Työelämäesikuvamme Linda Liukas: ”Jos haluaa luoda itselleen työn, on turha jäädä odottamaan sitä, että on valmis”

Toimitus

”Haluaisin olla lastentarhanopettaja Japanissa.”

Niin Linda Liukas vastasi vajaa kaksi vuotta sitten suuren bisnestapahtuman lavalla, kun häneltä kysyttiin, mitä hän haluaisi tehdä työkseen. Puolitosissaan heitetty kommentti osoittautui tärkeämmäksi kuin Liukas osasi kuvitella.

”Uskalsin sanoa ääneen, mistä haaveilin. Pari kuukautta myöhemmin minulle soitettiin Suomen Japanin-suurlähetystöstä ja kulttuuriedustustosta ja kysyttiin, haluaisinko lähteä maahan tutustumiskäynnille.”

Tokion-visiitti johti siihen, että Hello Ruby – Liukkaan kirjoittama ja kuvittama lastenkirja, joka opettaa koodaamista kerronnallisesti – sai japanilaisen kustantajan. Kesällä kirja oli Japanin Amazonin myydyin lastenkirja, ja nyt kirjan oikeudet on myyty 20 eri kielelle.

Hello Ruby alkoi unelmana, jonka Liukas halusi toteuttaa. Kun kirja keräsi nopeasti liki 400 000 dollarin potin joukkorahoituspalvelu Kickstarterissa, Liukas tajusi, että kirjasta ja sen teemoista, koulutuksesta ja teknologiasta, voisi tulla työ. Siihen on tarvittu sinnikkyyttä ja sattumaa.

”Pitää kylvää siemeniä, vaikka ei tietäisi tarkkaan, mihin se johtaa. Sanoa ’joo’, kunnes pitää sanoa ’ei’.”

Jos haluaa luoda itselleen työn, on turha jäädä odottamaan sitä, että on valmis, Liukas painottaa. Hänkin alkoi kutsua itseään lastenkirjailijaksi ennen kuin oli julkaissut kirjan, ihan vain identiteettiä harjoitellakseen. Nyt hän nimittää itseään myös kuvittajaksi ja koodaajaksi.

Lisäksi Liukas on yrittäjä, mutta ei pidä itseään erityisen yrittäjähenkisenä ihmisenä.

”Koulussa olin enemmän Annika kuin Peppi. Pepin minusta kuitenkin teki se, kun tajusin, että isoin riski on se, että kaikki on turvallista ja varmaa. Siinä ei kehity.”

Syksyllä Liukkaalta ilmestyy uusi kirja, ja Ruby-brändin ympärille on suunnitteilla sovellus, ehkä myös animaatiosarja ja taidenäyttely. Lisäksi Liukas vetää koodauskouluja ja noin sata puhujakeikkaa vuodessa. Hän etsii koko ajan uusia malleja siihen, kuinka intohimotyöstä saa elannon.

”On hyödyllistä miettiä, onko rakkaassa harrastuksessa liiketoiminnallista potentiaalia, eli onko joku valmis maksamaan sen tuloksista. Se on bisneksen edellytys.”

Teksti: Kati Toivanen
Kuva: Elina Simonen
Juttu on julkaistu Trendissä 06/2016

Lisää fiksuja ajatuksia työstä kuullaan huomenna tiistaina 25.10. Trendin ja Lilyn työelämä-teemaillassa. Loppuun varatussa, Trendin tilaajille järjestettävässä tapahtumassa viisaat naiset jakavat oivalluksia ja käytännön vinkkejä työelämästä. Luvassa inspiroivia puhujia, kuten Rosa Meriläinen, ja workshoppeja, joissa opitaan esimerkiksi joukosta erottuvan CV:n salat.

Seuraa tapahtumaa somesta: #trendimag ja #viisaatnaiset. 

LUE MYÖS NÄMÄ AJATUKSIA HERÄTTÄVÄT JUTUT:
 
"Välillä kannattaa tehdä jotain, mitä ei todellakaan osaa." Fiksujen naisten parhaat oivallukset työelämään. 
 
Naisverkostoista saa apua ja vertaistukea työelämän ongelmiin. Tässä kymmenen verkostoa, joihin sinäkin voit liittyä.  

 

Kommentit

Ilari og (Ei varmistettu)

mut miten sä kierrät sitten tälläsie nristiriidan et jos rakkautta ei saa valheelal pilata ja sit sulla on se et sydämemn mukaan raha on valhetta ja siksi ei rakakduesta voi ottaa vastaan valheen palkintoo miten sitten tehdä sitä mitä rakastaa ja jos pakko tehdä rahaa niin sitte ntekee sen siinä mikä ei oel niin tärkeää eikä pilaa siis ssitä rakkautta ku rakkaushan on et ei odota vasta palveluksii niin sitten tulee se palkinto rahana vaikka henkinen juttu se tärkein niin onko se mahdollsita tehdä ilman aj silti onnistua?

Kommentoi