#Vaalikenkä eli Trendin ja Lilyn vaalitentti, osa 13: Milka Taivassalo (kd.)

Kaikkihan me äänestämme eduskuntavaaleissa 19.4., eikös? Vaalien kunniaksi haastattelimme blogiimme 16 mielenkiintoista ehdokasta eri puolueista ja eri puolilta Suomea. Lue haastattelusarjasta lisää täältä.
 

1. Kristillisdemokraattien Milka Taivassalo, minkä muun puolueen listoilta olisit voinut lähteä ehdolle, jos et olisi voinut valita omaasi?

En todennäköisesti minkään. Olen koulutukseltani agrologi, joten maatalouspolitiikka on minulle tärkeää. Sen puolesta lähin vaihtoehto olisi keskusta. Oma puolueeni on kuitenkin ainut, jonka tärkeimmät linjaukset pystyn allekirjoittamaan.

kenka¦êhaaste4.jpg

2. Pyysimme jokaista ehdokasta valitsemaan omista kenkäpareistaan suosikkinsa, kuvaamaan ne ja tägäämään ne sosiaalisessa mediassa #vaalikenkä. Valitsimme juuri kengät, koska ne symboloivat ehdokkaan matkaa kohti eduskuntaa. Kerro omien vaalikenkiesi tarina.

Sain nämä pirteän väriset Marilyn-korkokengät rakkaalta pikkusiskoltani, joka löysi ne kirpputorilta. Kiertelemme paljon yhdessä kirppareilla, ja usein löydämme jotain myös toisillemme. Koska olen 50-luvun fani ja teen sivutoimisesti töitä pin up -mallina, näillä nostalgisilla kengillä on aina ollut kunniapaikka asunnossani. Kengät eivät ole aivan omaa kokoani, eli ne ovat pelkkä koriste-esine. Mutta korkokengät sopivat mielestäni hyvin myös sisustuselementiksi.
 

3. Jos tulet valituksi eduskuntaan, mihin valiokuntaan haluaisit ja miksi?

Koulutukseni vuoksi ehdottomasti maa- ja metsätalousvaliokuntaan. Se on politiikan osa-alue, minkä tunnen parhaiten ja missä minulla on eniten annettavaa. Ympäristövaliokunta olisi toinen mieluisa vaihtoehto, koska myös ympäristöön ja luontoon liittyvät kysymykset ovat tärkeitä minulle.
 

4. Minkä jo tehdyn poliittisen päätöksen tahtoisit kiivaimmin kumota?

Jätevesilain, joka tosin saatetaan vielä kumota. Laissa päätettiin siitä, että haja-asutusalueille tarvitaan omat pienvedenpuhdistamot kaikille tonteille, jotka eivät kuulu kunnallisen viemäröinnin piiriin. Päätös saneli mielestäni liian tiukat ehdot haja-asutusalueiden asukkaille. On kohtuutonta vaatia pieniä talouksia investoimaan tuhansia euroa jätevesijärjestelmään, jos tontilla syntyvistä jätevesistä on olematonta haittaa ympäristölle. Toki pohjavesialueilla ja vesistöjen lähellä jätevesiä koskevat rajoitukset ovat tarpeen.
 

5. Mikä poliittinen päätös viime vuosina on ilahduttanut sinua eniten?

Se, ettei kotihoidontukea jaeta puoliksi vanhempien kesken. Mielestäni on tärkeää, että lapsen hyvinvointiin ja perheen toimeentuloon liittyviä asioita ei säädetä pakolla ylhäältä käsin. Nyt äideille annetaan mahdollisuus itse miettiä, haluavatko he palata takaisin työelämään vai olla lapsen kanssa pidempään kotona. Esimerkiksi yrittäjäperheiden tai työttömänä olevien äitien tilanteeseen pakkokiintiöt eivät olisi tuoneet ratkaisua.
 

6. Milloin maistoit viimeksi alkoholia?

Viime syksynä otin ehtoollisviiniä kirkossa. Pyrin periaatteesta pysymään raittiina.
 

7. Tärkein oppimasi asia?

Kykyni kohdata jokainen ihminen avoimesti ja ilman ennakkoluuloja. Liikun työni vuoksi paljon ihmisten parissa, ja joskus puolueeni linjauksia tullaan voimakkaasti kritisoimaan. Pystyn kuitenkin kertomaan oman näkemykseni provosoitumatta. Hienointa on, kun voimakkaasti reagoinut ihminen lähtee tilanteesta kiittäen keskustelusta ja ennakkokäsityksensä muuttamisesta.
 

8. Mitä jännität?

Jännitän treffeillä käymistä. Isommatkaan tilaisuudet tai haastattelut eivät jännitä samalla tavalla, koska osallistun niihin työni puolesta ja tiedän, mitä minulta odotetaan. Treffeille on mentävä omana itsenä.
 

9. Ketä suomalaista poliitikkoa ihailet?

Kristillisdemokraattien Sari Essayahia. Hän on entinen huippu-urheilija, joka on rakentanut uskottavan poliittisen uran. Essayah on lähtenyt maailmalle pikkukylästä Pohjois-Savosta, mistä itsekin olen kotoisin. Olen nuoresta asti ihaillut poliitikkoja enemmän kuin näyttelijöitä tai laulajia. Keräsin 18-vuotiaana jopa nimikirjoituksia kansanedustajilta.
 

10. Mikä on voimabiisisi?

The Hootersin kappale 500 miles away from home, sillä sen sanoituksissa puhutaan matkanteosta ja koti-ikävästä. Koen olevani vain matkalla täällä etelässä. Olen kotoisin Savosta ja työskentelen tällä hetkellä Helsingissä.

http://youtu.be/EYVcGoo3Eko
 

+1 Oletko feministi?

En määrittelisi itseäni feministiksi, vaikka sukupuolten välinen tasa-arvo on minulle ehdottomasti tärkeää. Feminismi-sanassa on se vaara, että se mielletään pelkästään naisten oikeuksien nostamisena jopa miesten oikeuksien yli, vaikkei siitä pitäisi olla kyse. Naiset ja miehet ovat erilaisia, mutta heidän tulee olla yhtä arvokkaita.
 

Milka Taivassalo

Ikä: 28.
Ehdolla: kristillisdemokraatit, Savo-Karjalan vaalipiiri.
Asuinpaikka: Nurmijärvi.
Työ: KD-nuorten pääsihteeri.
Luottamustoimet: Nurmijärven kunnan tarkastuslautakunnan jäsen, Maaseutunuorten Eteläisten liittojen valiokunnan varapuheenjohtaja.
Koulutus: agrologi (AMK).
Erikoista: Taivassalo toimii sivutoimisena pin up -mallina.
 

Haastattelusarja ilmestyy maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Lue lisää vaalitentistä täältä.
 

Teksti: Johanna Keponen.

Lue myös muut vaalitentin osat:

Osa 1: Susanna Koski (kok.)
Osa 2: Tiia Lintula (vihr.)
Osa 3: Hanna Sarkkinen (vas.)
Osa 4: Nasima Razmyar (sd.)
Osa 5: Reija Taupila (kd.)
Osa 6: Tiina Elovaara (ps.)
Osa 7: Ida Schauman (r.)
Osa 8: Hanna Kosonen (kesk.)
Osa 9: Sanni Grahn-Laasonen (kok.)
Osa 10: Kaisa Peltonen (vihr.)
Osa 11: Li Andersson (vas.)
Osa 12: Sanna Marin (sd.)

 

 

Kommentit (5)
  1. ”Nyt äideille annetaan mahdollisuus itse miettiä, haluavatko he palata takaisin työelämään vai olla lapsen kanssa pidempään kotona. Esimerkiksi yrittäjäperheiden tai työttömänä olevien äitien tilanteeseen pakkokiintiöt eivät olisi tuoneet ratkaisua.”

    Niin, Jumalahan loi miehen työssäkäyväksi ja naisen (koti)äidiksi, joten mitäpä sitä isän kotonaolemista tai haluamisia miettimään. Yrittäjätkin on automaattisesti isiä, ja tuskinpa kukaan MIES joutilaana työttömänäkään on.

    (Joo, ei mikään asia tuo automaattisesti ratkaisua kaikkiin ongelmakohtiin, mutta voisko silti jostain koittaa alottaa?)

  2. ”Mä kaivan popparit esiin joka kerta, kun joku rohkea uskaltaa kyseenalaistaa kaikkien naisten velvollisuuden julistautua feministeiksi”

    Mikähän siinä on rohkeaa? Pelokasta enemmänkin 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *