyväsydämisyys eivät mene koskaan muodista.

Postauksessa hieman pidemmin:
http://www.lily.fi/blogit/koirankorvilla/trendihaastaa-elamaa-suurempi-kirja

Pumpulipesä

Paulo Coelhon Alkemisti. Tarkempaa tarinaa + pari kirjailijavinkkiä täällä: http://www.lily.fi/blogit/pumpulipesa/kirja-joka-muutti-elamani

Mutta kirjat eivät ole ainoita, jotka voivat muuttaa elämää. Myös blogeista parhailla on samanlaista voimaa:  http://www.lily.fi/blogit/pumpulipesa/blogi-joka-muutti-elamani

stella maria

Tämä on lempiaihe. On kirjoja jotka ovat lempparikirjoja ja sitten on elämää muuttavia kirjoja. Joskus ne ovat samoja ja joskus taas kirja voi olla vain jompikumpi. 

Ehkä niissä elämää muuttavissa kirjoissa on se, että on lukenut jotain juuri oikealla hetkellä, oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Niistä ymmärtää jotain sellaista joka muuttaa omaa minuutta ja laajentaa sitä miten maailmaa katselee. Ymmärtää niin paljon muutakin kun vain kirjan kirjallisia ansioita.

Ja keksin tästä aiheesta vaikka mitä lätinaa hehheee. Oma teksti tulossa kunhan kerkeän.

Nāiádes
Naiádes

Jean P. Sassonin Prinsessa -kirjat. Luin ensimmäisen osan joskus ala-asteella mökillä ensimmäistä kertaa ja nyt myöhemmin olen ostanut kirjat myös itselleni.

Aivan ihanan kamalan ihania kirjoja siitä, minkälaista on elää 90-luvun Saudi-Arabiassa naisena ja erityisesti prinsessana. Luin kirjat viime syksynä uudemman kerran ja itkeä pillitin bussissa koko matkan Helsingistä Tampereelle.

Kommentoi