Jaa salaisuus, mekin jaamme

jaasalaisuus1.jpg

 

”Jätin aviomieheni kahdeksan yhteisen vuoden jälkeen henkisen väkivallan vuoksi. Minua hävettää koko avioliitto, ja tästä on siksi niin vaikea puhua. Katsoin kaikkea niin kauan.

Väkivalta alkoi pienestä mutta kasvoi vähitellen. Pelko kuului arkeemme. Kerran pitäessäni poikaamme sylissä mies tuli kohti uhkaavan näköisenä. Vaistomaisesti vedin pojan kiinni minuun ja peitin hänen päänsä. Mies pysähtyi eteeni, katsoi minua, pelkäsin mitä tapahtuu, mutta yritin olla näyttämättä pelkoani. Hän rykäisi ja sylkäisi sitten eteeni sanoen “En arvosta sinua millään tasolla”.

Pelkäsin niin, että vapisin sisältä ja yritin olla millään tavalla reagoimatta, etten provosoisi.

Kun esikoispoikamme menehtyi vauvana vaikeaan sairauteen, tilanne paheni entisestään.  Alussa olin pullukka, ja hän halusi minusta laihemman. Laihduin, mutta mikään ei riittänyt. Toisen raskauteni aikana piilotin suklaata ja söin muutenkin salaa. En kuitenkaan tarpeeksi, sillä toinenkin poikamme syntyi vakavasti sairaana, ja menetimme myös hänet.

Hän rajoitti myös sosiaalisia suhteitani. Vierailut ja sukulaiskäynnit olivat vaikeita ja saivat välillä painajaismaisia piirteitä. Nimittely oli tavallista, myös muiden kuullen. Hän saattoi haukkua minut, jos takkini kaulus oli hänen mielestään väärällä tavalla. Olin kuulemma kuin venäläinen maatuska.

Jo pelkkä hein sanominen saattoi raivostuttaa. Lopulta lopetin sanomasta mitään. Laitoin vain ruuan valmiiksi ja olin hiljaa. Kuvittelin, että ylläni on teflonia, jolloin sanat valuvat vain pois eivätkä vaikuta.

Päiväkirja oli henkireikäni. Mies kuitenkin löysi sen piilostaan ja luki sen. Pahinta oli, että hän teki sinne merkintöjä: alleviivauksia ja kommentteja.

Kun sairaana ollessani olin liian väsynyt nousemaan aamulla sängystä, hän kävi potkimassa minua huutaen “nouse ylös laiska paska”. Minusta tämä oli erityisen alhaista, koska olin sairas ja kykyni puolustaa itseäni oli alentunut, enkä olisi fyysisesti pärjännyt muutenkaan. Sittemmin olen käynyt vastaisen varalle itsepuolustuskurssin, vaikka en uskokaan voimankäyttöön.

Fyysisen väkivallan uhka oli koko ajan läsnä, vaikkei hän sitä ihan loppuun asti vienytkään. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta en ikävä kyllä saanut koskaan kipeästi tarvitsemaani apua. He olivat lähes aina miehen puolella ja osoittivat minussa olevan vikaa.

Henkinen väkivalta on siitä vaikea asia, että se vahingoittaa usein enemmän kuin fyysinen väkivalta, mutta sitä on vaikeampi näyttää muille kuin mustelmia tai murtumia.”

– Eeva, 46 vuotta, Loviisa

 

Suomessa naisiin kohdistuva väkivalta on yleistä – ja salaista. Joka kolmas nainen ei kerro väkivallasta kenellekään.

Yllä oleva loviisalaisen Eevan tarina on totta. Eeva on kertonut tarinansa ja antanut käyttää sitä Naisten Linjan Jaa salaisuus -kampanjassa.  Kampanja haluaa tehdä lopun parisuhdeväkivallasta ja sen salailusta.

Kampanjaan osallistuu taiteilijoita –  muun muassa kirjailija Anja Snellman, valokuvaajat Meeri Koutaniemi ja Timo Wright, muusikkot Astrid Swan ja Mirel Wagner ja esseisti Antti Nylén – jotka tekevät tarinat näkyviksi omilla töillään.

Naisten Linjan Facebook-sivulla julkaistaan taiteilijoiden tekemiä kuvia, musiikkia ja tekstejä. Teokset perustuvat todellisiin, suomalaisten naisten kertomiin tarinoihin väkivallasta.

Sinä voit osallistua kampanjaan jakamalla taiteilijoiden töitä Facebookissa, julkaista Naisten Linjan sivulla oman teoksesi, vaihtaa kampanjakuvan kansikuvaksesi, liittyä Naisten Linjan kannatusjäseneksi tai ryhtyä vapaaehtoiseksi.

Miksikö? Jotta mahdollisimman moni tietäisi, että väkivallasta ei kannata vaieta ja että apua on saatavilla.

Voit osoittaa tukesi myös tykkäämällä Naisten Linjasta, sillä osa sinunkin Facebook-ystävistäsi tarvitsee apua.

Sen vuoksi myös Trendi on mukana kampanjassa. Olemme jakaneet  Facebookissamme Meeri Koutaniemen valokuvan, joka on Eevan tarinan inspiroima ja joka kuvittaa tätäkin juttua. Kehotamme myös kavereitamme tekemään saman.

Koska yli sata kaveriamme on  levittänyt sanomaa, julkaisemme Koutaniemen valokuvan sivun kokoisena myös Trendi-lehdessä. Siellä sen näkee satatuhatta ihmistä.

Jaa sinäkin salaisuus.

 

Jos kärsit väkivallasta tai sen uhasta

Naisten Linja auttaa puhelimitse ja netissä. Apu on maksutonta ja luottamuksellista.

www.naistenlinja.fi, puh.  0800 02400 arki-iltaisin klo 16-20. Ruotsiksi keskiviikkoisin klo 16-20, englanniksi perjantaisin klo 16-20.

Jos kaipaat keinoja auttaa väkivallasta kärsivää

Ohjeita löydät täältä: https://www.naistenlinja.fi/fi/julkinen/materiaalitilaus/

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *