Ladataan...

Cups of tea drunk - 23 (v.bad)

Teabags used - 4 (v. good)

Trips to toilet  - 12 (average)

89-vuotias Bridget ja 86-vuotias Joan ovat Second Best Magnolia Retirement Home -nimisessä palvelutalossa asuvat ylimmät ystävykset, joilla on takanaan sangen villi vuosi. Thelma ja Louise -henkisten mummojen elämästä ei vauhtia puutu. Rouvat perehtyvät niin Twitteriin (tiesithän, että LOL tarkoittaa todellisuudessa Little Old Ladyä?), YouTubeen kuin nettideittailuunkin. Ja tietysti hieman nuoremman esikuvansa tavoin naiset pitävät listoja kaikesta mahdollisesta päivän aikana nautituista sherrylasillisista villatakkien määrään. Mutta kun Bridget tapaa salaperäisen Chuckin, rouvien ystävyyteen tulee kupru...

Bridget Golightly and Joan Hardcastle: Bridget and Joan's Diary - a parody: Mad About the Toy Boy

Ladataan...

Tässä se nyt on, britti-chick litin ystävät, ihka oikea Emma Bridgewaterin suunnittelema AGA-kaasuliesi!  Kuva: Gasum

Bongasin SweetMayn blogista mahtavan haasteen, eli bloggarin aakkoset. Koska omassa blogissani kirjoittelen usein chick litistä, päätin vastata haasteeseen muodossa Chick Lit -bloggarin aakkoset.

A

AGA-kaasuliesi. Jokaisen britti-chick lit-sankarittaren unelma. Leivonta, oman kahvilan perustaminen, kuppikakut, kaupungista maalle muutto ovat 2010-luvulla britti-chick litin vallanneita ilmiöitä. Nyt ei haaveilla miehistä, nyt haaveillaan AGA-liedestä. 

AHERN, Cecilia. Suosittu irlantilainen chick lit -kirjailija ja  Irlannin entisen pääministerin tytär. Irlannin luetuimpia kirjailijoita. Ahern on kirjoittanut muun muassa kirjat P.S. Rakastan sinua ja Tapaaminen Elämän kanssa. Kirjailija on käsikirjoittanut myös televisioon hulvattoman Samantha-komediasarjan.

AUSTEN, Jane. Chick litin esiäiti, joka loistavalla tarinankerronnallaan, osuvilla ihmiskuvillaan ja ajattomilla hahmoillaan koukuttaa lukijoita vuosisadasta toiseen. Bridget Jones noudattaa Ylpeyttä ja ennakkoluuloa jopa juonirakenteeltaan. Useissa brittichick lit -romaaneissa viitataan Austeniin, hänen romaaneihinsa tai luomiinsa henkilöihin ainakin kerran.

B

BLACKBERRY oli nousukauden chick lit -kirjoissa pakollinen varuste. 

BRITTI-chick lit. Salainen paheeni ja lempikirjallisuudenlajini. Humoristista, hauskaa, hulvatonta ja lämminhenkistä kirjallisuutta, jossa itseironinen naispäähenkilö itseään etsiessään sählää ja joutuu usein hullunkurisiin tilanteisiin. Poikkeaa merkittävästi esimerkiksi amerikkalaisesta chick litistä. 

C

COLGAN, Jenny. "Leivonta-chick litiin" erikoistunut kirjailija. Colganin kirjat, kuten Christmas at the Cupcake Cafe sisältävät lämminhenkisen tarinan lisäksi vastustamattoman herkullisia ja erittäin toimivia leivontareseptejä.

D

DARCY Mr /Mark. Unelmien miehiä. Ensimmäinen Elizabeth Bennetin, toinen Bridget Jonesin. Ensimmäinen eli ilmeisesti elämänsä onnellisena loppuun Pemberleyn kartanossaan yhdessä Elizabethinsa kanssa, toinen koki karun lopun. Jäyhiä, ylpeitä ja kerrassaan vastustamattomia miehiä. Etenkin Colin Firthin ruumiillistamina, heh...

E

ETEVÄ. Parhaimmat chick lit -kirjailijat yhdistävät kirjoissaan etevästi huumorin, lämminhenkisyyden, mukaansatempaisevan juonen sekä osuvat, hauskat ja samaistuttavat hahmot. Kököimmillään resepti lässähtää kuin pannukakku, erityisesti silloin, jos huumori ei ole hallussa ja hahmot ovat liian keinotekoisia. 

F

FIELDING, Helen. Kirjailija, jonka tunnetuin luomus on Bridget Jones. Loi hahmon alun perin sanomalehtikolumnia varten, jossa häntä pyydettiin kirjoittamaan omasta elämästään kolmekymppisenä sinkkuna Lontoossa. Nappasi juonen Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -romaanista, jonka tv-versiota katseli samoihin aikoihin televisiosta. Colin Firthin Mr Darcy teki kirjailijaan niin lähtemättömän vaikutuksen, että teki Mark Darcysta tämän esittämän Mr Darcyn kopion.

G

GAAH! Bridget Jonesin suosikkihuudahdus kirjasarjan tuoreimmassa osassa. 

GRANT, Hugh. Esittää Bridget Jonesin -elokuvaversioissa hänen pomoaan / satunnaista miesystäväänsä Daniel Cleaveria. Miespääosassa Ang Leen elokuvasovituksessa Jane Austenin romaanista Järki ja tunteet. 

H

HIMOSHOPPAAJA. Sophie Kinsellan luoman chick lit -kirjasarjan päähenkilö Becky Bloomwood. Kuten chick litillä on tapana, sarjan kirjat kuvastavat hyvin omaa aikaansa, tässä tapauksessa 2000-luvun alkua, jolloin taantumasta ei ollut vielä tietoakaan. Kirjasta tehtiin myös erittäin epäonnistunut elokuvaversio, jolla ei ollut mitään tekemistä kirjasarjan kanssa. 

HIMSELF. Marian Keyesin aviomies. Tuttu Marianin faneille. 

HUUMORI. Britti-chick litin olennaisin piirre. Kuten myös hulvattomuus, hauskuus ja kaikenlainen sähellys.

I

Irtautuminen arjesta. Lukuhetken tärkein piirre ja syy, miksi luen chick litiä. 

IRLANTI. Monen mahtavan chick lit-kirjailijan kotimaa. Irkkuchicklitin ominaisin piirre on hulvaton huumori ja lämminhenkisyys. 

J

JONES, Bridget. Aloitti seikkailunsa kolmikymppisenä alati sähläilevänä sinkkuna The Independent -sanomalehden kolumneissa 1990 -luvun puolessa välissä. Sai siellä lapsen ex-pomonsa Daniel Cleaverin kanssa 15.6.2006. Vastikään ilmestyneessä kolmannessa Bridget Jones -kirjassa Mad About the Boy on 51-vuotias leski ja kahden lapsen yksinhuoltaja, puoliso Mark Darcyn kuoltua työtapaturmassa. Tässä kirjassa Mark Darcy on molempien lasten isä. Darcyn kuolemasta nousi erityisesti Britanniassa valtava kohu.

K

KEYES, Marian. Lempikirjailijani. Irlantilainen kirjailija, joka on kirjoittanut muun muassa teokset Watermelon, Rachel's Holiday, The Brighest Star in the Sky sekä leivontakirjan Saved by Cake. Keyesin kirjat tulvivat lämminhenkistä ja hersyvää irlantilaishuumoria, mutta hänen kirjoissaan käsitellään myös vakavia teemoja, kuten lapsettomuutta, alkoholismia ja masennusta, joista kirjailija on kärsinyt itsekin. 

KUPPIKAKUT. Suosittu chick lit -teema. Vai mitä sanoisit näistä? Meet me at the Cupcake Cafe, Cupcakes at Carringtons, There's More to Life Than Cupcakes tai The Cupcake Diaries?

L

LATTE. Kruunaa lukuhetken. Katso myös suklaa

M

MAASEUTU vs. METROPOLI. Britti-chick lit sijoittuu tätä nykyä useimmiten maaseudulle. Teemana on usein muutto kaupungilta maalle työn perässä, etsitään elämälle uutta alkua, halutaan pois oravanpyörästä, on menetetty taantuman takia työ kaupungissa jne, eli kuvasta jälleen ajan henkeä (katso myös Himoshoppaaja.)

MIES. Toisin kuin usein luullaan, chick litissä ei suinkaan läheskään aina juosta miehen perässä. Merkittävimpien chick lit -kirjailijoiden, kuten Marian Keyesin, Sophie Kinsellan, Cecelia Ahernin ja Jenny Colganin kirjoissa on se mahtava puoli, että kirjojen henkilöt ikääntyvät kirjailijoidensa mukana (tässä taitaa päteä se vanha sääntö, että kirjoita siitä, mistä tiedät?). Näin ollen heidän uusimmissa kirjoissaan se mies usein on jo, ja teoksissa käsitellään kolme-nelikymppisille ajankohtaisempia asioita, kuten työtä, parisuhdetta, suhdetta läheisiin jne. 

MUKI teetä. Toimii samoin kuin latte. Sateisena iltana hyvän kirjan ja villasukkien kanssa voittamaton yhdistelmä. 

N

NAINEN. Yleensä chick litin päähenkilö, jonka elämää käsitellään huumorilla ja lämmöllä.

O

OITIS. Hyvä chick lit, kuten Marian Keyesin tai Jenny Colganin uutuus on pakko lukea heti, vaikka olisikin jo joku toinen hyvä kirja kesken. 

P

PARAS. Hyviä chick lit -kirjailijoita on monia. Omia suosikkejani ovat Jenny Colgan, Lynda Renham ja Ruth Saberton (sekä tietysti myös Sophie Kinsella ja Cecelia Ahern). Mutta kuka on paras? Vastaus on helppo.Lajin pioneeri ja ehdoton kuningatar on mielestäni ehdottomasti Marian Keyes. 

Q

QWERTY-näppäimistö. Tuiki tarpeellinen niin bloggaajalle kuin kirjailijallekin, luulisin. 

R

RENHAM, Lynda. Kirjoittaa hulvatonta kreisikomediaa, jota lukiessa ei naama pysy kauaa peruslukemilla. Julkaissut muun muassa kirjat Croissants and Jam, Coconuts and Wonderbras (jossa jälkimmäisillä pelastuttiin monesta tukalasta tilanteesta, kuten tyhjennettiin vettä veneestä) sekä The Valentine Day and Other Diablical Liberties.) 

S

SABERTON, Ruth. Hieman Lynda Renhamin kaltainen, kreisikomediaa kirjoittaja kirjailija. Kirjan Katy Carter Wants A Hero kiistatta paras hahmo on vastustamattoman ihana hummeri Pinchy. Sekä Sabertonin että Renhamin sankarittaret ovat Bridget Jonesin selviä manttelinperijöitä.

SALANIMI. Moni chick lit -kirjailija kirjoittaa erityyppisiä kirjoja usealla eri salanimellä. Esimerkiski Sophie Kinsella kirjoittaa nimellä Madeleine Wickham ja Ruth Saberton nimillä Holly Cavendish ja Jessica Fox. 

SUKLAA. Kruunaa lukuhetken. Ja televisiohetken. Ja minkä tahansa hetken. Myös työpäivän. 

SUOMENNOKSET. Chick lit -kirjoja käännetään suomeksi vain vähän ja yleensä niin kovalla kiirellä, että ne menettävät usein paljon. Kannattaa siis ehdottomasti lukea nämä kirjat alkukielellä aina kuin voi! 

T

TEE. Fancy a cup? A nice cup of tea auttaa tunnetusti vähän kaikkeen. Suosittu juoma niin brittichick litissä kuin kirjojen seurana. 

U

UUTUUS. Kirjauutuuksia odottaa aina innolla! Bridget Jones oli itselleni syksyn odotetuin uutuus, mutta ennen joulua ilmestyvät vielä Jenny Colganin ja Cecelia Ahernin uusimmat... 

V

VILLASUKAT. Mieluiten äidin kutomat. Kruunaavat lukuhetken.

W

WALSHin perhe. Marian Keyesin romaaneissa esiintyvä hulvaton irlantilainen perhe.

WATERSTONES. Ihana brittiläinen kirjamyymäläketju, jossa chick litiä on tarjolla seinäkaupalla. 

X

XMAS eli joulu. Tällöin kukoistaa eräs chick litin suosituimmista alagenreistä, eli joulu-chick lit. Joulun aikaan ilmestyy pinoittain ihanaa, jouluteemaista chick litiä.Villasukat jalkaan, mukillinen glögiä käteen ja ei kun lukemaan! 

Y

YKSINYRITTÄJÄ. Yhä useammin britti-chick lit -romaaneissa ryhdytään yksinyrittäjiksi. Milloin perustetaan oma kuppikakkupuoti, milloin ryhdytään laukkusuunnittelijoiksi, milloin peritään isoäidin karamellipuoti maaseudulla. Sitten menestytään tai ei.

Z

ZZzzzzz... Joskus on pakko malttaa nukkua, vaikka menossa olisi miten hyvä kirja.

Ä

ÄITI. Tärkeä niin tosielämässä kuin chick litissäkin. Chick litin paras äitihahmo on ehdottomasti Marian Keyesin kirjojen irlantilainen Mammy Walsh.

Ö

Ööö... Chick lit -sankarittaret sekoilevat usein sanoissaan. Tuttu tunne itse kullekin.

 

 

 

 

 

 

Ladataan...

Teevesi kiehumaan ja skonssit pöytään, sillä tänä iltana televisioruutuihin palaa Downton Abbey! Sarjan ollessa tauolla on vieroitusoireita voinut lievittää perehtymällä sarjan maailmaa käsitteleviin kirjoihin The World of Downton Abbey - The Secrets and History Unlocked,  The Chronicles of Downton Abbey - A New Era sekä Behind the Scenes at Downton Abbey - The Official Companion to All Four Series.

Esipuheen kahteen ensimmäiseen kirjaan on laatinut sarjan käsikirjoittaja Julian Fellowes, muutoin kirjat ovat hänen tyttärensä Jessica Fellowesin käsialaa. Kolmannen kirjan esipuheen kirjoittanut sarjan tuottaja Gareth Neame ja muun tekstin toimittaja Emma Rowley.

Kaksi ensimmäistä kirjaa eivät suinkaan ole vain pelkkiä tv-sarjan oheistuotteita, vaan ne ovat upea kurkistus 1900-luvun alkupuolen Britanniaan, todellinen tietolaari tuon ajan herrasväen ja palveluskunnan elämästä. Kirjoissa kerrotaan esimerkiksi millainen palvelustyttö Daisyn tyypillinen työpäivä olisi oikeasti ollut, millaisia lehtiä Edith ja hänen kaltaisensa yläluokkaiset nuoret naiset lukivat ja selvitellään ajan etikettisääntöjä ja muoti-ilmiöitä. Tiesitkö esimerkiksi, että The Tatler oli 1920 -luvulla yläluokan suosikkilukemistoa, joka sisälsi niin elokuva-arvioita, raportteja seurapiiritapahtumista kuin esimerkiksi Agatha Christien kirjoittamia novelleja? Myös Vogue oli suosittua luettavaa jo tuolloin. Kirjoissa on myös aikakauden mainoksia ja aikalaiskertomuksia.

Kolmannessa kirjassa keskitytään enemmän itse televisiosarjaan, eli kurkataan kirjan nimen mukaisesti kulissien taakse. Miten syntyvät sarjan ihanat vaatteet? Entä kaikki rekvisiitta? 

Ja jos nämä kirjat eivät riitä, niin kirjamuodossa on nyt saatavilla myös Downton Abbeyn ensimmäisen ja toisen kauden käsikirjoitukset. Ja ainahan voi suunnitella retkeä vaikka ensi kesäksi sarjan kuvauspaikalle Highclere Castleen (jonne retket kuluneena kesänä myytiin muuten jo kuukausia aikaisemmin loppuun. Ei niin että olisin suinkaan sinne halunnutkaan. Minäkö? En tietenkään. Pöh. *Kurkkaa teekuppiinsa, huomaa sen olevan tyhjä ja mene keittämään lisää*...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ladataan...

Hyvää suklaakuppikakkupäivää! Sen kunniaksi ajattelin kirjoittaa Marian Keyesin iki-ihanasta leivontakirjasta Saved by Cake

Tiedättehän sen ihanan tunteen, joka koittaa, kun löytää kirjan, johon rakastuu ensisilmäyksellä? Noh, minulle tämä Marian Keyesin leivontakirja oli sellainen. Eikä ihme, onhan hän lempikirjailijani muutenkin. Aiemmin Keyes on kunnostautunut lähinnä chick litin (huom. erinomaisen chick litin) parissa ja kokeilee nyt ensimmäisen kerran rahkeitaan leivontakirjojen saralla.

Keyes ryhtyi kirjoittamaan leivontakirjaa sairastuttuaan vakavaan masennukseen. Sairaus ei ole salaisuus, sillä Keyes on kertonut taustastaan avoimesti. Tällä kertaa sairaus vei menestyskirjailijalta työkyvyn. Täysin. Lopulta ulos ahdistuksesta auttoi leipominen. Keyes aloitti leipomalla ystävänsä syntymäpäiville suklaajuustokakun. Mitä enemmän Keyes leipoi, sitä enemmän hän siitä piti. Keyes ei suinkaan "parantunut" leipomalla, mutta se auttoi häntä jaksamaan päivästä toiseen, keskittymään jauhojen ja sokerin mittaamiseen päässä pyörivien ankeampien asioiden sijaan.

Leipomisen aloittaessaan Keyes oli omien sanojensa mukaan täysi tumpelo, jonka täytyi opetella keittiössä alusta aivan kaikki.

Koska olen itse keittilössä aivan sanoinkuvaamaton poropeukalo, tämä kirja on tuottanut minulle suunnatonta iloa. Mikä voikaan olla ihanampaa, kuin onnistua oikeasti reseptissä, jonka nimi on "Aina onnistuvat kuppikakut"? (Paitsi se, että ne kuppikakut syödään viimeistä murua asti loppuun, eikä vain kohteliaisuudesta). Ah, sitä onnistumisen iloa!

Suosittelen tätä leivontakirjaa aloittelijoiden ja Marian Keyes-fanien lisäksi myös kokeneemmille leipojille, sillä uskoisin kirjasta löytyvän riittävän erilaisia reseptejä joka makuun. (Miten olisi vaikkapa 'Wasabi and White Chocolate Cupcakes with Salted Caramel Icing'?) Marian Keyes -faneille tämä kirja on tietysti itsestäänselvyys, sillä se pursuaa kirjailijan ihanan lämmintä huumoria. Mukana on tietysti myös Keyesin rakkaan siipan, Himselfin, lempireseptit. 

kuva: irisihmemaassa

Marian Keyes: Saved by Cake (Penguin/Michael Joseph, 2012)

P.S. Oletteko lukeneet Marian Keyesin uusimman kirjan Mercy Closen mysteeri? Kirja sisältää runsaasti Keyesin omakohtaisia kokemuksia. 

Ladataan...

Nyt se on sitten luettu, kauan odotettu kolmas Bridget Jones! Ihastuin, ilahduin ja pillahdinpa pariin kertaan itkuunkin *tunnustaa punastellen*. Sydämeni pohjalta  ja huojentunein mielin voin siis todeta Bridgetin olevan täysin ennallaan. 

Viisikymppinen Bridget sählää edelleen vanhaan malliin. Kunnon vauhtiin hän tosin pääsee vasta kirjan puolenvälin paikkeilla, sillä kirjan alkupuolta leimaa haikeus, eikä ihme, onhan Bridget menettänyt rakkaan Darcynsa vasta neljä vuotta aiemmin.

Ei surumielisyys mitenkään päällekäyvää ole, mutta haikeus hiipii mukaan pienissä lauseissa, kuten silloin kun Bridget katsoo Markia muistuttavaa poikaansa, tai silloin kun hänen kotinsa tuntuu kovin pimeältä ja synkältä  (mikä johtuu kuitenkin useimmiten siitä, että Bridget on unohtanut silmilleen aurinkolasit).

Kun Bridget sitten vihdoin antaa itselleen luvan jatkaa elämäänsä, hän ryhtyy koheltamaan parhaansa mukaan niin mies- kuin työrintamalla. Bridget työstää elokuvakäsikirjoitusta kröhöm... Anton Tshehovin näytelmästä Hedda Gabbler ja kun Bridgetistä on kyse, kaikki ei arvattavasti mene ihan putkeen. (Eräässä kirjan hulvattomimmista kohtauksista Bridget kutsuu työpalaverissä elokuvakäsikirjoitusta Lehtiä hänen hiuksissaan vahingossa nimellä Täit hänen hiuksissaan.)

Romanssirintamalla Bridget tutustuu sekä sinkkusivustoihin että Twitteriin ja paljastuu kunnon koheltavaksi puumaksi. Britanniassa kirjaa on arvosteltu muun muassa vaivaannuttavien sänkykohtausten vuoksi, joita on ehditty vertailla jopa Fifty Shades of Greyhin (haloo...). Kohtauksista voi toki olla monta mieltä. Erinomaisesti kirja olisi toiminut ilman niitäkin, sillä nyt ne tuntuvat aika irrallisilta ja aiheuttavat paikoitellen myötähäpeää. Mutta ainoat harmaan sävyt löytyvät tässä kirjassa kyllä vain Kelly Osbournen hiuksista. 

Kirjan puolessa välissä kerronnan ote tiivistyy (ehkä Helen Fieldingille muistui tässä kohdin mieleen, että ai niin, tähän tapaanhan se Bridget ilmaisikin itseään?) ja paranee paranemistaan loppua kohti. Viimeisissä luvuissa sitten jo toivookin, ettei kirja nyt ihan vielä loppuisi...

Mark Darcyn poissaoloa käsitellään kirjassa niin kauniisti, että toiseksi viimeinen luku (Torstai 12. joulukuuta 2013) sai minut pillahtamaan itkuun, mutta olenkin tällainen parantumaton romantikko...

Jos olet Bridget Jones -fani, tämä kirja saa sinut varmasti sekä itkemään että nauramaan. Voiko hyvältä kirjalta enempää vaatia?

Tätä pohdin

  • Independent -lehden vihoviimeisessä sanomalehtikolumnissa vuonna 2006 Bridget saa poikavauvan Daniel Cleaverin kanssa ja muuttaa asumaan tämän luo. Tässä kirjassa molempien lasten isä on kuitenkin selkeästi Mark Darcy. Ovatko kolumnien ja kirjojen Bridget siis kaksi eri persoonaa? Noh, toisaalta, olihan BJ-leffojenkin tarina kovin erilainen, joten ei ehkä pitäisi takertua tähän...
  • Kolmannen Bridget Jones -elokuvan piti alunperin kertoa juuri Bridgetin yllä mainitusta elämänvaiheesta. Nelikymppisestä Bridgetistä pienen vauvan äitinä olisi ollut hauska lukea myös kirjana.
  • Kirjan ehdottomasti parasta antia ovat Bridgetin lapset Mabel ja Billy.  
  • Jos kirja tuntuu alussa liian erityyliseltä (ensimmäisten lukujen tyyli poikkeaa todella paljon vanhasta (nuoresta) Bridgetistä), anna sille kuitenkin tilaisuus. Viisikymppisen Bridgetin elämään on toki vaikeampi samaistua, mutta kirja kannattaa lukea jo viimeisten, täysin hulvattomien lukujen tähden. Sitäpaitsi koko Daniel Cleaver - Mark Darcy -kuvio toistuu kirjassa mitä mainioimmalla tavalla...
  • Mr Wallaker on ilmetty Daniel Craig! Hahmon todellinen inspiraation lähde on kuitenkin tämä henkilö.
  • Mitä pitäisi ajatella siitä, että musiikkimakuni on hämmentävän samanlainen kuin viisikymppisellä Bridgetillä? Minäkin tuota, saatan osata Sound of Musicin musiikin ulkoa. Ehkä. Todennäköisesti en. Ja alla oleva biisi on saattanut olla yksi kaikkien aikojen lapsuudensuosikeistani. Todennäköisemmin kuitenkaan ei.)

Haluatko itsellesi Bridget Jonesin korvamadon hassun kasarivideon muodossa?

 

 Helen Fielding: Bridget Jones - Mad About the Boy (Jonathan Cape)

Suomennos: Otava, suomentanut Annika Eräpuro

 

 

 

Pages