#Vaalikenkä eli Trendin ja Lilyn vaalitentti, osa 3: Hanna Sarkkinen (vas.)

Kaikkihan me äänestämme eduskuntavaaleissa 19.4., eikös? Vaalien kunniaksi haastattelimme blogiimme 16 mielenkiintoista ehdokasta eri puolueista ja eri puolilta Suomea. Lue haastattelusarjasta lisää täältä.
 

1. Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen, minkä muun puolueen listoilta olisit voinut lähteä ehdolle, jos et olisi voinut valita omaasi?

Vihreät ja SDP ovat kaksi mahdollista vaihtoehtoa, joita olisin voinut harkita. Ne ovat vasemmistoliiton jälkeen lähimpänä punavihreää arvo- ja ajatusmaailmaani.

kenka¦êhaaste9.jpg

2. Pyysimme jokaista ehdokasta valitsemaan omista kenkäpareistaan suosikkinsa, kuvaamaan ne ja tägäämään ne sosiaalisessa mediassa #vaalikenkä. Valitsimme juuri kengät, koska ne symboloivat ehdokkaan matkaa kohti eduskuntaa. Kerro omien vaalikenkiesi tarina.

Ostin nämä Töysän kengän valmistamat lapikkaat viisi vuotta sitten Oulusta Kemppaisen kenkäkaupasta. Olen käyttänyt kenkiä ahkerasti joka talvi siitä saakka. Rakkaat ja jo aika paljon elämää nähneet kengät ovat käyneet suutarilla kerran ja yritän pitää niitä hyvässä kunnossa rasvaamalla. Lapikkaat ovat hyvät kengät, sillä ne ovat suomalaiset, lämpimät, kestävät, ajattomat ja hienot. Näillä kengillä kelpaa tehdä vaalityötä vähän kylmemmälläkin kelillä.
 

3. Jos tulet valituksi eduskuntaan, mihin valiokuntaan haluaisit ja miksi?

Valtiovarainvaliokuntaan, koska siellä käytetään suurta valtaa. Talous määrittelee reunaehdot kaikille muille poliittisille päätöksille. Suuri valiokunta voisi olla toinen vaihtoehto, koska talouden ja tulonjaon lisäksi minua kiinnostavat myös EU-asiat.
 

4. Minkä jo tehdyn poliittisen päätöksen tahtoisit kiivaimmin kumota?

Pääomatulon ja palkkatulon verotuksen eriyttäminen 90-luvun alkupuolella. Pääomatulojen verotus keveni huomattavasti suhteessa ansiotulojen verotukseen, ja kaikista rikkaimpien kansalaisten verotuksesta tuli suhteellisesti matalampaa kuin tavallisten kansalaisten. Päätös on yksi suuri syy siihen, miksi tuloerot ovat kasvaneet Suomessa niin radikaalisti viime vuosikymmenten aikana.
 

5. Mikä poliittinen päätös viime vuosina on ilahduttanut sinua eniten?

Opintorahan sitominen indeksiin oli hyvä ja oikea päätös ja opiskelijaliikkeen pitkän työn tulos. Vaikka indeksiä jäädytettiinkin heti, päätöksessä oli oikea suunta.
 

6. Milloin maistoit viimeksi alkoholia?

Viime perjantaina, kun kävin keilaamassa ja syömässä ystäväni kanssa.
 

7. Tärkein oppimasi asia?

Maailmaa voi muuttaa. Yhteiskunta rakentuu ihmisten teoista ja poliittisista päätöksistä. Minulla oli nuorempana sellainen tunne, ettei mihinkään voi itse vaikuttaa. Historiaa lukemalla ja matkustelemalla olen kuitenkin huomannut, ettei suomalainen yhteiskunta ei ole sattumalta tällainen, vaan sitä on rakennettu tietoisilla päätöksillä. Politiikassa olen oppinut sen, että muutokset tapahtuvat hitaasti.
 

8. Mitä jännität?

Kaikki esiintymistilanteet jännittävät jonkin verran. Jännitän siis lähes päivittäin, koska esiintymisiä on paljon. Korkeanpaikankammoni taas joutui testiin viime talvena Madeiralla, jossa vaelsimme korkeuksissa puolen metrin levyisillä teillä.
 

9. Ketä suomalaista poliitikkoa ihailet?

Claes Anderssonia, joka on yksi vasemmistoliiton perustajista. Andersson edustaa syvää sivistystä ja viisautta. Arvostan hänen toimintatapojaan: hän on sovitteleva, analyyttinen ja miellyttävä ihminen.
 

10. Mikä on voimabiisisi?

Maritta Kuulan Bing Bong. Biisi on ihanan kevyt ja kesäinen ja antaa voimaa talvisen pimeyden keskellä.

http://youtu.be/Vo13M68s4kY
 

+1 Oletko feministi?

Kyllä, olen feministi. Käsitän feminismin laajempana käsitteenä kuin pelkkänä naisten aseman parantamisena tai naisten aseman kehittämisenä. Minulle feminismi tarkoittaa sukupuoliroolien purkamista ja ihmisten välistä tasa-arvoa. Yhteiskunnallista tasa-arvoa pitää edistää purkamalla hierarkioita ja epätasa-arvoisia rakenteita, kuten vanhemmuuden kustannusten ja vanhempainvapaiden epätasaista jakoa sukupuolten välillä.
 

Hanna Sarkkinen

Ikä: 26.
Ehdolla: vasemmistoliitto, Oulun vaalipiiri.
Asuinpaikka: Oulu
Työ: Oulun yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja ja vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja.
Luottamustoimet: kaupunginvaltuutettu ja varakansanedustaja.
Koulutus: filosofian maisteri, pääaine aate- ja oppihistoria.
Erikoista: Sarkkinen on tatuoinut ihoonsa muun muassa Oulun vaakunan ja kuvan kissastaan.
 

Teksti: Johanna Keponen.

 

Lue myös muut vaalitentin osat:

Osa 1: Susanna Koski (kok.)

Osa 2: Tiia Lintula (vihr.)

Kommentit (3)
  1. Alkoholikysymyksen tarkoitus oli kaikessa yksinkertaisuudessaan, että haastateltavat pystyvät sen vastauksella kertomaan jotain vapaa-ajastaan – alkoholi kun useimmiten liittyy vapaa-aikaan ja sen viettämiseen. Ja tietysti ne ehdokkaat, jotka eivät juo alkoholia lainkaan, voivat vastauksessaan kertoa sen.

    Kaiken kaikkiaan koko haastattelusarjan tarkoitus on kertoa sekä haastateltavien poliittisista kannoista että heistä ihmisinä. Siksi kysymyksiä on sekä asialähtöisiä että kevyempiä. 🙂

  2. Samaa kysyn minä. En ymmärrä miten kysymys liittyy millään tavalla tähän juttusarjaan.

    1. Musta taas tää on sarjan paras kysymys. Ensimmäinen, joka vastaa ”mähän olen kännissä nytkin.” Saa mun äänen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *