Turvallista fashionia – viisi vaatetta tylsille raukoille

Tero Kartastenpää kirjoittaa toimituksen blogiin kolumnin kerran kuussa. Tällä kertaa Tero kirjoittaa ja kuvaa muodin turhuutta.

Header_Tero.jpg

Muoti on tylsää. En edes halua ymmärtää, miksi jotkut käyttävät vaatteiden valitsemiseen niin paljon energiaa. On yhtä surullista seurata puhetta asuista kuin kuunnella aterioivien ihmisten haaveilua seuraavasta ruokailuhetkestään.

Vittu ne ovat vain kankaita, jotka suojaavat kehoa!

Kesäkuussa helsinkiläisen tyyliväen kokoontumisessa Sideways-festivaalilla tajusin, että tällaista muodin pitääkin olla. Siis tylsää! Muodin ei ole tarkoitus esitellä visuaalisen kulttuurimme uusia jännittäviä tuulahduksia vaan auttaa ihmisiä kokemaan hyväksyntää päivittäin.

Ihmiset seuraavat muotia, jotta heihin ei kiinnitettäisi väärän vaatetuksen takia väärällä tavalla huomiota: he ovat joko sopivasti edellä aikaansa tai sopivasti läheistensä mieltymysten mukaisesti pukeutuneita. Raukat! Pukeutujat kaipaavat oikeasti vain halia.

Silti ajattelemme edelleen hölmösti, että ihaillun ihmisen pitää näyttää visuaalisesti erilaiselta jokaisessa mahdollisessa tilaisuudessa. Tämä johtaa kertakäyttöiltapukukierteeseen, josta kaivataan pikaista irtiottoa.

Designmuseossa parhaillaan esillä oleva näyttely Suomimuodin antologia muistuttaa, millaista suomalainen muoti on parhaimmillaan ollut ja on edelleen: käytännöllistä, unisexiä ja vähäeleistä. Parhaat muodintekijämme korostavat, etteivät halua tehdä muotia vaan pitkäikäisiä käyttövaatteita.

Oikeasti mahtavimpia ovat siis tyypit, jotka pukeutuvat samoihin vaatteisiin vuodesta toiseen. 

Siksi kuvasin liikaa vaatteita rakastavan ystäväni Dora Dalilan kanssa tämän kesän perusperustrendikkäät vaatteet, jotka päällään voi luulotella heiluvansa aallonharjalla, vaikka oikeasti lilluttelisikin tavallisuuden 32-asteisessa porealtaassa. Eikä se haittaa yhtään.

 

_mg_2603.jpg

1. Sportti

Sporttivaatteet ovat univormu aikana, jolloin massat eivät keksi vapaa-aikanaan muuta tekemistä kuin urheilun. Ylimukavat vaatteet yllään ei varmasti eroa joukosta. Kun yhdistää sporttilogopaidan revittyihin farkkuihin, on tehnyt yhtä rohkean vaatevalinnan kuin… no, valitsemalla revityt farkut.

 

_mg_2698.jpg

2. Lippis

Lippalakki antaa kantajalleen valheellisen tunteen leikkisyydestä: lippa päässään on kuin lapsi, jossa on jäljellä sitä iloa, jota älyllisyyttä kammoksuvassa carpe diemissä kaivataan. Oikeasti lippis on hattujen turvahuone. Sen alle voi piiloutua naamaltaan, kampaukseltaan ja ennen kaikkea muilta ihmisiltä.

 

_mg_2678.jpg

3. Puukengät

Puukenkäilijät ovat turvassa ympäristössä kuin ympäristössä: maaseudulla he voivat kuvitella olevansa ihmisiä, jolla on toinen jalka aidossa äidinmaassa (lehmänpaskassa), ja kaupungissa he uppoavat urbaaniin ympäristöön (ihmisenkuseen) kuin tuosta vain.

 

_mg_2649.jpg

4. Nahkatakki

Nahkatakki on merkinnyt kapinallisuutta viimeksi 62 vuotta sitten Marlon Brandon päälläNyt vaatteesta on tullut parikymppisille samanlainen turvapuku kuin haalareista teekkareille. Paksu, nahiseva takki sopii joka ruholle ja toimii aurinkolasien tavoin. Se luo illuusion, että olisi piilossa kaikelta turhalta.

 

_mg_2627.jpg

5. Armeija

Samalla kun militaristiset äänet nousevat Euroopassa, rentut kaikkialla alkavat pukea päälleen camouflage-asuja kuin sotilaallinen takki olisi edelleen viesti jostain. Puiston puskassa maastokuvio pääsee oikeuksiinsa, kun kukaan ei huomaa pukeutujaa.

 

Lue Tero Kartastenpään aikaisempia kirjoituksia:

Huomenna ei mennä Korkeasaareen  suhde eläimiin on mietittävä uusiksi
Lopeta yksinäisyyden häpeäminen – 6 tapaa hankkia ystäviä
Älä lähetä tätä emojia minulle, toivoo tunnerajoittunut
Naiset kannattaisi pakottaa inttiin
Nöyryytä ja laihdu kahden lauseen voimalla
VIHAAN MIEHIÄ – Seitsemän idiooteinta urostyyppiä
Lapseton kertoo: miksi hankit lapsia
Sivistynyt bileröökaaja
Feministien hylkäämä mies
Kun dyykkari kinkun löysi

Seuraahttps://twitter.com/kartastenpaa

 

Kommentit (2)
  1. tero, ärsytät mua aina

  2. Noh… Olipas ko. kolumni kärjistetysti kirjoitettu 🙂 Miksi meitä, jotka rakastamme ja elämme muodista, saadaan arvostella näin? Mitähän mieltä ihmiset, jotka eivät pätkääkään välitä pukeutumisesta, haukuttaisiin lyttyyn, koska he kulkevat keväästä syksyyn samoissa vaatteissa? En sitten tiedä, oliko koko tämä kolumni sarkasmia…? Toivottavasti.

    Minulle muoti on paljon muutakin kuin hyväksynnän hakemista. Se on minulle intohimo, elämäntapa, harrastus, työ. Se on osa kulttuuria. Olen itsevarmempi ihanissa vaatteissa ja saan enemmän aikaiseksi.

    Miksi se olisi jotenkin väärin tykätä muodista ja pukeutumisesta? 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *