Ladataan...
Toimitus

Uusi, oivaltava ja inspiroiva Trendi on nyt kaupoissa! Löydät siitä muun muassa nämä helmet:

 

1. Rahasta pitää puhua

Onko sinulla treffirahasto? Tili hyvän päivän varalle? Toive turvatummasta tulevaisuudesta tai haave maailmanympärimatkasta?

Haastattelimme seitsemään naista, jotka ovat miettineet raha-asioitaan paljon. Kun luin heidän tarinansa, olin vaikuttunut ja erittäin vakuuttunut, että rahasta pitää puhua enemmän: oli sitä sitten itsellä paljon tai vähän.

 

2. Lohtuneuleet ruskan sävyissä

Kun lämpötila tipahti ensimmäisen kerran kesän jälkeen alle 10 asteen, iloitsin hieman. Se tarkoitti, että ihania neuleita tarvitaan jälleen. Stailaaja Suvi Poutiainen valitsi muotijuttuumme upeita yksilöitä syksyn neulesadosta. Minun suosikkejani ovat ne pörröiset, jotka saavat arjen tuntumaan vähän pehmeämmältä. Todellisia lohtuneuleita.    

 

3. Selkeyttä kosmetiikkakeskusteluun

Oletko sinäkin miettinyt, onko luonnonkosmetiikka parempaa kuin perinteinen  ja pitäisikö vaihtaa parabeenittomiin tuotteisiin? Halusimme selvittää, mitkä kosmetiikkaan liittyvät pelottelut ja väitteet raaka-aineiden hyvyydestä ja huonoudesta on todella totta. Jutun lukemisen jälkeen on helpompi tehdä omia päätöksiä siitä, millaisia tuotteita ostaa.

Kerro, mitä pidit uudesta lehdestä!

Mari, päätoimittaja

P.S. Jos haluat Trendin jatkossa suoraan kotiisi, voit tilata sen täällä.

P.P.S. Jos kaipaat lisää lukemista, tilaa uutiskirjeemme. Joka toinen viikko jaamme ihania vinkkejä ja fiksuja oivalluksia.

Ladataan...
Toimitus

 

Työuupumus ja stressi puhuttavat Lilyssä #onkopakkojaksaa-kampanjan myötä. Aihe on tuttu myös kirjailija ja yrittäjä Eveliina Niemiselle, 35, joka kutsuu itseään entiseksi ylisuorittajaksi. Nieminen on tehnyt uraansa viestinnän ja brändäyksen parissa, ja hänen esikoisteoksensa Late Bloomers – Short stories of people overachieving without achieving julkaistaan 27.9. Kirjassa Nieminen käsittelee huumorin kautta sitä, miten suorittaminen ilmenee työssä, vapaa-ajalla ja ihmissuhteissa.

 

Miten määrittelet ylisuorittamisen?

”Ylisuorittamista ohjaa kunnianhimo: ylisuorittaja elää koko ajan siinä tunteessa, että pitäisi pystyä tekemään enemmän. Paine voi tulla työyhteisöstä tai olla lähtöisin itsestä. Ylisuorittajan on vaikea iloita pitkäkestoisesti onnistumisistaan, sillä seuraava tavoite siintää jo horisontissa.”

 

Mistä ylisuorittamisesi sai alkunsa?

”Olen aina tehnyt ja harrastanut montaa asiaa samanaikaisesti ja pitkään minua motivoi sekä työssä että harrastuksissa kunnianhimon sijasta intohimo. Intohimoinen ihminen työskentelee sielullaan: hän nauttii uuden oppimisesta ja iloitsee saavutuksistaan.

Parikymppisenä aloin kuitenkin tarkastella omaa tekemistäni ulkopuolelta. Opiskelin sitä sun tätä, koska en osannut päättää mikä minusta tulisi isona. Olin aina halunnut taiteilijaksi, mutta se tuntui liian epävarmalta enkä uskaltanut vielä silloin seurata kutsumustani. Sen sijaan keskityin aivan liikaa siihen, että pääsisin etenemään ja vertasin itseäni muihin ihmisiin, jotka vaikuttivat voimakastahtoisilta ja määrätietoisilta. Asetin itselleni paineita, ja silloin suorittamiseni lähti käsistä: intohimoni joutui väistymään kunnianhimon tieltä.”

 

Mikä herätti todellisuuteen siitä, ettei kannata jatkaa enää samaan tahtiin?

”Kun elämä ei enää tuntunut mielekkäältä. Tammikuussa 2017 työskentelin viestintätoimistossa viestintäkonsulttina, ja kaikki meni töissä vauhdilla eteenpäin. Tarvitsin irtiottoa arjestani, ja lähdin kolmeksi kuukaudeksi New Yorkiin luovan kirjoittamisen kurssille. Minulla oli mahdollisuus syventyä kirjoittamiseen ilman aikapaineita. Löysin kosketuksen omaan rytmiini. Kun sain tehdä asioita omassa tempossani, huomasin taas nauttivani.

Kun palasin loman jälkeen takaisin työpöytäni ääreen, aloin kyseenalaistaa, mitä oikeastaan haluan tehdä elämäni seuraavassa vaiheessa. Ajatus yrittäjyydestä alkoi houkutella, sillä silloin saisin itse päättää oman työtahtini. Päätin luottaa omiin rajoihini, ja reilu vuosi sitten perustin oman firmani.

Teen yhä todella paljon erilaisia projekteja työssä ja vapaa-ajalla, konsultoin asiakkaitani, kirjoitan, laulan ja urheilen, ja karsimiselle olisi vieläkin varaa. Opin kuitenkin ymmärtämään sen, että rakastamiensa asioiden pariin voi palata, vaikka ne laittaisi hetkeksi tauolle. Kirjaani tehdessä jouduin jättämään harrastukseni musiikin ja urheilun parissa vähemmälle. Helpottaa kuitenkin ajatella, että voin taas pian antaa niille enemmän aikaani.”

 

Olet verrannut ylisuorittamista addiktioon. Miten voi irtaantua ylisuorittamisen addiktiosta?

”Yksinäisyys, todellisuudesta vetäytyminen ja välinpitämättömyys ovat pitkälle edenneen addiktion merkkejä. Niitä näkee ylisuorittajankin elämässä: ystävät joutuvat usein väistymään, koska tuntuu, että kaikki aika on käytettävä työn hyödyksi. Jos löytää pienen hetken tauolle, moni viettää sen vaikkapa tv-sarjojen parissa, koska ilman niitä omaa arkeaan ei jaksaisi.

Kannattaa pohtia syytä oman ylisuorittamisen takana. Se voi olla keino paeta kipeiden tunteiden läpikäymistä. On myös hyvä kysyä itseltään, mihin suorittamisellaan pyrkii ja miksei vähempi riittäisi?

Työnarkomania on monelle ’positiivinen addiktio’, mikä on mielestäni naurettavaa. Ei se, että työ ajaa tekijänsä jatkuvasti vasten seinää, tee kenestäkään jalompaa tai parempaa ihmistä. Kannattaa pohtia, vaaditaanko sinulta työyhteisössä liikaa, vai vaaditko itse itseltäsi liikaa. Löydä oma äänesi: vain sinä tunnistat rajasi, ja pystyt kommunikoimaan niistä.”

 

Miten pidät nykyään ylisuorittamisesi aisoissa? Mikä on vaihtoehto ylisuorittamiselle?

”Minulla on vieläkin pitkiä ja intensiivisiä työjaksoja, mutta nykyään osaan palkita itseäni. Aiemmin en löysäillyt yhtään. Yrittäjänä on erityisen tärkeä oppimaan tauottamaan, koska kukaan ei sitä puolestani tee. Jos annan kaikkeni työpajassa aamupäivällä, voin käyttää iltapäivän rauhalliseen ideoimiseen. Viikonloppuisin pyrin olemaan tekemättä töitä. Kun jaksan vapaa-ajallani, jaksan myös paremmin töissä toteuttaa asiakkaideni toiveita.

Ylisuorittamista tärkeämpää on selvittää, mitä haluaa. Olen itse isoin vahvuuteni, koska tiedän, mikä on minulle liikaa ja mikä on juuri sopivasti. Kun tunnen tapani työskennellä ja tiedän missä rajani menevät, on helpompi päästää irti riittämättömyyden tunteesta.”

 

Teksti: Sara Pitzén

Kuva: Sara Lehtomaa

 

Oletko itse kärsinyt työuupumuksesta? Kerro kokemuksesi kommenttikentässä tai kirjoita omaan blogiisi tai someen tarinasi ja merkitse se #onkopakkojaksaa.

 

Ladataan...

Ladataan...
Toimitus

Lily Talks on viisas, oivaltava ja inspiroiva podcast Trendin ja Lilyn tekijöiltä. Jaksoissa Lilyn bloggaajat keskustelevat vieraidensa kanssa asioista, jotka puhuttavat juuri nyt.

Uusi jakso julkaistaan joka keskiviikko. Osallistu keskusteluun #lilytalks.

Psst. Löydät Lily Talksin nyt myös iTunesista ja iPhonen Podcastit-sovelluksesta.

Jakso 9:

Lentopäästöt ahdistavat, mutta maailma kutsuu – mitä tehdä? Anna Vihervaarasta -blogista tuttu Anna Kauhala, Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja Mia Halmén ja Archie gone Lebanon -blogin Inka Khanji keskustelevat vastuullisesta matkailusta.

Mitä pidit tästä jaksosta? Anna palautetta tästä linkistä. Kaikkien 31.10. mennessä vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan leffalippuja.

Jakso 8:

Kaupallinen yhteistyö: Tjäreborg. Miltä kuulostaisi surffiloma Kanarialla tai vaeltaminen Madeiralla? Tjäreborgin matka-asiantuntija Marjo Lehtinen ja Anna Vihervaarasta -blogista tuttu Anna Kauhala keskustelevat, miksi 1990- luvun kohteet kiinnostavat jälleen ja mitä niissä kannattaa tehdä. 

Mitä pidit tästä jaksosta? Anna palautetta tästä linkistä. Kaikkien 31.10. mennessä vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan leffalippuja.

Jakso 7:

Mitä yksin matkustamisesta voi oppia, mikä siinä on parasta ja miten siihen liittyvät pelot voitetaan? Anna Vihervaarasta -blogista tutun Anna Kauhalan vieraina on kaksi yksin matkustamisen konkaria: Veera Papinoja Veera Bianca -blogista ja Anna-Katri Räihä Adalmina’s Adventures -blogista. Tämän kuunneltuasi osaat valita parhaat kohteet omille reissuillesi, eikä yksin ravintolassa illallistaminen enää ahdista. 

Mitä pidit tästä jaksosta? Anna palautetta tästä linkistä. Kaikkien 31.10. mennessä vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan leffalippuja.

Jakso 6:

Kaupallinen yhteistyö: Danske Bank. Kuka tahansa voi aloittaa sijoittamisen, mutta perusasiat on hyvä selvittää. Kolmistaan-blogista tutun Karoliina Sallinen-Pentikäisen kanssa niitä käy läpi Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Jakso 5:

Kaupallinen yhteistyö: Danske Bank. Pitääkö säästää pahan päivän varalle, vai säästääkö unelmia varten? Kolmistaan-blogista tutun Karoliina Sallinen-Pentikäisen kanssa asiasta keskustelee Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto, jonka mukaan vaurastuminen kuuluu kaikille. 

Jakso 4:

Miksi on tärkeää tietää, kuinka paljon muut saavat palkkaa ja miten palkkaneuvotteluissa voi menestyä? Kolmistaan-blogista tuttu Karoliina Sallinen-Pentikäinen sekä Salkkareista tuttu näyttelijä ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Jasmin Hamid kertovat, miten he oppivat puhumaan rahasta kiusaantumatta.

Jakso 3: Yksin ystävien keskellä

Moni kokee yksinäisyyttä seurassakin. Yksinäisyystutkija Niina Junttila ja bloggaaja Anna Kauhala pohtivat, miten ulkopuolisuuden tunteesta pääsee eroon.

Jakso 2: Kun arki uuvuttaa

Kaupallinen yhteistyö: Terveystalo. Tässä jaksossa Anna Vihervaarasta -blogista tuttu Anna Kauhala ja Terveystalon johtava psykologi Tuija Turunen pohtivat, miksi nuorten naisten masennus ja uupumus lisääntyvät ja milloin on aika hakea apua.

Jakso 1: Rakastu kehoosi

Miksi oman kehon hyväksyminen on niin vaikeaa? Tässä jaksossa Anna Vihervaarasta -blogista tuttu Anna Kauhala ja ravitsemusterapeutti, kehoaktivisti Katri Mikkilä puhuvat kehopositiivisuudesta ja ulkonäköpaineista.

Pages