#Vaalikenkä eli Trendin ja Lilyn vaalitentti, osa 2: Tiia Lintula (vihr.)

Toimitus

Kaikkihan me äänestämme eduskuntavaaleissa 19.4., eikös? Vaalien kunniaksi haastattelimme blogiimme 16 mielenkiintoista ehdokasta eri puolueista ja eri puolilta Suomea. Lue haastattelusarjasta lisää täältä.
 

1. Vihreiden Tiia Lintula, minkä muun puolueen listoilta olisit voinut lähteä ehdolle, jos et olisi voinut valita omaasi?

Arvomaailmani kolahtaa isoilta osin vasemmistoliiton kanssa. Vasemmistoliittokin haluaa pitää heikommista huolta ja ylläpitää hyvinvointivaltiojärjestelmää, peräänkuuluttaa semmoista reilua meininkiä. Vihreiden ja vasemmistoliiton talousajattelussa on yhtymäkohtia, ja kuntapolitiikassa olemme olleet tietyissä asioissa samoilla linjoilla.

2. Pyysimme jokaista ehdokasta valitsemaan omista kenkäpareistaan suosikkinsa, kuvaamaan ne ja tägäämään ne sosiaalisessa mediassa #vaalikenkä. Valitsimme juuri kengät, koska ne symboloivat ehdokkaan matkaa kohti eduskuntaa. Kerro omien vaalikenkiesi tarina.

Ostin nämä Camperit Barcelonasta 10 vuotta sitten. Viime kesään asti ne olivat ahkerassa käytössä. Kengät jalassa on tullut vietettyä monia hyviä hetkiä. Vietin yhden kesän työharjoittelussa Antwerpenissa ja ensimmäisenä päivän tutustuin itsekseni kaupunkiin nämä kengät jalassa. Oli mahtava itsenäinen fiilis! Uhrasin kengät lopulta viime kesänä raksakengiksi, ja nyt ne toimittavat ”rönttökenkien” tärkeää tehtävää. Ostan kenkiä harvakseltaan ja silloin kun ostan, olen valmis maksamaan laadusta. Kenkieni pitää olla mukavat jalassa, kestävät ja mageet. Korkokenkiä käytän harvoin, tennarimeininki on enemmän oma juttuni.
 

3. Jos tulet valituksi eduskuntaan, mihin valiokuntaan haluaisit ja miksi?

Olen nykyään mukana pyörittämässä kulttuurikuppila Uunoa Järvenpään keskustassa, mutta aiemmin olen työskennellyt muun muassa erityisluokanopettajana ja luokanopettajanaa. Siksi sivistysvaliokunta kiinnostaa opettajataustani takia, totta kai. Koulutus tulee olemaan yksi keskeinen teema kampanjassani. Toivon todella, että pystymme rakentamaan tulevaisuuteen katsovan koulun, jossa ei opeteta asioita vain siksi, että aina ennenkin on tehty niin, vaan siksi, että opittavat asiat ovat sovellettavissa elämään.
 

4. Minkä jo tehdyn poliittisen päätöksen tahtoisit kiivaimmin kumota?

Lapsilisien leikkauspäätöksen olisi voinut jättää tekemättä. Nyt se meni aikamoiseksi farssiksi.
 

5. Mikä poliittinen päätös viime vuosina on ilahduttanut sinua eniten?

Työttömyysturvan suojaosa, jonka ansiosta työttömyyspäivärahalla elävät ihmiset voivat tehdä töitä ja tienata 300 euroa kuukaudessa tukia menettämättä.
 

6. Milloin maistoit viimeksi alkoholia?

Sunnuntaina joimme iltaoluet aviomieheni kanssa True detectiven viimeisen jakson kunniaksi.
 

7. Tärkein oppimasi asia?

Opin pienenä mummiltani ja Tao Tao -animaatiosarjasta, että muita pitää kohdella ystävällisesti. Olen itse sanonut yläkouluikäisille oppilailleni, ettei mikään muu ei ole niin tärkeää kuin olla mukava ihminen. Sillä pääsee pitkälle elämässä.
 

8. Mitä jännität?

Hammaslääkäriä. En jännittänyt lokakuussa syntyneen esikoiseni synnytystä niin paljon kuin jännitän hammaslääkäriä, vaikka menisin vain tarkastukseen.
 

9. Ketä suomalaista poliitikkoa ihailet?

Vihreiden Heidi Hautalaa. Pääsin ensimmäisen kerran äänestämään vuoden 2000 presidentinvaaleissa, ja Heidi oli ehdokkaani. Arvostan suuresti sitä, että hän korostaa ihmisoikeuskysymyksiä politiikan teossa.
 

10. Mikä on voimabiisisi?

Arcade Firen Sprawl II -biisissä on mielettömän voimakas tempo. Kuuntelen biisiä tasasin väliajoin, kun tarvitsen ulkopuolista buustausta.


 

+1 Oletko feministi?

Olen feministi, jos sillä tarkoitetaan sukupuolten tasa-arvoa. Miesviha ei kuulu minun feminismiini. Isäni kasvatti minut, eikä hän tehnyt numeroa siitä, että olen tyttö, vaan antoi minun touhuta ja ilmaista itseäni vapaasti. Olen pienestä pitäen pitänyt itsestään selvänä sitä, että miehet ja naiset ovat tasa-arvoisia. Suomessa sukupuolten välinen tasa-arvo on suhteellisen hyvällä mallilla, mutta korjattavaakin yhteiskunnallisessa rakenteessa tietysti löytyy. Esimerkiksi vanhemmuuden kustannukset ovat tällä hetkellä äidin työnantajan vastuulla, joten naisten palkkaaminen on isompi riski.
 

Tiia Lintula

Ikä: 34
Ehdolla: vihreät, Uudenmaan vaalipiiri.
Asuinpaikka: Järvenpää.
Työ: ravintolayrittäjä.
Luottamustoimet: Järvenpään kaupunginhallituksen jäsen, Järvenpään vihreiden puheenjohtaja, Vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen, Uudenmaan vihreiden varapuheenjohtaja, kirkkovaltuutettu.
Koulutus: teologian kandidaatti.
Erikoista: Lintula rakastaa laulamista ja keikkailee coverbändissä.
 

Teksti: Johanna Keponen.

 

Lue myös muut vaalitentin osat:

Osa 1: Susanna Koski (kok.)

Kommentit

minsu
Mainostaulujen takana

Minua on jo pitkään häirinnyt Vihreissä se, ettei sen sijoittumista oikea-vasen-akselille oikein hahmota. Okei, akseli on nykyisin aika häilyvä ja osin tarpeetonkin, mutta silti, tuntuu etten itse oikein tiedä, kenen asialla Vihreät loppujen lopuksi on. Ympäristö, luonto ja kestävä kehitys, mutta entä jos puhutaan ihmisistä? Keitä Vihreät ajattelevat "omaksi" porukakseen, millaisten ihmisten etua he ensisijaisesti edistävät? Osa porukasta symppaa vasemmalle, mutta osa kallistuu oikeallekin, toki jokaisessa puolueessa liikettä puolueen "rajojen" sisällä on.

Nykyisen, eräänlaisen nuorennusleikkauksen ja uudistuksia tehneen Vasemmistoliiton kanssa Vihreillä on paljon yhteisiä arvoja ja tavoitteita, mutta missä kohtaa puolueet eroavat toisistaan? Missä kohden taas löytyy yhtymäkohtia Kokoomukseen?

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä hahmottamisongelma koskee tällä hetkellä lähes kaikkia puolueita. Mielestäni se on ongelma. Mikä puolueiden sanomisesta on totta ja mikä vain uusien äänestäjien kalastelua.

Marsublog

"Olen feministi, jos sillä tarkoitetaan sukupuolten tasa-arvoa. Miesviha ei kuulu minun feminismiini." Mistä te Lilyssä löydätte näitä ehdokkaita jotka eivät tiedä mitä feminismi tarkoittaa? :D

Simpukka123 (Ei varmistettu)

Luulen että kyse on siitä, että ei luoteta lukijan välttämättä tietävän mitä se tarkoittaa?

Toimitus
Toimitus

Tämän kysymyksen tarkoitus oli nimenomaan selvittää, mitä ehdokkaat feminismistä ajattelevat, koska yllättävän monelle feminismin ydin on hämärän peitossa – niin eduskuntavaaliehdokkaiden joukossa kuin muutenkin yhteiskunnassa.

Halusimme kysyä ehdokkailta aiheesta, koska esimerkiksi Feministiset vaalit -sivustolle liittyvät ehdokkaista vain ne, joille feminismi on jo tuttu juttu. Sarjan idea on antaa lisätietoa hyvinkin erilaisista ehdokkaista ja antaa eväitä miettimään, mitä sitä omalta ehdokkaaltaan haluaa.

Ja suurimmalle osalle (itseni mukaan lukien) nousee karvat pystyyn niistä ääripään väärinymmärtäneista feminatseista, jotka vihaavat miehiä. Eli mielestäni ehdokkaalta ihan hyvä korostaa sitä, ettei salli miesvihaa, jota jotkut tosiaan feminismin nimissä valitettavasti toteuttavat.

Marsublog

Olen todellinen ääripään feministi enkä silti ole koskaan törmännyt miesvihaan.

Siksi kirjoitinkin väärinymmärtäneistä. :)

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Toivottavasti saadaan lukea myös jonkun pohjoisen ehdokkaan ajatuksia; esim. Utsjoelta kotoisin oleva Anni Ahlakorpi (Vasemmistoliitto) olis nappivalinta :)

Iiro
Aina jonon viimeinen

Vaasahan alkaa olla jo aika pohjoisessa Helsingistä katsottuna. :v

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

No tätä suhtautumista kieltämättä odottelen tässä(kin) juttusarjassa... :D Tai sit ollaan ääriradikaaleja ja ollaan pyydetty joku ROVANIEMELTÄ!

Iiro
Aina jonon viimeinen

Toivoisin toisaalta jotain Kemijärven kepulaista, joka onnistuisi mahduttomaan kolmeen vastaukseensa kuinka hän a) on tiennyt mahdollisesta biojalostamohankkeesta b) on ollut järjestämässä ministeritason tapaamisia asiaan liittyen sekä c) ei voi kertoa nyt yhtään enempää kuin julkisuudessa on ollut.

Mä jollain tapaa toivoisin, että Suomeen tulisi sellainen oikeistoliberaalipuolue, jolle muun muassa ympäristö-, luonto- ja tasa-arvoasiat olisivat tärkeitä. Tällä hetkellä (ja näin uskomattoman vajavaisen ja surkean talven + liian aikaisin alkaneen kevään takia) ainoa mulle sopiva puolue on Vihreät, mutta mun henkilökohtaiset arvot ovat duunarisuvusta huolimatta vahvasti oikealla. Tämä aiheuttaa "ongelmia" juurikin siksi, että Vihreissä tosiaan on niin oikeistovihreitä kuin myös vihervassareitakin (toiv. tämä ilmaisu ei loukkaa), eikä voi olla ollenkaan varma, kumman puolen edustajia eduskuntaan pääsee enemmän.

 

minsu
Mainostaulujen takana

Just tätä hain tuolla ekalla kommentilla! Jos jättää huomiotta ympäristöasioihin ja energiapolitiikkaan suhtautumisen ja asennoitumisen, esimerkiksi Vasemmistoliitosta ja Kokoomuksesta tietää, miten ne suhtautuvat esimerkiksi verotukseen, omistamiseen, perustuloon ja markkinoiden vapauteen. Vihreistä on taas vaikea sanoa. Osa jäsenistä on kallellaan oikealle, osa vasemmalle, joten ei välttämättä voi tietää, mitä "suuntausta" eduskuntaan päätyy ja miten edustajat puolueensa jäseninä näihin asioihin suhtautuvat. Ympäristöasiat ovat toki erittäin tärkeitä, mutta joihinkin asioihin ne eivät ainakaan täysin suoranaisesti liity.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tällaisiin kysymyksiin saanee vastauksia lukemalla Vihreiden puolueohjelmaa. Itse en ole jaksanut kahlata läpi :) Liityin Vihreisiin muutama vuosi sitten, kun sillä lailla sai Vihreän langan luettavakseen halvemmalla. Hyvä lehti! Olisi mulla muitakin vaihtoehtoja ollut, mutta Vihreät kiinnosti nimenomaan ympäristöajattelun vuoksi, ehkä myös tuoreemmalla suhtautumisellaan esim. seksuaali- ja muihin vähemmistöihin.

Tuo on kyllä ihan totta ja varmasti monia ärsyttävä asia, että Vihreät ei sijoitu vasemmisto-oikeisto-akselilla oikein mihinkään, tai riippuu mitä kysymystä katsoo. Toisaalta siinä myös sen vahvuus: sitä voidaan kehittää ihan siiheen suuntaan, mihin jäsenistö kulloinkin tahtoo kehittää. Ei olla minkään vanhan ajatusmallin vankina, vaan voidaan vapaasti nojata esim. tieteen uusimpiin tuloksiin.

Tästä en ole varma, mutta voi olla myös, että Vihreät ajaa eri kunnissa vähän erilaista politiikkaa. Kannattaa ottaa selvää, millaisia kysymyksiä Vihreät on omassa kunnassa pitänyt esillä.

Vihreät on mulle tällä hetkellä ainoa todellinen vaihtoehto ihan sen takia, että se on ainoa puolue, joka ottaa ympäristöasiat ja ilmastonmuutoksen riittävän tosissaan. Sellainen "hoidetaan nää ihmisten asiat ensin kuntoon ja katsotaan sitten sitä ympäristöä" -ajattelu ei vain enää riitä. Mikään muu puolue ei tunnu ymmärtävän tätä.

minsu
Mainostaulujen takana

Se, ettei Vihreät sijoitu (tai se on vaikea sijoittaa) vasemmisto-oikeisto-akselille toimii varmasti vahvuutena ja etuna ihan niin kuin sanoitkin, ja onhan jaottelu tietyssä mielessä jo vähän vanhahtava ja monen puolueen sijoittaminen sinne on hankalaa. Toisaalta vapaus liikkua akselilla voi näyttää äänestäjän kannalta häilyvyytenä, äänestäessä ei voi tietää, mihin suuntaan puolueen mielipide seuraavan neljän vuoden aikana kulkeutuu.

Siinä olen sun kanssa ihan samaa mieltä, ettei ympäristöasioita voi enää ohittaa ja ajatella, että ihmisten asiat on hoidettava ensin. Uskon ja toivon, että näitä asioita voitaisi tarkastella enemmän kokonaisuutena ja rinnakkain, ei toisensa poissulkevana tai siten, että toinen on selvästi ja aina toista tärkeämpi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Täältä muuten löytyy ainakin joitakin vastauksia esiin nostamiisi kysymyksiin. Perustuloa Vihreät kannattavat.

https://www.vihreat.fi/asiat/vihrea-politiikka/vihreaa-politiikkaa-asta-...

Iso kiitos tästä juttusarjasta! On todella mielenkiintoista sekä lukea ehdokkaiden vastauksia että seurata niistä viriävää keskustelua :)

Toimitus
Toimitus

Olehan hyvä! :) Tätä keskustelun määrää on ollut mahtava seurata - ja vasta kaksi osaa on julkaistu.

Janette
Jos oisin tyttö

Millä perusteella te toimituksessa valitsette nämä haastateltavat ehdokkaat? Vähän erikoista, että muista puolueista on sellaisia isoja nimiä kuin Susanna, Hanna ja Nazima ja sitten Vihreiltä tällainen täysin tuntematon ehdokas..

Kommentoi