Trolli puhuu höpöjä

laura_hdr.png

Suomen kielen sanakirjan määritelmän mukaan trolli on internetissä käytävää keskustelua tahallisesti häiritsevän viestin lähettäjä – sellainen, joka haastaa riitaa tai vie keskustelua tarkoituksellisesti harhaan.

Trollina voidaan pitää esimerkiksi nimimerkki Teijoa. Törmäsin Teijon kommenttiin lukiessani nettiuutista, joka kertoi romanttisen suutelun yleisyydestä eri maissa. Kommenttikentässä Teijo kertoo, miten ”latinot ei osaa ku mölistä ja vetää herneitä nenään”. Teki mieli kommentoida takaisin, että ”mistäköhän Teijo on tämän faktan kaivanut”, mutta äh, en viitsinyt alkaa vääntää. Jo kommentin näkeminen harmitti tarpeeksi, sillä tiesin, että Teijo on vain pisara meressä – eikä edes missään nimessä pahimmasta päästä.

Nettietiketti on opettanut, ettei trollia pidä ruokkia. Trollien tulisi siis antaa möyhätä keskenään, sillä kyllähän kuka tahansa fiksu ihminen tietää, että heidän huutelunsa on potaskaa.

On helppo ymmärtää, miksi trollit on pitkään jätetty omaan arvoonsa. Nettihuutelijoiden kanssa vänkääminen kun ei edusta todellista dialogia. Siihen likimain kaikki järkevän yhteiskunnallisen keskustelun osapuolet nyt kannustavat tavaratalopahoinpitelyiden ja taisteluhuutojen jälkimainingeissa.

Moni kuitenkin jättää vesittämättä trollien argumentit siksi, ettei halua turhautua. Tuntuu, että vaikka sanoisi mitä, vihaisten nettikommentoijien päätä on mahdotonta kääntää – miksi siis edes yrittää? Itse ainakin olen pitänyt juuri tästä syystä suuni supussa. Koska trollien vastustajat hiljenevät, nettikeskusteluja lukemalla jää siihen uskoon, että rasistit, fasistit ja vihapuhujat edustavat kansamme enemmistöä.

Mutta jumalauta kun eivät edusta! Väitän kivenkovaan, että enemmistö suomalaisista pystyy mielipide-eroista huolimatta keskustelemaan esimerkiksi tämän maan maahanmuuttopolitiikasta rakentavasti sen sijaan, että kokee palavaksi tarpeekseen räyhäämällä ohjata keskustelua epäoleellisiin suuntiin. Väitän myös, ettei valtaosassa suomalaisia kyde sellaista aggressiota, jota kamalimmat ihmisvihaajatrollit tuntuvat pursuavan.

Kun keskustelin asiasta siskoni kanssa, sain idean. Siskoni on sitä mieltä, että meidän trollien vastustajien on korkea aika aktivoitua: trollata niin sanotusti hyvällä asialla, osallistua nettikeskusteluun suurella joukolla ja osoittaa, että tämä maa on täynnä toisenlaisiakin mielipiteitä. Nyökkäilin, mutta aloin miettiä niitä trolleja, jotka eivät dialogiin kykene, ja niitä ihmisiä, jotka dialogia trollien kanssa yrittäessään lannistuvat. Sainkin idean: entä jos lähdettäisiinkin siitä, ettei yritetäkään muuttaa trollien mieltä?

Entä jos tyystin asiattomiin nettikommentteihin vastaamisen tarkoitus olisikin ainoastaan joukkovoiman osoittaminen? Että lähdettäisiin tähän saakka hiljaisena pysyneellä joukolla verkkoon ilmaisemaan, miten naurettavia trollit ovat?

Asialliset kommentoijat – olivat he miten eri mieltä tahansa – ovat niitä, joiden kanssa ryhdytään dialogiin, perustellaan, kysellään ja kunnioitetaan (ja odotetaan vastapuolelta samaa). Heidän kanssaan keskustellaan ja tehdään niin kuin siskoni toivoo eli osoitetaan, että iso osa suomalaisista ajattelee toisin. Sen sijaan möyhääjät jätetään omaan arvoonsa – ei hiljentymällä vaan avaamalla suu.

Julistankin täten Trolli puhuu höpöjä -liikkeen perustetuksi. Kun pahansuopia huutelevia trolleja tulee kohdalle, ei ruokita eikä hiljennytä vaan vastataan heidän sanomisiinsa yksinkertaisesti kommentilla: #trollipuhuuhöpöjä. Tietysti jos tahtoo yrittää puhua trollille järkeä, hashtagin voi lisätä myös oman asiallisen kommenttinsa perään, mutta päättömimpien huutelijoiden typeryyksiä kommentoidessa #trollipuhuuhöpöjä on tarpeeksi.

Moninkertainen määrä #trollipuhuuhöpöjä-kommentteja yhden typerän kommentin perässä riittää tekemään hiljaisesta enemmistöstä näkyvän.

trollipuhuuhöpöjä.jpg

P.S. Kuvaa saa käyttää Trolli puhuu höpöjä -liikkeen nimissä.

 

Kommentit (47)
 1. esittäisin kysymyksen
  7.8.2015, 15:08

  Kääntäisin asian ehkä vähän toisinpäin.

  Koko Lily noin kokonaisuutena, samoin kuin esim. Demi, ovat trollausta. Näiden paikkojen tarkoituksena on trollata naisten mieliin mm. että ilman luksusta elämästä ei tule mitään, ja kertoa naisille millaisen miehen kanssa on soveliasta alkaa suhteeseen, ja millaisen ei.

  Onko siis väärin, jos joku vastatrollaa tällaisissa paikoissa?

  1. No kun ei ole? Suurin osa yhteison tuottamasta materiaalista tänne ei oikein noihin kuvailemiisk raameihin tipu. Just saying, ehkä kannattaisi oikeasti tutustua yhteisöön, jota kritisoi.

 2. Mitä tarkoittaa möyhätä ja möyhääjä?

  1. Laura Kangasluoma
   6.8.2015, 12:17

   Mun kielenkäytössä se on sellaista turhanpäiväistä huutelua ja ilkeilyä. Vähän samaa kuin räyhääminen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *