Vaalien mielenkiintoisin haastattelusarja alkaa – seuraa toimituksen blogia!

Eduskuntavaalit lähestyvät ja me kaikki tietysti äänestämme, eikö niin?

Täällä saitilla ja myös lehden puolella Trendissä aiheet kukoistavat laidasta laitaan: arjen kevyiden oivallusten ohella käymme myös aktiivista yhteiskunnallista keskustelua milloin palkkatasa-arvosta, päivähoidosta tai masennuksen hoidosta Suomessa. Aiheista moni puhuttaa myös tämän kevään eduskuntavaaleissa, ja siksi halusimme nostaa vaalit esiin kunnolla.

Siispä täällä toimituksen blogissa alkaa ensi maanantaina haastattelusarja eduskuntavaaliehdokkaille. Valitsimme 16 mielenkiintoista ehdolla olevaa naista eri puolueista ja eri puolilta Suomea. Kaikilta ehdokkailta kysyimme samat 10 kysymystä, jotka toivon mukaan helpottavat meitä kaikkia miettimään, mitä viime kädessä omalta ehdokkaaltamme haluamme.

Pyysimme kultakin haastattelemaltamme ehdokkaalta myös kuvan yhdestä omistamastaan kenkäparista. Valitsimme juttua kuvittamaan juuri kengät, koska ne symboloivat ehdokkaan matkaa kohti eduskuntaa – ja koska hashtaginä #vaalikenkä oli meistä juuri sopivan kummallinen. 🙂 Toivomme, että ehdokas pystyy valitsemiensa kenkien tarinan avulla kertomaan jotain itsestään, arjestaan ja arvoistaan.
 

kenkii.jpg

Haastattelusarjan tarkoitus on myös kannustaa kaikkia äänestämään. Jos sitä vaalipäivänä miettii, ettei viitsi lähteä ulos, koska ”sataa/on darra/väsyttää/ei se mun ehdokas kuitenkaan pääse läpi”, menettää käytännössä seuraavaksi neljäksi vuodeksi oikeutensa valittaa siitä, mitä päättäjät tekevät. Asiaa voi myös miettiä toiselta kantilta: äänestäminen demokraattisissa vaaleissa on kansalaisoikeus, jonka puolesta tälläkin hetkellä monissa paikoissa ympäri maailmaa ollaan valmiita taistelemaan vaikka kuolemaan saakka. Eikö meidän kannattaisi siis omaa oikeuttamme käyttää?

Äänestämisen lisäksi kannustamme lilyläisiä osallistumaan: kirjoita omassa blogissasi mistä tahansa vaaleihin liittyvästä ja tägää postauksesi #vaalikenkä ja #trendimag. Kerro vaikka, millä perusteella itse valitset ehdokkaasi, mikä on ollut ikimuistoisin vaali-iltasi, oletko koskaan harkinnut itse lähteväsi mukaan poliittiseen toimintaan tai jos olet lähtenyt, millaista se on ollut – tai vastaa joihinkin niistä kysymyksistä, joita ehdokkaille esitimme. Voit käyttää hashtagia #vaalikenkä myös Instagramissa ja Twitterissä ja ottaa vaikka äänestyspäivänä kuvan omista vaalikengistäsi.

Ja tietenkin kaikki nekin ehdokkaat, jotka eivät haastattelusarjassamme ole mukana, saavat vapaasti vastata kysymyksiimme omissa blogeissaan ja levittää sosiaalisessa mediassa kuvia ja tarinoita omista kengistään – muistakaa käyttää hashtageja #vaalikenkä ja #trendimag.

Juttusarjamme alkaa maanantaina 2.3., ja ensimmäinen haastateltava on kokoomuksen Susanna KoskiNiin, ja ne vaalit järjestetään 19.4. ja ennakkoon voi äänestää kotimaassa 8.–14.4.

Kuvat: haastattelusarjan ehdokkaat

 

Kommentit (8)
  1. Nämä henkilöhaastattelut ovat toki kivoja, mutta tähän aikaan vuodesta kaipaisin medialta myös sellaisia väännetään rautalangasta kuinka eduskunta toimii -juttuja, joissa selitetään puoluevalinnan tärkeyttä.

    Vaikka löytäisi vaalikoneesta tms. kuinka kivan tyypin tahansa, on tärkeää tutustua myös siihen, mihin puolueeseen hän kuuluu, mitä asioita puolue ajaa ja ketkä siellä ovat kärkihahmoja, jotka todennäköisesti pääsevät läpi. Puoluevalinta on tuhat kertaa merkityksellisempi kuin henkilövalinta.

    Läpipäässyt henkilökin toimii aina ensi sijassa puolueensa edustajana – katsokaapa vaikka Sanni Grahn-Laasosen päätöksiä ympäristöministerinä.

  2. Samalla kulmalla lähdimme ehdokkaita valitsemaan kuin Emmi: koska joku rajaus oli tuhansien ehdokkaiden joukosta pakko tehdä, päätimme, että valitsemme tällä kertaa vain naispuolisia ehdokkaita ja naisia, jotka edustavat ikänsä puolesta Lilyn isointa käyttäjäkuntaa, eli noin 20–40-vuotiaita naisia. Ei siksi, että miesehdokkaissa olisi jotain vikaa, vaan siksi, että kannustaisimme suomalaisia äänestämään jatkossakin naisia, jotta eduskunnan sukupuolijakauma tasoittuisi entisestään (tällä hetkellä naisia on 42 ja miehiä 58 prosenttia).

    Kysymykset voimabiisistä ja alkoholista valitsimme keventämään kokonaisuutta ja toivoimme myös, että haastateltavat pystyvät niiden kautta kertomaan jotain itsestään ja mielenkiinnon kohteistaan: esimerkiksi Susanna Kosken kohdalla paljastui, että hän pitää jääkiekosta. Onko se sitten ehdokasvalintaa tehdessä oleellista, mene ja tiedä, mutta ainakin se avaa jotain ehdokkaasta ja pakottaa ehkä myös miettimään sitä, millaista ehdokasta haluaa äänestää: ihmistä, joka on kiinnostunut samoista asioista kuin itse vaiko ei – ja onko sillä mitään väliä. Samaa pohti Reetta Räty taannoin Imagen kolumnissaan.

    Vaalikenkä oli valintamme siksi, että tahdoimme jutuille yhtenäisen kuvailmeen ja jonkin yksinkertaisen kuvaidean, jota on myös helppo jakaa sosiaalisen median kanavissa. Kengän idea on kertoa haastateltavan matkasta: mistä ovat tulossa, minne ovat menossa ja symbolisesti missä kengissä aikovat eduskuntaan astella, Kenkä ei meistä ole sukupuolitettu (miesehdokkaatkin olisivat voineet kengistään kertoa) esimerkiksi kuukupin tavoin, ja myös kenkien kohdalla toive oli, että haastateltavat voivat kertoa niiden tarinan avulla jotain itsestään ja arvoistaan. Hyviä tarinoita on luvassa, sen voimme luvata. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *