#Vaalikenkä eli Trendin ja Lilyn vaalitentti, osa 8: Hanna Kosonen (kesk.)

Kaikkihan me äänestämme eduskuntavaaleissa 19.4., eikös? Vaalien kunniaksi haastattelimme blogiimme 16 mielenkiintoista ehdokasta eri puolueista ja eri puolilta Suomea. Lue haastattelusarjasta lisää täältä.
 

1. Keskustan Hanna Kosonen, minkä muun puolueen listoilta olisit voinut lähteä ehdolle, jos et olisi voinut valita omaasi?

Vihreät oli toinen puolue, jota mietin hyvinkin vakavasti, koska ympäristöasiat ovat minulle tärkeitä. Vihreiden politiikka näyttää kuitenkin maaseutukaupungissa asuvan silmiin Helsinki-keskeiseltä.

kenka¦êhaaste6.jpg

2. Pyysimme jokaista ehdokasta valitsemaan omista kenkäpareistaan suosikkinsa, kuvaamaan ne ja tägäämään ne sosiaalisessa mediassa #vaalikenkä. Valitsimme juuri kengät, koska ne symboloivat ehdokkaan matkaa kohti eduskuntaa. Kerro omien vaalikenkiesi tarina.

Minulla on kaksi lasta, 6- ja 3-vuotiaat, ja nuoremman syntymän jälkeen päätin jälleen alkaa liikkua tavoitteellisemmin. Olen ollut hiihtosuunnistaja MM-tasolla, ja entiselle kilpaurheilijalle sopiva tavoite oli maraton Berliinissä. Kenkämuoti oli muutamassa vuodessa muuttunut värikkääksi, ja valitsinkin uudet kaverit osin värin perusteella.  Näillä kengillä juoksin Berliinissä ne reilut 42 kilometriä syyskuussa 2013. Lenkkareilla oli muutenkin niin hyvä taivaltaa, että juoksin ne lopulta puhki.
 

3. Jos tulet valituksi eduskuntaan, mihin valiokuntaan haluaisit ja miksi?

Tavoitteenani ovat ympäristö- sekä sosiaali- ja terveysvaliokunta, koska niissä minulla on vankin asiantuntemus töiden ja opiskelujeni kautta. Ympäristövaliokunnassa pystyy vaikuttamaan metsiin ja suomalaiseen ruoantuotantoon. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa olisi mahdollista päästä vaikuttamaan liikunnan ja kulttuurin asemaan Suomessa. Terveyden edistäminen sekä liikunta ja kulttuuri ovat lähellä sydäntäni
 

4. Minkä jo tehdyn poliittisen päätöksen tahtoisit kiivaimmin kumota?

Rosatomin ydinvoimalapäätös harmittaa ja toivon, että se olisi mennyt toisin päin. Mielestäni päätöksellä sahattiin pois uusiutuvan energian kehittämismahdollisuuksia ja suomalaista pienenergiatuotantoa.
 

5. Mikä poliittinen päätös viime vuosina on ilahduttanut sinua eniten?

On selvää, että sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistus on tehtävä. Minua ilahduttaa se, että kaikki suuret puolueet haluavat yhdessä viedä sote-ratkaisua eteenpäin. Vaikka ratkaisun syntyminen näyttää huonolta, on hienoa, että hallitukselta ja oppositiolta löytyy yhteistyöhalua asian käsittelyssä.
 

6. Milloin maistoit viimeksi alkoholia?

Viime perjantaina Etelä-Savon urheilugaalassa oli kuohuviiniä tarjolla.
 

7. Tärkein oppimasi asia?

Omien haaveiden seuraamisen tärkeys on valjennut minulle vastoinkäymisten myötä. Elämässä pitää tehdä sitä, mitä itse haluaa, tietenkin muita satuttamatta. Kun antaa itselleen vapauden olla mitä on, lähipiirilläkin on lopulta mukavampaa.
 

8. Mitä jännität?

Jännitän puheiden pitämistä ja esiintymistilanteita. Vaalijännityksessä on itse asiassa paljon samaa kuin kilpaurheilijan jännityksessä. Vaaleissa itse pitää tehdä paras mahdollinen suoritus ja äänestäjät ratkaisevat lopputuloksen, ja kilpailuissa pitää tehdä myös paras mahdollinen suoritus ja lopputulosta verrataan siihen, miten muilla on mennyt.
 

9. Ketä suomalaista poliitikkoa ihailet?

Keskustan Johannes Virolaista (1914–2000), joka säilytti oman persoonallisuutensa huolimatta pitkästä poliittisesta urasta. Virolaisen hyväntuulisuus, nokkeluus ja tilannetaju olivat vertaansa vailla, ja häneltä on jäänyt monia sloganeita elämään.
 

10. Mikä on voimabiisisi?

Tällä hetkellä Apulannan Jumala. Biisi kolahti aikanaan, ja se sopi tähänkin elämäntilanteeseen hirveän hyvin. Sitä on kiva fiilistellä ja laulaa mukana. Muuten kuuntelen paljon klassista ja meditaatiomusiikkia.

http://youtu.be/AK7DsXfyl-o
 

+1 Oletko feministi?

Olen feministi. Olen kiitollinen kaikille vanhemmille naishenkilöille, jotka ovat olleet pioneereina politiikassa ja muualla nostamassa naisten asemaa tasolle, jolla se nyt on Suomessa. Tasa-arvon edistämisessä ei pidä lähteä vastakkainasettelun tielle, sillä Suomessa on myös miesten asemassa epäkohtia, joihin pitäisi kiinnittää huomiota. Yksi esimerkki ovat lasten huoltajuuskysymykset: edelleen huoltajuus annetaan pääsääntöisesti äidille.
 

Hanna Kosonen

Ikä: 39.
Ehdolla: keskusta, Kakkois-Suomen vaalipiiri.
Asuinpaikka: Savonlinna.
Työ: yrittäjä, tarjoaa asiantuntijapalveluita hyvinvointi- ja kulttuurialan yrityksille sekä järjestöille.
Luottamustoimet: Savonlinnan keskustanaisten puheenjohtaja, Itä-Savon keskustanaisten hallituksen jäsen.
Koulutus: filosofian maisteri, pääaine taidehistoria.
Erikoista: Kosonen on entinen kilpaurheilija, joka voitti hiihtosuunnistuksen MM-kultaa viestistä ja MM-pronssia normaalimatkasta vuonna 2000.
 

Haastattelusarja ilmestyy maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Lue lisää vaalitentistä täältä.
 

Teksti: Johanna Keponen.
 

Lue myös muut vaalitentin osat:

Osa 1: Susanna Koski (kok.)
Osa 2: Tiia Lintula (vihr.)
Osa 3: Hanna Sarkkinen (vas.)
Osa 4: Nasima Razmyar (sd.)
Osa 5: Reija Taupila (kd.)
Osa 6: Tiina Elovaara (ps.)
Osa 7: Ida Schauman (r.)

 

Kommentit (2)
  1. Kommentoin nyt täällä, kun edellisessä postauksessa en saanut vastausta kysymykseeni. Eli:

    Millä perusteella te toimituksessa valitsette nämä haastateltavat ehdokkaat? Vähän erikoista, että muista puolueista on sellaisia isoja nimiä kuin Susanna, Hanna ja Nazima ja sitten  esimerkiksi Vihreiltä juttusarjassa oli täysin tuntematon ehdokas.

    1. Hei Janette ja kiitos kysymästä. Jokaisesta isosta puolueesta valittiin kaksi ehdokasta ja ehdokasvalinnassa mietittiin kattavuutta niin, että ehdokkaita valittiin jokaisesta vaalipiiristä tasaisesti. Siksi joukkoon valikoitui sekä ehdokkaita, jotka ovat tunnettuja valtakunnallisesti, että ehdokkaita, jotka ovat tunnettuja vain omalla alueellaan. Ajattelimme myös, että olisi kiva lukea myös vähän vähemmän tunnetuista ehdokkaista, tunnetut kun ovat esillä monessa muussakin mediassa. Toivottavasti tämä vastaa kysymykseesi. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *