#Vaalikenkä eli Trendin ja Lilyn vaalitentti, osa 9: Sanni Grahn-Laasonen (kok.)

Kaikkihan me äänestämme eduskuntavaaleissa 19.4., eikös? Vaalien kunniaksi haastattelimme blogiimme 16 mielenkiintoista ehdokasta eri puolueista ja eri puolilta Suomea. Lue haastattelusarjasta lisää täältä.
 

1. Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen, minkä muun puolueen listoilta olisit voinut lähteä ehdolle, jos et olisi voinut valita omaasi?

Puoluevalintani ei ollut itsestäänselvyys, sillä se ei tule kotitaustastani. Kävin itse läpi puolueita ja olin aika vakuuttunut siitä, että sopivaa ei olekaan. Päädyin kuitenkin kokoomukseen, enkä ole katunut hetkeäkään. Nyt en voisi kuvitella olevani muissa puolueissa.

kenkähaaste_sanni_lily.jpg

2. Pyysimme jokaista ehdokasta valitsemaan omista kenkäpareistaan suosikkinsa, kuvaamaan ne ja tägäämään ne sosiaalisessa mediassa #vaalikenkä. Valitsimme juuri kengät, koska ne symboloivat ehdokkaan matkaa kohti eduskuntaa. Kerro omien vaalikenkiesi tarina.

Ministerin työ on kiireistä ja rankkaa, joten itsestä on pidettävä huolta. Siihen tarvitaan luottokenkiäni lenkkareita. Toiset luottokenkäni ovat Michael Korsin korkkarit. Hyvät jalassa ja sopivat ihan joka tilaisuuteen – paitsi lenkille.

3. Jos tulet valituksi eduskuntaan, mihin valiokuntaan haluaisit ja miksi?

Sivistysvaliokuntaan, koska seuraavalla hallituskaudella tulee todella panostaa koulutukseen ja suomalaisen osaamisen vahvistamiseen. Suomalaista koulutusjärjestelmää tulee modernisoida. Olemme jäämässä jälkeen esimerkiksi sähköisten oppimisympäristöjen hyödyntämisessä. Pienenä maana voimme pärjätä vain sillä, että olemme osaavampia kuin muut. Suuri valiokunta kiinnostaa myös, koska siellä käsitellään EU-asioita, jotka ovat suomalaisille yhä tärkeämpiä.

4. Minkä jo tehdyn poliittisen päätöksen tahtoisit kiivaimmin kumota?

Eduskunta on todella hyvä säätämään uusia lakeja, mutta erittäin huono purkamaan niitä. Seuraavan hallituksen tulisi toimia periaatteella, että puretaan aina kaksi pykälää yhtä uutta kohti. Liikkeelle voitaisiin lähteä kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta.

5. Mikä poliittinen päätös viime vuosina on ilahduttanut sinua eniten?

Tasa-arvoinen avioliittolaki. Päätöksellä oli juridiikkaa laajempi merkitys, sillä se teki Suomesta avoimemman ja suvaitsevaisemman yhteiskunnan. Kaikkien ihmisten tulee olla lain edessä yhdenvertaisia.

6. Milloin maistoit viimeksi alkoholia?

Viime viikonloppuna Hämeen yrittäjägaalassa. Kilistimme suomalaiselle yrittäjyydelle.

7. Tärkein oppimasi asia?

Kotikasvatuksessani korostettiin toisten ihmisten kunnioittamista. Politiikassa se joskus unohtuu, kun asioista väännetään.

8. Mitä jännität?

Vaikka olen kokenut esiintyjä, jännitän edelleen esiintymistilanteita: onnistunko ja saanko sanottua oikeat asiat. Jännitys on jännä juttu, se puskee pintaan, vaikka tietäisi, että osaa asiat. Toisaalta jännitys myös takaa keskittymisen. Se on hyvä tunne.

9. Ketä suomalaista poliitikkoa ihailet?

Kokoomuksen pitkäaikaista kansanedustajaa ja eduskunnan puhemiestä Riitta Uosukaista. Hän on hyvin sivistynyt ihminen ja karismaattinen puhuja. Hän raivasi naisille tietä politiikan raskaaseen sarjaan.

10. Mikä on voimabiisisi?

Lempilauluni on Auringon lapset. Kappale ei ole mikään varsinainen voimabiisi, mutta se on tärkeä minulle. Se soi myös häissämme. Siinä on kauniit sanat ja vahva melodia.

+1 Oletko feministi?

Olen. Minulle feminismi tarkoittaa sitä, että me naiset pidämme puoliamme. Suomi on yksi maailman tasa-arvoisimmista maista, mutta paljon on vielä tehtävää. Maalissa ollaan vasta, kun mahdollisuudet ovat tasa-arvoiset myös tosielämässä, eivät vain teoriassa. Ensi hallituskaudella vanhemmuuden kustannukset tulee jakaa tasaisesti molempien vanhempien työnantajien kesken ja perhevapaajärjestelmää kehittää siten, että hoivavastuu jakautuu tasaisemmin ja naisten työmarkkina-asema paranee. Naisten työuria on kehitettävä eheimmiksi, ja samasta työstä pitää saada sama palkka.

Sanni Grahn-Laasonen

Ikä: 31.
Ehdolla: kokoomus, Hämeen vaalipiirissä.
Asuinpaikka: Forssa.
Työ: ympäristöministeri ja kansanedustaja.
Luottamustoimet: kokoomuksen varapuheenjohtaja, Forssan kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja, Naiset yhdessä ry:n hallituksen jäsen.
Koulutus: valtiotieteiden maisteri, pääaine sosiaalipolitiikka.
Erikoista: työskennellyt toimittajana, uutispäällikkönä ja Tukholman-kirjeenvaihtajana Iltalehdessä. Lauloi työhaastattelussa pyynnöstä Mambaa. Ja ihmettelee biisivalintaansa edelleen itsekin.
 

Haastattelusarja ilmestyy maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Lue lisää vaalitentistä täältä.

Teksti: Johanna Keponen.
 

Lue myös muut vaalitentin osat:

Osa 1: Susanna Koski (kok.)
Osa 2: Tiia Lintula (vihr.)
Osa 3: Hanna Sarkkinen (vas.)
Osa 4: Nasima Razmyar (sd.)
Osa 5: Reija Taupila (kd.)
Osa 6: Tiina Elovaara (ps.)
Osa 7: Ida Schauman (r.)
Osa 8: Hanna Kosonen (kesk.)

Kommentit (2)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *