Siis mikä painopeitto?

Heippuli! Long time no see. Olen loppusyksystä alkaen yrittänyt enemmän ja vähemmän panostaa oikeasti omaan hyvinvointiini. Yksi siihen liittyvä asia on saliharrastuksen uudelleen aktivointi ja ruokailutottumusten parantaminen, mutta isoin muutos kohti parempaa tuli vasta tässä muutama viikko sitten. Olen koko aikuisikäni ja valtaosan teinivuosista kärsinyt määrittelemättömästä unihäiriöstä, joka siis tarkoittaa sitä, että nukahtaminen on luvattoman hankalaa, heräilen pitkin yötä ja ahdistuneessa mielentilassa herään liian aikaisin. Uniajasta riippumatta olen herännyt viimeiset 6 vuotta kuolemanväsyneenä, sama onko unta takana kaksi vai kaksitoista tuntia. Rakkaan puolisoni mukaan myös nukuin kaikki yöt levottomasti ja pyörin unissani kuin paraskin hyrrä. Myöskään leposyke ei laske kunnolla yöllä, joten hermostoni ei ilmeisesti osaa rauhoittua. Mun huonoa nukkumista on selvitelty psykiatriselta lähtien aina TAYSin väsymystyöryhmää myöten, joulukuussa jopa kotona tehtävällä unitutkimuksella, eikä mitään hoidettavaa ongelmaa ole siitä löytynyt. Lukuisia nukahtamislääkkeitä on vuosien varrella kokeiltu, joissa kaikissa haitat ovat voittaneet hyödyt.

Kuten allaolevasta kuvasta näkyy, unitutkimus ei varsinaisesti ollut mikään miellyttävä operaatio, mutta onneksi sen sai sentään tehdä kotona. Topista roikkuvaan mööpeliin tuli kiinni kaikki johdot ja siihen tallentui kaikki data. Kyseisessä möhlykässä on myös mikrofoni, joka kuulostelee mm. kuorsausta. Naamaan kiinni teipattuna on happiviikset, joista ei siis tässä tapauksessa tule happea, vaan ne mittaavat nenän kautta tapahtuvaa hengitystä. Rinnan ja vyötärön ympärillä on myös hengitysliikkeen anturit. Ranteessa on langaton sykemittari ja siitä johdolla kiinni sormessa happisaturaatiomittari. Jalkoihin on teipattuna liikesensorit, joilla tutkitaan esimerkiksi levottomia jalkoja. Tämän kaiken lisäksi oli vielä petauspatjan alle rintakehän korkeudelle laitettava liikesensori, joka mittasi muuta yöllistä pyörimistä. Huhhuh.

Unitutkimuksen jälkipuinnissa Helmikuun alussa unipoliklinikan lääkärin tuomio oli luokkaa; ”Ei sulla oo uniapneaa eikä levottomia jalkoja. Sun pitää vaan panostaa unihygieniaan. Tai no voit sä hankkia painopeiton.” Näppäränä naisena ryhdyin heti googlaamaan asiaa kotona ja ei nyt varsinaisesti kovin helposti saavutettavissa ole kyseinen tuote, ainakaan inhimillisen hintaisena tai heti saatavissa. Onnena onnettomuudessa  Hemtexin Ideaparkin myymälässä sattui poikkeuksellisesti olemaan yksi (1) painopeitto ja vielä oikean painoinen !! Painopeitonhan tulisi olla noin 10% omasta painosta. Riennettiin sitten sinne Ideaparkiin ja kotiutettiin  tälläinen ihanuus. Painopeitto näyttää tavalliselta peitolta ja mahtuu normaaliin pussilakanaan, ratkaiseva ero on peiton täytteessä. Omassa peitossani esimerkiksi on täytteenä helmiä, josta paino syntyy.

Painopeiton hankkimisen jälkeen nukahtamisaikani on lyhentynyt valtaisasti, nukun huomattavasti levollisemmin (tosin en vieläkään ideaalisti) ja en heräile öisin yhtä ahkerasti. Jopa Lucia-koira viihtyy tämänkin peiton alla… Ainoa miinus on se, että peitto on niin painava suhteessa pussilakanaan, että lakanaa saa olla joka yön jälkeen ravistelemassa takaisin paikoilleen. Mutta se nyt on pieni vaiva paremmista yöunista. Juurikin sen painon takia peiton alla ollessa tuntuu koko ajan siltä, kuin olisi kevyessä halauksessa, ja se painon tunne nimenomaan rauhoittaa hermostoa ja lievittää mm. ahdistusta.

Onko sulla käytössä painopeitto tai tiedätkö jonkun, joka voisi siitä hyötyä?  Tässä vielä MeNaisten vuoden takainen artikkeli aiheesta!

-Pinja

Kommentit (1)
  1. Painopeitto Kokemuksia | Uutiset Posti
    25.4.2020, 01:42

    […] Siis mikä painopeitto? – Totuuden kaipuussa | Lily – Painopeitto näyttää tavalliselta peitolta ja mahtuu normaaliin pussilakanaan, ratkaiseva ero on peiton täytteessä. Omassa peitossani esimerkiksi on täytteenä helmiä, josta paino syntyy. Painopeiton hankkimisen jälkeen nukahtamisaikani on lyhentynyt valtaisasti, nukun huomattavasti levollisemmin (tosin en vieläkään ideaalisti) ja en heräile öisin yhtä ahkerasti. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *