#Vaalikenkä eli Trendin ja Lilyn vaalitentti, osa 11: Li Andersson (vas.)

Kaikkihan me äänestämme eduskuntavaaleissa 19.4., eikös? Vaalien kunniaksi haastattelimme blogiimme 16 mielenkiintoista ehdokasta eri puolueista ja eri puolilta Suomea. Lue haastattelusarjasta lisää täältä.
 

1. Vasemmistoliiton Li Andersson, minkä muun puolueen listoilta olisit voinut lähteä ehdolle, jos et olisi voinut valita omaasi?

En varmaan minkään. Vasemmisto on ainoa poliittinen taho, joka yhdistää kaksi minulle tärkeintä asiaa eli ihmisten välisen tasavertaisuuden edistämisen ja ympäristöpolitiikan.

li_lily.jpg

2. Pyysimme jokaista ehdokasta valitsemaan omista kenkäpareistaan suosikkinsa, kuvaamaan ne ja tägäämään ne sosiaalisessa mediassa #vaalikenkä. Valitsimme juuri kengät, koska ne symboloivat ehdokkaan matkaa kohti eduskuntaa. Kerro omien vaalikenkiesi tarina.

Ostin nämä kengät yhdessä äitini kanssa vuoden 2011 eduskuntavaalien alla. Pidin erityisesti huomiota herättävästä väristä ja koroista. Kutsun kenkiä vaalivoittokengiksi, ja käytän niitä edelleen, kun haluan tulla hyvälle tuulelle ja tuntea oloni itsevarmaksi. Ylipäätään koen, että kengillä on yllättävän paljon psykologista vaikutusta. Kun olen menossa tv-väittelyyn, kiinnitän enemmän huomiota kenkiini kuin vaatteisiini.
 

3. Jos tulet valituksi eduskuntaan, mihin valiokuntaan haluaisit ja miksi?

Työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaan, koska siellä käsitellään paljon sellaisia tasa-arvoon ja työmarkkinoihin liittyviä kysymyksiä, joissa olen ollut itse aktiivinen ja joihin olen ottanut paljon kantaa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta olisi toinen vaihtoehto. Siellä käsitellään perusturvaa ja palveluita, joiden toimivuudella on konkreettista merkitystä ihmisten arkielämässä.
 

4. Minkä jo tehdyn poliittisen päätöksen tahtoisit kiivaimmin kumota?

Finanssipoliittiset sopimukset viime hallituskaudella osana Euroopan kuripolitiikka, koska ne estävät talouspoliittisesti järkevien valintojen tekemisen. Haluaisin itse hoitaa eurokriisiä eri tavalla kuin miten sitä nyt hoidetaan. Nyt taantuman aikana olisi järkevää elvyttää, mutta finanssipoliittisen sääntelyn rajat voivat tulla vastaan, kun on sovittu 60 prosentin katosta julkisvelalle sekä rajoituksesta valtiontalouden rakenteelliselle alijäämälle.
 

5. Mikä poliittinen päätös viime vuosina on ilahduttanut sinua eniten?

Tasa-arvoinen avioliittolaki. Laki on symbolisesti tärkeä, ja on hienoa, että se meni läpi kansalaisaloitteen pohjalta. Laajan kansalaisliikehdinnän aiheuttanut kampanja sai onnellisen lopun.
 

6. Milloin maistoit viimeksi alkoholia?

Join valkoviiniä eilen kaverini läksiäisissä. Hän lähti puoleksi vuodeksi Amerikkaan.
 

7. Tärkein oppimasi asia?

Vanhassa työväenlaulussa lauletaan, että sitä mitä itse et tiedä, et tiedä. Lause on hyvä oivallus siitä, kuinka tärkeää on itse perehtyä myös sellaisiin asioihin ja kysymyksiin, jotka vaikuttavat liian vaikeilta. Yleensä ne vaikeimmat asiat ovat niitä tärkeimpiä. Minulla ei ole talouden osalta koulutusta, mutta olen silti pystynyt osallistumaan talouspoliittiseen keskusteluun, koska olen opetellut asioita ja perehtynyt niihin.
 

8. Mitä jännität?

Jännitän mitä tahansa esiintymistä, jossa minulta odotetaan paljon. Jännitys on myös hyvä asia, koska se auttaa suorituksessa. Korkeita paikkoja jännitän myös paljon.
 

9. Ketä suomalaista poliitikkoa ihailet?

Vasemmistoliiton Anna Kontulaa, koska hän on älykäs ja saanut politiikassa asia-aiheita esille olematta tyypillinen poliitikkopersoona. Kontula on aktiivinen esimerkiksi siirtolaisiin liittyvissä kysymyksissä. Se on tervetullutta, koska heillä ei ole paljon puolustajia.
 

10. Mikä on voimabiisisi?

Kun turhaudun, kuuntelen ranskalaista räppäriä Keny Arkanaa. Hänen musiikkinsa on hyvää vihaista naisräppiä, jossa on paljon asennetta ja voimaa.

http://youtu.be/hFb6T6mmh6M
 

+1 Oletko feministi?

Olen feministi. Feminismissä on kyse vapaudesta. Sukupuoliroolit rajoittavat yhtä lailla kaikkia ihmisiä, sillä odotukset ja ennakkoluulot estävät ihmisiä määrittelemästä itse, millaisia he haluavat olla. Kun rooleista pyritään eroon, ihmiset vapautetaan päättämään, millaisia he itse haluavat olla. Lainsäädännön pitäisi toimia samalla tavalla. Sosiaaliturvatunnuksen tulisi olla sukupuolineutraali sen sijaan, että se luokittelee ihmisiä synnynnäisen biologisen sukupuolen mukaan. Samaten vanhempainvapaajärjestelmän pitäisi kohdella vanhempia tasavertaisina, ja avioliiton määrittelyksi riittäisi hyvin se, että se on kahden ihmisen välinen liitto. Ei ole syytä olettaa, että kaikki eläisivät heterosuhteessa tai tunnistaisivat itsensä siitä sukupuolesta, jossa ovat syntyneet.
 

Li Andersson

Ikä: 27.
Ehdolla: vasemmistoliitto, Varsinais-Suomen vaalipiiri.
Asuinpaikka: Turku.
Työ: Vasemmistonuorten puheenjohtaja.
Luottamustoimet: Turun kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen jäsen, vasemmistoliiton Turun valtuustoryhmän puheenjohtaja ja varakansanedustaja.
Koulutus: valtiotieteiden kandidaatti, pääaine kansainvälinen oikeus.
Erikoista: Andersson kirjoitti viime vuonna keskustelukirjan Punavihreä, sinivalkoinen yhdessä kokoomusnuorten puheenjohtajan Susanna Kosken kanssa.
 

Haastattelusarja ilmestyy maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Lue lisää vaalitentistä täältä.
 

Teksti: Johanna Keponen.

Lue myös muut vaalitentin osat:

Osa 1: Susanna Koski (kok.)
Osa 2: Tiia Lintula (vihr.)
Osa 3: Hanna Sarkkinen (vas.)
Osa 4: Nasima Razmyar (sd.)
Osa 5: Reija Taupila (kd.)
Osa 6: Tiina Elovaara (ps.)
Osa 7: Ida Schauman (r.)
Osa 8: Hanna Kosonen (kesk.)
Osa 9: Sanni Grahn-Laasonen (kok.)
Osa 10: Kaisa Peltonen (vihr.)

 

Kommentit (10)
  1. Seuraapa esim. minkälaista politiikkaa Helsingin vihreät tekevät. Aivan täysin kokoomuksen puisto-osasto. (Poikkeuksia toki löytyy, Maria Ohisalo on esimerkiksi aivan huippu, kuten myös nyt puolueen jättäneet naiset.)  

    http://svenska.yle.fi/artikel/2015/03/26/bolagisering-och-halsofragor-skapade-brytning-bland-helsingfors-grona

  2. Ehkä Li vaan kokee että vasemmisto tekee sen kuitenkin jollain tavalla tehokkaammin? En mä ainakaan kokenut että tolla kommentilla ois tarkoitus lytätä muut puolueet…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *