#trendihaastaa: Mikä kirja muutti elämäsi?

kirjahaaste.jpg

 

Joskus käsiin eksyy elämää suurempi kirja. Sellainen, joka tarjoaa juuri siihen hetkeen tai elämäntilanteeseen niin hienon oivalluksen, että se muuttaa jotain lukijan sisältä. Elämää suurempi kirja voi ravistella ajatusmaailmaa, saada lukijan toimimaan toisin tai tarjota lohtua, helpotusta tai naurua oikeassa kohdassa. Tällaisen kirjan kannet sulkiessa olo voi olla iloinen, surullinen tai pöllämystynyt jopa päiväkausia. Joskus kirjan tuoma oivallus tulee vasta jälkeenpäin. Kirjan tapahtumat tai vaikka joku tietty kohtaus voi jäädä mieleen pyörimään pitkäksi aikaa. Tai pelkästään kirjan tunnelma.

Tällaisia kirjoja ei tule kovin usein vastaan, ja siksi haluammekin laittaa hyvän kiertoon. Osallistu Trendin haasteeseen ja kerro:

kysymys_sininen.png

mikä kirja muutti elämäsi?

Miksi kirja oli niin hyvä? Mikä sinussa muuttui lukemisen myötä? Kenelle suosittelisit kirjaa? Palamme halusta lukea hyvistä kirjoista (ja hyviä kirjoja!).

 

Näitä toimitus suosittelee vahvasti:

”Faktakirjoista pärisyttävin lukukokemus minulle on ollut Jared Diamondin Tykit, taudit ja teräs. Teoksessa selitetään loogisesti ja seikkaperäisesti, miksi oli niin tuurista ja ympäristön tekijöistä kiinni, että eurooppalaisista tuli aikoinaan ’maailmaa hallitseva’ kansa. Kyse ei niinkään ollut siitä, että olisimme yhtään sen parempia tai fiksumpia kuin muilla mantereila elävät kansat. Suosittelen erityisesti kaikille rasisteille.”

Julia, tuottaja

 

”Luin Alex Haleyn Juuret ala- ja yläasteen välisenä kesänä. En ollut lapsena järin innokas lukija, mutta Juuret muutti tilanteen. Ahmin kirjan parissa viikossa: istuin kuistillamme kesäauringossa lukemassa ja potemassa varhaisteinin maailmantuskalla sitä Yhdysvaltoihin rahdattujen orjien maailmaa, jonka Haley eteeni tarkasti maalasi. Se vavisutti. Juuret muutti lukutottumukseni sellaisiksi kuin ne vuosia olivat: saatoin olla puoli vuotta lukematta ainuttakaan kirjaa, mutta sitten kun löysin teoksen, johon uppoutua, luin sen innoittamana muutamassa viikossa parhaimmillaan viisi, kuusi kirjaa.”

Laura, toimituspäällikkö

 

”Luin Harper Leen Kuin surmaisi satakielen kun olin 16-vuotias. Lee kuvaa lämpimässä auringossa kylpevän Alabaman taidolla ja kirjoittaa hahmonsa niin kouriintuntuvasti, että heistä alkaa välittää saman tien. Ja juuri siksi heihin kohdistuva epäoikeudenmukaisuus tuntuukin lukiessa niin pahalta. On kuin seuraisi voimattomana vierestä ystävän maailman murenemista. Olen lukenut kirjan monta kertaa uudestaan, eivätkä sen teemat vanhene – päinvastoin. Lee kirjoitti kirjalle jatkoa jo 1950-luvulla, mutta käsikirjoitus hävisi vuosikymmeniksi. Nyt käsikirjoitus on löytynyt ja se julkaistaan heinäkuussa nimellä Kaikki taivaan linnut. Odotan sitä enemmän kuin mitään muuta kirjaa pitkään aikaan.”

Hanna, AD

 

Kuva All Over Press / Camera press / Insideout

 

Ps. Haastamme lilyläiset kuukausittain kertomaan mielipiteitään ja kokemuksiaan eri teemoista. Kirjoituksista ja kuvista koostetaan Trendin takasivulle palsta. Aiempia haasteita voit selailla täältä:

 

Kerro täydellisistä jatkoista.

Kenelle olet kateellinen ja miksi?

Jaa ote teinipäiväirjastasi.

Mistä tiesit, että tämä on tosiystävyyttä?

Mitkä ovat sinun kolme kriteeriäsi seksikkäälle tyypille?

Mitkä kymmenen asiaa aiot tehdä elämäsi aikana?

Miten teet krapulapäivästäsi luksusta?

Mikä on luottovaatteesi?

Suosittele harrastustasi muille

Minkä neuvon antaisit kymmenen vuotta nuoremmalle itsellesi?

Minkä ruokailmiön haluaisit saapuvan Suomeen?

Millaiset ovat kesän 2014 trendikkäimmät häät?

Millainen oli unelmiesi matka?

Mikä on sisustuksen seuraava hitti?

Ketä ihailet ja miksi?

Kommentit (19)
 1. Jean P. Sassonin Prinsessa -kirjat. Luin ensimmäisen osan joskus ala-asteella mökillä ensimmäistä kertaa ja nyt myöhemmin olen ostanut kirjat myös itselleni.

  Aivan ihanan kamalan ihania kirjoja siitä, minkälaista on elää 90-luvun Saudi-Arabiassa naisena ja erityisesti prinsessana. Luin kirjat viime syksynä uudemman kerran ja itkeä pillitin bussissa koko matkan Helsingistä Tampereelle.

 2. stella maria
  27.4.2015, 05:50

  Tämä on lempiaihe. On kirjoja jotka ovat lempparikirjoja ja sitten on elämää muuttavia kirjoja. Joskus ne ovat samoja ja joskus taas kirja voi olla vain jompikumpi. 

  Ehkä niissä elämää muuttavissa kirjoissa on se, että on lukenut jotain juuri oikealla hetkellä, oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Niistä ymmärtää jotain sellaista joka muuttaa omaa minuutta ja laajentaa sitä miten maailmaa katselee. Ymmärtää niin paljon muutakin kun vain kirjan kirjallisia ansioita.

  Ja keksin tästä aiheesta vaikka mitä lätinaa hehheee. Oma teksti tulossa kunhan kerkeän.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *