#Vaalikenkä eli Trendin ja Lilyn vaalitentti, osa 4: Nasima Razmyar (sd.)

Kaikkihan me äänestämme eduskuntavaaleissa 19.4., eikös? Vaalien kunniaksi haastattelimme blogiimme 16 mielenkiintoista ehdokasta eri puolueista ja eri puolilta Suomea. Lue haastattelusarjasta lisää täältä.

1. SDP:n Nasima Razmyar, minkä muun puolueen listoilta olisit voinut lähteä ehdolle, jos et olisi voinut valita omaasi?

Vihreiden, sillä myös vihreät ajavat voimakkaasti minulle tärkeitä ympäristöasioita, kestävää kehitystä ja tasa-arvoa.nasima_2.jpg

2. Pyysimme jokaista ehdokasta valitsemaan omista kenkäpareistaan suosikkinsa, kuvaamaan ne ja tägäämään ne sosiaalisessa mediassa #vaalikenkä. Valitsimme juuri kengät, koska ne symboloivat ehdokkaan matkaa kohti eduskuntaa. Kerro omien vaalikenkiesi tarina.

Valitsin nämä kengät, koska olen harrastanut juoksemista lapsesta saakka. Minulla ei ollut lapsena juuri harrastuksia vanhempieni taloudellisen tilanteen takia, joten kävimme isäni kanssa juoksemassa. Siitä tuli meidän kahden välinen tärkeä juttu. Nykyään pyrin juoksemaan kahdesti viikossa 30–45 minuuttia. Aika on suhteellisen lyhyt, mutta juoksen kovaa. Tavoitteenani on alkaa juosta vähän pidempiäkin matkoja, mutten haaveile maratonista. Voitan itseni jo 45 minuutin aikana.

Juokseminen on ihana harrastus. Ajatukset vapautuvat ja pidän samalla huolta fyysisestä kunnostani. Kaikista paras se ei ole – olen kärsinyt muun muassa juoksijan polvesta ja selkävaivoista.

3. Jos tulet valituksi eduskuntaan, mihin valiokuntaan haluaisit ja miksi?

Työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaan tai ympäristövaliokuntaan. Työelämään ja tasa-arvoon liittyvät asiat ovat minulle äärettömän tärkeitä ja olen tehnyt paljon työtä tasa-arvon edistämisen eteen. Näillä saroilla on vielä paljon tekemistä, ja haluan antaa niiden kehittämiseen oman panokseni.

4. Minkä jo tehdyn poliittisen päätöksen tahtoisit kiivaimmin kumota?

Fennovoiman ydinvoimalapäätöksen. Ymmärrän, että olemme huonossa taloudellisessa tilanteessa, mutten itse henkilökohtaisesti usko, että taloutta voidaan kohentaa ydinvoimalla.

5. Mikä poliittinen päätös viime vuosina on ilahduttanut sinua eniten? 

Ehdottomasti tasa-arvoinen avioliittolaki, jonka läpimeno oli hieno asia. Minulle merkitsi paljon se, miten kansalaisaloite saatiin läpi suurella joukkovoimalla. Avoimuus voitti.

6. Milloin maistoit viimeksi alkoholia?

Join muutaman lasin skumppaa mieheni syntymäpäivillä viime viikonloppuna.

7. Tärkein oppimasi asia?

Että heikommassa asemassa olevista ihmisistä pitää pitää huolta. Suomalainen yhteiskunta on auttanut minuakin paljon: tullessamme Suomeen minulla ja perheelläni ei ollut muuta mukanamme kuin yksi matkalaukku.

8. Mitä jännität?

Tuleva vaali-ilta tuntuu jo vatsanpohjassa. Tekisi mieli häipyä jonnekin, ettei tarvitsisi odottaa tuloksia. Vaalit ovat konkreettinen paikka, jossa näkee, onko viestini välittynyt ja ovatko ihmiset tarttuneet siihen.

9. Ketä suomalaista poliitikkoa ihailet?

SDP:n Jutta Urpilainen teki kovan työn: hänet valittiin ensimmäisenä naisena sekä valtiovarainministeriksi että SDP:n puheenjohtajaksi.

10. Mikä on voimabiisisi?

Laitan Beyoncén Run the World (Girls) -biisin soimaan, kun imuroin.  Siitä voi ammentaa naisenergiaa humoristisella tavalla. Kyllä maailma olisi parempi paikka, jos naisia olisi enemmän johtajina.

+1 Oletko feministi?

Olen feministi. Tulen Afganistanista, missä naisesta puhutaan toisen omaisuutena, mutta olen feministi myös Suomessa. Suomalainen yhteiskunta on tehnyt paljon työtä tasa-arvon edistämisen eteen, mutta koen, että kehitys on pysähtynyt viimeisen 20 vuoden aikana. Minusta olisi ihanaa, jos feminismistä puhuttaisiin siihen sävyyn, että sillä ajetaan niin naisten kuin miestenkin asiaa. Ikävintä on se, kun naisetkin ajattelevat välillä niin, että tasa-arvo on jo saavutettu, eikä sen eteen siksi tarvitse tehdä mitään.

 

Nasima Razmyar

Ikä: 30.
Ehdolla: SDP, Helsingin vaalipiirissä.
Asuinpaikka: Helsinki.
Työ: SDP:n eduskuntaryhmän viestintäsihteeri.
Luottamustoimet: Helsingin kaupunginvaltuutettu.
Koulutus: Yhteisöpedagogi, AMK.
Erikoista: Razmyar on valittu vuoden 2010 pakolaisnaiseksi.

 

Teksti: Johanna Keponen.

 

Lue myös muut vaalitentin osat:

Osa 1: Susanna Koski (kok.)
Osa 2: Tiia Lintula (vihr.)
Osa 3: Hanna Sarkkinen (vas.)

Kommentit (4)
  1. Nasiman kaltaisia naisia tarvittaisiin enemmänkin, niin demareihin kuin ihan kaikkien ehdokkaiden joukkoon! Tosi harmi, ettei osu omaan vaalipiiriin…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *