Vaatekaapin kevätraivaus: 5+1 askelta

vaatekaappi3.jpg

Mitä yhteistä on materialistilla ja minimalistilla? Kumpikin raivaa vaatekaappiaan. Sekä Ma-material Girl että aMinimalist jakavat niksinsä ylitsepursuilevan vaatekaapin saamiseksi kuriin.

Lilyn toimitus kokosi niiden pohjalta viiden kohdan toimintasuunnitelman vaatekaapin kevätsiivoukseen.

1. Kartoita tilanne ja kohtaa totuus

”Järkyttävää, ällöttävää, sotkuista ja sairasta”, tuumasi Ma-material Girl -palstan Mindeka vaatekaapistaan.

Kaappeja raivatessa on hyvä kohdata se, kuinka paljon tavaraa omistaa, ja kuinka paljon hutiostoksia on tullut tehtyä. Vain näin voi oppia virheistään. Älä siis piilottele vaatekasseja vinttikomeroihin, vaan käsittele koko tavaranpaljous kerralla.

2. Sovita jokainen vaate, kenkäpari ja asuste

Älä sujauta säilytettävien pinoon vaatteita vain siksi, että muistelet niiden olleen ihania, laadukkaita tai kalliita. Sovita sinnikkäästi jokainen vaate ja asuste peilin edessä ennen kuin päätät sen kohtalosta.

Voit myös ottaa vaatteista kuvia. Tällöin näet vaatteen ylläsi ”uusin silmin” – ja sinulla on valmiiksi kuva, jos aiot myydä vaatteen netissä!

Jos pyydät kaverin makutuomariksi, ole varovainen. Vain sinä voit tietää, tuntuuko jokin vaate päälläsi hyvältä tai tyyliisi sopivalta.

vaatekaappi1.jpg

3. Karsi, karsi – ja karsi vielä kerran

Pohtiessasi, mitä säilyttää, kysy itseltäsi ainakin seuraavat kysymykset:

Milloin viimeksi olen käyttänyt tätä? Vuosi alkaa olla hälyyttävä merkki.

Käytänkö tällaisia vaatteita – vai haluaisinko vain käyttää? Helpotat aamujasi, kun pidät kaapissasi vain sellaisia vaatteita, joita voit oikeasti käyttää juuri nyt. Älä säilytä vaatteita, joita voit käyttää vasta kun laihdut 10 kiloa tai kun opit kävelemään 13 sentin koroilla. (Muutama haavevaate sallittakoon.)

Sopiiko tämä minkään omistamani kanssa? Älä säilytä vaatteita, joiden käyttäminen vaatii uusien vaatteiden ostamista.

Onko minulla liian monta samanlaista vaatetta? Naisella voi olla liian monta mustaa mekkoa. Jos käytät joka päivä valkoista t-paitaa, niitä on hyvä olla useampikin, mutta tarvitsetko kolmet haaremihousut – vaikka ne olisivat keskenään erivärisiä?

Ole erityisen tarkkana koti- ja rönttövaatteiden suhteen. Kyllä, virttyneitä t-paitoja voi käyttää mökkivaatteina, mutta riittäisikö pinon sijaan muutama?

Lopuksi: Onko käyttämättä jääneillä vaatteilla jotakin yhteistä? Katso hylättyjen vaatteiden pinoa ja etsi  yhtäläisyyksiä. Yhdistääkö niitä suuri kaula-aukko, tietynmittainen helma, tietty väri tai materiaali? Vältä näitä ominaisuuksia jatkossa, kun olet ostoksilla.

Käy säilytettävien vaatteiden pino uudestaan läpi vieläkin kriittisemmällä silmällä ja tee uusi karsintakierros.

vaatekaappi2.jpg

4. Älä luovu kaikesta kerralla

Tavarasta luopuminen voi olla humalluttavan vapauttavaa, mutta pidä myös jarrut pohjassa.

”Hankkiudu eroon ensin niistä asioista, jotka koet kaikkein vieraimmiksi ja jätä itsellesi sen verran, että tulet toimeen ennen kuin löydät tilalle korvaavat tuotteet”, neuvoo aMinimalist-palstan Emmikoo.

Jos luovut kaikista housuistasi heti, on todennäköistä, että marssit pian kauppaan ja teet hätäillyn hutiostoksen. Säilytä mieluummin yhdet housut, joita voit käyttää siihen asti, että löydät täydellisen parin tilalle.

5. Myy ja lahjoita eteenpäin

Merkkivaatteista ja vintage-aarteista voi saada hyvän hinnan Huuto.netissä, vähemmän arvokkaat vaatteet kannattaa myydä kirppiksellä tai lahjoittaa hyväntekeväisyyskirpputoreille.

Suunnittele jo ennen raivaamista, mitä aiot tehdä pois annettaville vaatteille – ja tee se heti. Muuten kirppiskassit jäävät helposti pyörimään varastoon. Mieti, onko sinulla oikeasti aikaa ja intoa myydä vaatteita, vai pääsisitkö helpommalla lahjoittamalla ne suosiolla ilmaiseksi.

Jos pyydät kaverit noukkimaan parhaat päältä, pysy tiukkana. Älä sorru säilyttämään jo kertaalleen kirppiskassiin laittamaasi vaatetta, vaikka kaverisi pitävät sinua hulluna, kun luovut siitä.

+ Haluatko pitää kaapit siisteinä jatkossakin? Osta vähemmän ja harkitummin!

Vaatekaappiparadoksi: Mitä vähemmän vaatteita omistat, sitä enemmän sinulla on päällepantavaa.

Kun kaappi ei pursuile, näet sen sisällön yhdellä silmäyksellä ja keksit sopivat asuyhdistelmät nopeasti. Pääset kiireaamuinakin helpolla, koska raivauksen jälkeen kaapissasi ei enää ole epäsopivia vaatteita – eihän?

Lue Emmikoon juttu täältä ja seuraa Mindekan projektia täällä.

Kuvat aMinimalist ja Ma-material Girl
Teksti Eeva Kolu, jonka vaatekaapissa on enemmän mökkivaatteita kuin niitä muita

Kommentit (14)
  1. Pakko vain kommentoida, itsekin asiaan syyllistyneenä ja oppia ottaneena, että vaatekaapin siivous kierrätyslumppujen sekaan tai uffin laatikoihin meinaa vain että siirtää oman ongelman ja omat roskat eteenpäin muiden siivottaviksi ja päänvaivaksi. Nyt pyrin, kuten tekstissäkin todetaan, ostamaan harkiten ja välttämään vintillä pyöriviä ”en tykkää enää”pussukoita… Muttamutta, ei se vaate välttämättä ensimmäisellä kirppiskerralla menekään kaupaksi. Kahdeksannella kerralla se voi mennä jo! Kokemusta on. 🙂 Nimimerkki eräs jolla ei ole vieläkään kaapissa mitään päällepantavaa.

  2. Pakko vain kommentoida, itsekin asiaan syyllistyneenä ja oppia ottaneena, että vaatekaapin siivous kierrätyslumppujen sekaan tai uffin laatikoihin meinaa vain että siirtää oman ongelman ja omat roskat eteenpäin muiden siivottaviksi ja päänvaivaksi. Nyt pyrin, kuten tekstissäkin todetaan, ostamaan harkiten ja välttämään vintillä pyöriviä ”en tykkää enää”pussukoita… Muttamutta, ei se vaate välttämättä ensimmäisellä kirppiskerralla menekään kaupaksi. Kahdeksannella kerralla se voi mennä jo! Kokemusta on. 🙂 Nimimerkki eräs jolla ei ole vieläkään kaapissa mitään päällepantavaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *