Vammaisen seksuaalisuus

Olen nyt ahkerasti tehnyt sosionomin osaaminen vammaistyössä -opintojaksoa kesäopintona ja ajattelin riemastuttaa teitä yhdellä mun esseellä. Nyt ollaan niin tärkeän aiheen äärellä, että toivon sun lukevan tämän ajatuksella. Seksi ja seksuaalisuus on täysin turhaan edelleen iso tabu ja tässä osa mun taistelua sitä vastaan.

Jokaisella ihmisellä on oikeus seksuaalisuuteen ja hyvään seksuaaliterveyteen. Hyvä seksuaaliterveys edellyttää kunnioittavaa asennetta seksuaalisuuteen ja seksuaalisiin suhteisiin, sekä mahdollisuutta turvallisiin seksuaalisiin kokemuksiin. Hyvän seksuaaliterveyden ylläpitäminen edellyttää kaikkien ihmisten seksuaalisten oikeuksien kunnioittamista. Seksuaalioikeuksiin sisältyviä ihmisoikeuksia ovat muun muassa seuraavat; oikeus tyydyttävän ja turvallisen seksielämän tavoitteluun, oikeus päättää haluaako lapsia, oikeus yhteiseen tahtoon perustuvaan avioliittoon, oikeus yhteiseen tahtoon perustuviin seksuaalisiin suhteisiin, oikeus valita oma kumppani, oikeus kehon koskemattomuuteen, oikeus seksuaalikasvatukseen, oikeus saada ja levittää seksuaalisuuteen liittyvää tietoa.

Koska seksuaalisuus on jokaisen ihmisen perustarve, on vammaisilla henkilöillä yhtäläinen oikeus olla seksuaalinen olento ja toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan. Usein kuitenkin (kehitys)vammaiset nähdään ikuisesti lapsenkaltaisina, sukupuolettomina ja haluttomina. Vaikka monet haluaisivat kokeilla pukeutumista ja ehostautumista, on löysät verkkarit silti arkipäivää. Vammaisen seksuaalisuuteen liittyy useita absurdeja myyttejä, joista yksi on, että vammaiselle ei kannata puhua seksistä, sillä se aiheuttaa vain mielipahaa. Muun muassa tästä syystä monikaan jo aikuinen kehitysvammainen ei ole välttämättä koskaan kuullutkaan esimerkiksi itsetyydyttämisestä. Ja koska ihminen on seksuaalinen vauvasta vanhukseen (toki seksuaalisuus muuttuu iän myötä), seksuaalienergian patoutuminen johtaa usein aggressioon ja/tai sopimattomaan käytökseen. Kuitenkaan vammaista henkilöä ei kannata tuomita esimerkiksi spontaanista perseen puristelusta, jos kukaan ei ole koskaan näyttänyt hänelle muuta tapaa olla seksuaalinen.

Voimaa seksuaalisuudesta” on vuonna 2018-2020 Jyväskylässä, Lahdessa ja Helsingissä jalkautuva hanke, jonka ydintavoitteita ovat vahvistaa asumispalveluiden asiakkaiden valmiuksia ilmaista omia seksuaalisia tarpeitaan, tehdä näkyväksi seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin moninaisuus, lisätä alan työntekijöiden ja opiskelijoiden osaamista ja herätellä ammattilaiset huomioimaan yksilölliset elämäntilanteet sekä perhesuhteet asumisen palveluissa. Hankkeessa on mukana myös sosiaalialan opiskelijoita ja järjestökumppaneita.

Kuten todettu, vammaisuus ei poista ihmisen seksuaalisuutta, mutta se saattaa luoda haasteita seksin toteuttamiselle käytännössä. Siksi onkin tärkeää puhua seksuaalisuudesta enemmän, jotta vammaisille ihmisille voidaan luoda paremmin turvallinen ja ennen kaikkea mahdollistava ympäristö oman seksuaalisuutensa toteuttamiseen esimerkiksi avusteisen seksin kautta. Avusteinen seksi lyhyesti tarkoittaa sitä, että avustaja auttaa tarvittaessa riisuutumisessa, kondomin tai seksivälineen asettamisessa ja mukavan asennon löytämisessä. Avusteisen seksin ydin on avoin kommunikaatio avustajan ja avustettavan välillä, jotta tilanne ei ole kiusallinen tai vaivaannuttava kenellekään.

Mitä ajatuksia tämä aihe herättää sinussa?

-Pinja

Kommentit (2)
  1. Hyvä, asiantunteva ja mielenkiintonen kirjotus! On oikeasti tosi tärkeää tuoda näitä asioita enemmän esille!😊
    Mielenkiinnosta kysyn: oisitko valmis avustamaan seksissä?

    1. Kiitos! 🙂 Ja kyllä olisin, todennäköisesti jos henkilökohtaisen avustajan töitä jatkan pidempäänkin, niin sellainen tilanne on myös oikeasti edessä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *