Vimmainen sääntöjen noudattaminen ja tervehtimisen välttely – mitkä ärsyttävät tavat ovat erityisen suomalaisia?

Toimitus


Viime päivinä Twitterissä on levinnyt twiittejä, joihin on lisätty hashtag #AwfullyBritishOffences. Niihin on listattu liuta tapoja ja arjen pieniä omituisuuksia, joihin ei juuri muualla kuin Brittein saarilla törmää, kuten rakkaus hiivasta tehtyä Marmite-levitettä kohtaan. Mutta osataan me Suomessakin! Listasimme suomalaisten ärsyttävimpiä tapoja.

 

1. ”No mää nyt vaan vähän jotakin... Laittakaa lisää suolaa, kun ei se varmaa miltään maistu.”

Siskonpeti-sarjassakin parodioitu emännöimisilmiö: ruokaa on valmisteltu tuntikaupalla, mutta kun vieraat kehuvat herkkuja, kaikkea pitää vähätellä.

 

2. ”Kiitos kovasti, oli tosi hyvää…”

…sanoi suomalainen syötyään ravintolassa ylikypsän pasta-annoksen, josta oli unohtunut mausteet.

 

3. ”Jos säännöissä kerran niin seisoo!”

Jos jossain lukee, että asiat pitää tehdä tietyllä tavalla, niin silloin ne hitto vieköön tehdään niin, vaikkei siinä olisi mitään logiikkaa. Kuten esimerkiksi muutama vuosi takaperin, kun kesäkonserttiin tulleilta lapsilta vietiin karkit, koska järjestysmiehille oli sanottu, ettei alueelle saa tuoda omia eväitä.

 

4. Saisinko purkillisen maitoa sen kanssa...”

…kysyy aikuinen suomalainen tilatessaan mitä tahansa ruokaa.

 

5. ”Suomi mainittu!”

Olethan nähnyt, kun How I Met Your Mother -tv-sarjan eräässä jaksossa sarjan hahmot katsovat YouTube-pätkää, jossa vilahtaa suomenkielisiä kommentteja? Torille!

 

6. ”Huomenta!” ”…”

Suomalainen kävelee elämänsä läpi kuin hänen ympärillään ei olisi ketään muuta: ei noteerata naapureita, bussikuskia tai kaupan kassaa, ja tervehdykseen korkeintaan mumistaan jotain, mistä kukaan ei saa mitään selvää.

 

Mitä ärsyttäviä suomalaisia tapoja sinulle tulee mieleen?

 

Teksti: Anne Kantola, joka edelleen kiemurtelee kehujen edessä.

Kuva: A-lehtien kuvapalvelu

 

 

Kommentit

CougarWoman
CougarWoman

En tiedä, onko tämä pelkästään suomalainen tapa, mutta mua aina ärsyttää rahasta nillittäminen. Siis silleen, että jos mennään porukalla ravintolaan, niin joukosta löytyy aina yksi, joka kaivaa kolikkokukkaron esille loppulaskun tullessa, ja sanoo kovaan ääneen "no mitäs mä taas otinkaan, en ainakaan sitä toista viinilasillista..."

Satunnainen Tarkkailija (Ei varmistettu)

Sä vaan hengailet liian pihien ja/tai köyhien kanssa ;)

Tästä tulikin mieleen, yksi hyvin ärsyttävä tapa Suomessa on se, että junttien ja moukkien tavat yleisestetään yleispätevästi kaikkien suomalaisten tavoiksi.

Mä en ymmärrä yhtään, miten joku ärsyyntyy kohdasta 5. Omalla kohdallani se ainakin on enemmänkin semmoista itseironista läppää, koska maailman mittakaavassa Suomi kuitenkin on niin helevetin pieni paikka. Ja kyllä musta on mielenkiintoista seurata, millaisena Suomi ulkomailla nähdään, joten varmasti kyylään telkkarista, jos satun huomaamaan, että jossain ohjelmassa käydään siellä tai vaikka haastatellaan jotakuta suomalaista (asun siis itse Irlannissa). Pitäiskö tätä nyt sitten jotenkin hävetä tai jotain?

Toimitus
Toimitus

Kaikki kohdat ovat enemmän tai vähemmän pilke silmäkulmassa tähän valikoituneet. Itsekkin peräänkuulutan sitä, että suomalainen henkilö on luonut oman kielen uuteen Star Wars -elokuvaan ;) 

ItseK (Ei varmistettu)

Itsekin. Itsekkin.

Naislaif
Naislaif

"Onpa kaunis paita." - Nooh, tää nyt on vain tällainen, vanhakin jo ja oli alennuksessa.

"Onpa kiva nähdä, olikin jo vähän ikävä:" - Aha.

"Kivat hiukset." - Pitäis mennä akampaajalle. 

"Oi rakas, ihanaa seksiä." - Vittuiletsä?

"Hyvin tehty." - Mitä vikaa?

"Rakastan sinua." - Tiedän tai vaihtoehtoina hmprh tai ok.

N. (Ei varmistettu)

Rakastan sinua -joo mä tiiän. AUTS, osu ja uppos :D Tosin nykyään osaan jo vastata vähän paremmin kun partneri on jupissut aiheesta tarpeeks monta kertaa

Naislaif
Naislaif

Olen jopa sanonut sen katsoen samalla silmiin. Mutta yleensä jupisen tai kirjoitan tekstarin. 

Tuo kehujen vastaanottaminen pitää kyllä niin hyvin paikkansa! Olen saanut ihan opetella, miten niihin pitäisi kohteliaasti vastata. Suomessa ei ehkä myöskään lähtökohtaisesti kehuta vaatteita tai ulkonäköä niin paljon, joten ehkä siksi emme osaa suhtautua siihen. Tämäkin toki taas yleistystä, mutta ulkomailla asuvana olen tehnyt sellaisen havainnon.

Naislaif
Naislaif

Tuntuu olevan kovin vaikeaa. 

Olen kämmästyttänyt muita , mutta eniten itseäni ja pyrin vastaamaan kohteliaisuteen nykyään sanomalla kiitos tai edes hymyilemällä.  

Mietin , että mikä oikeus minulla on latistaa toisen kehu ja hyvänmielen tuottaminen. 

Sinulla onkin asiaan toisenlainen ja avartava näkemys. 

 

virtanen (Ei varmistettu)

Ehkä emme osaa suhtautua siksikään, koska meillä on vallalla niin suuri häpeän ja kateuden kulttuuri.
Itse yritän mahdollisiman usein kehua toisia, ja erityisesti toisia naisia. Yleensäkin meillä positiivisuus, kannustaminen ja toisten nostattaminen on todella harvinaista. Ikävintä on kun kehuihin vastataan kehumalla takaisin samantien, en pidä sitä kovin aitona ja usein sanon suoraan että en kehunut saadakseni itse kehuja. =D

Suomalaisissa on paljon potentiaalia, alemmuuden tunne ja vähättely vain hautaa sen alleen, ja usein ihmiset eivät uskalla näyttää lahjojaan.

Samoin tuo esi-isiltä peritty nuukuus ärsyttää.

Toimitus
Toimitus

Erittäin osuva listaus!  Tässä on ehkä himan muna-kana -ongelma. Emmekö osaa ottaa kehuja vastaan, vai emmekö kehu muita tarpeeksi, jotta siitä tulisi arkipäiväisempää?

Naislaif
Naislaif

Molemmat varmasti totta. Työn kautta jakelen helposti kiitoksia, mutta itse vastaanotan vähitellen.  Tosin opettelen tosissani sanomaan kiitos ja yllättäen se tuntuu hyvältä ja helpottuu kerta kerralta. 

Tässä olisi raikkaan suunnanmuunnoksen paikka. Kehu päivässä ja kiitos kehun saatuaan. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Mun mielestä suomalaisten kiinnostus sitä kohtaan, missä Suomi milloinkin mainitaan ja mitä kaikki ovat tästä maastamme mieltä, on vain hellyyttävää. Mun mielestä se kertoo siitä, että on ylpeä isänmaastaan kun tämä monille niin tuntematon pikku Suomi on mainittu jossain. Mitä pahaa?

Tuli muuten tosta tervehtimiskohdasta mieleen, etten ole ilokseni törmännyt pitkään aikaan tollaiseen tervehtimättä jättämiseen. Tietenkään suomalaiset ei kaikille puolitutuille huhuile niin kuin monessa muussa maassa tehdään, mutta perus naapuri- ja kaupankassamoikkaukset kyllä hoituu. Ihanaa!

Yksi asia mistä suomalaiset myös pitää on jonottaminen! Ollaan sitten menossa vaikka lenokoneeseen sisälle ja siihen portille tullaan seisomaan puolta tuntia etukäteen että varmasti päästään ensimmäisenä koneeseen.

Toimitus
Toimitus

Joku voi viedä vaikka sun paikan! Eiku, sehän olikin jo varattu. Aivan sama! ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tää tapa osasi ärsyttää kyllä, mutta nyt kun asun ulkomailla ja aina kun olen lentämässä kotiin, mikään ei tuo enemmän sellasta hassua iloa kun pääset lähtöselvitykseen tai portille, ja näet jo kaukaa missä kaikki muutkin suomalaiset hengaa. Se järkevien jalkineiden ja siistin jonotuksen määrä, ei voi erehtyä. :D

jennajohannasi
Pirtti

Off topic, mutta kysymys Toimitukselle: Onko Lilyn blogeille Instagramissa jotain yhteistä hashtagia? Jos tägää vaan #lily niin ei varmaan toimi :D Ois mukavaa kun löytäis näitä saman alustan bloggaajia helposti sieltäkin :)

Toimitus
Toimitus

Moikka! Ei ole mitään yhteistä häsää, mutta aika moni käyttää myös trendimagia, jos sen kautta löytyisi joitain tuttuja :)

City starling

Suomessa kyllä aina pistää silmään se, kuinka kuplassa ihmiset voivat olla, ainakin pääkaupunkiseudulla. Siis toisten ihmisten huomiointi on aivan olematonta, ihan kuin joka iikka olisi se ainoa kadulla/kaupassa/milloin missäkin oleva ihminen. Minä, minä, minä... ja mikä pahinta, se tarttuu :D Tönien ohittaminen ym. juntihko käytös saa nimittäin helposti huonolle tuulelle, mikä saa taas itse tekemään samaa. Ihan huomaamatta. 

Kamelinvarjo (Ei varmistettu)

"Suomessa kyllä aina pistää silmään se, kuinka kuplassa ihmiset voivat olla, ainakin pääkaupunkiseudulla."

Pääkaupunkiseudun ja Pohjanmaan junttikuplat ovat ihan omanlaisensa ilmiö. Kun menee itään tai Jyväskylän pohjoispuolelle, meininki muuttuu eurooppalaisemmaksi.

Pääkaupunkiseudun asukasmäärän vuoksi Suomessa junttikulttuuri on korostunutta, mutta koko maata ajatellen se on vain pientä aluetta koskeva ilmiö.

Kommentoi