Ladataan...
Toimitus

Paras tapa auttaa lohdutonta ystävää on kuluttaa aikaa, kirjoittaa Maria Veitola.

Yhtäkkiä tuntui siltä, että kaikki erosivat. Yksi toisensa jälkeen ystäväni parkuivat surujaan sohvallani, kahvilassa, puiston penkillä, puhelimessa. Vastaanotin huonot uutiset hämmentyneenä. 

Vaikka olin itse onnellinen, eronneiden tuska sattui minuunkin. Tiedän, miltä eroaminen tuntuu. Olen eronnut monta kivuliasta kertaa ja käynyt läpi yhden eron, josta en uskonut selviäväni ikinä. Minun, jos jonkun, pitäisi siis tietää, mikä on paras tapa lohduttaa eronnutta ystävää.

Nyt en kuitenkaan tuntunut löytävän oikeita sanoja ja tekoja lohduttaakseni lohduttomia ystäviäni. En halunnut jakaa pikaneuvoja vaan tarjota kestävää apua.

Välttääkseni pahimmat virheet aloin muistella, millaista kohtelua olisin itse juuri eronneena kaivannut. Loin säännöt eronneen ystävän käsittelyyn.

1. Älä mustamaalaa

Vaikka eksäni olisi eron hetkellä ollut mielestäni petturi ja paskapää, en halunnut ystävieni puhuvan hänestä rumasti. Se loukkasi koko yhdessäoloaikaamme, johon kuului kuitenkin enemmän hyviä kuin huonoja hetkiä.

2. Anna aikaa

En missään nimessä halunnut kuulla ”uutta matoa koukkuun” -tyyppisiä kannustuksia. Vaikka seuraavan suhteen aika tulee, erosokin ytimessä ajatus tuntuu mahdottomalta. Ensin täytyy päästä yli siitä, ettei enää koskaan voi koskettaa tuttua ihoa tai nauraa yhteisille vitseille. Vasta sitten voi uskoa, että joku toinen iho voi olla yhtä ihana ja että tulossa on uusia, entistä parempia vitsejä.

3. Älä sano "Mitä minä sanoi"

Besserwisseröinti oli pahinta lohdutusta, jota eron jälkeen sain osakseni. Kun eräs ystäväni sanoi tienneensä kaiken aikaa, että suhteemme oli tuhoon tuomittu, minusta tuntui, ettei hän ollutkaan minun puolellani.

4. Muistuta tosiasioista

Ystäviä tarvitaan siksi, että he piirtävät rajat silloin, kun itse ei siihen pysty. Kun eronnut tulkitsee tilannetta liian toiveikkaasti ja haaveilee yhteen palaamisesta tai ystävyydestä eksän kanssa, ystävän tehtävänä on olla julma realisti. Se on hirveää mutta välttämätöntä, jos haluaa, ettei erossa kipuileva satuta itseään enempää.

5. Jaksa kuunnella

Eroamisessa surkeinta on yksinäisyys ja epäonnistumisen tunne. Yksinäisyyttä täytyy oppia sietämään, eikä epäonnistumisen tunteeseenkaan auta akuutisti mikään. Mutta jos pystyy analysoimaan tapahtunutta ja näkemään syyt siihen, miksi suhde päättyi, saattaa osata välttää samat karikot tulevaisuudessa. Siksi parasta, mitä eronnut voi tehdä, on puhua. Ja parasta, mitä ystävä voi tehdä, on kuunnella.

Lopulta rikki menneeseen sydämeen ei kuitenkaan auta mikään muu kuin aika. Eniten ystäviä tarvitaankin siihen, että he saavat ajan kulumaan nopeammin. Ystävän tehtävä on pakottaa erosuruinen syömään, juomaan ja juhlimaan. Joogasalille ja kävelylenkille. Silloinkin, kun ei huvittaisi. Sillä elämä jatkuu, vaikka yksin siihen on vaikea uskoa.

Yksi eronnut ystäväni totesi, että kaikkein vaikeinta erossa oli se, ettei enää ollut ketään, jonka kanssa jakaa tavallisia arjen asioita: tehdä yhdessä töiden jälkeen ruokaa ja kertoa, miten päivä meni. Itseäni lohdutti suuresti se, että eron jälkeen ystäväni tulivat yökylään, kömpivät saman peiton alle ja kietoivat kädet ympärilleni. Patistivat menemään suihkuun, pukemaan vaatteet päälle ja lähtemään töihin.

Vaikken ystävänä pysty tarjoamaan samanlaista arjen kumppanuutta kuin avopuoliso, olen päättänyt soittaa eronneille ystävälleni tästä lähtien vähän useammin. Ihan vain kysyäkseni, miten menee.

Lopulta lohduttaminen on aika yksinkertaista, eikä siihen tarvita kuin läsnäoloa. ”Mitä kuuluu”, ”olen pahoillani” ja ”kaikki järjestyy” ovat viisaimpia ja tarpeellisimpia sanoja.

Varsinkin viimeistä lausetta kannattaa hokea loputtomasti. Se on täydellinen mantra eronneille – ja kaiken lisäksi totta.

Kolumni on julkaistu Trendin numerossa 11/2012.

MARIA VEITOLA RANKAN VUODEN JÄLKEEN: AUTTAAKO POSITIIVINEN AJATTELU?


ON ROHKEUTTA PUHUA MUISTA HYVÄÄ

Ladataan...
Toimitus

Bluestocking-blogin Minja Koskela tekee jatkuvasti feminististä ajatustyötä. Lilyn haastattelussa hän kertoo, miten se näkyy hänen suhteessaan kauneusnormeihin ja käynnissä oleviin presidentinvaaleihin, ja mistä hän löytää inspiraatiota.

Tämän vuoden tavoitteenasi on päästä eroon oman ulkonäkösi kritisoinnista. Miten aiot treenata ajatteluasi siihen suuntaan?

”Se on samanlaista feminististä ajatustyötä kuin kaikki muukin. Pitää aktiivisesti ajatella asioita toisinpäin kuin mihin on tottunut. Päätin esimerkiksi 19-vuotiaana, että toiset naiset ovat tukijoitani ja että en halua lietsoa mitään turhaa vastakkainasettelua. Kun päättää niin, pikkuhiljaa ajatuksiin iskostuu, että kateus on turhaa.

Omaa ajatteluaan ulkonäköön liittyen pitääkin aktiivisesti työstää: ajatella, että on jo riittävä, ja muistaa, että kaikki kauneuskuvasto on tosiasiassa patriarkaatin sanelemaa. Minulla itsellänikin on sen kanssa töitä tehtävänä, koska tietyt asenteet ovat syöpyneet jo nuorena niin syvälle. En kuitenkaan ajattele, että minun pitäisi oppia rakastamaan vartaloani tai pitämään sitä täydellisenä. Ennemminkin haluan pyrkiä ajattelemaan, että olen riittävä, ja se pätee ulkonäön ohella kaikkeen muuhunkin.”

Lue lisää siitä, miten kauneusnormit ovat vaikuttaneet Minjaan.

Paljastit kirjoittaneesi Tinder-kuvaukseesiettä olet feministi. Millaisia reaktioita sait matcheilta?

”Ensinnäkin huomasin, että matcheja tuli vähemmän. Siitä ei kuitenkaan tullut mitään erityisiä kommentteja. Minulla luki biossa myös se, että pidän Rieslingistä, ja matchit tarttuivat siihen paljon useammin.

Joskus sain viestin, jossa joku kertoi stalkanneensa minua netissä ja löytäneensä blogini. Hän kommentoi vain, että onpa sulla hyvä meininki. Kiinnostavimmilla treffeillä onkin aina puhuttu paljon politiikasta ja yhteiskunnasta. Tällä hetkellä en kuitenkaan käytä Tinderiä.”

Lue Minjan viimekesäisiä ajatuksia deittailusta feministinä.

 

Mitä mieltä olet tällä hetkellä käytävistä presidentinvaaleista?

”Vaalit ovat olleet tosi tylsät. Yleensä vaalien aikaan on inspiroiva tunnelma, kun ihmiset haluavat puhua politiikasta – sellaisetkin ihmiset, jotka eivät siitä yleensä puhu. Nyt samaa tunnelmaa ei ole ollut. Niinistö on niin varma valinta, että muut ehdokkaat eivät ole oikein pistäneet vastaan.

Olen koko ajan ajatellut, että Vasemmistoliiton Merja Kyllönen tai SDP:n Tuula Haatainen on ehdokkaani. Kuulun Vasemmistoliittoon, mutta Haatainen on tehnyt hyviä avauksia feministisestä ulkopolitiikasta. Toisaalta hän myös sanoi eräässä haastattelussa, että naiset eivät sovi armeijaan yhtä hyvin kuin miehet, koska armeija on niin fyysinen ja koska naiset synnyttävät. Siinä on kaikuja vanhanaikaisesta feministisestä ajattelusta, joka ei ole intersektionaalista eli kaikkea sortoa vastustavaa. Lausunto oli häiritsevä ja harmitti minua, mutta en sen perusteella halua täysin torpata häntä.”

Lue Minjan toiveita Suomen tulevaisuudelle viime itsenäisyyspäivänä.

Millaisista elokuvista tai tv-sarjoista olet viime aikoina inspiroitunut?

”Yle Areenasta löytyvä Broad City on ihan mahtava. Siinä on tosi estoton ja räävitön meininki. Se on selvästi tehty kahden mimmin ehdoilla: siitä puuttuu kokonaan mieskatse, eli tapa, jolla miestekijät esittävät naiset mieskatsojille. Sarja henkii sellaista asennetta, että 'tämä on meidän oma juttu'.

Toinen sarjasuositus on HBO:n Better Things. Sarjassa on tosi hyvää huumoria. Mediassa ei hirveästi näytetä viisikymppisiä naisia, jotka tekevät ihan omaa juttuaan. Sarja- ja viihdebisnes ei yleensä toimi sen ikäisten naisten ehdoilla, joten tämä sarja ravistelee tottumuksia. Sarja myös rikkoo monesti Bechdelin testin, eli siinä naiset puhuvat keskenään paljosta muustakin kuin vain miehistä.”

Lue Minjan ajatuksia naisten representaatioista supersankarielokuvissa.

 

 

Musiikki on intohimosi. Onko sinulla ongelmallisia lemppareita, joista pidät, vaikka ne eivät jaa feministisiä arvojasi?

”Todellakin on. Kuuntelen aika paljon räppiä ja pidän muun muassa Run the Jewelsistä. Sen jäsenet Killer Mike ja El-P ovat molemmat poliittisia hahmoja, eivätkä mitenkään selkeän seksistisiä. Kun olin Killer Miken keikalla, siellä kuitenkin esimerkiksi puhuttiin paljon strippareista. Kyllähän se vähän latisti fiilistä. Kuuntelen kuitenkin tosi paljon erilaista musiikkia ja yritän myös tietoisesti kuunnella mahdollisimman paljon naisartisteja.”

Lue Minjan lista parhaista naisten vuonna 2017 tekemistä levyistä.

Mistä bongailet feministisiä päivän sitaatteja, joita jaat blogissasi?

”Seuraan paljon erilaisia medioita ja Instagram-tilejä, ja aina jos jotain kiinnostavaa tulee vastaan, otan sen ylös. Lempparitilejäni Instagramissa ovat esimerkiksi feministastic, ulrikkefalch, bodyposipanda, bymariandrew ja pihtarihuorat. Hyvä tapa löytää lainauksia on myös ihan vain googlata ”feminist quotes”. Teen itse feminististä akateemista tutkimusta, ja myös tutkimuksia lukiessa voi tulla vastaan kiinnostavia lainauksia.

Aivan erityisesti minua inspiroivat ihmiset, jotka pystyvät tiivistämään akateemista ja vaikeaa sanastoa helposti ymmärrettävään muotoon niin, ettei sisältö kuitenkaan kärsi. Hyviä esimerkkejä tästä ovat Saara Särmä ja koko Ruskeat tytöt -media.”

Lue mahtava joulukuinen sitaatti ALMAlta.

 

Tätä et tiennyt

Mikä on parasta internetissä juuri nyt?

"Tämä kuva Paavo Väyrysestä."

Mikä omista postauksistasi on suosikkisi?

"Halpaketjujen feministipaitoja ruotiva postaus oli mielestäni onnistunut. Se oli ajankohtainen ja ehkä juuri siksi olen saanut siitä myös kiitosta."

Mitä postausta et meinannut julkaista?

"Harkitsin eropostauksen julkaisua pari kertaa, koska se oli aika henkilökohtainen siitä huolimatta, että käsittelin sitä parisuhdenormien näkökulmasta."

Kuka toinen Lilyn bloggaaja on suosikkisi?

"Juliaihminen. Hän on älykäs, nopea ja helvetin hauska."

 

Teksti: Roosa Oksanen

Kuvat: Minja Koskela / Bluestocking

 

Lue myös

Randolfin hipat -bloggaajien haastattelu

The Good Morning -bloggaajan haastattelu

Anna Vihervaarasta -bloggaajan haastattelu

Destination: Happiness -bloggaajan haastattelu

Tyhjä ajatus -bloggaajan haastattelu

Une petite life -bloggaajan haastattelu

Minnean muruja -bloggaajan haastattelu

 

Ladataan...
Toimitus

Randolfin hipat -blogin kirjoittajat Mertta ja Laura ovat olleet ystäviä lukiosta lähtien. Nyt he paljastavat ikimuistoisimmat reissukokemuksensa ja inspiroivimmat feministiset esikuvansa.

Miten olette alun perin ystävystyneet?

Mertta: "Olemme molemmat syntyneet vuonna 1988 ja kotoisin Jyväskylästä. Kaikki samanikäiset tiesivät siellä toisensa. Olimme samassa koulussa ala-asteella, mutta vasta lukion alussa tutustuimme kunnolla yhteisten kavereiden kautta. Niihin aikoihin tuli Suomen Big Brotherin ensimmäinen kausi, jota katsoimme yhdessä."

Laura: "Ernuus yhdisti meitä. Mertta oli gootti, minä punkkari."

Mertta: "Meillä ei ollut mitään yhteistä harrastusta, hengailimme vain. Järjestimme bileitä ja kävimme yhdessä festareilla."

Lue Mertan ja Lauran viimekesäisestä festarireissusta.

Miksi päätitte alkaa blogata yhdessä?

Mertta: "Bloggaamisen aloittaminen oli pyörinyt molemmilla jo pitkään mielessä. Halusimme tuoda Suomen blogiskeneen jotain erilaista. Oli todella järkevää perustaa blogi yhdessä: jos olemme sopineet jonkun postauksen tekemisestä, se tulee varmasti myös tehtyä. On myös kiva, että vastuu jakautuu ja pystymme tarjoamaan sisältöä säännöllisesti. Alussa mahdollisten törkykommenttien saaminen jännitti, ja niiden kohtaaminen tuntui helpommalta kahdestaan. Onneksi törkykommentteja ei ole juurikaan tullut."

Laura: "Sitä myös kehittyy eri lailla kirjoittajana ja ihmisenä, kun toinen lukee omia tekstejä ja antaa niistä kommentteja. Oikeastaan yhdessä tekemiseen liittyy pelkkiä positiivisia puolia."

Lue kuvaukset Mertan ja Lauran työviikkojen kulusta ja bloggaamisen roolista viikoissa.

Reissaatte paljon yhdessä. Mikä on ollut ikimuistoisin yhteinen matkanne?

Laura: "Esimerkiksi viikko, jolloin Mertta tuli kylään luokseni Irlannin Corkiin, kun olin vaihdossa vuonna 2010. Nukuimme viikon vierekkäin 80-senttisessä sängyssä. Cork on voiteollisuuden keskus, joten meidän piti mennä voimuseoon, mutta emme valitettavasti ikinä päässeet sinne asti. Reissu taisi lähinnä keskittyä yöelämään."

Mertta: "Toin Lauralle tuliaiseksi Hesburgerin paprikamajoneesipusseja. Lauran asunnon suihku oli rikki, ja vesi lähti suihkusta seinää kohti eikä alaspäin. Olen lyhyt, joten vesi ei osunut minuun ollenkaan. Askartelin sitten limsapullosta astian, jolla sain kaadettua vedet päälleni."

Lue tarina Mertan ja Lauran marraskuiselta Kalifornian matkalta.

Bloginne on railakkaan feministinen. Mitä feministisiä esikuvia suosittelisitte lukijoille tällä hetkellä?

Laura: "Minua inspiroi jatkuvasti Bluestocking-blogin Minja. Myös Margaret Atwood kiinnostaa vuodesta toiseen, hänen kirjansa ovat loistavia.  Roxane Gayssa inspiroi erityisesti rehellisyys ja henkilökohtaisuus, ja olenkin lukenut kaikki hänen teoksensa."

Mertta: "Feministinen ajatushautomo Hattu on ihanan rento ja hauska. Se yhdistää loistavasti tiukan asian ja hassuttelun. Tykkään siitä, että feminismiä tuodaan esiin huumorin kautta ja käytännön tasolla. White Trash Disease -Nata kiteytti mielestäni hyvin: hän itse ei koe tarvetta kirjoittaa erikseen feminismistä, koska hänen jokapäiväiset sanansa ja tekonsa ovat koko ajan feministisiä."

Laura: "Ja pitää vielä mainita meidän äidit!"

Mertta: "Jep, sieltä kaikki on lähtenyt. Kotoa saadun pohjan ansiosta olen esimerkiksi ensimmäisestä työpaikastani lähtien osannut vaatia omia oikeuksiani, kuten kunnon palkkaa."

Lue Lauran hauska ja feministinen teatterivinkki.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia teillä on blogille?

Mertta: "Ajattelimme viettää paheellista tammikuuta kaiken tammikuisen hyvinvointipuheen vastapainoksi. Haluamme paneutua siihen, mitä pidetään terveellisenä ja miksi, ja ehkä vähän ravistella totuttuja oletuksia.  Olemme suunnitelleet esimerkiksi viinavertailua. Ajattelimme myös tehdä extreme-urheilu vs. lenkkeily -vertailun teemalla ”kumpi on vaarallisempaa”."

Lue lisää Mertan suhteesta lenkkeilyyn

Tätä et tiennyt

Mikä on parasta internetissä juuri nyt?

Laura: "Nytin Kaikki meni -sarjakuva ja New Yorkerissa ilmestynyt Kristen Roupenianin Cat Person -novelli."

Mertta: "Asikaine-blogin insta, erityisesti storyt. Siitä saa inspistä omiin hämärähommiin! Sekä kuvaton.com. Selaan uudet kuvat joka ainoa aamu Hesarin jälkeen."

Mikä omista postauksistasi on suosikkisi?

Mertta: "Slutsheimaaja, vedä käteen -postaus! Postauksessa annetaan kiperään ongelmaan – pakonomaiseen slutsheimaamiseen – konkreettinen  ratkaisuehdotus. Omat jutut naurattavat eniten! On sanottava myös Lauran Pertti Mäkimaa on jäätävä mulkero -postaus, koska nauran aina kun näen sen nimen."

Laura: "Pertti Mäkimaa on jäätävä mulkero -postaus, koska omat jutut naurattavat eniten ja postauksen otsikko naurattaa edelleen joka kerta. Ja koska Pertti Mäkimaa on aivan jäätävä mulkero!"

Mitä postausta et meinannut julkaista?

Mertta: "Tilitystä siitä, että moottoripyöräkortti jäi vain haaveeksi. Omasta epäonnistumisesta kertominen julkisesti on minulle aika hardcorea. Pelkäsin Suomi24-keskustelua aiheesta "Horomertta osti prätkän, eikä pystynyt edes korttia ajamaan". Sittemmin Suomi24-keskustelun aiheeksi päätyminen on kirjattu yhdeksi blogimme tavoitteista!"

Laura: "Tärkeintä on tehdä -postausta omasta epäonnistumisen pelosta höystettynä omasta mielestäni kauheilla kuvilla itsestäni mietin hetken, mutta oli sen julkaisu joka tapauksessa selvää. Olen päässyt niin monella tapaa jo häpeäkynnyksen yli, etten enää viitsi jäädä sinne kynnyksen toiselle puolelle kykkimään."

Kuka toinen Lilyn bloggaaja on suosikkisi?

Laura ja Mertta: "No Sex and the City! Hyvää analyysia ajankohtaisista asioista huumorilla höystettynä."

 

Teksti: Roosa Oksanen

Kuvat: Mertta ja Laura / Randolfin hipat

 

Lue myös

The Good Morning -bloggaajan haastattelu

Anna Vihervaarasta -bloggaajan haastattelu

Destination: Happiness -bloggaajan haastattelu

Tyhjä ajatus -bloggaajan haastattelu

Une petite life -bloggaajan haastattelu

Minnean muruja -bloggaajan haastattelu