”Vaikka jotain ei hyväksyisi, sitä on pakko yrittää ymmärtää”

Toimitus

Susani Mahaduran ja Yagmur Özberkanin radio-ohjelma antaa toivoa vihapuheen kärjistämään maailmaan: yhteiskunnallinen keskustelu voi olla kunnioittavaa.


Kaiuttimista kuuluu hieman möreäksi madallettu ääni, kun radiojuontaja Yagmur Özberkan, 29, matkii keski-ikäistä miestä, jonka hän kohtasi hiljattain hississä.

”Mies sanoi, että ’te teette tytöt ihan kivaa ohjelmaa, mutta uskallatteko te puhua aiheista, joista valtamedia yleensä vaikenee’”, Özberkan kertoo.

”Tytöillä” mies viittasi Özberkaniin ja hänen juontajapariinsa Susani Mahaduraan, 27, ja aihe, johon mies toivoi kaksikon tarttuvan, oli ympärileikkaus – ja Özberkan ja Mahadurahan tarttuvat. Jakso alkaa, ja sen aikana kaksikko puhuu kaunistelematta vieraidensa kanssa peniksistä ja vaginoista ja siitä, mitä niille ympärileikkauksissa tapahtuu.

Tähän kiteytyy ohjelman idea: kaksi naista puhuu suorasukaisesti aiheista, joista puhutaan useimmiten joko kainostellen, akateemisesti tai huutaen, oli kyse sitten seksistä, lihansyönnistä tai maahanmuuttajien välisestä rasismista.

Özberkanin vanhemmat muuttivat Turkista Suomeen 24 vuotta sitten, Mahaduran isä on srilankalainen. Molemmat sanovat, että siinä missä esimerkiksi ympärileikatut suku­elimet ovat Suomessa harvan perheen vakiopuheenaihe, vielä vähemmän niistä tulee puhuttua turkkilaisten tai srilankalaisten vanhempien kanssa.

”Joudumme ohjelmassa epämukavuusalueellemme, mutta me olemme valinneet tämän tien. Ei silloin voi kävellä puoleenväliin vaan on mentävä täysillä loppuun asti”, Susani Mahadura sanoo.
 

Turkulainen Özberkan ja mikkeliläinen Mahadura ovat tehneet nimiään kantavaa radio-ohjelmaa Yle Puheelle puolisen vuotta.

”Emme halunneet, että ohjelma profiloituu mamu-keskusteluksi, koska silloin olisimme lokeroineet itsemme muun yhteiskunnan ulkopuolelle. Sen sijaan tarkoitus on puhua aiheesta kuin aiheesta niin, että huomioimme taustamme, jotka tuovat keskusteluun oman vinkkelinsä, mutta emme korosta niitä”, Mahadura kertoo.

Ohjelman tavoite on osoittaa, että yhteiskunnallisen keskustelun ilmapiirin voi muuttaa. Mahaduran ja Özberkanin mielestä vastakkainasettelun sijaan on pakko yrittää miettiä asioita, jotka meitä yhdistävät.

”Vaikka en hyväksyisikään jotain asiaa, minun on pakko yrittää ymmärtää sitä, edes vähän. Muuten ajaudutaan umpikujaan”, Özberkan sanoo.

Siksi kaksikko esimerkiksi haastatteli joulukuussa entistä uusnatsia, Suomen vastarintaliikkeen perustajaa Esa Holappaa – ihmistä, joka on aiemmin kategorisesti vihannut Mahaduran ja Özberkanin kaltaisia ihmisiä.

”Halusimme, että Esalla on turvallinen olo, sillä meidän tehtävä on saada vieraiksi myös ihmisiä, jotka eivät periaatteessa haluaisi puhua meidän kanssa”, Mahadura sanoo.

Samasta syystä Mahadura vastaa Twitterissä nimimerkille Lerssi-Erkki, joka jaksaa parjata maahanmuuttajia.

”Monet huutelevat verkossa ihan mitä vain. Haluaisin nähdä, sanoisivatko he samat asiat meille päin naamaa suorassa lähetyksessä. Ihmisille pitää antaa mahdollisuus muuttua ja muuttaa mieltään.”
 

Ja monesti ihmiset muuttavatkin. Studiossa omalla kannallaan pysyvät usein Mahadura ja Özberkan itse – he kun vänkäävät jatkuvasti toisilleen kuin vanha pariskunta.

”Tietenkin vastakkainasettelu tekee hyvää lähetyksen jännitteelle, mutta meille se tulee luonnostaan. Kun valitsemme aiheen, useimmiten käy ilmi, että me ollaan siitä ihan eri mieltä”, Özberkan sanoo.

Niin kuin vaikka ympärileikkauksista. Özberkan sanoi aihetta käsittelevässä jaksossa, että jos hän saisi pojan, ympärileikkaus voisi tulla kyseeseen, mikäli hänen puolisonsa ei vastustaisi ajatusta ja toimenpide tehtäisiin sairaalassa. Mahadurasta ympärileikkaus on turha toimenpide, ja hän vänkäsi vastaan, tiukasti mutta ystävällisesti.

Kaksikon sanailun kuunteleminen hätkähdyttää, niin valtavan poikkeuksellista se on nykyisessä keskusteluilmapiirissä, jossa haastaminen on varattu vihapuhetrolleille, ja muut hymistelevät samanmielisesti omissa kuplissaan.

”Vaikka puhutaan vaikeista asioista, yhteiskunnallinen keskustelu voi silti olla lämmintä ja kunnioittavaa. Se me halutaan osoittaa”, Mahadura sanoo.
 

Tilaa Trendi tästä!


Teksti: Laura Kangasluoma
Kuva: Anni Laivoranta


Lue myös:

Olen feministi, ja minun kannattaisi joskus pitää suuni kiinni

 

 

Kommentoi