Ladataan...
Toimitus

Haastattelemme Lilyn suosikkibloggaajia ja julkaisemme juttuja pitkin kesää! 

 

Nørrebro Summers -blogin kirjoittaja rakastui tanskalaiseen mieheen, jätti Helsingin taakseen ja osti asunnon Kööpenhaminasta. Vintageliikkeitä, kauniita yksityiskohtia ja tuplacappuccinoja rakastava Marja kertoo täsmävinkit ulkomaille muuttamiseen. 

 

 

Muutit noin kaksi vuotta sitten Helsingistä Köpikseen. Miten päätös syntyi?

Köpikseen muutto oli erittäin tervetullut mutta käytännöllinen ratkaisu – olin nimittäin sattumoisin tutustunut ja rakastunut Helsingissä töissä olevaan tanskalaiseen mieheen pari vuotta aiemmin. Oltiin jo alkuaikoina puhuttu siitä, että jonkinlainen pysyvä päätös asuinmaan suhteen on edessä, jos meidän juttu kestää. Päätös oli sikäli helppo, että poikaystävä halusi ehdottomasti takaisin Kööpenhaminaan ja minä olin erittäin innoissani mahdollisuudesta muuttaa ulkomaille kiinnostavaan, sykkivään, uuteen kaupunkiin.

Aluksi me järkeiltiin, että asutaan Suomessa yhdessä jonkin aikaa ennen kuin aletaan harkitsemaan muuttoa Tanskaan ja varmistetaan, että yhteiselo lähtee sulavasti käyntiin. Kuinka ollakaan jo kai ekana iltana saman katon alle muuttamisen jälkeen juteltiin: No täähän toimii hyvin, pitäiskö alkaa katella niitä uusia duuneja? Alle puolen vuoden päästä poikaystävälle tarjottiin unelmatyötä Köpiksestä ja meillä oli kuukausi aikaa muuttaa.

 

Mitä täsmävinkkejä sinulla on ihmiselle, joka haluaa muuttaa ulkomaille?

Mun muutto tapahtui sitä helpompaa reittiä, pääsin matkaan vähän kuin miehen siivellä: tilanteessa, jossa toinen jo tuntee kaupungin ja miten hommat siellä toimii. Ei myöskään tarvinnut pelätä nälkiintymistä tai mitään muuta vastaavaa, kun poikaystävällä oli työpaikka valmiina ja itsekin sain jatkaa Suomi-työtäni etänä uuden duunin löytymiseen saakka.

Ellei ”no ala vaan seurustelemaan ihanasta kaupungista kotoisin olevan tyypin kanssa ja ujuttaudu sinne asumaan” lasketa neuvoksi, tässä olisi: Mieti, missä kaupungeissa haluaisit mahdollisesti asua. Selvitä, millaista kyseisissä kaupungeissa työskentely ja arki oikeasti on. Pähkäile kaupunkien palkkatasoa, asuntotilannetta ja mahdollisuuksia löytää työ kenties ilman paikallista kielitaitoa sekä muita käytännön juttuja. Hyvä paikka aloittaa selvitystyö on kyseisten kaupunkien expatien tai suomalaisten Facebook-ryhmät.

Saattaa käydä hyvä tuuri ja löydät duunin Suomesta käsin, mutta parhaat saumat siihen on lempikaupunkiin muuttamalla. Kyseinen temppu vaatii toki aika paljon rohkeutta ja kohtuullisen summan pesämunaa, ettei tarvitse tulla maitojunalla kotiin, jos ei työpaikkaa heti löydykään.

 

 

Koetko Helsinki-ikävää? Milloin olet käynyt läpi suurimmat tunneryöpyt? 

Ehkä eniten uuteen elämään sujahtamista helpottanut juttu on tämä: Olin jo ennen pysyvästi Tanskaan muuttoa asustellut ulkomailla pari lyhyempää pätkää, kärvistellyt suuren osan ulkomaille muuttoon liittyvistä kipuiluista ja dramaattisista tunteista silloin. Olin jo kahteen otteeseen palannut Helsinkiin ja huomannut, ettei elämä vanhassa kotikaupungissa ollutkaan niin vaaleanpunaista kuin huonoina hetkinä ulkomailla joskus tuntuu. Varmaan nimenomaan tästä johtuen en tällä kertaa ole kokenut juurikaan ikävää, hengaillut vaan tyytyväisenä menemään.

Toki välillä tulee haikea mieli tai outo olo, kun en enää ole päivittäin osa Helsingin tyyppien elämää - tuntuvat peijoonit jatkavan elämäänsä ilman mua. Kaveripiiriini ei vielä ole putkahtanut juurikaan vauvoja, mutta voin kuvitella olevan aika kova pala, kun en pääse katsomaan vierestä parhaiden ystävieni lapsien kasvamista ja ystävien kasvamista vanhemmiksi. Onneksi kaiken maailman somet on keksitty ja lentoaika Köpiksestä Helsinkiin lyhyt.

 

Mikä on oudoin tanskalainen tapa?

Tämä on outoa varmaan vain suomalaisen mielestä: tanskalaiset koskettelevat paljon enemmän kuin suomalaiset, mutta kuitenkin ihan eri tavalla kuin vaikkapa eteläeurooppalaiset. Espanjassa fyysisyyttä osaa odottaa, toisin kuin melko jäyheän tanskalaisen äkillistä puristusta käsivarresta tai selän paijausta. Varsinkin toimistomaailmassa menen välillä ihan shokkiin, kun joku päättää hieraista selkää (niinä päivinä päällä on tietenkin aina jotakin selästä avonaista) tai rapsuttaa allia. Puhumattakaan spontaaneista, kerran kvartaalissa putkahtavista halauksista, joihin ei voi mitenkään henkisesti varautua.

Toinen hauska juttu on tanskalaisten kiintymys punavalkoiseen lippuunsa: Syntymäpäivinä koristellaan juhlapöytä Tanskan lipuilla, paketoidaan lahjat lippukuvioidulla paperilla ja toimitetaan onnittelut lippukorttiin raapustettuna. Töissäkin päivänsankarin työpöytä koristetaan lipuin.

 

Voisitko kuvitella palaavasi Suomeen?

Ei koskaan voi sanoa ei koskaan, mutta tällä hetkellä ajatus tuntuu kaukaiselta ja absurdilta. Olisi ihana jossain vaiheessa elämää omistaa kakkoskoti Helsingistä tai vaikka kesämökki pääkaupunkiseudulta ja viettää Suomessa nykyistä enemmän kiireetöntä aikaa. Olen kuitenkin tosi onnellinen Köpiksessä, ja siitä on tullut mun maailman lempikaupunki, eli en hevillä sitä jättäisi pysyvästi. Mutta eihän ikinä voi tietää, mihin suuntaan elämä kuljettaa.

 


 

 

Tilaa Trendi tästä!

 

Haastattelu: Kia Löfberg
Kuvat: Marja / Nørrebro Summers

 

Lue myös nämä:

 

10 syytä muuttaa kööpenhaminaan
 
ulkomaille muuttaneen uraoivallukset
 
19 vinkkiä ulkomaille muuttajalle

 

 

Ladataan...

Ladataan...
Toimitus

Haastattelemme Lilyn suosikkibloggaajia ja julkaisemme juttuja pitkin kesää! 

 

Lähes seksittömässä suhteessa elänyt CougarWoman etsi neljä vuotta sitten nuorta rakastajaa netistä – ja lehtolapsena syntyi blogi. Kuka on tämä salaperäinen, anonyymisti meille kirjoittava Puumis, joka saa kadehtimaan itsevarmuuttaan? 

 

 

CougarWoman, miten voi tuntea itsensä itsevarmaksi sängyssä?

Seksin harrastamisen ensisijainen tavoite on nautinto. Tietenkin oma, mutta toivottavasti myös sen toisen osapuolen. Epävarmuus itsestä ja kaikki ne negatiiviset ajatukset oman kropan fotogeenisyydestä eri asennoissa tai kokemuksen puutteesta syövät nautintoa. Älä siis kelaa vaan relaa! Sängyssä saa olla sillä tavoin itsekäs, että antaa itselleen luvan olla siellä se universumin jumalaisin otus juuri siinä hetkessä.

Toisekseen en usko, että maailmassa on yhtään ihmistä, joka ei olisi edes vähän epävarma sängyssä. Mulle itselleni tämä konkretisoitui aika hyvin tapaillessani ex-naapuriani T:tä, joka oli – ja on edelleen – jopa sen yleisen kauneuskäsityksen mukaan niin lähellä jumalaa kuin olla ja voi. Parikymppinen, älykäs, salikroppa, upeat kasvot. Ja silti sitäkin jännitti ihan samalla tavalla meidän ensimmäisellä kerralla kuin minuakin - pullasorsaa, jolla on nelikymppisen kroppa, joka ei ole salia nähnytkään.

Ehkä se itsevarmuus sitten kumpuaakin siitä, että uskaltaa hyväksyä sen, ettei kukaan ole täydellinen. Ja siitä, että ohittaa sen epävarmuuden itsestäänselvyytenä ja keskittyy sen sijaan omaan ja toisen nautintoon.

 

Kirjoitit maaliskuussa postauksen koulukiusaamisestaSinusta paistaa kuitenkin läpi uskomaton itsevarmuus. Mistä se kumpuaa?

Rehellisesti sanottuna feikkaan sitä aika paljon! Tässä toimii oikeastaan ihan sama kuin esitelmän teossa ramppikuumeiselle: Harjoittelu ja tietyt niksit, joita voi opetella hermostumisen peittämiseksi, kuten rauhallisesti hengittäminen, tietoisen hitaasti ja artikuloiden puhuminen ja huomion kiinnittäminen omaan kehonkieleen. Olen pohjimmiltani aika ujo, joten saatan jännittää esimerkiksi ensitapaamista kovastikin, ja turvaudun sitten näihin nikseihin, jotta en vaikuttaisi ihan hirveän epävarmalta tapaukselta.

Toinen, mitä aika usein narsistisesti harrastan, on kokovartalopeilikuvan katselu. Mutta sitten sillä tavalla, että kiinnitän huomiota niihin hyviin puoliin sen sijaan, että ottaisin kaksin käsin niistä vatsamakkaroista kiinni ja hyllyttelisin niitä silleen surumielisesti ja peilikuvalleni irvistellen. Se, että arvostaa itseään sen sijaan, että surkuttelisi sen perään mitä ei omaa, auttaa kasvattaa omaa itsevarmuutta. Parhaat myyjät kun uskovat oman tuotteensa ylivoimaisuuteen.

 

 

Millainen on seksikäs ihminen?

En suostu uskomaan kauneusihanteita siitä, millainen on seksikäs ihminen. Seksikkyyteen kuuluu mielestäni niin paljon muutakin kuin vain kulloisenkin vuosikymmenen estetiikan mukaan ihanteellinen kroppa. Se lähtee ennen kaikkea siitä, millainen ihminen on luonteeltaan ja asenteeltaan ja miten sinut ihminen on itsensä kanssa. 

Rinnastaisin seksikkyyden tietyllä tavalla karismaattisuuteen; joissain ihmisissä on vaan sitä jotain, mistä heidät huomataan. Loppupeleissä on siis ihan sama, millainen keho seksikkäällä ihmisellä on, ja kasvotkin saavat olla yleisestä kauneuskäsityksestä poikkeavat. Se on se sisäinen säteily, joka vetää puoleensa. Mun mielestä esimerkiksi Steve Buscemi on todella seksikäs!

 

Elät avoimessa suhteessa Ykkösmiehen kanssa. Miten sopimus siitä syntyi?

Tätä sopimusta tahkottiin ja hiottiin aika pitkään. Ehdotin sitä itse ensimmäisenä siinä vaiheessa, kun oman makuuhuoneen puolella alkoi olla sen verran hiljaista, että se alkoi vaikuttaa koko yleiseen hyvinvointiini suhteessa.

Tuolloin Ykkösmies kieltäytyi ehdottomasti, jonka seurauksena itse asiassa tein tietoisen päätöksen alkaa pettää – ja synnytin siihen sivuun tämän blogini lehtolapsena, tarpeesta kertoa tuntemuksistani edes jonnekin ja joillekin.

Myöhemmässä vaiheessa itse pettäminen alkoi kuitenkin jo syödä sen verran, että pohdin Ykkösmiehelle ääneenkin jo koko suhteen lopettamista, ja tässä vaiheessa hän sitten suostui avoimeen suhteeseen. Eli hyvinkin altavastaajan asemasta hän tähän mukaan lähti, ja alusta asti on ollut aika selvää, että tämä sopimus palvelee enemmän minun etujani kuin hänen. Ykkösmiehen etu tässä järjestelyssä on se, etten lähde kävelemään. Tämä oli kuitenkin hänen oma ja tietoinen valintansa.

Ykkösmies ei halua tietää yksityiskohtia tapailuistani. Kunnioitan hänen toivomustaan ja hoidan sivusuhteet niin, etteivät ne ole pois yhteisestä ajasta Ykkösmiehen kanssa.

 

Kerroit postauksessasi, että rakastut keskimäärin kerran viikossa. Tunnetko rakastumisen tunteita kaikkia elämäsi miehiä kohtaan?

Jos sillä tarkoitetaan pidempiaikaisia rakastajia, niin voin sanoa, että olen rakastunut heistä jokaiseen. Toisiin olen rakastunut rajummin ja räiskyvämmin kuin toisiin, mutta vahva tunneside on ollut jokaiseen. Ilman sitä tunnesidettä – joka saattaa muodostua todella nopeastikin – en ole edes halukas viemään juttua intiimille tasolle.

Toisaalta taas rakastumisen määritelmä on aika yksilöllinen: tykkään isoista tunteista, joten käytän termiä ehkä helpommin kuin joku toinen. Mikä minulle on rakastumista, voi jollekin toiselle olla omalla tunneskaalalla vain seitinohut ihastus.

Toki tunneskaalan korkealta huipulta on sitten myös nopea pudotus alas. En kuitenkaan riudu sielu verillä jokaisen eron jälkeen, eikä se tilanteessani kovin käytännöllistä olisikaan.

Rakkaus Ykkösmieheen oli erilaista, salamannopeaa. Ilmoitin hänelle jo tapaamista seuraavana päivänä, että rakastan häntä, ja rakastan edelleen viidentoista vuoden jälkeen. Että ei sieltä huipulta aina välttämättä tarvitse pudota.


 

Tilaa Trendi tästä!
 

Haastattelu: Kia Löfberg
Kuva: A-lehtien kuva-arkisto
Gif: giphy.com

 


Lue myös nämä:


cougarwoman
 
seksivinkkejä teille, tavalliset ihmiset
 
miten nauttia seksistä, jos inhoaa kroppaansa

 
Ladataan...