#Vaalikenkä eli Trendin ja Lilyn vaalitentti, osa 5: Reija Taupila (kd.)

Toimitus

Kaikkihan me äänestämme eduskuntavaaleissa 19.4., eikös? Vaalien kunniaksi haastattelimme blogiimme 16 mielenkiintoista ehdokasta eri puolueista ja eri puolilta Suomea. Lue haastattelusarjasta lisää täältä.
 

1. Kristillisdemokraattien Reija Taupila, minkä muun puolueen listoilta olisit voinut lähteä ehdolle, jos et olisi voinut valita omaasi?

Keskustan arvot ovat lähellä minua. Suvussani on hyvin vahva keskustatausta, koska isäni suku tulee maaseudulta. Isoäitini serkku oli maalaisliiton eli nykyisen keskustan kansanedustaja ja ministerinäkin 1950- ja 60-luvulla toiminut Eeli Erkkilä.

2. Pyysimme jokaista ehdokasta valitsemaan omista kenkäpareistaan suosikkinsa, kuvaamaan ne ja tägäämään ne sosiaalisessa mediassa #vaalikenkä. Valitsimme juuri kengät, koska ne symboloivat ehdokkaan matkaa kohti eduskuntaa. Kerro omien vaalikenkiesi tarina.

Mieheni osti nämä Berettan vaelluskengät minulle lahjaksi. En todennäköisesti olisi ostanut itse itselleni tällaisia, koska olin ajatellut, että vaelluskengät ovat turhan kalliita vain satunnaista ulkoilua varten. Kengät ovat kuitenkin todella hyvät, ja olen käyttänyt niitä yllättävän paljon. Ne päätyvät usein jalkaan, kun olen 4- ja 5-vuotiaiden lasteni kanssa puistossa tai pulkkamäessä.
 

3. Jos tulet valituksi eduskuntaan, mihin valiokuntaan haluaisit ja miksi?

Sivistysvaliokuntaan, koska koen opetukseen, koulutukseen ja lapsiin liittyvät asiat omimmikseni. Myös puolustusvaliokunta kiinnostaa, sillä toimiva maanpuolustus on tärkeä osa yhteiskuntaa. Vaikken ole käynyt armeijaa, olen isänmaallinen ja maanpuolustushenkinen.
 

4. Minkä jo tehdyn poliittisen päätöksen tahtoisit kiivaimmin kumota?

Lapsilisien leikkauksen. Päätös oli turha, ja kärsijän rooliin joutuivat opiskelevat vanhemmat, joiden tulotaso on muutenkin heikko.
 

5. Mikä poliittinen päätös viime vuosilta on ilahduttanut sinua eniten?

Helmikuussa kaatunut hoitovapaan pakko-osittaminen vanhempien kesken. Se olisi ollut aivan älytön päätös. Jos äidit halutaan aikaisemmin töihin, pitäisi kehittää mahdollisuuksia tehdä osa-aikatyötä.
 

6. Milloin maistoit viimeksi alkoholia?

Sunnuntaina, kun teimme perheen kanssa ruokaa. Tuntui, että hetkeen sopisi lasi viiniä.
 

7. Tärkein oppimasi asia?

Kaikki mokaavat, minäkin. Loukkasin minulle läheistä ihmistä tahattomasti omalla käytökselläni. Tarkoitukseni ei ollut loukata, mutta näin kuitenkin kävi. Onneksi tilanne saatiin selvitettyä ja sain tilaisuuden pyytää tapahtunutta anteeksi ja välit palautuivat ennalleen. Omat ikävät kokemukset opettavat katsomaan muita ihmisiä avarammilla laseilla.
 

8. Mitä jännität?

Tilanteita, joissa tuntuu, että on pakko onnistua. Vaaleissa sellaisia ovat haastattelut ja paneelit. Niissä pohdin, olenko hankkinut tarpeeksi tietoa käsiteltävinä olevista asioista.
 

9. Ketä suomalaista poliitikkoa ihailet?

Kristillisdemokraattien Sari Essayahia. Hän on asiantunteva ja asioihin perehtyvä poliitikko, joka ajattelee Suomen ja ihmisten parasta. Koska Essayah perehtyy asioihin hyvin, hän pystyy perustelemaan päätöksensä ja kantansa ymmärrettävästi.
 

10. Mikä on voimabiisisi?

Syksyllä käänsin radiota kovemmalle aina kun siellä soi Haloo Helsingin Vihaan kyllästynyt. Pidän myös suomalaisesta rapduosta nimeltä Immanuel. Heiltä löytyy montakin hyvää voimabiisiä.

+1 Oletko feministi?

En miellä itseäni feministiksi, mutta kannatan sukupuolten välistä tasa-arvoa. Alkuaikojen feministit ovat todella taistelleet naisen aseman puolesta ja saaneet tulosta aikaan ja arvostan heidän saavutuksiaan. Ajattelen kuitenkin, että tilanne Suomessa sukupuolten tasa-arvon suhteen on jo hyvä. Palkkatasa-arvon eteen pitää tehdä vielä työtä, samoin kuin vanhemmuuden kustannusten tasaiseen jakamiseen.
 

Reija Taupila

Ikä: 39.
Ehdolla: kristillisdemokraatit, Uudenmaan vaalipiiri.
Asuinpaikka: Hyvinkää.
Työ: Avainmedia-lähetysjärjestön tuotantopäällikkö.
Luottamustoimet: kaupunginvaltuutettu, Hyvinkään kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja ja opetuslautakunnan jäsen.
Koulutus: medianomi.
Erikoista: Taupila ajoi 16-vuotiaana moottoripyöräkortin ja haaveilee omasta moottoripyörästä.
 

Haastattelusarja ilmestyy maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Lue lisää vaalitentistä täältä.
 

Teksti: Johanna Keponen.
 

Lue myös muut vaalitentin osat:

Osa 1: Susanna Koski (kok.)
Osa 2: Tiia Lintula (vihr.)
Osa 3: Hanna Sarkkinen (vas.)
Osa 4: Nasima Razmyar (sd.)

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

"En miellä itseäni feministiksi, mutta kannatan sukupuolten välistä tasa-arvoa. "

Hei nyt ihan oikeasti sitten, ei tää oo totta enään :D tosi hyvä kysymys toimitukselta kyllä, kun paljastaa urpot ihan suoraan ilman kiertelyitä :) nyt haluaisin vastauksen tähän ihan jokaiselta ehdolla olevalta, niin karsiutuis varmaan aika paljon ne vaihtoehdot ketä äänestää.

Helmi K
sivulauseita

"En miellä itseäni feministiksi, mutta kannatan sukupuolten välistä tasa-arvoa." Mitä mitä mitä mitä mitä mitä se feminismi sinusta sitten on????

Tämä alkaa olla jo sietämätöntä! Miten on oikeasti mahdollista että näin moni on näin täysin pihalla. Kun näitä vaalikenkätentin vastauksia lukee alan melkein jopa ihan vähän ymmärtää Nataa joka ei äänestä näitä tietämättömiä sanonko mitä. Melkein. Mutta sekin on jo todella paljon se.

F-sana on ruma sana (Ei varmistettu)

Minä en taas tajua kiljumista, jos joku sanoo ettei ole feministi, vaikka kannattaakin tasa-arvoa. Hienosti teidät on aivopesty ajattelemaan että kyseessä olisi kaksi samaa asiaa. Ei ole. Tutkikaa aatteen historiaa jostain muualta kuin Trendistä ja tulkaa sitten kiljumaan lisää, jos vielä siltä tuntuu.

Edellistä kommentoijaa komppaan kyllä siinä, että kyseessä on hyvä kysymys, mutta nimenomaan siltä kannalta, että tuosta näkee, kuka osaa ja uskaltaa ajatella itsenäisesti.

Helmi K
sivulauseita

Voi luoja. Ei pitäisi tarttua tähän mutta. Termin alle mahtuu toki suuri joukko suuntauksia ja määritelmiä, mutta kyllä se ydin on siinä että kaikki, naiset ja miehet, olisivat saman arvoisia ja että ne rakenteet, jotka aikojen saatossa ovat johtaneet epätasa-arvoon, pitäisi purkaa. 

Jos et halua lukea Trendiä, niin lue vaikka tämä:

https://feministienvuoro.wordpress.com/category/aiheita/naistutkimus/

F-sana on ruma sana (Ei varmistettu)

Eipä ollut kovin kritiikitön lähde feminismille. Jos haluan kannattaa sukupuolten välistä tasa-arvoa, ei se tarkoita, että haluan kannattaa koko kirjoa, joka tuon marxilaisen feminismi-sateenvarjon alle mahtuu. Ei ihme, että feminismillä on niin ruma kaiku, kun kovimmat puolestapuhujat ovat aatteen sokaisemia eikä edes perusasioista voi keskustella.

Mutta hajotkaa te rauhassa oikeamielisyyteenne. Mä lähden trollaamaan muualle, jossa on edes vähän haastetta.

Vierailija (Ei varmistettu)

"Hienosti teidät on aivopesty ajattelemaan että kyseessä olisi kaksi samaa asiaa. Ei ole. "

Kyllä muuten on. Feminismiä vastustavat ihmiset ovat aivopesseet sinut uskomaan, että sanassa on jokin negatiivinen kaiku. Mutta sen merkitys ei ole koskaan muuttunut mihinkään koko aatteen historiassa. Jos sinusta on noloa myöntää että kannatat tasa-arvoa eli feminismiä, kannattaa sitten ehkä pitää se suu kokonaan kiinni.

watch this space

"Helmikuussa kaatunut hoitovapaan pakko-osittaminen vanhempien kesken. Se olisi ollut aivan älytön päätös. Jos äidit halutaan aikaisemmin töihin, pitäisi kehittää mahdollisuuksia tehdä osa-aikatyötä."

Ei juma... Osa-aikatyömahdollisuuden kehittäminen on jees, mutta niin on myös vanheimpainvapaiden tasapuolisempi jako sukupuolten kesken. Kumpikaan ei ole älytön ajatus, mutta mielestäni kumpikaan ei yksikseen vielä riitä.

Ja komppaan muuten Emmiä.

Koko H.
Ruskeat Tytöt

Jeesus auta nyt. Kannatan tasa-arvoa, mutten ole feministi. Äitien pitää saada mennä töihin (vuonna vitun 2015), mutta haluan vastustaa sellaisia toimia, joilla se onnistuisi. 

 

KD:n vaalislogan on muuten "Puolustamme rohkeasti perheitä." Ja tuon perhevapaa-asian lisäksi vastustavat myös mm. tasa-arvoista avioliittoa ja translakia.

Aamen.

Helmi K
sivulauseita

Eipä. Mä kuolen.

Varpu K (Ei varmistettu)

kiitos Toimitus, nä vaalikengät on nykyään mun viikkojen parasta viihdettä. 3/5 ei tiedä mitä feminismi tarkottaa, odotan innolla lopullista tulosta!

Vakavissaa, arvostan suuresti Lilyn aktiivisuutta politiikan suhteen! Sekä Trendissä että täällä lemppareitani ovat "syvällisemmät" jutut, feminismin, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien kysymykset. On ilo, että pidätte ne pinnalla. Ihan vakavissaan, nä vaalikengät pöhköstä nimestään huolimatta ovat jotain mitä seurana innolla.

Kommentoi