#Vaalikenkä eli Trendin ja Lilyn vaalitentti, osa 16: Katri Kulmuni (kesk.)

Kaikkihan me äänestämme eduskuntavaaleissa 19.4., eikös? Vaalien kunniaksi haastattelimme blogiimme 16 mielenkiintoista ehdokasta eri puolueista ja eri puolilta Suomea. Lue haastattelusarjasta lisää täältä.
 

1. Keskustan Katri Kulmuni, minkä muun puolueen listoilta olisit voinut lähteä ehdolle, jos et olisi voinut valita omaasi?

Silloin en varmasti olisi ehdolla.

kenka¦êhaaste19.jpg

2. Pyysimme jokaista ehdokasta valitsemaan omista kenkäpareistaan suosikkinsa, kuvaamaan ne ja tägäämään ne sosiaalisessa mediassa #vaalikenkä. Valitsimme juuri kengät, koska ne symboloivat ehdokkaan matkaa kohti eduskuntaa. Kerro omien vaalikenkiesi tarina.

Pidän Vagabondin kengistä, sillä ne ovat skandinaavisen yksinkertaisia ja hinta-laatusuhde on kohdallaan. Nämä Vagabondin nilkkurit ovat jo useamman vuoden vanhat ja hieman rispaantuneet. Kesää lukuun ottamatta käytän näitä ympäri vuoden. Korot tekevät kengistä ryhdikkäät, ja näitä voikin käyttää kaikenlaisissa tilaisuuksissa kaikenlaisten vaatteiden kanssa. Pelolla odotan jo aikaa, kun joudun hankkimaan uudet kengät. Olen vaatteiden ja kenkien suhteen säästeliäs. Käytän vaatteet aina loppuun ja teen niistä viimeiseksi vaikka matonkuteita.
 

3. Jos tulet valituksi eduskuntaan, mihin valiokuntaan haluaisit ja miksi?

Talous- tai valtiovarainvaliokuntaan. Niiden kautta voisin vaikuttaa koko maan tasapuoliseen kehittämiseen, koska kaikki on aina kiinni rahasta. Toinen vaihtoehto voisi olla liikenne- ja viestintävaliokuntaan. Suomen kaltaisessa pitkien etäisyyksien maassa liikenneverkoston on oltava kunnossa. Liikennevaliokunnassa pääsisin myös vaikuttamaan koko maan lentokenttäverkoston kehittämiseen sekä rautatieyhteyksien parantamiseen.
 

4. Minkä jo tehdyn poliittisen päätöksen tahtoisit kiivaimmin kumota?

Koulutukseen kohdistuneet leikkaukset, kuten Länsi-Lapin ammattioppilaitoksesta ja Lapin ammattiopistosta leikatut koulutuspaikat. Viime vuosina koko Suomessa ammatillisesta koulutuksesta on leikattu viisi prosenttia koulutuspaikoista, mutta Länsi-Lapista on leikattu 15 prosenttia. Valtiovalta haluaa näin kiihdyttää muuttoliikettä pohjoisesta etelän suuriin kaupunkeihin, vaikka tämän maan voimavarat ovat nimenomaan pohjoisessa. Itse haluaisin turvata kaikille suomalaisille hyvät koulutusmahdollisuudet riippumatta siitä, mistä päin Suomea opiskelija on kotoisin.
 

5. Mikä poliittinen päätös viime vuosina on ilahduttanut sinua eniten?

Työttömyyskorvauksen 300 euron suojaosa. Työtön saa tienata 300 euroa kuukaudessa ilman, että se johtaa sosiaalietuuksien leikkaantumiseen. Moni nuori on vaarassa syrjäytyä kokonaan arkisesta elämänmenosta. Siksi on tärkeää, että työntekoon kannustetaan, eikä ansiotaso heikkene työtä vastaanottamalla.
 

6. Milloin maistoit viimeksi alkoholia?

Join lasin punaviiniä viime lauantaina illallisella yhdessä poikaystäväni kanssa.
 

7. Tärkein oppimasi asia?

Vain kuolleet kalat uivat myötävirtaan. Se on hyvä sanonta, joka auttaa minua sietämään politiikassa saamaani kritiikkiä. Jos omatunto on puhdas eli tietää tehneensä parhaansa asioiden edistämiseksi, ei kritiikki satuta niin paljon.
 

8. Mitä jännität?

Jännitän esiintymistä jonkin verran. Esiintymään oppii kuitenkin vain esiintymällä. Mitä enemmän sitä olen tehnyt, sitä paremmaksi olen kehittynyt. Kun tiedän mitä teen ja olen hyvin valmistautunut, esiintyminen on parhaimmillaan oikein mukava kokemus.
 

9. Ketä suomalaista poliitikkoa ihailet?

Keskustan Kerttu Saalastia (1907–1995). Vaikka Saalasti eli hyvin patriarkaalisessa yhteiskunnassa, hän lähti kotipaikkakunnaltaan Nivalasta kansanedustajaksi, teki mittavan uran poliitikkona ja toimi opetusministerinäkin. Hän oli oikea rautarouva. Olisi hienoa, jos itse pystyisin osoittamaan edes välähdyksen tahdonvoimasta, jollainen hänellä oli.
 

10. Mikä on voimabiisisi?

Minulla on yksi heikko kohta, ja se on kasarimusiikki. Esimerkkinä voisin mainita Bananarama-yhtyeen Venus-biisin. Kuuntelen sitä silloin, kun on elämään luottavainen olo ja saa ottaa vähän rennommin, kuten perjantai-iltaisin.

http://youtu.be/NkcU2_Vs7Xw
 

+1 Oletko feministi?

Tietenkin minun täytyy olla. Naisten täytyy pitää yhtä, ja tässä naisilla olisikin paljon opittavaa miehiltä. Biologiaa ei voi muuttaa, mutta ihmisten olosuhteet ja mahdollisuudet pitäisi luoda mahdollisimman samankaltaisiksi. Yhteiskunnassa on paljon asioita, joissa huomaa, ettei naisten ja miesten asema ole samanlainen. Esimerkiksi perheen perustamisen kustannukset jäävät vahvasti naisten työnantajien harteille. Suomessa naiset myös ovat varsin pitkään poissa työelämästä lasten takia. Töihin paluuseen pitäisi luoda joustavampia järjestelmiä.
 

Katri Kulmuni

Ikä: 27.
Ehdolla: keskusta, Lapin vaalipiiri.
Asuinpaikka: Tornio.
Työ: koordinaattorina henkilöstö- ja kiinteistöpalveluyrityksessä.
Luottamustoimet: Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja varakansanedustaja.
Koulutus: yhteiskuntatieteiden kandidaatti, pääaine kansainväliset suhteet.
Erikoista: Kulmuni työskenteli ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen lehdistöavustajana keväällä 2011.
 

Tämä on haastattelusarjan viimeinen osa. Lue lisää vaalitentistä täältä.
 

Teksti: Johanna Keponen.

Lue myös muut vaalitentin osat:

Osa 1: Susanna Koski (kok.)
Osa 2: Tiia Lintula (vihr.)
Osa 3: Hanna Sarkkinen (vas.)
Osa 4: Nasima Razmyar (sd.)
Osa 5: Reija Taupila (kd.)
Osa 6: Tiina Elovaara (ps.)
Osa 7: Ida Schauman (r.)
Osa 8: Hanna Kosonen (kesk.)
Osa 9: Sanni Grahn-Laasonen (kok.)
Osa 10: Kaisa Peltonen (vihr.)
Osa 11: Li Andersson (vas.)
Osa 12: Sanna Marin (sd.)
Osa 13: Milka Taivassalo (kd.)
Osa 14: Laura Huhtasaari (ps.)
Osa 15: Silja Sandelin (r.)

 

Kommentit (1)
  1. Muistakaahan sitten äänestäessänne äänestää sellaista puoluetta, joka on tasa-arvoisen avioliittolain puolella – yksittäisen henkilön mielipiteet ei ole niin justiinsa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *