Viisi syytä kunnioittaa jonottajia

lily_jono.jpg

Jonottaminen on tehnyt näyttävän paluun. Väki odottaa taas kiltisti rivissä pääsyä kahvilaan, ravintolaan, baariin ja kirpputorille. Jonottajat on leimattu massasieluisiksi surkimuksi, jotka tuhlaavat ainoan elämänsä ruokapaikkojen jalkakäytävällä värjöttelyyn. Minusta pilkka on epäreilua, ja siksi listasin viisi syytä, joiden vuoksi jonot ovat hienoja.

1. Jono on joukon valtaa

Jatkuva jono oli aiemmin merkki paikan rahvaanomaisuudesta. Nyt jonottaminen kertoo edelläkävijyydestä. Jono on fyysinen FB-tykkäys, rivi ihmisiä peukut pystyssä. Kun uusi kirpputori avautuu, halutaan näyttää yhdessä, että kaupunki kaipaa paikkoja kierrätysmyynnille.

Kun väki jonottaa uuteen helsinkiläiseen kebabpaikkaan Döner Harjuun, tuntuu kuin he vastajonottaisivat protestina Burger Kingin jonottajille. He näyttävät, että on olemassa ainutlaatuista pikaruokaa, jota kannattaa oikeasti odottaa. Jonoon liittyminen on kuluttajan mielen osoitus.

2. Jono antaa elämälle tarkoituksen

Kun jotain saa heti, sitä ei enää haluakaan. Hemmotellut suomalaiset haluavat ostamisen merkitsevän taas jotakin. Meistä on ihanaa, että hampurilaisia ei riitä kaikille.

3. Jono on demokraattinen

Jonon idea on, että sukupuoleen, ihonväriin tai muuhun ominaisuuteen katsomatta ensimmäisenä paikalle tullutta palvellaan ensimmäiseksi. Ruokakaupassakin jonokärsimyksen kestää, koska kaikki käyvät läpi saman kiirastulen.

Siksi karmivin hetki on se, kun uusi kassa avautuu ja ihmiset rynnivät vanhoista jonoista opportunistisesti kohti hihnaa. Liian vähän jonottaneet pääsevät epäreilusti suoraan kassalle! Siinä hetkessä tuhoutuu demokraattisen jonon turvallinen idea.

4. Jono kertoo, kuka olet

Jonottaja tekee itsestään naurunalaisen, koska näyttää häpeilemättä haluavansa jotain todella paljon. Jonottavan fanin on pysyttävä vahvana omalle uskolleen ja otettava pilkasta voimaa. Kullattu puhelin tai tonttuelokuvan jatko-osa ovat makuupussiyöpymisen ja ohikulkijoiden pilkan arvoisia. Ihan sama, onko tonttuelokuva hyvä, tärkeintä on yhteinen jonohysteria muiden fanien kanssa.

5. Jonoa varten jonotetaan

Joskus odotus on parempaa kuin täyttymys, ja joissain jonoissa on hauskempaa kuin sisällä.

Kun suomalaiset pääsivät eroon ravintolajonoista, niitä tuli nopeasti ikävä. Hilpeä ryyppyjono tekee selvästi paluutaan, eikä siitä olla tällä kertaa katkeria. Helsingin Vallilassa ruma karaokepaikka Musta Härkä on houkutellut massoja kauas kantakaupungin reunamille. Sen jonossa tapaa uusia juhlijoita, korkkaa halvan tölkin ja polttelee menemään.

Jonottaja voi huudella kanssatovereille latteita viisauksia. Kuten: ”Elämä on räkälän jono.”

 

Lue Tero Kartastenpään aikaisempia kirjoituksia:

Kun dyykkari kinkun löysi

9 kohdan treeniohjelma – Näin pumppaat itsesi kulttuuriguruksi 

Kaikki muu on suomalaista paitsi koalat

Kiltit voittavat miljardipelin

 

Seuraahttps://twitter.com/kartastenpaa

 

Kommentit (2)
  1. Ronja Rövardotter
    13.2.2014, 09:44

    Mua hämmentää kassajonoissa se, että kun uusi kassa avataan, kukaan ei oikeen mee siihen. Niin mä meen sitte, vaikka en oiskaan jonottanu kauaa, koska ne mun edessä olevat haluaa jonottaa juuri sille kassalle minkä ovat alunperin valinneet. Tämä kylläkin vaan tossa lähikaupassa. Ehkä ne tietää jotain mitä mä en tiiä. Lisäys latteisiin viisauksiin: ”Etkö oo ennen nähny kun suomalainen mies dokaa kännissä?”

  2. Jes, nyt kyllä arvostan taas jonottamista! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *