Viisi vinkkiä stressittömään jouluun

9_joulukalenteri_luukkut_loput2.jpgPuutalobabyn Kristaliina jakaa parhaat vinkkinsä leppoisaan joulunaikaan:

1. Mieti, kenelle joulua järjestät…

…ja toimi sen mukaan.

Onko joulu teillä lasten juhla? Ihanaa. No välittävätkö lapset siitä, onko jouluverhot silitetty ja kattauksessa oikeanväriset lautasliinat? Jos joulu tehdään lapsille, keskity niihin juttuihin, jotka lapsille joulussa ovat tärkeimpiä. Ei niihin, jotka ”pitäisi tehdä”.

Isoin plussa: Verhojen silittämisestä säästyvällä ajalla voit vaikka kaataa itsellesi lasin glögiä, käpertyä viltin alle sohvalle ja kuunnella lempimusiikkiasi (ei välttämättä joululauluja).

Isoin  miinus: Et voi postata Facebookiin tai blogiisi tunnelmallista kuvaa vastasilitetyistä jouluverhoista tai kehuskella joulusuoritusurotöilläsi.

2. Älä siivoa äläkä tee ruokaa

Nautitko perinpohjaisesta siivoamisesta tai monen päivän kokkausmaratoneista? Jos vastaat kyllä, tämä kohta ei koske sinua. Mutta jos joulusiivous tai ruoanlaitto saavat sinut stressin partalle, älä tee niitä.

Miksi jouluna pitää olla kaikki niin viimeisen päälle? Oikeasti: miksi? Kenelle sitä suoritusta oikein tehdään? Usein joulutunnelman luomiseksi riittää himmennetyt valot, päällisin puolin viidessä minuutissa raivattu olohuone (lelut koreihin, paperiröykkiöt pois pöydiltä, vaatekasat toiseen huoneeseen) ja muutama joulukoriste siellä täällä. Todennäköisesti vain sinä osaat sanoa, onko ne lattiat pesty vai ei.

Ja se joulupöytä: pitääkö sinne laittaa sitä lipeäkalaa, jos siitä ei kukaan tykkää? Mitä, jos tänä vuonna joulupöydässä olisikin vain kaikkien lempiruokia? Tai ja jos kokkaaminen ahdistaa, kaupoista löytyy ihan hyviä valmiitakin ruokia. Et voi kehuskella tehneesi kaiken itse (jos et valehtele), mutta sekö se on se onnistuneen joulun mittari? Mitä jos joulupöydän teema tänä vuonna olisikin ”helposti”? Kokeile edes! Saatat yllättyä.

Voit myös tehdä testin: kysy joulunviettoseuralaisiltasi, haluavatko he mieluummin aatonaattona nähdä sinut sressaantuneena siivoamassa vai lasten kanssa lattialla kynttilänvalossa palapelejä rakentelemassa? Ehkä jo arvaat vastauksen.

 • Isoin plussa: Sinä. Ilman turhia tiuskimisia tai hermoromahduksia. Ja ympärilläsi olevat ihmiset, jotka saavat nauttia sinun rennosta seurastasi.
 • Isoin miinus: Kotisi ei ole siisti sitä sadasosasekunnin aikaa, minkä se normaalisti pysyy siistinä ennen kuin lapset/kotieläimet/jouluvieraat/sinä itse sotket sen.

3. Buukkaa itsesi valmiiseen jouluun

Asuuko naapurissasi vannotunut jouluihminen? Ilahtuisiko yksinäinen täti seurastasi? Mitä jos lähtisitte mummolaan täyshoitoon useammaksi päiväksi?

Vaikka perinteet ovat ihania, myös vaihtelu virkistää. Yksi joulu tavanomaisesta poikkeavassa ympäristössä saattaa tehdä hyvää kaikille – myös joulun tunnelma on monesti rattoisampi isommassa porukassa. Tai järjestäkää vaikka ”joulunyyttärit” useamman tutun kanssa; tällöin ruoanlaittovastuutkin jakautuvat useammalle ihmiselle.

 • Isoin plussa: Kaikki valmiina. Ohh mitä luksusta.
 • Isoin miinus: Isäntäsi/emäntäsi saattavat olettaa, että ensi vuonna vastaava järjestetään sinun kotonasi.

4. Rajoita lahjojen määrää

Kuinka moni saamistasi joululahjoista on oikeasti sinulle tarpeen? Nii-in: valitettavasti sama koskee myös sinun antamiasi ja huolella (stressillä?) hankkimiasi joululahjoja. Antamisen ilo on tietysti ihanaa. Mutta mietipä tätä: kuinka monessa perheessä juuri ne joululahjapaperista löytyneet tavarat ovat  niitä, jotka kertyvät sinne kaappien pohjalle – ”kun ei näitä nyt poiskaan raaski antaa”.

Lapsille lahjat ovat tietysti iso ilo. Mutta riittäisikö yksi paketti – tarvitaanko viisi? Ja tarvitseeko joka ikisen suvunjäsenen ostaa sille viisivuotiaalle oma lahja? Riittäisikö, että sovitaan yhteisesti, että tänä vuonna vaikka isovanhemmat ostavat lapselle paketit – toiset eivät osta mitään. Ensi vuodeksi voidaan sopia eri lahjanantajat.

Ja aikuisten kesken voidaan varmasti sopia lahjaton politiikka. Ja sinä voit tällä kertaa osaltasi jopa pysyä siinä, vaikka arvaat, että toinen osapuoli ei pysykään. Ehkä ensi vuonna se toinenkin ymmärtää, että ei lahjoja tarkoittaa ei lahjoja. Tai sitä seuraavana. Pysy linjassasi, vähitellen se menee perille ja muuttuu muillekin itsestäselväksi.

 • Isoin plussa: Ei kaappien pohjille kertyneitä tuikkukippoja tai kahdeksattatoista suloista ”yöpaitulia”. Ei turhaa rahanmenoa. Puhumattakaan ekologisista seikoista.
 • Isoin miinus: Ensimmäisenä lahjattomana vuonna potentiaalisnolot ”ai no säkö sitten ostitkin jotain – mä en…” -tilanteet. Nolous tasoittuu vuosien varrella, kun muutkin vähitellen sisäistävät kuvion.

5. Pakene vielä, kun voit

Haaveiletko stressittömästä joulusta jossain ihan muualla? Tee se! Mutta kun sukulaiset pahastuvat ja niin edelleen. Hei oikeasti – suurin osa pääsee siitä järkytyksestä yli ainakin seuraavan vuoteen mennessä, ja ensi vuonna pakenemisen selittäminen onkin jo sitten helpompaa. Viiden vuoden kuluttua kukaan ei enää edes oleta, että olet joulupöydässä kinkkua leikkaamassa, vaan kaikki sujuvasti lähettävät  sinulle joulutoivotukset tekstiviestillä sille rannalle, jossa silloin satutkin auringossa makaamaan.

Mieti, paljonko käytät normaalina jouluna rahaa lahjoihin, ruokiin ja muihin jouluvalmisteluihin. Kuinka pitkälle sillä rahalla pääsisi?

 • Isoin plussa: Vältät kaiken joulustressin ja palaat joulun jälkeen kotiin rentoutuneena ja ruskettuneena.
 • Isoin miinus: Joulun aikoihin useimmat lennot (ja hintatasot matkakohteissa) ovat kalleimmillaan. Usein varaukset täytyy tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Toisaalta edulliset äkkilähdöt saattavat yllättää!

Teksti: Puutalobaby -blogin Kristaliina

Stressitöntä joulunodotusta kaikille puutalobabylandiasta!

 

 

Kommentit (25)
 1. Ei stressiä vaikka hääräänkin, kun ajoissa aloittaa ja perheellehän tän kaiken valmistan…
  Nyt jo tähänastiset lahjat pakattu 5 lahjaa vaan enää ostamatta..

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *