Vielä ehdit osallistua ekopaastoon

Toimitus

 

Kerroimme kaksi viikkoa sitten, että myös toimitus osallistuu Oisko tulta -blogin tyyppien innoittamana ekopaastoon.

Samalla haastoimme muita lilyläisiä mukaan, ja iloksemme huomasimme, että moni innostui:

Karkki heräsi pohtimaan, miksi pakasteet pitäisi laittaa pieneen pussiin kaupassa.

Katja-maaria taas laittaa kasvisruokaa työporukansa kanssa joka keskiviikko.

Jenni H sen sijaan huomasi osallistuvansa jo ihan vahingossakin ekopaastoon: ”Kyllä köyhyys on paras paasto.”

 

No entä mitä toimituksen paastoajille kuuluu?

AD:mme Leena halusi lopettaa muovikassien ostamisen.

”Se on yllättävän vaikeaa, koska olen niin epäsuunnitelmallinen ihminen. Mutta olen onnistunut! Kannan kämästä kangaskassia aina takin taskussa.”

Tuottaja-Julia taas päätti boikotoida kaiken muun shoppaamista kuin ruuan.

”Uskokaa tai älkää, mutta olen onnistunut. Ja palkkapäivänä huomasin, että viime kuun palkasta oli säästynyt ylimääräiset 300 euroa. Aikas kiva!”

Toimituspäällikkö Kati halusi lopettaa ruuan pois heittämisen.

”Olen onnistunut.”

Haastetta on jäljellä vielä viisi viikkoa.

Sinäkin ehdit vielä osallistua.

Klikkaa itsesi tänne ja päätä, mistä paastoat.

 

Teksti: Julia, joka voi todistaa, että Kati on onnistunut syömään ainakin lounaalla lautasensa tyhjäksi, joskin välillä hieman vaikerrellen

Kuva: A-lehtien kuva-arkisto

 

Kommentit

Mindeka
Ma-material Girl

Mä olen kauan pohdiskellut tuota muovipussittomuutta, mutten ole ihan täysin ymmärtänyt, että miten roskat siis hoidetaan? Ilman pussia kokonaan vai häh?

On meilläkin käytössä kangaskassi kaupakassina, mutta onko ne rullapussit sitten yhtään pienempi paha? Vai ostetaanko biojätepusseja, että ainakin se pussi maatuu kaatiksella?

iitukka

Tämän minäkin haluaisin tietää! Meilläkin on kyllä useimmiten kangaskassi ja reppukin kaupassa mukana, mutta silloin kun muovipusseja tulee ostettua niin ne säilötään visusti roskapussikäyttöä varten!

Tommi K
Isyyspakkaus

Joskus Hesarissa oli vertailu ostoskassien ekologisuudesta, ja kaikkein paras oli kierrätysmuovista tehty muovikassi ja vähiten ekologinen se kankainen kauppakassi, mutta tietysti mitä enemmän kangaskassia käyttää, sitä ekologisempi siitä tulee. Roskapussiksi kaupan muovipussit ovat tarpeettoman vahvoja, joten parempi olisi käyttää roskapussina jotain tosi ohutta muovipussia, varmaan kierrätysmuovista tehtyä. No, kyllähän niitä kauppakasseja kertyy väkisinkin, kun aina ei vaan satu kassia mukaan. Ja vaikka meilläkin käytetään kauppakassina kangaskassia ja niitä kaupan muovikassejakin käytetään monta kertaa uudelleen kauppareissuilla, silti niitä riittää jostain syystä myös roskapusseiksi. Huoh...

Mindeka
Ma-material Girl

Ainoat muovipussit, joita ostetaan, on nimenomaan niitä rullassa myytäviä roskapusseja, mutten ole ikinä täysin ymmärtänyt, miksi ostaa roskapusseja, jos vaikka hedelmäpusseja saisi (ja kertyy) ilmaiseksikin. Ja olen tietoinen, että niitä hedelmäpussejakin myydään nykyisin verkkokankaisina, mutta kun me tarvitaan muovipusseja roskiksiin :D Mikä on siis pienin paha?

Yksi meidän ekoteko on muuten se, että vaihdettiin kaikki hehkulamput energiansäästölampuiksi muuton yhteydessä. Katsotaan, näkyykö se ja uusi pesukone sähkölaskussa ;)

Meille ainakin ilmaantuu niitä muovipusseja jostain ostamattakin, sen olen nyt huomaamattani havainnut!

Mutta ihan jo taloudellisestakin näkökulmasta kaupan muovikassi on kallis roskapussi ja se on huomattavasti jämäkämpää tekoa kuin ihan roskapussiksi tehdyt pussit. Varsinaiset roskapussit ovat ohuempaa ja usein helpommin hävitettävää tekoa.

Kangaskassi ei ostohetkellä ole varmasti ekoteko, mutta toisaalta hyvin tehty kassi palvelee todella pitkään. Huonoin hyväntekeminen taisi olla muutama vuosi sitten ostettu S-kaupan kangaskassi, jonka ostosta meni määritelty (naurettavan pieni) summa johonkin hyväntekeväisyyskohteeseen, mutta itse kassi hajosi jo muutaman käyttökerran jälkeen. Se oli mulle kallista hyväntekeväisyyttä, kallista tavarankuljetusta ja pirun kuormittavaakin vielä!

Toimitus
Toimitus

Roskapussiasia on kinkkinen. En tiedä, mitä noissa vertailuissa on laskettu kangaskassin käyttöiäksi, mutta kestävä kassihan kestää vähintään 3 vuotta. 

Tuli vielä mieleen, että miksiköhän nykyään tosi monissa vaatekaupoissa on paperipussit. Niitä ei voi käyttää edes roskapusseina.

Mindeka
Ma-material Girl

Mutta paperinkeräyskasseiksi käy :)

Hemuli
Oisko tulta?

Meikä dyykkaa ekoillakseni. Viime kesänä mulla oli monesti kaunis kukkakimppu, kun kukkakauppias oli jättänyt kukkia roskiksen viereen. Mutta koristeleopardi kirkkovene haaroissa on silti paras. ;)

Nollan euron sisutamisesta kirjoitettu juttuhan on levinnyt somessa nyt kovasti.

PIENI KOTI

Minulla on ekopaastona "en heitä ruokaa roskiin". Tämä nimittäin on ollut perheemme heikoin kohta. Kohdallani tämä toteutuu niin, että lapset ottavat ruokaa lautasilleen vähemmän kuin aiemmin, jotta lautaset tyhjenevät varmasti ja ottavat lisää jos jaksavat. Perunamuusi leivotaan perunarieskoiksi tai sen joukkoon lisätään jotakin, jotta siitä tulee uusi ruoka. Valmistuotteiden päivämääriä seurataan tarkemmin, jotta tulevat syödyksi ennen viimeistä käyttöpäivää. Ja niin edelleen.

Kommentoi