Tutkimus todistaa: Nauru pidentää ikää

kuva.jpg

Menivätkö työpaikan kahvihetken jutut taas niin levottomiksi, että alkoi melkein nolottaa? Ei huolta. Nauru nimittäin pidentää ikää, tutkijat todistivat Psychosomatic Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Norjassa tehtiin tutkimus, johon osallistui 53 556 yli 19-vuotiasta keskinorjalaisen Nord-Trøndelagin kunnan asukasta. Tutkimus alkoi vuosina 1995–1997 ja päättyi vuonna 2012, ja sen tarkoitus oli selvittää huumorintajun vaikutusta kuolleisuuteen.

Osallistujilta kysyttiin ensin erilaisin kysymyksin, miten terveiksi he olonsa tunsivat. Lisäksi he kävivät lääkärintarkastuksessa. Heidän huumorintajuaan puolestaan selvitettiin lomakkeella, joka mittasi huumoria kolmella eri tavalla: kysymykset selvittivät paitsi miten osallistujat suhtautuivat huumorintajuisiin ihmisiin, myös sen, pitivätkö he itseään hauskoina.

Yksi huumorintajun ulottuvuus, johon tutkijat pureutuivat, oli kognitiivinen: kysymällä osallistujilta, ”tunnistatko helposti, jos jokin on tarkoitettu humoristiseksi”, tutkijat saivat selville, miten osallistujat tulkitsevat arkisia kokemuksia. Eli yksinkertaisesti sanottuna: jos ihminen näkee ympärillään tapahtuvissa asioissa huumoria, hän stressaa muita vähemmän.

Tutkijat huomasivat yhteyden huumorintajun kognitiivisen ulottuvuuden ja kuolleisuuden välillä: Naiset, jotka suhtautuivat arkeensa huumorilla, elivät muita pidempään ja kuolivat erityisen harvoin sydäntauteihin ja infektioihin. Vastaavasti huumorintajuisilla miehillä riski kuolla infektioihin pieneni.
 

Mitä tästä opimme? Ainakin tämän:
 

 

Teksti: Laura Kangasluoma
Kuva: Getty Images

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *