Keski-ikäinen Harry Potter seikkailee J.K. Rowlingin novellissa

Kuva: (c) pottermore

No ei auttanut alasjo, ei komennu, eikä edes näkyvillium -loitsu. Mikä saattoi tietysti johtua siitä, etten ole velho, vaan ihan tavallinen jästi. Järisyttävällä tavalla alkoi kuitenkin päivä, kun luin Hesarista, että J. K. Rowling on kirjoittanut nettisivuilleen novellin aikuisesta Harry Potterista. Kyseessä on siis Rita Luodikon Päivän profeettaan kirjoittama lehtijuttu, jossa hän ruotii huispauksen vuoden 2014 maailmancupin VIP-katsomoon saapunutta Harrya uskollisen ironiseen tyyliinsä. 

Pakkohan tuo juttu oli päästä lukemaan. Mutta kun on itse keski-ikäinen ja kenties jo hivenen harmaantunut ihminen, niin voi kuulkaa ei sen novellin esiin kaivaminen todellakaan sujunut yhtä näppärästi kuin cornwallilaisten ilkiöiden pako häkeistään. Ei vaiskaan. Taisin sählätessäni muistuttaa pikemminkin alati koheltavaa Gilderoy Lockhartia kyllä. Siis haloo, miten monta nettisivua sillä J. K. Rowlingilla oikein on?! Ihan vain meidän keski-ikäisten, jo hivenen harmaantuneiden jästien kiusaksi? Tällä kertaa kyse ei siis ollutkaan kirjailijan omista sivuista (www.jkrowling.com), vaan pottermore -sivuista (www.pottermore.com). Jonne siis pitää rekisteröityä, keksiä joku näppärä salasana ja kaikkea. Sitten kaikki menee  noin kolmeen ensimmäiseen kertaan myttyyn koska ei ole juonut tarpeeksi kahvia, näppärän salasanan keksiminen kahvitta on vaikeaa, eikä osaa taikoa. Kun vihdoin ja viimein onnistuu kirjautumaan sisään niin kas, huomaa saaneensa muutaman harmaan hiuksen lisää (voisikohan tukantuuhennusloitsua soveltaa itseensä?), kahvikuppi on (jälleen) tyhjä ja tekee mieli parkua kuin alruuna.  

Mutta asiaan. Lehtijutussa Rita Luodiko siis ruotii keski-ikäistä, hivenen harmaantunutta huispausmestariamme kirjoista tuttuun tyyliin. (Kysymys: jos Harry on nyt 34-vuotias, niin minkä ikäinen on Luodiko? Eikös hänen pitäisi olla jo lähempänä eläkepäiviä? Mutta vannoutuneet toimittajat eivät varmaan malta lakata kirjoittamasta edes silloin...) Pyöreitä rillejäänkin Harry vielä käyttää. Ne sopivat Ritan mielestä tosin paremmin 'tyylitajuttomalle 12-vuotiaalle'. Toinen arpikin Harryn kasvoihin on ilmestynyt... Lieneekö vaimo suutahtanut ja kironnut siippansa kesken perheriidan? Rita pohtii. Entä mitä kuuluu Ronille, Hermionelle, Lunalle ja muulle Albuksen kaartin porukalle? Pakollista luettavaa Harry Potter -faneille, sanoisin.

Joko kävit lukemassa? 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

sasu

Jo! :) Helteen sulattamista aivoista ei irtoa nyt muuta kommenttia kuin että olipa aika hauska lukuelämys!

Ja psst, teksti löytyy kokonaisuudessaan myös täältä, ei tarvitse keksiä salasanoja. ;)

:) Helle on tosiaan täälläkin sulattanut aivot aika tehokkaasti (öh, seli, seli... ) Hyvä, että tuo juttu löytyy muutoinkin kuin salasanojen takaa. Pottermore-sivustolta löytyy kyllä lisäksi kaikkea muutakin hauskaa - jos siihen jaksaisi joskus perehtyä tarkemmin, vaikka sitten kun kesä on ohi ja aivot (ehkä) toimivat taas vähän tehokkaammin jopa ilman kahvia... ;) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo kävin. Yöllä en meinannut tosin löytää novellia, mutta aamulla sen onneksi löysin. Täytyihän se tietysti lukea, ja olihan se ihan kiva pieni yllätys. :)

Annami (Ei varmistettu) http://annaminunlukeaenemman.blogspot.fi

En sitten ikinä osaa kirjoittaa tietojani. Ylempi kommentti siis minulta, ja ainakin yksi aiempikin nimetön kommentti oli minulta.

Kiitos kommenteistasi! Sama ongelma minulla blogien kommentoinnissa... tästä kommenttiisi vastaamisestakaan ei meinannut tulla mitään, kirjoitin jo yhden vastauksen, mutta urveloin sen jonnekin pois näkymättömistä. Höh. Se on tämä helle... ;)

Ilana

Kiva kun vinkkasit tästä! Sain kuitenkin pienen sätkyn, kun kuvailit 34-vuotiasta Harrya keski-ikäiseksi :D Vaikka se onkin kai niin, että mitä vanhemmaksi itse tulee, sitä nuoremmalta tuntuu  (tai ainakin keski-ikäisyyden ja mummouden raja siirtyy aina vain ylemmäs), niin minusta keski-ikä alkaa vasta neljänkympin jälkeen. Eikä ehkä vielä ihan silloinkaan.

No ihan totta, hyvä pointti, eihän se keski-ikäisyys oikeasti ala nykyisin edes nelikymppisenä (*kröh, toivoo kovasti näin, tuijottaa epätoivoisena harmaantuvia hiuksiaan peilistä* - mistä niitä oikein tulee tuollaisella vauhdilla?? Aina kun saa muutaman nypittyä pois, on miljoona uutta tilalla... :D) Totta puhuen taisin haluta tuolla termillä houkutella lukijoita... Sitä nimittäin käytettiin tosi paljon aiheesta kertovissa brittiartikkeleissa, liekö siellä sitten keski-ikäisyyden raja jo kolmissakymmenissä (yikes) tai ovatko samalla tavalla halunneet termillä koukuttaa lukijoita? 

Ilana

No, ainakin teinien mielestä yli kolmekymppiset varmaan ovat jo keski-ikäisiä :D Ja määritelmä riippunee maasta ja kulttuuristakin. Mä ajattelen, että kun Suomessa keskimääräinen elinajanodote on kahdeksankympin tienoilla, niin keski-ikä on sitten siitä puolet (tai mun pään sisällä vähän ylikin, ehkä siinä 45 vuoden tienoilla. Parin vuoden päästä varmaan vasta viisikymppinen on musta keski-ikäinen...).

Niinpä! Ja varmasti just oman iän mukaan menee nämä tuntemukset ;) Jotenkin sitä muistaa, miten itsekin lapsena piti kolmikymppisiä ihan ikäloppuina ja nyt ne ovat omasta mielestä "nuoria" ;). Harry Potterista muuten vielä: ajelin muutama päivä sitten taksilla ja kuski oli Harry Potterin (tai siis Daniel Radcliffen) täydellinen kaksoisolento ja sillä oli just sellaiset Potter-rillitkin. En sitten kehdannut kysyä, että ai olet näin vanhemmiten alaa vaihtanut... ;)

Nāiádes
Naiádes

Nyt kävin! Ja Potter-kirjojen parissa kasvaneena (ja hirveänä fanina tietysti) oli mielestäni teksti aika neutraali, tekstin loputtua oli fiilis lähinnä "okei". Teksti olisi melkein voinut olla lähes kenen tahansa kirjoja lukeneen kirjoittama. Odotin ehkä enemmän! : D

Haluaisitko silti, että tällaisia "Potter-päivityksiä" tulisi lisää, vai toivoisitko, että Rowling jättäisi aiheen jo sikseen?

 

 

Nāiádes
Naiádes

No kyllä oikeastaan! Olisihan minulla kuitenkin mahdollisuus olla lukematta niitä, jos tuntuisi ettei saa itse irti mitään : )

naninaninani (Ei varmistettu)

Kaveri laitto uutisesta linkin ja rekisteröidyin heti Pottermoreen (miksi se oli tehty niin vaikeaksi??
En kyllä saanut Rowlingin tekstistä mitään uutta irti. Samaa asiaa tuli jo viimeisen kirjan kaameassa lopetuskappaleessa. (Onko täällä muita, joiden mielestä lopetus on niin imelä ja korni että oksat pois?)
Mutta pitää seurata aina välillä Pottermorea, josko sinne ilmaantuisi kiinnostavia, ja helpommin "lähestyttäviä", tekstejä.

Nāiádes
Naiádes

No mä taas just tykkäsin vikasta kappaleesta! Mä kaipaan aina jotain "lisää", jos kirjasarja(t) loppuu, eli että saa tietää mitä tapahtuu jälkeenpäinkin : D

Tuo vika kappale tosiaan varmasti jakaa ihmiset aika lailla, eli osa lukijoista varmasti nimenomaan kaipasi sitä, että sai tietää, "miten sitten kävi". Onhan se kamalaa, että koko kirjasarja ylipäänsä loppui... ;)

Huojentavaa kuulla, etten ole ainoa, joka koki Pottermoren rekisteröitymisen öh, "hivenen" ongelmalliseksi (lue: hermot oli mennä... ;)) Kuoleman varjelukset olisi toiminut erinomaisesti ilman sitä lopetuskappalettakin. Varsinainen tarina päättyy mielestäni todella hienosti viimeistä kappaletta ja loppulausetta myöten (I've had enough trouble for a lifetime). Tuntuu, että se jotenkin vesittyy kun sitten tuleekin vielä semmoinen aika lailla tyylistä poikkeava "TADAA, but there's more!" pläjäys. Mutta ymmärrän kyllä, että osa lukijoista taas varmasti tykkää tuosta oikein kovasti ja nimenomaan halusi tietää, mitä kirjan hahmoille aikuisena tapahtui...

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.