Bullet journal mielenterveyden tukena

Siis mikä bullet journal? Tuttavallisemmin bujo, jolla voit toteuttaa juuri omia tarpeita tyydyttävän kalenterin/muistikirjan/päiväkirjan tai kaikkea siltä väliltä. Törmäsin itse kyseiseen konseptiin viime vuoden joulukuussa, kun vietin sairaslomaa selailemalla facebookista uusia kiinnostavia ryhmiä. Päädyin Kalenterimaniaan, josta sittemmin olen kyllä vaihtanut Planner Lovers Finlandiin, ja ihastuin plannerointiin ym. heti! Tilasin uuden, kivemman kalenterin Personal Plannerilta ja aloin haalimaan askartelutavaraa. Samalla aloin myös harjoittelemaan bujon tekemistä ihan tavalliseen vihkoon. Vuoden vaihteessa ostin ensimmäisen Leuchtturm1917 muistikirjani, johon aloitin ensimmäisen oikean bujoni, samalla pitäen ja koristellen Personal Planneria. Melko nopeasti huomasin, ettei valmis kalenteri edelleenkään kohtaa tarpeitani ja keskityin enemmän hakemaan omaa tyyliä bullet journaliin. Kesää vasten askartelutarvikevarasto oli kertynyt jo kattavaksi ja oma tyyli bujoiluun pikku hiljaa löytynyt. Niinpä hankin uuden Leuchtturmin, a.k.a. Letun, ja aloitin heinäkuun alusta täysin uuden ja täysin omia tarpeita vastaavan bullet journalin.

img_20181003_142319_edited.jpg

img_20181003_142328_edited.jpg

Henkilökohtaisesti tärkeintä bujoilussa on se, että hallinnan tunne arkeen, ja elämään ylipäätään, on lisääntynyt valtavasti. Samoissa kansissa on koko elämä; aikataulut, tehtävälistat, mielialan seuranta, tapaseuranta tasapainoisempaa arkea varten.. Toinen tärkeä asia on tietty se, että ahdistuksen tai muuten huonon päivän iskiessä ajatukset saa helposti muualle, kun laittaa musiikit soimaan ja alkaa tekemään seuraavia sivuja. Joku siinä suunnittelemisessa, piirtämisessä, tarrojen liimaamisessa ja elämän suunnittelussa on todella rauhoittavaa. Ja siis onhan se kivaa, kun elämässä on yksi asia, joka on täysin hallinnassa ja toimii juuri niin kuin haluan.

img_20181003_142009_edited_li.jpg

Ei tietenkään ole vain yhtä oikeaa tapaa bujoilla ja bujoja on yhtä monia erilaisia kuin bujoilijoitakin. Itse olen huomannut toimivimmaksi, että jokainen kuukausi alkaa selkeällä ja visuaalisesti miellyttävällä aukeamalla, josta on heti nähtävissä kuukauden rakenne. Samaiselta sivulta löytyy myös kuun oleellisimmat tapahtumat ja tehtävät, joita ei missään tapauksessa saa unohtaa. Koko kuukauden to do -lista on myös siinä mielessä olennainen, että teen viikkoaukeamat yleensä aina vasta edeltävän viikon viikonloppuna tai aikaisintaan muutamaa viikkoa etukäteen..

img_20181003_141852_edited.jpg

img_20181003_142052_edited.jpg

Kuukausiaukeamaa seuraa omassa bujossani aina mieliala- ja tapaseurannalle pyhitetty aukeama. Kuten ylläolevista kuvista näkyy, mielialaseuranta on aina värityskuva, jossa jokaiselle päivälle on isommassa kuvassa oma lokero. Elokuun kaktuksien toteutuksesta olen erittäin positiivisesti yllättynyt! Lokakuun toteutuksista sitten taas jo huomaakin, etten varsinaisesti ole mikään Picasso, mutta hienoin asia tässä on se, että sillä ei ole ihan mitään väliä. Mielialaseuranta on mulle todella tärkeä keino hahmottaa omaa vointia. Ihan vaan jo silläkin tapaa, että todella huonoina päivinä pystyy katsomaan, että onko se elämä nyt sittenkään niin paskaa kuin miltä se siinä hetkessä tuntuu. Ja näiden selkeiden värikoodien kanssa on helppo näyttää myös ammattiauttajille miten se kuluva kuukausi on kokonaisuudessaan oikeasti mennyt. 

Tapaseurantaan on aika pitkälti vakiintunut samat seurattavat asiat joka kuukaudelle, jotka helpottavat huomattavasti asioiden aikaiseksi saamista. Seurannassa ovat mm. suihkussa käyminen, hiusten pesu, pyykkien ja tiskien laittaminen, siivous, netflixin (ja ym suoratoistopalveluiden käyttö), ulkoilu, turha rahankäyttö, unilääkkeen ottaminen ja ajoissa nukkumaan meneminen. On eksponentiaalisesti helpompaa saada aikaiseksi yhtään mitään, kun niistä saa laittaa rastin ruutuun. Plus huonoina (ja tosi huonoina päivinä) on kummasti motivoivaa nähdä esim, että hiusten pesusta alkaa olla neljä päivää tai edellisestä siivoamisesta yli kaksi viikkoa.. 

img_20181003_141932_edited_li.jpg

img_20181003_142127_edited_li.jpg

Mun bujossa jokainen viikkoaukeama on kuvastus sen hetkisestä fiiliksestä ja siksi ne on kaikki enemmän ja vähemmän erilaisia. Tähän valitsin kaksi aika seesteistä aukeamaa, mutta useissa aukeamissa näkyy esimerkiksi tummat värit. Kuten aikaisemmin sanottu, teen viikkoaukeaman usein edeltävänä viikonloppuna, jolloin myös suunnittelen (lähes) koko seuraavan viikon aktiviteetit koulupäivien ja muiden pakollisten menojen ympärille. Käytän tehtävien merkitsemiseen yksinkertaista ja suoraviivaista menetelmää, jossa lätkäisen kaikki päivän hommat allekkain ja jokaisen eteen boksi merkintää varten. Check-merkki hoidetuille, nuoli siirretyille ja yliviivaus tai rasti perutuille. Kuvista saattaa huomata, että on paha tapani siirtää kaikkea eteenpäin (usein) niin pitkälle kuin mahdollista.. Mutta kun tehtäviä tarpeeksi kauan roikottaa listoilla mukana, tulee ne joskus jopa tehtyä. Tällä tavoin muistan huonon muistini kanssa kaikki oleelliset asiat ja tehtävät, ja niitä pitkään vitkuteltuja on melko mahdoton sivuuttaa. Näin ollen elämän, arjen ja ajanhallinta on parantunut ja asiat tulee hoidettua todennäköisemmin.

Toivottavasti näistä selityksistä pääsi vähän jyvälle siitä, mitä bullet journal VOI olla. Just sullehan se voi olla jotain ihan muuta. Lisää tietoa ja inspiraatiota on mahdollista saada alussa mainituista facebookryhmistä (Kalenterimania ja Planner Lovers Finland) ja Bullet Journal Suomi, sekä Bullet Journal junkies. Myös Pinterest ja Instagram ovat kuvia ja inspistä täynnä. Askartelun ja luovuuden iloa kaikille!

-Pinja

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *