Ladataan...
Toimitus

Talvi on koettelemus iholle. Näillä kolmella kikalla selviät käsienpesusta, ruuanlaitosta ja pakkaspäivistä ilman kuvuneita käsiä.

1. Vaihda saippua voiteeseen. Käsien kunnosta kannattaa pitää huolta, sillä jos iho halkeilee kuivuuttaan, sitä ei saa kuurattua kunnolla puhtaaksi edes saippualla. Lohkeilevissa käsissä saattaa siis muhia likaa. Vaihda käsiä kuivattava saippua perusvoiteeseen kylmimmän ja kuivimman kauden ajaksi. Kyllä, luit oikein: kädet voi hyvin pestä saippuan sijasta millä tahansa kevyellä perusvoiteella. Pesun jälkeen kuivat kädet kannattaa vielä rasvata. Tarkista voidepurkin kyljestä, että tuoteselosteessa on maininta jostakin humektantista, kuten glyserolista, karbamidista tai propyleeni­glykolista. Humektantit sitovat käsienpesuveden kosteutta ihoon.

2. Käytä kumihanskoja. Kotikokki saattaa joutua pesaisemaan kätensä yhden ruuanlaittohetken aikana kymmenenkin kertaa. Kun puet ohuet suojahanskat ruuanlaiton ajaksi, voit pestä kädet vaikka jokaisen tomaatin pilkkomisen jälkeen erikseen ilman vaaraa ihon kuivumisesta.

3. Hemmottele käsikyvyllä. Upota kätesi pakkaspäivän päätteeksi öljykylpyyn: kaada lämpimään veteen loraus ihonhoitoon sopivaa öljyä, esimerkiksi vauvaöljyä, ja liota käsiäsi vedessä kymmenen minuuttia.

Juttuun on haastateltu ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamoa lääkärikeskus Mehiläisestä.

Teksti: Raisa Mattila Kuva: Getty Images

Sinua kiinnostaa varmaan myös:
Pitääkö talvella käyttää aurinkovoidetta?
Miksi lena dunhamin kroppa on täydellinen

 

Ladataan...

Ladataan...
Toimitus

Puretaanpa yksi työelämään ja tasa-arvoon liittyvä myytti: kaikkien ei ole pakko haaveilla ylennyksestä. Aina siihen ei edes kannata suostua – olivat ajat miten tiukat tahansa.

 

Jos pomosi saapastelisi luoksesi ja ehdottaisi nykyistä hienompaa titteliä, suurempaa vastuuta ja parempaa palkkaa, mitä vastaisit?

Tuntuu nololta tunnustaa, että minä nikottelisin. Ei, en missään nimessä halua karata Kaakkois-Aasiaan enkä tehdä vähemmän töitä kuin nyt. Haluan vain tehdä juuri niitä töitä, joita parhaillani teen, enkä vaihtaa hommiani vieressäni istuvan päällikön vastuisiin. Tunnen itseni ja tiedän, mistä tykkään.

Silti olen potenut pitkään huonoa omaatuntoa siitä, etten olisi oikopäätä valmis rikkomaan työelämän lasikattoja. Vuonna 2015 meillä oli esimerkiksi 123 pörssiyhtiötä mutta vain kaksi naista pörssiyhtiön toimitusjohtajina. Jotta asia muuttuu, naisten pitää olla valmiita tavoittelemaan työelämän ja yhteiskunnan huippupaikkoja.

Epätasa-arvo ei kuitenkaan korjaannu sillä, että kaikki alkavat tavoitella samoja unelmia omista kiinnostuksen kohteistaan riippumatta.

Oman työurani suurin oivallus on peräisin yhdysvaltalaiselta professorilta ja kolumnistilta Rosa Brooksilta: Tasa-arvo ei tarkoita sitä, että kaikkien naisten pitäisi haluta pomoiksi. Se tarkoittaa vain sitä, ettei sukupuoli saa katkaista yhdenkään pomonhommista haaveilevan naisen urakiitoa. Jos siis esimiehesi tarjoaa sinulle ylennystä ja haluat uuden, vastuullisemman tehtävän, tarjoukseen on vain yksi oikea vastaus: milloin voin aloittaa?

Sen sijaan näistä neljästä syystä ylennyksestä voi olla viisasta kieltäytyä.
 

1. Raha ei tee onnelliseksi

Jos sinulle tarjotaan ylennystä, et varmasti ole hoitanut hommiasi huonosti. Muista kuitenkin, ettei ylennys ole kiitos hyvin tehdystä työstä. Se on työtarjous, jossa sinulle kaupataan aiempaa vastuullisempaa työtä. Samasta syystä ylennys ei ole synonyymi palkankorotukselle. Älä siis hyppää uuteen pestiin pelkät euronkuvat silmissäsi. Harva todennäköisesti tapailisi epäkiinnostavaa ihmistä vain siksi, että tällä sattuu olemaan Turun saaristossa kiva mökki. Palkkapäivä on kerran kuussa, työpäivä viidesti viikossa – eikä työmääräsi todennäköisesti pienene ylennyksen myötä.

Jos ajattelet, että sinun pitäisi saada hommistasi enemmän rahaa, älä jää odottelemaan, että palkkatasosi joskus korjaantuu vaativampien työtehtävien ansiosta. Pyydä sen sijaan pomoltasi palkankorotusta. Tutkimusten mukaan miehet saavat naisia parempaa palkkaa osittain siksi, että he uskaltavat pyytää palkankorotusta säännöllisesti – heti ensimmäisestä työpaikastaan lähtien.
 

2. Edetä voi ilman ylennystäkin

Kunnianhimosta ei kerro kaikkea se, sattuuko ihminen haaveilemaan pomonpaikasta vai ei. Yleneminen ja uralla eteneminen ovat nimittäin kaksi eri asiaa. Yleneminen tarkoittaa sitä, että työntekijä saa palkankorotuksen lisäksi uuden tittelin: lastentarhanopettajasta tulee ylennyksen myötä päiväkodinjohtaja, myyjästä myymäläpäällikkö ja lehtorista vararehtori.

Jos sinulle tarjotaan uutta työtä, jossa on entistä hulppeampi titteli, yritä erottaa se, mitä itse haluat siitä, mikä on yleisesti arvostettua. Päällikön titteli on ulospäin selkeä signaali uralla etenemisestä, ja monilla aloilla työntekijän pätevyyttä on totuttu mittaamaan nimenomaan hierarkiassa etenemisellä. Tittelin tuoma arvostus muiden silmissä saattaa houkutella, vaikka itse työtehtävä ei kiinnostaisi. Jos esimerkiksi esimiestehtävät eivät tunnu yhtään omalta jutulta, muiden arvostuksen tavoitteleminen tekee vain onnettomaksi.

Sitä paitsi varsinaisesta ylennyksestä haaveileminen alkaa olla monilla aloilla jo vähän vanhanaikaista. Pomonpaikkoja on viime vuosina karsittu esimerkiksi it-alan yrityksistä, joissa saattaa olla sata työntekijää ja vain yksi esimies. Siksi uralla eteneminen on nykypäivänä monille ylenemistä tärkeämpi saavutus. Eteneminen tarkoittaa sitä, että ihminen toteuttaa omia tavoitteitaan ja kehittyy paremmaksi ammattilaiseksi ilman, että tittelit tai työpaikat välttämättä vaihtuvat. Jos opettelet uuden työssäsi tarvitsemasi taidon, saat määräaikaisten sopimusten jälkeen vakipaikan tai pääset töihin yritykseen, jonne pääsystä haaveilit pitkään, voit sanoa edenneesi urallasi.

Jotta pääsisit etenemään nykyisessä pestissäsi, kysy esimieheltäsi, saisitko vastuullesi uusia vaativampia hommia. Uudet vastuut ovat syy pyytää myös palkankorotusta.
 

3. Työ saa olla vain työtä

Jotkut metsästävät vapaa-ajallaan jatkuvasti parempia tuloksia salilla, toiset käyvät tyytyväisinä kolmatta vuotta samalla joogatunnilla. Samalla tavalla kaikki eivät kaipaa työltään niin vaativia haasteita kuin toiset. On ok, että työ on vain työtä, jossa käydään palkan takia, eikä jatkuvan kehityksen ja päämärien saavuttamisen areena.

Kieltäytyminen saattaa kannattaa myös silloin, kun kalenterissa ei yksinkertaisesti ole tilaa nykyistä vaativammalle työlle. Kukaan ei voi istua samaan aikaan ylitöissä ja vaikkapa luentosalin penkillä. Siispä kun sinulle tarjotaan ylennystä, kysy itseltäsi työhaastattelujen klassikkokysymys: missä näet itsesi viiden vuoden päästä? Jos esimerkiksi aiot lähivuosina keskittyä suorittamaan työn ohessa uuden tutkinnon, saattaa olla, että sinun on viisasta kieltäytyä ylennyksestä. Kenties hyppäät valmistuttuasi nyt tarjottua pestiäkin paremmalle paikalle.

Joka tapauksessa tee ennen päätöstä kotiläksysi. Joskus tarjottu pesti paljastuu mahdottomaksi tehtäväksi työntekijän taidoista ja ajankäytöstä riippumatta. Ota selvää, kuka sinulle tarjottua hommaa hoiti tähän saakka ja miksi hän halusi vaihtaa uusiin tehtäviin. Jos vastauksena on vatsahaava, jatkuva ylityösuma tai tuhoon tuomittu projekti, jolle nyt etsitään uutta vetäjää, mieti kahdesti, hakisitko sittenkin vastaavaa paikkaa muualta paremmilla ehdoilla.
 

4. Nykyinen voi olla se oikea

Muistele hetkeä, jolloin naputtelit hakemusta nykyiseen työpaikkaasi. Miksi alun perin halusit saada nykyisen pestisi? Jos syynä olivat hyvät etenemismahdollisuudet, mikään tuskin estää sinua tarttumasta tarjottuun ylennykseen. Mikäli taas syynä oli nimenomaan nykyinen työnkuvasi, on syytäkin punnita kunnolla, oletko valmis luopumaan siitä juuri nyt.

Erota kuitenkin pelko rakkaudesta. Se, että esimerkiksi pomonhommat hirvittävät, ei nimittäin todennäköisesti tarkoita sitä, että olisit nykyisissä hommissasi unelmatyössäsi. Varmemmin se kielii huijarisyndroomasta eli omien taitojen turhasta vähättelystä.

Kehnoin syy kieltäytyä ylennyksestä on se, ettet mielestäsi ole mystistä johtajatyyppiä. Sellaista ei nimittäin ole olemassakaan. Onnellisuustutkimuksissa on selvinnyt, että ihmisiä ei voi jakaa kroonisesti onnettomiin ja onnellisiin, vaan kuka tahansa pystyy opettelemaan onnellisuuteen johtavia ajattelutapoja. Yhtä lailla puheet synnynnäisistä johtajista ovat jämähtäneet menneisyyteen. Nykyiset johtamisteoriat ovat yhtä mieltä siitä, että johtajuutta voi ja pitää opetella. Miksi muuten yrityksissä käytettäisiin suuria summia esimieskoulutuksiin?

Työsuhteisiin pätee sama viisaus kuin parisuhteisiin. Kokeilematta ei voi ihan varmasti sanoa, sopiiko suhde sinulle vai ei. On ihan mahdollista, että tosielämässä rakastut päätä pahkaa paperilla epätäydelliseen kandidaattiin. Toisaalta: jokaiseen uuteen treffikutsuun ei tarvitse suostua vain siksi, että sellainen sinulle esitetään.
 

Teksti: Raisa Mattila
Kuva: Rikka Kantinkoski
Juttu on julkaistu Trendissä lokakuussa 2015.
 

Lue myös:
 
Näin teet täydellisen CV:n

Jo joka viides suomalainen nainen 
ei tee lapsia – miksi he joutuvat yhä selittelemään elämäänsä?

 

 

Ladataan...

Ladataan...
Toimitus

 

”Maapallo hukkuu muoviin.” Näin kirjoitti taannoin Lilyn Retroprinsessa-blogin Raisa käytyään Balilla, jossa hän myös nappasi yllä olevan rantakuvan – roskan peittämät rannat ovat totuus, joka yleensä rajataan pois turistikuvista.

Raisan teksti ravisti hereille. Joka ikinen maailmassa valmistettu muovinpala on edelleen planeetallamme. Muovi ei hajoa koskaan – se vain pilkkoutuu yhä pienemmiksi ja pienemmiksi osiksi. Lopulta suuri osa muovihiukkasista päätyy vesistöihin ja sitä kautta niissä eläviin eläimiin. Karmaiseva ajatus.

Tässä viisi helppoa tapaa, joiden avulla omalta osaltasi vähennät muovijätettä. Sano ei näille:
 

1. Ei muovisille kertakäyttöaterimille ja -astioille

Ranska kielsi viime vuonna muovista valmistetut kertakäyttömukit, astiat ja aterimet, jotka eivät ole biohajoavia. Laki tulee voimaan vuonna 2020, ja sen luvataan olevan vain yksi uudistuksista, joiden avulla Ranska pyrkii kohti ”vihreää kasvua”. Aiemmin Ranska on kieltänyt kauppojen muovipussit. Sama Suomeen, kiitos!

Tee näin: Noutolounaita varten kanna mukanasi spork-aterinta, eli lusikan ja haarukan yhdistelmää, jollaisen voit ostaa retkeilyliikkeestä. Kun haet ruokaa mukaan, kieltäydy ravintoloiden tarjoamista muovipilleistä.

Hyvä vinkki on myös kantaa laukussa pientä liinaa, johon voit kääriä esimerkiksi kaupasta ostamasi pullan tai karjalanpiirakan. Näin tekee Trash is for Tossers -blogin Lauren Singer, joka pyrkii elämään niin, että aiheuttaisi mahdollisimman vähän roskaa. Hän on kertonut, että kahviloiden ja kauppojen henkilökunta saattaa joskus hämmästellä hänen tapaansa kääriä ostokset omaan liinaan, mutta kun hän selittää, miksi hän niin tekee, useimmat työntekijät suhtautuvat asiaan positiivisesti.
 

2. Ei vesipulloille

Muovisia vesipulloja saisi ostaa vain äärimmäisessä hädässä, niin turhia ne ovat. Suomessa pullo on melko näppärä kierrättää, mutta ulkomailla vanha vesipullo päätyy helposti roskiin, kun paikalliseen kierrätysjärjestelmään ei jaksa tutustua (tai sellaista ei ole). 

Tee näin: Hanki lasinen tai teräksinen juomapullo ja ota se mukaan myös matkalle. Täytä pullo Suomessa lentokentän vessassa, jolloin koneeseen ei tarvitse ostaa erillistä vesipulloa. Useassa Euroopan maassa kraanavesi on juomakelpoista, joten voit täyttää pullosi hotellissa. Voit myös ostaa hotellihuoneeseen ison tonkan vettä, josta täytät pullosi monen päivän aikana. Näin aiheutat vähän vähemmän muoviroskaa kuin yksittäisiä pikkupulloja ostamalla.

Jos pidät take away -smoothieista tai -mehuista, voit pyytää kahvilan työntekijää tekemään juoman suoraan omaan lasipulloosi.
 

3. Ei take away -kahvikupeille

Kyllä, myös take away -kahvikupeissa on muovia. Pahvikupit päällystetään muovilla, jotta neste ei vuoda kupista läpi. Niitä ei siis voi kierrättää. Onneksi Suomessa on juuri kehitetty muoviton, biohajoava paperimuki, josta neste ei vuoda läpi! Odotamme innolla, että nämä kupit tulevat markkinoille.

Tee näin: Biohajoavia paperimukeja odotellessasi hanki kestokuppi tai juo kahvisi kahvilassa.
 

4. Ei keittiön säilytysmuoville

Pyri eroon keittiön muovirasioista ja vältä kaupassa muoviin pakatun ruoan ostamista. 

Tee näin: Hanki lasisia säilytysastioita. Jotkut vihannekset, kuten vihreät pavut ja pinaatin, sekä leivän voi pakastaa myös kangaspusseissa. Tutustu myös mehiläisvahakääreisiin. Mehiläisvahalla päällystettyihin luomukangasliinoihin on helppo kääräistä esimerkiksi juustot, puolikkaat avokadot ja hedelmät, vinkkaa Noora Shingler Kemikaalicocktail-blogissaan. Yhtä käärettä voi käyttää noin vuoden, jos sen huuhtelee tai pesee käytön jälkeen. Kääreitä myydään ekokaupoissa, kuten Ruohonjuuressa.
 

5. Ei kosmetiikan mikromuoveille

Päivittäiskosmetiikassa, kuten hammastahnassa, kuorintavoiteissa ja suihkugeeleissä, saattaa olla mikromuoveja, eli pienen pieniä muovihiukkasia. Nämä hiukkaset läpäisevät vedenpuhdistamoiden suodattimet ja päätyvät lopulta vesistöihin. Niistä saattaa irrota myrkkyjä vesiin.

Tee näin: Suosi sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, jossa ei käytetä mikromuoveja. Voit myös ladata puhelimeesi nerokkaan CosmEthics-sovelluksen. Sen avulla voit skannata tuotteen viivakoodin jo kaupassa, ja sovellus kertoo sinulle, sisältääkö tuote mikromuovia tai muita haitallisia ainesosia.
 

Teksti: Mia Frilander
Kuva: Retroprinsessa-blogi


LUE MYÖS:
 
MAAILMAN PARHAAT VEGAANIMEIKIT

KOLME TAPAA KOKEILLA VEGAANISTA RUOKAVALIOTA

 

 

Ladataan...

Pages