#Vaalikenkä eli Trendin ja Lilyn vaalitentti, osa 15: Silja Sandelin (r.)

Kaikkihan me äänestämme eduskuntavaaleissa 19.4., eikös? Vaalien kunniaksi haastattelimme blogiimme 16 mielenkiintoista ehdokasta eri puolueista ja eri puolilta Suomea. Lue haastattelusarjasta lisää täältä.
 

1. RKP:n Silja Borgarsdóttir Sandelin, minkä muun puolueen listoilta olisit voinut lähteä ehdolle, jos et olisi voinut valita omaasi?

Muillakin puolueilla on tähtäimessä hyviä juttuja, esimerkiksi vihreillä ilmastopolitiikka. Minua ei ole pyydetty muiden puolueiden listoille, joten pitäisi katsoa tarkemmin, mitä puolueohjelmissa oikeasti kirjoitetaan.

silja_2.jpg

2. Pyysimme jokaista ehdokasta valitsemaan omista kenkäpareistaan suosikkinsa, kuvaamaan ne ja tägäämään ne sosiaalisessa mediassa #vaalikenkä. Valitsimme juuri kengät, koska ne symboloivat ehdokkaan matkaa kohti eduskuntaa. Kerro omien vaalikenkiesi tarina.

Minulla on sekä Suomen että Islannin kansalaisuus ja käyn Islannissa vähintään kerran vuodessa. Pari kolme vuotta sitten toimin Nuorten Pohjoismaiden neuvoston presidenttinä ja osallistuin Islannissa järjestettyyn neuvoston puheenjohtajien kokoukseen. Ostin nämä kengät kokousmatkalla lempikenkäkaupastani GS skórista. Viime vuosina olen yrittänyt investoida kestäviin ja monikäyttöisiin tuotteisiin. Näitä kenkiä voin käyttää sekä mekkojen, hameiden että housujen kanssa.

 

3. Jos tulet valituksi eduskuntaan, mihin valiokuntaan haluaisit ja miksi?

Ulkoasianvaliokunta kiinnostaa, koska siellä päätetään Suomen linjauksista YK:ssa ja EU:ssa. Valiokunnassa vaikutetaan myös siihen, millaisen kuvan annamme Suomesta ulkomaille.

Ympäristövaliokunta olisi toinen vaihtoehto, koska energiapolitiikkaa pitäisi muuttaa heti ensi eduskuntakaudella. Pitäisi satsata enemmän uusiutuvaan energiaan ja katsoa, miten ympäristö voi ja miten eri päätökset oikeasti vaikuttavat siihen.

 

4. Minkä jo tehdyn poliittisen päätöksen tahtoisit kiivaimmin kumota?

Fennovoiman periaatepäätöksen. Ydinvoimalapäätöksissä pitäisi katsoa tulevaisuuteen ja panostaa mieluummin uusiutuviin energiamuotoihin kuin mennä vanhan kaavan mukaan ja antaa lupa uudelle ydinvoimalalle.

 

5. Mikä poliittinen päätös viime vuosina on ilahduttanut sinua eniten?

Tasa-arvoinen avioliittolaki. Asian takana ollut yhteiskunnallinen voima on ilahduttanut minua todella paljon. Näytimme, että Suomi pystyy muuttumaan ja olemaan rohkea ihmisoikeuskysymyksissä.

 

6. Milloin maistoit viimeksi alkoholia?

Olin lauantai-iltana suomenruotsalaisessa urheilugaalassa. Join skumppaa ja vähän viiniä hyvien ystävien seurassa.

 

7. Tärkein oppimasi asia?

On tärkeää muistaa suhtautua toisiin ihmisiin niin kuin haluaisi itseensä suhtauduttavan. Suhteellisen nuorena naispuolisena poliitikkona olen huomannut, että keskusteluissa kannattaa olla asiallinen ja kunnioittaa muita osapuolia, vaikka nämä eivät aina itse käyttäydykään kunnioittavasti. Esimerkiksi viimekertaisten EU-vaalien alla osallistuin keskusteluun, jossa aiheena oli ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Pari yleisössä ollutta herraa eivät olleet kanssani samaa mieltä ja he painottivat puheenvuoroissaan, etten nuorena naisena voi ymmärtää asiasta mitään. Maltillinen käyttäytyminen ja järkevät argumentit olivat hyödyksi minulle.  Tilaisuuden jälkeen pari yleisön jäsentä sanoivat, että aikovat äänestää minua, koska vastasin ikäviin kommentteihin asiallisesti.

 

8. Mitä jännität?

Jännitys on hyvä juttu. Saatan jännittää ennen peliä, julkista keskustelutilaisuutta tai uusien ihmisten tapaamista, koska haluan antaa hyvän kuvan itsestäni.

 

9. Ketä suomalaista poliitikkoa ihailet?

Ihailen Astrid Thorsia. Maahanmuutto- ja eurooppaministerinä Thors teki aivan loistavaa työtä, vaikkei hän saanutkaan työstään juuri arvostusta, päinvastoin. Nykyään Etyjin vähemmistövaltuutettuna toimiva Thors on taipumaton haavoittuvaisten ihmisryhmien puolustaja ja puolustaa aina ihmisoikeuksia Suomessa ja muualla.

 

10. Mikä on voimabiisisi?

Biisi vaihtelee vähän sen mukaan mihin tarvitsen voimaa. Pelaan käsipalloa, ja juuri ennen ottelua kuuntelemme aina IFK:n kappaleen, jossa lauletaan suurin piirtein niin että IFK voittaa pelin. Biisin sanat ja kova tempo saavat minut hyvään vireeseen. Muuten puhelimestani löytyy aina Coldplaytä.

+1 Oletko feministi?

Olen ehdottomasti, koska haluan viedä tasa-arvoa eteenpäin. Meillä pitää olla tasa-arvo eri sukupuolten välillä. Tasa-arvo on kysymys, joka pitäisi ottaa huomioon kaikessa poliittisessa päätöksenteossa.

 

Silja Borgarsdóttir Sandelin

Ikä: 30.
Ehdolla: RKP, Helsingin vaalipiirissä.
Asuinpaikka: Helsinki.
Työ: puolustusministerin erityisavustaja.
Luottamustoimet: RKP:n Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja Helsingin liikuntalautakunnan jäsen.
Koulutus: valiotieteiden maisteri, pääaine valtio-oppi.
Erikoista: Sandelin on hallitseva käsipallon Suomen mestari HIFK:n joukkueessa.

 

Haastattelusarja ilmestyy maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Lue lisää vaalitentistä täältä.
 

Teksti: Johanna Keponen.

Lue myös muut vaalitentin osat:

Osa 1: Susanna Koski (kok.)
Osa 2: Tiia Lintula (vihr.)
Osa 3: Hanna Sarkkinen (vas.)
Osa 4: Nasima Razmyar (sd.)
Osa 5: Reija Taupila (kd.)
Osa 6: Tiina Elovaara (ps.)
Osa 7: Ida Schauman (r.)
Osa 8: Hanna Kosonen (kesk.)
Osa 9: Sanni Grahn-Laasonen (kok.)
Osa 10: Kaisa Peltonen (vihr.)
Osa 11: Li Andersson (vas.)
Osa 12: Sanna Marin (sd.)
Osa 13: Milka Taivassalo (kd.)
Osa 14: Laura Huhtasaari (ps.)

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *