Ladataan...
Toimitus

Minnean muruja -blogin kirjoittaja elää kiireistä arkea Jyväskylässä 2,5-vuotiaan lapsen, englantilaisen aviomiehen ja uran kanssa. Arjen hallinnassa auttaa priorisointi ja oman ajan järjestäminen sekä itselle että parisuhteelle – vaikkapa palkatun lastenhoitajan avulla.

 

 

Mitä bloggaaminen tuo kiireiseen elämääsi ja miten onnistut luomaan aikaa blogille?

”Töiden jälkeen pyrin olemaan perheen kanssa. Kirjoitankin blogia arkisin kahdeksan jälkeen, kun lapsi on mennyt nukkumaan. Viikonloppuisin kuvaan paljon blogia varten. Kirjoitan myös ideoita ja postausrunkoja valmiiksi, kun johonkin rakoon jää viikonloppuna omaa aikaa. Päätän kuitenkin fiilispohjalta, mitä milloinkin julkaisen. Joskus edellisenä päivänä luonnosteltu postaus ei enää tunnukaan seuraavana päivänä oikealta, ja jätän sen silloin julkaisematta.

Blogi tuo elämään oman harrastuksen. Se on paikka, jossa pääsee käyttämään luovuutta ja puhumaan omista intohimoista. Blogi toimii eräänlaisena henkireikänä – jos elämä muuten tuntuu haastavalta, blogi antaa energiaa ja iloa.

Työn, blogin ja perheen yhdistäminen on kieltämättä joskus hankalaa. Toisinaan uhmaikäinen haastaa sen verran paljon, että jätän suosiolla blogin vähemmälle. Koska teen blogia harrastuspohjalta, teen sitä silloin kun ehdin ja haluan.”

Lue hauska ja realistinen kuvaus eräästä Minnean perheen viikonlopusta.

 

Miten kaksikulttuurisuus vaikuttaa lapsiperhe-elämään?

”On monella tapaa ihanaa, että perheessä on kaksi kulttuuria. Mieheni kokkailee juttuja, joita en itse osaa, vaikkapa perienglantilaista piirakkaa, johon tulee lihaa ja sipulia. Saan mieheni ansiosta blogiinkin vähän erilaisia reseptejä: muun muassa viime tammikuussa julkaisemani fish cakes -resepti oli mieheni keittokirjasta.

Kaksikulttuurisuus rikastaa myös kieltä, sekä omaani että poikamme. Mieheni taas ei täysin ymmärrä suomea, mikä tuo toki omat haasteensa arkeen. Itse olen kuitenkin jo tottunut siihen, että saan toimia kääntäjänä monissa virallisisissa tilanteissa.

Kulttuurierot aiheuttavat joskus haasteita, vaikka olemmekin mieheni kanssa aika samanlaisia ihmisiä. Mieheni jää esimerkiksi usein small talkkaamaan tuntemattomien kanssa, ja saatan joskus ajatella, ettei hänen aina tarvitsisi jäädä suustaan kiinni. Näiden kymmenen Suomessa vietetyn vuoden aikana hän on kuitenkin melko hyvin löytänyt suomalaisen tavan toimia.” 

Lue Minnean kokemuksia ja ajatuksia lapsen kaksikielisyydestä

 

 

Parisuhde on monilla pikkulasten vanhemmilla koetuksella. Millaisia hyväksi havaittuja vinkkejä antaisit parisuhteesta huolehtimiseen?

”Kannattaa hyödyntää isovanhempia, ystäviä tai lastenhoitopalveluja, jotta vanhemmat saavat omaa aikaa. Aiemmin ajattelin, että pitää pärjätä ilman apua. Nyt olen kuitenkin huomannut, miten tärkeää on, että pääsee puolison kanssa kahdestaan syömään tai leffaan.

Viime kesänä päätimme juhlia hääpäivää yön yli -treffeillä. Saimme syödä illallista pitkän kaavan mukaan ja nukkua valkoisissa lakanoissa. Ensi kesälle suunnittelemme hääpäivän kunniaksi viikonloppureissua, kun lapsemme on jo 3-vuotias ja selviää hoidossa koko viikonlopun.

Omat vanhempani asuvat toisella puolella Suomea ja mieheni vanhemmat ulkomailla. Meillä ei siis ole turvaverkkoa lähellä, mutta olen huomannut, että oman ajan saamiseksi voi ihan hyvin toisinaan tilata maksullisen hoitajan.”

Lue lisää Minnean kokemuksia siitä, miksi oman ajan ottaminen on tärkeää.

 

Blogisi perusteella ehdit myös nauttia arjen pienestä luksuksesta. Mitä arjen luksusta suosittelisit juuri nyt lukijoille?

”Suosittelen itsensä hemmottelua! Esimerkiksi kasvohoidot ja hieronnat toimivat hyvin. Itse tykkään myös rentoutua vaihtamalla maisemaa elokuvateatterissa: leffassa pääsee täydellisesti irtautumaan arjesta. Kävin vähän aikaa sitten katsomassa uuden Blade Runnerin, jota voin suositella – se oli tosi vaikuttava ja hienosti kuvattu elokuva.

Suosittelen myös ottamaan ihan pieniä hetkiä itselleen, vaikkapa käymällä kävelyllä. Pidän erityisesti uimahallissa käymisestä, se piristää etenkin nyt kun ulkona on pimeää ja loskaista.”

Lue Minnean toinen elokuvasuositus.

 

 

Tätä et tiennyt 

Mikä on parasta internetissä juuri nyt?

Tulevat leffat 2018 -traileri, koska intohimoisena leffafanina haluan tietää, mitä on tulossa.

Mikä omista postauksistasi on suosikkisi? 

Ehkä suosikkini on Talvinen Pavlova -postaus, koska se oli ensimmäisiä ruokapostauksiani, ja olin niin tyytyväinen ideaani. 

Mitä postausta et meinannut julkaista? 

Postausta, joka kertoo tarinan siitä, miten tapasimme mieheni kanssa. Mietin pitkään, onko aihe liian henkilökohtainen ja yksityinen. Olin kuitenkin iloinen, että päätin julkaista kaksiosaisen tarinan (osa 1 & osa 2).

Kuka toinen Lilyn bloggaaja on suosikkisi? 

Voi, Lilyssä on paljon ihania bloggaajia ja mahtava ilmapiiri! Ensimmäisenä tulee mieleen Tyhjä ajatus -blogi, sillä se on niin elämänmyönteinen ja hyväntuulinen. Saranda kirjoittaa kauniisti mukaansatempaavista aiheista ja hänen kuvansa ovat aina yhtä aurinkoisia kuin hänen hymynsä.

 

Haastattelu: Roosa Oksanen

Kuvat: Minnea / Minnean muruja

 

Tutustu kaikkiin Lilyn suositeltuihin blogeihin

Ladataan...

Ladataan...
Toimitus

Kello soi neljältä iltapäivällä. Vappu Pimiä heräsi unenpöpperössä retkipatjalta ja ihmetteli, missä oli. Ikkunattoman työmaakontin ainoa sisustus oli vaaterekki ja meikkipöytä. Aivan, hän oli töissä.
 
Pimiä oli taas nukkunut puolentoista tunnin päiväunet, jotta jaksaisi juontaa pian alkavan Big Brother Extran. Hän meikkasi, katsoi BB-talon viimeisen vuorokauden tärkeimmät klipit ja käsikirjoitti puolen tunnin suoran talk show’n.
 
Lähetyksen jälkeen hän ajoi kaksioonsa Helsingin Kal­lioon, meni nukkumaan ja heräsi aamulla puoli viideltä juontamaan aamuradiota neljäksi tunniksi. Sitten hän suunnitteli seuraavan aamun lähetyksen ja ajoi jälleen Espoon Kivenlahteen teollisuushalliin, jossa BB:tä kuvattiin.
 
Sama rumba toistui jokaisena arkipäivänä koko syksyn. 69 suoraa tv-lähetystä, viisi aamua radiota viikossa. Länsiväylää ajaessaan Pimiä suunnitteli häitään, soitteli pitopalveluihin ja kukkafirmoihin.
 
Vuoden 2006 syksy oli Pimiän elämän hulluin työjakso. Se ei kuitenkaan päättynyt romahdukseen tai oivallukseen siitä, miten elämässä tärkeintä on auringonpaisteen ihasteleminen mökkilaiturilla. Ei, sillä työ tuottaa valtavaa tyydytystä ja on suuri osa hänen identiteettiään.
 
”Teen juuri sitä, mitä rakastan. En tuon ikäisenä varmaan tiennyt, mitä burnout tarkoittaa. Kyllähän sitä jaksaa tehdä kuusitoistatuntista päivää, jos saa nukkua kymmenen tuntia. Nykyään kun minulla on lapsia enkä saa nukkua niin paljon, en pystyisi enää samaan”, hän sanoo nyt.
 
Pimiä uskoo vahvasti siihen, että intuitiota pitää kuunnella. Jos työtarjous tuntuu houkuttelevalta, siihen pitää tarttua, vaikka aika ei olisi täydellinen. Siksi hän juonsi Kädettömät kokit -ohjelmaa silloin, kun kuopus Selma oli seitsemän viikon ikäinen. Tai alkoi tehdä Korkojen kera -ohjelmaa, kun Viola oli kolmikuinen. 
 
Pimiälle intuitio tarkoittaa sitä, että kuuntelee itseään ja näkee merkkejä siitä, mitä pitäisi tehdä seuraavaksi. 
 
”Merkkien lukemista voisi verrata vauvakuumeeseen. Silloin näkee kaikkialla raskaana olevia naisia tai vauvoja.”
 
Ennen kaikkea: töitä on tehtävä, jotta pääsisi sinne, minne haluaa. Siksi hän jakaa uraoppinsa muillekin.
 

Lue koko haastattelu uusimmasta Trendistä!

Teksti: Julia Thurén

Kuva: Konsta Leppänen

Tyyli: Sakke Hytönen

Meikki ja hiukset: Piia Hiltunen

Juttu on julkaistu Trendissä 9/2017

Ladataan...

Ladataan...
Toimitus

 

Miksi selluliitista halutaan eroon, vaikka sitä on lähes kaikilla naisilla? Muhkuroitaan hävennyt kauneustuottaja päätti selvittää, kannattaako lopettaa taistelu selluliitin kanssa.

Aloitimme myös #MuhkuraManifesti-kampanjan, joka kannustaa oman selluliitin hyväksymiseen.

Makaan selälläni nizzalaisella uima­rannalla. Asennossa on vaikea lukea, mutta en voi kierähtää vatsalleni. En halua paljastaa selluliitti­peppuani koko Rivieralle.

Nyt heti pylly kohti taivasta, huutaa feministinen ääni päässäni. Et anna typerien kauneus­ihanteiden rajoittaa makoiluasi. Tiedäthän, että 80–90 prosentilla naisista on selluliittia. Se on täysin normaalia! Tiedän, mutta silti hävettää, sopertaa epävarma puoleni.

Selluliitin salaliittoteoriat

”Selluliitti tarkoittaa rasvakudosta, jossa on kuoppia ja kohoumia”, plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Pentscho Popov Eiran sairaalasta sanoo.

Nämä kuopat johtuvat ihon rakenteessa olevista muutoksista. Sen ymmärtääkseen on hyvä tietää ihon kolme kerrosta: ensin on ihon pinta, sitten rasvakudos ja sen jälkeen syvä lihaskudos.

Ihon pinnasta kulkee ohuista ­säikeistä koostuva tukirakenne, joka kiinnittää pintakerroksen lihas­kudokseen. Näitä säikeitä kutsutaan septoiksi. Muhkurainen iho johtuu Popovin mukaan siitä, että septat lyhenevät iän myötä. Silloin ne vetävät ihon pintaa alaspäin kohti rasvakudosta.

Vaikka lääketieteellä on selkeä vastaus selluliitille, vielä ei olla täysin varmoja, miksi ihon rakenne alkaa muuttua ja mitä sille voi tehdä. Ainakaan ylipaino tai liiallinen rasva ei selitä selluliittia.

Tukkeutuiko kehon jätteenpoisto?

Eri alojen ammattilaisilla on toisenlaisia näkemyksiä selluliitista.

”Selluliitti on solujen väliin, pehmytkudoksiin, jäänyttä jätettä eli kuona-ainetta, jonka olisi pitänyt poistua kehosta lymfajärjestelmän kautta”, sanoo selluliitti­hoitoja tekevän Terveysklinikka Pisaran perustaja Teresa Sepponen.

Lymfajärjestelmän kuntoon kannattaa Sepposen mukaan kiinnittää huomiota. Jos jätteenhuoltojärjestelmä tökkii, kuona-aineita jää myös sisäelinten ja suoliston seinämiin.

Selluliitti sinänsä ei ole ongelma, se vain viestii siitä, ettei kaikki toimi kehossa niin kuin pitäisi.

Ristiriitaisia tuloksia

Lääketieteen mukaan ei ole todisteita, että pelkkä muhkurainen iho viittaisi terveyshaittaan. Lymfajärjestelmän toimintahäiriö tunnetaan, mutta siihen liittyy paljon muutakin kuin selluliittia, kuten raajojen voimakasta turvotusta.

Pentscho Popov sanoo silti, ettei lymfajärjestelmän aktivoimisesta, kuten lymfahieronnasta, kuiva­harjauksesta tai putkirullailusta ole ainakaan mitään haittaa.

Huomaan nyt olevani kiinnostuneempi toimivasta lymfa­järjestelmästä kuin täysin sileästä pepusta. Miten sitä voisi aktivoida kotona?

”Juo kahdesta kolmeen litraa vettä päivässä ja pidä säännöllinen ruoka­rytmi eli syö pieniä annoksia prosessoimatonta ruokaa kahden kolmen tunnin välein. Muista venyttely”, Teresa Sepponen listaa.

”Monet asiakkaani ovat urheilullisia naisia, jotka ovat pudottaneet painoa. Silti selluliitti ei häviä. Urheilu on nykyään suorituskeskeistä eikä kehonhuoltoon käytetä aikaa. Jumittuneet lihakset saattavat painaa lymfajärjestelmää.”

1930 – häpeän vuosikymmen

Voimme syyttää ranskalaisia siitä, että selluliitista tuli ongelma. Selluliitin historiaa tutkineen Bolognan yliopiston apulaisprofessori Rossella Ghigin mukaan ranskalaiset naistenlehdet alkoivat 1930-luvulla kirjoittaa uudesta esteettisestä ongelmasta, selluliitista. Tämä johti siihen, että naiset alkoivat yhtäkkiä tarkkailla reisiään ja takapuoltaan, ja kappas, aika moni huomasi, että heilläkin oli tätä lehdissä mainittua muhkuraa.

Kauneus­hoitolat alkoivat markkinoida ensimmäisiä selluliitti­hoitoja, ja muhkuroiden vastaisesta sodasta tuli bisnestä. Miksi selluliitista alettiin puhua Ranskassa juuri 1930-luvulla? Yksi selitys on se, että muodista tuli paljastavampaa. Hameen helmat lyhenivät, ja naiset vaihtoivat kokovartalouikkarit paljastaviin ver­sioihin. Naisen keho oli näkyvämmin esillä, ja sen arvostelusta tuli entistä yleisempää.

 

Saako feministi hävetä selluliittia?

Olenko huono feministi, jos haluan eroon selluliitista? Kysymys on ulkonäkönormeja ja kauneusihanteita kritisoivan keskustelun ytimessä. Sama pulma on ihokarvoissa ja rypyissä. Niistäkin halutaan eroon, vaikka ne ovat täysin luonnollisia asioita.

”Yksittäisten ihmisten valintoja on hirveän moralistista lähteä tuomitsemaan”, Katariina Kyrölä sanoo.

Kauneusnormien voimaa on silti hänen mukaansa typerä kieltää. Ne vaikuttavat meihin, vaikka tiedostaisimme, mistä ne tulevat. Normeja on tietenkin hyvä aktiivisesti kyseenalaistaa, mutta liikoja ei kannata vaatia itseltään.

Kauneusihanteet ovat onneksi muuttumassa: muoti­kuvissa, mainoksissa ja televisiossa näkee jo ryppyjä ja kainalokarvoja. Selluliitti photoshopataan vielä piiloon. Viimeksi kun näin selluliittia telkkarissa, kyseessä oli Lena Dunhamin takapuoli Girls-sarjassa.

Tehokkain selluliittihoito on halpa

Selluliitti ei venyttelemällä tai vedenjuonnilla häviä, mutta liikunta, lihashuolto, puhdas ruoka ja riittävä vesimäärä ovat tärkeitä terveellisessä elämässä. Kiireessä venyttely unohtuu ja veden sijaan ryystän kahvia. Jos turhamainen haluni häivyttää selluliittia patistaa minut kehonhuollon pariin ja muistuttaa juomaan vettä, sehän on vain hyvä asia.

Teksti: Mia Frilander

Kuvat: Sanna Lehto

Teksti on lyhennelmä samannimisestä jutusta, joka ilmestyi Trendin numerossa 8/2017.

Taistellaan yhdessä selluliittihäpeää vastaan! Osallistu Trendin #MuhkuraManifesti-kampanjaan. Osallistumisohjeet löydät Toimituksen blogista

Pages