Vuosi ilman uusia vaatteita - oletko mukana haasteessa?

Toimitus


Syksy on muodissa uudistumisen aikaa, jolloin luovutaan vanhasta (kuten rikkinäisistä sukkiksista) ja toivotetaan tervetulleeksi uudet trendit.

Mutta voisiko omaa syystyyliä uudistaa ilman uusia vaatteita?

Facebookissa leviää kampanja, joka kannustaa ihmisiä vuoden ostolakkoon vaatekaupoissa. Vuosi ilman uusia vaatteita -tapahtumalla on jo yli 2400 osallistujaa. Kauppojen sijaan osallistujia kehotetaan ostamaan vaatteensa kirpputoreilta, lainaamaan niitä kaverilta ja uusiokäyttämään vanhoja vaatteita.

Budjetilla -blogin miltseri arvioi saaneensa elämäänsä enemmän sisältöä, kun hän lopetti jatkuvan kaupoissa hengailemisen. Miltseri kannustaa muitakin pohtimaan omien shoppailureissujen tarkoitusperiä: mitä hyvää ostaminen antaa, ja mikä voisi antaa jopa enemmän shoppailun sijaan? Myös MeAn -blogin MeAn2014 päätti tarttua haasteeseen.

Oletko sinä mukana?

Kuva: Lasse Lecklin / A-lehtien kuvatoimitus

 

Kommentit

tiia_

Joo, mä olen mukana. Tosin ostan muutenkin melkeinpä kaikki vaatteeni kirppareilta, joten sinänsä tämä ei tee suurta muutosta kulutustottumuksiin - nyt sitten pitää vaan ostaa kaikki kirpparilta. :)

eviela
NOT A Wonderland

No, olen tainnut jo kutakuinkin osallistua :D Pahemmin uutta vaatetta kaapistani löydy, mitä nyt pari hassua kappaletta, muut on kirppiksiltä ostettu kun piti jotain saaha uusille muodoille peitteeksi (muutakin kuin rikkinäiset verkkarit ja huppari).

Nyt tosin en aio haasteeseen tarttua, sillä kun tässä kroppani joskus päättää painon pudotuksen johonkin jättää niin aion tasan tarkkaan ostaa ihan uutta vaatetta kaappiini. Tosin koska olen köyhä ja lisäksi inhoan shoppaamista, niin se tapahtuu kyllä hyyvin pikkuhiljaa :D Onneksi minulla on kyllä vanha varastojätesäkki, mistä löytyy vanhoja pienemmän koon vaatteitani mitä käytin ennen kilpparilihoamista :) Voin ihan rauhassa shoppailuretkiä venyttää, korkeintaan jotku housut pitänee käyä ostamassa.

hannalasaa (Ei varmistettu)

Olen mukana. Mielestäni tämä kampanja haastaa järkevällä tavalla juuri tuonkin kysymyksen, voiko syystyyliä uudistaa ilman uusia vaatteita. Olen kiinnostunut muodista ja tyylistä, mutta huolissani siitä, kuinka muotimaailma luo joka kaudelle uusia tarpeita, jotka saa tyydytettyä vain ostamalla kaupasta uusia vaatteita. Muoti kiertää, joten luultavasti maailmassa on jo valmistettu jotain samantyyppistä, kuin syksyn uudet muotituulet. Mielestäni maailma kaipaisi enemmän kulutuskritiikkiä, joka ei tietenkään toimi edullisesti vaate-ja myyntialoille, mutta kenen eduksi haluamme toimia, ympäristön vai kaupallisten alojen?

Lähtekää haasteeseen mukaan edes jollakin tasolla, ei voi tehdä kenellekään huonoa haastaa omia kulutustottumuksia! :)

watch this space

Tämä haaste on hyvä, mikäli suurin osa osallistujista on aiemmin harrastanut vaatteiden ostamista lähinnä edullisemmista ketjuliikkeistä. Vuoden ostolakon jälkeen varmasti monella avautuu silmät sille, mikä aiemmassa kulutuskäyttäytymisessä on ehkä ollut pielessä.

Sen sijaan on harmillista, jos tämä haaste vaikeuttaa entisestään pienten, itsenäisten liikkeiden asemaan, joista moni nytkin taistelee olemassaolostaan (eli yrittäjät elannostaan, vaateliike ei tosiaan ole omistajalleen kultakaivos, vaan siitä usein juuri ja juuri saa jonkinlaisen elannon jos mitään). Ketjuliikkeet kyllä porskuttavat tälläisista haasteista huolimatta satavarmasti, joten lopputulos voi olla sekin, että pian ei tässä maassa vaatteita muualta enää voikaan ostaa, kuin ketjuliikkeistä... Ja ketjuliikkeethän ovat nimeomaan suuressa asemassa tässä nykyisessä vaatteiden kulutushysteriassa, eikö?

Aura
Hyvä yritys

Toivottavasti tällaiset haasteet ja ylipäänsä ajanvieteshoppailun kyseenalaistaminen saavat lopulta aikaan sen, että laadukkaiden ja kestävien tuotteiden arvostaminen kasvaa - ja sen pitäisi kyllä olla sitten myös noiden pienten liikkeiden eduksi :)

Asikaine
Asikaine

Uuh..pitäisiköhän uskaltaa..? Kovasti tekisi mieli, mutta jännittää.

Haasteen kolme poikkeusta tiedän heti..farkut ja sukkahousuja (koska hajoaa mulla aina) Höm.. Saakohan alusvaatteita toivoa joululahjaksi? Mitkäs kengät mulla on talveksi?

Mitenköhän käy, jos lähden reissuun..hmm..Olisikohan musta tähän? 

hannalasaa (Ei varmistettu)

reissussa parhaat ostospaikat on kirppareita tai second hand-liikkeitä! Mikä muu ois kiinnostavampaa kuin ulkkisten kierrätettyjen kamojen tonkiminen?? :)

Asikaine
Asikaine

Joo, siis jos meen Berliiniin, ei varmaan ees tuota ongelmaa..aina siellä kierrän kirppikset yms. Mutta jos Italiaan, niin sitten repee kenkähommat..Lasketaanko ne vaatteiksi...

Ehkä mun pitäisi vaan lakata jossittelemasta ja lähteä tähän (ja toivoo alusvaatteita joululahjaksi.)

Milka Rantamo
Olennaisuuksia

Aikauhee! Miä oon varmaan maailman epäeettisin vaatteiden ostaja ja mun motto on tähän asti ollut "more is more", joten tää on todella nimensämukaisesti haaste. 

Lähden silti mukaan! Aargh! :D

Luvassa siis aiheen tiimoilta valitus- ja kärsimyspostauksia!

Toimitus
Toimitus

Ihailtavaa heittäytymistä! Tsemppiä haasteeseen, odotamme postauksia aiheesta innolla!

Siis aivan ihana kampanja ja oon hengessä mukana :) Ja suosittelen kyllä kaikille!

Itse en kyllä oo ollenkaan varma että voinko osallistua tähän vielä tänävuonna! Ehkä sitten vuoden päästä. Ite kun oon ollut vissiin hyvin kutustietoinen (tai vaihtoehtoisesti voi sanoa, että vaan köyhä), joten mun on PAKKO ostaa tänäsyksynä uudet syyskengät koska en omista yhtään kenkäparia. Ja kenkiä on kyllä lähes mahdotonta löytää kirpparilta. Ja laukku (niitäkään en omista yhtään) paitsi repun. Voi olla että pärjään vuoden repulla :) Mutta lupaan olla kampanjassa mukana niin etten osta mitään mitä en TODELLA tarvitse. 

Onko tää muka jollekin haaste :D Voin mennä, ja nyt menen ainakin, ihan helposti koko vuoden ostamatta yhtään mitään vaatteita mistään. Eiköhän niitä itse kultakin löydy kaapista ihan tarpeeksi, että ei tarvitse alasti kulkea... Tarve on eri asia kuin halu ja halu ohjaa nykyistä ostokäyttäytymistä enemmän, vaikka sekin saadaan aika useasti selitettyä tarpeeksi.

Ann. (Ei varmistettu)

Mietin ihan samaa. Suurimmalla osalla varmasti löytyy vaatteita kaapista niin paljon, että vuoden ostamattomuuden (tai ei edes ostamattomuuden kun kirpparit käy) ei pitäisi käytännössä olla temppu eikä mikään.

Eilisen lupaukset

Eri mieltä. Kulutan farkut loppuun 0,5-1 vuodessa, ja useammin siinä puolessa vuodessa kuin vuodessa. Muutoin vaatteita on enemmän kuin riittävästi, paitsi että raskausvaatteita ei ole ainuttakaan ja niitä täytyy hankkia. Ei ehkä hirveän paljoa, mutta hankittava on. Enkä ole ihan valtava kirpputori-intoilija vaatteiden kanssa, joten suuntaan askeleeni tavalliseen vaatekauppaan.

tiia_

Riippuu varmaan ylipäätään shoppailutavoista, kenelle tämä on haaste ja kenelle ei. :) Tosi monelle shoppailu on harrastus. Jotkut ostavat vaatteita joka viikko. Jotkut eivät "osaa" ostaa omankokoisia tai - näköisiä vaatteita, ja ostamisesta tulee kierre, koska vaatekaapista ei löydy sopivia vaatteita. Jotkut ovat koukussa uuden ostamisesta aiheutuvaan mielihyvään. Kuten kirjoititkin, tässä haasteessa ei ole kyse tarpeesta ollenkaan, vaan omista tottumuksista ja mieliteoista. Niiden selättäminen voi olla ihan oikeasti vaikeaa, ihan samalla lailla kuin esim. lihan syömisen, tupakan polttamisen tai muiden paheiden osalta.

Nata - White Trash Disease

Entäs jos ei osta vaatteita, vaan saa niitä duunin kautta? Lasketaanko sitä? En kyllä muista _ostaneeni_ vaatteita moneen kuukauteen.. viimeksi treenipaidan öö huhtikuussa? Ja ennen sitä vissiin helmikuussa alusvaatteita. Mut kyl mä oon saanu aika paljon uusia kledjuja tässä välissä..

xxxvx (Ei varmistettu)

No tempauksen kuvaus alkaa sanoilla "Maailma hukkuu tavaraan ja vaatekaapit pullistelevat käyttämättömistä vaatteista. Ompelijat raatavat hikipajoissa ja kaatopaikat täyttyvät tekstiilijätteestä.". Eiköhän ole selvä, ettei näissä tilanteissa ole mitään eroa maksatko vaatteesta itse vai saatko sen työpaikalta/blogin kautta tms. Ei luonto tai hikipajan työntekijä välitä meneekö tämä vaatekappale nyt maksavalle asiakkaalle vai ilmaisena käyttäjälleen. Eli kyllä ne ilmaisetkin lasketaan.

Eeru
Packing peanuts

Mielenkiintoinen haaste. Olenkin tässä puhissut useaan otteeseen vaatekaapilla sen peruskysymyksen äärellä: ei oo mitään päälle laitettavaa! Ja kaappi siis on tupaten täynnä...

Josko sitä alkaisi näkemään pientä vaivaa asujen suunnittelun kanssa, niin voisi tehdä vaikka mitä löytyöjä sieltä kaapin pohjalta.

"Kevyt" tapaa aloittaa haaste voisi olla, että jos ottaisin esim paitapinosta päältä käyttöön ja pesun jälkeen puhtaat viikkaisinkin pinon pohjalle. Nyt kun tuntuvat ne samat paidat aina siitä päältä nousevan käyttöön ;-)

FFFifi
Fitness Führer

Mä just ihan muissa yhteyksissä mietin tätä, että miten mulla ei ole vaatteita vaikka mulla on vaatteita. Tulin siihen tulokseen, että vaikka olen tosi harkitseva ostaja, tosi pieni osa ostoksista onnistuu ja päädyn siksi kulkemaan koko ajan samoissa parissa asussa.

Mulle on tosi tärkeää, että vaate on mukava, ja siitä ei välttämättä pääse jyvälle sovituskopissa. Sen verran pystyy testaamaan, että just nyt ei kinnaa mistään vaikka menisi kyykkyyn tai nostaisi kädet ylös jne. Mutta sitä ei pysty testaamaan, miten vaate arjessa (tai juhlassa tai treeneissä) toimii. Ja jos se ei toimikaan vaikka luulin, niin käyttämättä jää.

Tosi usein käy myös niin, että ostaa hyvän kokoisen mekon, ja kun sen pesee kerran, niin helma onkin törkeän lyhyt tai hartiat eivät enää mahdu.

Sama koskee kenkiä, eihän niistä kaupassa tepsutellessa huomaa että hiertävätkö tai muuta. Käytössä usein osoittuvat kelvottomiksi sittenkin :/

Sisäänostaja vaateliikkeessä (Ei varmistettu)

Jos vaate kutistuu ohjeiden mukaisessa pesussa tai muuten nuhaantuu kohtuuttoman nopeasti normaalissa käytössä, se pitäisi aina viedä reklamaationa takaisin liikkeeseen. Osin halpatuotannon surkea laatu nojaa juuri siihen, etteivät kuluttajat jaksa valittaa; jos useampi jaksaisi, laatu voisi parantua.

FFFifi
Fitness Führer

Mä reklamoin kyllä tosi aktiivisesti. Mutta tää kutistumisethan on yleensä merkattu pesuohjelappuun, se vaan, että kuluttaja ei voi mitenkään tietää kutistuuko juuri tämä vaatekappale, miten paljon ja mistä kohdasta (ts. miten kutistuminen vaikuttaa vaatteen muotoon, kaipa se kangas joka kohdasta kutistuu :P).

Nuhjaantuminen on kyllä sellainen juttu, mikä tapahtuu nykyisin melkein kaikille vaatteille tosi pian, ja sitä pidetään suunnilleen asiaankuuluvana :/ Kutistumisen takia tykkään kirpparivaatteista, ne on yleensä jo useampaan kertaan pesty, mutta nuhjaantuminen taas aiheuttaa sen, että kirppiksiltä on nykyisin vaikea löytää siistejä vaatteita.

CougarWoman
CougarWoman

Meillä ei ole kunnon kirpparia varmaan alle 100 kilometrin säteellä...mutta enpä muutenkaan käy shoppailemassa kuin 2 kertaa vuodessa; keväällä ja syksyllä sen mukaan kun vanhat nuhjaantuu. Kaverit ei ole saman kokoisia (ja mulla on täällä ehkä...ööh 3 tyttökaveria, miehiltä en viitsi lainata), joudun siis skippaamaan :( 

AnnK
nothing is real

Mahtava idea.

leijonankeltainen (Ei varmistettu)

Kyllä lähden! En ole muutenkaan vähään aikaan uutena ostanut, ahdistavia kalliita kauppoja. Suurin osa mun vaatteista tulee siskoilta tai kirppareilta ^^

iidami
Bambino

Ei pysty, ei kykene. Mulla on valtaisa sukkahousutarve just nyt, ja siisti syystakkikin pitäisi hankkia, ja sellaisia perustrikoopaitoja ei ole yhtäkään.

Ostan kyllä ison osan vaatteistani eBayn kautta (ja siis nimenomaan käytettyjä laadukkaampien merkkien vaatteita), mutta aion kyllä suunnata ihan huoletta Primarkiin sukkis- ja trikoopaitaostoksille.

Oranssinen

Erikseen ei tarvitse edes osallistua, koska muutenkin lähes sataprosenttisesti ostan vaatteeni kirppareilta. Onnekseni olen aina ollut pukeutumiseni suhteen vastarannankiiski ja vaatteeni ovat omanlaisiani vuodenajasta ja vallitsevista muotisuuntauksista riippumatta :)

heheb (Ei varmistettu)

Itse pidin vuoden totaalisen vaateostolakon puolisentoista vuotta sitten. Lakko koski ihan kaikkea pukeutumiseen liittyvää; vaatteita, kenkiä, koruja, laukkuja, takkeja, kaikkea mitä nyt ihminen päällensä saattaa kasata. Kirppiksilläkään ei saanut käydä. Ainoa poikkeus oli sellaiset liikuntaromppeet, jotka ovat enemmän liikuntavälineitä kuin vaatteita; jos tavaran puuttuminen estää toiminnan tai aiheuttaa vahinkoa kropalleni, sen sai hankkia. Vaikkapa lenkkitossut, urheilurintsikat ja uimapuku ovat tällaisia.

Rahansäästö oli aivan odotettavaa, mutta tyrmistyttävää oli se, paljonko aikaa ja energiaa säästyi kun lakkasi pyörimästä kaupungilla. Väitän että kuka tahansa pystyy tähän lakkoon koska tahansa; kyllä kaikilta jotkut välttävät talvisaappaat (ta syyssaappaat lämpöpohjallisten kera) löytyy. Ideahan ei ole pumpata vaatekaappia ensin täydelliseksi, vaan nimenomaan katsoa, pärjäisikö nykyvalikoimallaankin.

Poikkeus oli myös ulkomaanmatkat, joilta olisin saanut ostaa ihan mitä vain. Lopputuloksena kutenkin vietin New Yorkissa kolme viikkoa ja toisn sieltä yhden hameen ja yhden kaulakorun. Kun ei ollut enää tottunut kuluttamaan aikaansa kaupoissa, se tuntui täysin hullulta matkalla, missä kaupan ulkopuolella odotti kokonainen uusi maailma.

Tyrmistyttävää tosin oli myös se, miten nopeasti shoppailuun pääsi uudelleen kiinni lakon loputtua, mutta ostotottumukseni ovat kyllä selvästi muuttuneet pysyvästi. Ostan nykyisin entistä harkitsevammin ja vaatekaappini on hyvässä järjestyksessä, enkä enää tuhlaa aikaani kaupoissa notkumiseen. Suosittelen lämpimästi, ihan kenelle tahansa missä elämäntilanteessa tahansa.

LTL-Anna
Loving These Looks

Ajatus kyllä houkuttelee mutta...Alexander Wang x H&M... Itse olen harkinnut kylläkin eri versiota haasteesta, saa ostaa sillä millä myy, eli jos vaikka kirpparipöytä tuottaa plussaa niin sillä rahalla voi sitten shoppailla :) 

Aino Animal (Ei varmistettu)

Mukana! Tosin päätin jo kättelyssä, että muokkaan sääntöjä pikkuisen itselleni sopivammiksi. Eli kenkiä ostan tarpeen mukaan, koska en voi käyttää juuri mitään vanhoista popoistani jalkaongelmien takia. Samoin talvitakki veteli viimeisiään jo viime talvena, ja ostan ehdottomasti uuden (en siis tällä kertaa kirppis"uutta"), kunhan kaikin puolin sopiva tulee vastaan. Toivottavasti tulee. Viime (eikä toissa-) vuonnakaan nimittäin ei tärpännyt, ja kirpparipalttooni sai kaksi talvea lisää elinkaarta. Kumppareita ja sadetakkia mulla ei ole ollenkaan, ja ne ostan myös aivan varmasti "listan ulkopuolelta", jos vain satun sopivat löytämään.
Näiden LISÄKSI pidätän oikeuden ostaa ne kolme hätävaravaatetta, ja pidän myös veto-oikeuden ostaa mahdollisia häitä, hautajaisia, Linnan juhlia tai muita ainutkertaisia kinkereitä varten asianmukaiset vaatteet, jos kutsu sattuu kohdalle.
* * *

Itseasiassa tarkoituksenani oli alunperin räpsiä päivän asuista kuvia, mutta homman haastavuus valkeni mulle ihan uudessa valossa. Pyörin maanantaiaamun peilin edessä ja koitin saada jonkinlaista selfietä aikaseksi, mutta eihän siitä mitään tullut. Valo on onneton ja peili huonossa paikassa fotosessioita ajatellen. Jos fotopuoli jatkossa onnistuu, olisi varmaan itsestäkin kivaa katsella vuoden kuluttua, missä rytkyissä sitä ollaan vuosi luuhattu. Puhumattakaan siitä, miten viihdyttävää muista olisi ällistellä, taasko tolla on sama paita? Eikssilloo muita? Oumaigaad.

MariaL (Ei varmistettu)

Tässä taloudellisessa tianteessa hieman soveltaen: Ostan vain suomessa tehtyjä vaatteita ja ainoastaan tarpeeseen.

zitrone (Ei varmistettu) http://maailman-mausteita.blogspot.com

Täytyy sanoa, etten ymmärrä oikein näitä ns. totaalikieltäytymishaasteita. Pyrin ennemminkin vaatteita ostaessa katsomaan vaatteen istuvuutta, materiaalia (että vaatteella on mahdollisuus kestää) ja soveltuvuutta eri tilanteisiin. Jos vaate on tyylikäs ja istuu hyvin, se myös kestää aikaa paremmin. Yritän miettiä jokaisen vaatekappaleen kohdalla, että onko se juuri sellainen, että haluan käyttää vaatteen puhki niin, että se kestää mahdollisimman pitkään. Lisäksi pyrin ostamaan vaatteita riittävän harvoin.

Pidempiaikaisen vaatekaapin ylläpitämiseen liittyy toki tietty totuttautuminen siihen, että vaikka vaate ei olisi täydellinen tai juuri sitä viimeistä huutoa, sen voi silti laittaa silloin tällöin päälle. Se pakottaa myös pohtimaan, että mikä tekee niistä suosikkivaatteista suosikkeja ja miten niitä ominaisuuksia voi sopivassa määrin kopioida myös seuraavisas vaateostoksissa -> näin pidemmällä aikavälillä pystyy välttämään turhia ostoksia. Pitää opetella käyttämään myös vaatetta, jonka uutuudenviehätys on kadonnut.

Nykypäivänä monesti vaatteiden pelkkä näkeminenkin ns. "kuluttaa" ne nopeasti vanhoiksi, vaikka käyttökertojen määrä olisikin pieni. Vaatteiden käyttöikää voi pidentää piilottamalla ne muutamaksi kuukaudeksi "löytääkseen" ne taas uudelleen. Sopivan tauon jälkeen vanha tuttu lempparikin voi tuntua suurelta löydöltä, kun sitä ei joka päivä ole nähnyt siinä hyllyn etunurkassa.

Mielestäni haasteessa on omistuista puhua ostolakosta, jos kirpputoreilla ostaminen on sallittu. Samaistaisin sen siihen, että karkkilakkolainen ostaa karkkinsa keksipakkauksissa tai tupakkalakkolainen vetäisi nikotiininsa sähkötupakan kautta. Jos elämän on täyttänyt ostamisella, ei se luontoa yhtään sen enempää paranna, vaikka ne vaatteet ostaa kirpputorilta kauppojen sijaan. Kummassakin tilanteessa vaatteita kertyy liikaa, eikä niitä käytetä kunnolla suhteessa vaatteen tuottamiseen tarvittuihihn luonnonvaroihin. Siinä mielessä kirpparitkin ovat suuresti kulutettuina vain "viherpesua" - tapa saada ostosmaanikolle hyvä omatunto tai paremmuudentunne suhteessa niihin, jotka mahdollistavat täydet kirppispöydät ostamalla erehdysostoksia pöydät täyteen kerta toisensa jälkeen. Aivan kuin vaate tarvitsi paljon vähemmän harkintaa tai käyttöikään panostamista, jos sen on ostanut kirpparilta tai voi tarvittaessa myydä kirpparilla eteenpäin.

Kommentoi