Krakovan top 5

Nyt on ensimmäiseltä lomamatkalta selvitty kotiin ja ajattelin jakaa  teille mun mielestä Krakovan top 5 nähtävät ja koettavat! En mitenkään päin osaa laittaa näitä paremmuusjärjestykseen, joten here goes, numeroimattomassa järjestyksessä.

Stare Miasto (vanha kaupunki) + Wawel castle
Krakova on yksi Puolan suurimpia ja vanhimpia kaupunkeja. Jollain ihmeen kaupalla se myös säästyi toisen maailmansodan pommituksilta, joten vanhaa arkkitehtuuria on edelleen olemassa paljon ja se on upeaa! Koko keskiaikainen vanha kaupunki pikkukauppoineen, ravintoloineen ja kivikatuineen on nähtävyys jo itsessään , puhumattakaan lukemattomista vanhoista kirkoista.Vanha kaupunki lukeutuu Unescon maailmanperintölistalle. Meidän apartment oli Stare Miaston laidalla, joten etäisyydet kaikkialle olivat lyhyitä.

Vanhan kaupungin ydin on vanhankaupungintori (Rynek Główny), jossa sijaitsevat muunmuassa Mariankirkko ja Verkahalli. Torilta ja Verkahallista löytää jos jonkinmoista myymälää, joten matkamuistojen ja tuliaisten löytäminen on taattu! Toria ympäröi useampi ravintola, kuin edes osaisi kuvitella, joten nälässäkään ei tarvitse kärvistellä.

Jos linnat kiinnostaa, niin vanhasta kaupungista löytyy myös Wawelin linnavuori. Koska Puolalla ja Ruotsilla on yhteistä historiaa, löytyy kyseisestä linnasta esimerkiksi Vaasa-sukuisten hallitsijoiden hautakappeli ja muistomerkki. Nimensä mukaisesti linna sijaitsee mäennyppylän päällä, joten sinne on pieni kiipeäminen. Omasta mielestäni oli kuitenkin vaivan arvoista hengästyä.

Wieliczkan suolakaivos
Myöskin Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva Wieliczkan kaupungissa sijaitseva suolakaivos on ehdottomasti näkemisen arvoinen! Kovin pahasti ahtaanpaikankammoiselle en välttämättä suosittele, kun teki itselläkin jo vähän tiukkaa, mutta noin muuten. Kyseinen suolakaivos on lyöty tulille jo 1300-luvulla ja se tuotti suolaa kokonaiset 700 vuotta aina 1990-luvun puoliväliin saakka. Suolakaivokseen on mahdollista ostaa valmis matkapaketti busseineen ja lippuineen, mutta koska matkaa Krakovasta on vain 15km, me päätimme antaa paikallisbussille mahdollisuuden.

Krakovan keskustasta pääsee siis yhdellä bussilla (304) suoraan melkein suolakaivoksen porteille asti. Jos ei ole ostanut kierroslippua ennakkoon, niin paikanpäällä saa varautua jonottamaan muutaman hetken. Me jonotettiin puoli tuntia ja saatiin liput siitä tunnin päästä starttaavalle Tourist routelle. En suosittele kaivosta myöskään huonopolvisille, sillä rappusia on reitillä satoja. Alkaen yli 300 portaan laskeutumisella kaivokseen. Turistireitillä kierretään vanhimpia käytäviä ja luolia noin 130 metrin syvyydessä. Käveltävää on yhteensä about kolme kilometriä, mutta kaivoksesta ylös pääsee sentään hissillä! Kaivoksen uumenista löytyy perinteisten suolalouhoksien lisäksi kappeleita, kirkko, konserttisali ja koristeeksi louhittu tekojärvi.

Uusimpiin, yli 300 metrin syvyydessä oleviin luoliin, ei ole turisteilla asiaa, vaikka kaivos ei ole enää toiminnassa. Kaivoksen matkamuistomyymälöistä on mahdollista ostaa kaivoksesta louhittua suolaa, joka on huhujen mukaan parasta mahdollista. Lisäksi saatavilla on erilaisia kyseisestä suolasta valmistettuja tuotteita, kuten suihkusaippuaa, kylpysuolaa ja niin edelleen.

Auschwitz 1 & Auschwitz – Birkenau
Tiedätte kyllä miksi. Eikä tästä nyt sen enempää, sillä näistä kauhuista tulossa ihan oma juttunsa ensi viikolla.

Tunnelmalliset ravintolat ja hyvä ruoka
Koko kaupunki on täynnä toinen toistaan hienompia ravintoloita. Ei ollut siis pelkoa, että samaan ravintolaan olisi joutunut menemään kahdesti. Vaikka mielellään olisi usein mennytkin, sillä ruoka oli hyvää! Puolassa ruoan (ja juoman) hinta on noin kolmannes Suomen hinnoista, joten ravintoloissa syöminen ei tule niin kalliiksi, kuin miltä se äkkiseltään kuulostaa. Saatavilla on kaikkea universaalista pihviannoksesta perinteiseen Puolalaiseen annokseen.Olut ja viini ruoan kanssa on myös (liian) halpaa.

Juomat, joita Suomesta ei saa
Jos jostain onnistui löytämään siideriä (omenaa tai päärynää saatavilla, ehkä), niin oli se taatuisti parempaa, kuin mikään Suomesta saatava vastaava. Olen alkanut karsastamaan omenasiideriä, sillä esimerkiksi Crowmooren dry apple on kamalaa, mutta nyt join useampaa hyvää omenasiideriäkin. Toinen juttu onkin sitten beer drinkit, eli öö olutta ja limpparia sekaisin? Anygays, hyvää oli!

Ootko sä käynyt Krakovassa? Ja olit tai et, niin mikä näistä pointeista oli sun lemppari?

-Pinja

kulttuuri museot-ja-nayttelyt matkat ruoka-ja-juoma
Kommentit (2)
  1. Kiitos vinkeistä!:) Krakovassa en ole vielä koskaan käynyt, mutta olisi kyllä mielenkiintoista päästä käymään. Nuo suolakaivokset olivat varmasti upeat!
    Mukavaa viikonloppua toivottelee
    Ida Kotona kaupungissa blogista

    1. Kiva jos löysit hyödyllisiä vinkkejä! Suosittelen kyllä ehdottomasti suolakaivoksia! Mä ajattelin ensin, että on varmaan kuivakka paikka ja ei kiinnostanut yhtään, mutta osoittautuikin upeaksi!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *