Ladataan...

Ihania lukuhetkiä joulukuusen valossa!

toivottelee muuttokiireiden keskeltä 

Iris ihmemaassa

Tässä vielä viime hetken vinkit jouluisia lukuhetkiä varten:

Cleveland Amory: Kissa, joka tuli jouluksi kotiin

Ruth oli yrittänyt pyydystää tiettyä kulkukissaa ainakin kuukauden, mutta vasta nyt kissa päästi ihmisen lähelleen. Se oli täysin heikko ja voipunut, niin laiha että muistutti kummitusta ja niin likainen että sen väriä oli mahdoton päätellä. Lisäksi se näytti kärsivän kovia tuskia. Cleveland Amoryn hyvässä hoidossa rähjäisestä kujakissasta sukeutui mitä persoonallisin kissaseuralainen, jonka kanssa Amory koki monet sähisevät riidat ja yhtä monet hauskat seikkailut New Yorkin ihmis- ja eläinmaailmassa. (takakansiteksti)

Mika Waltari: Joulutarinoita

Mika Waltarin Joulutarinoita on kokoelma, joka antaa persoonallisen kuvan Waltarin kehityksestä kirjailijana. Nämä tarinat hän kirjoitti eri joululehtiin vuosikymmenten varrella.Tarinoiden aiheet vaihtelevat taiteilijaelämästä kotipiirin tapahtumiin, rintamamiesten mietteistä lasten maailmaan. Kirjailijan joulu, Maan viisaus, Kotiinpaluu, Hentomielinen mies, Tyttö katsoi äitiään, Insinööri Jalovaaran uskomaton seikkailu ja muut kertomukset ovat satuja aikuisille ja lapsille. Niistä kuvastuvat Waltarin herkkyys, hiljainen huumori ja elämänviisaus.Kirjan joulutunnelmaa täydentävät Suomen taiteen kultakauden etevimpien taiteilijoiden talvimaisemat. (takakansiteksti)

 

Patrick McDonnell: A Shtinky Little Christmas

Pikkuinen Haisu eksyy aivan joulun alla. Jalo ja Katti lähtevät etsimään uutta ystäväänsä hirmuisaan lumipyryyn. Tilanne vaikuttaa jo huolestuttavalta, mutta onneksi hangen keskellä tarpoo tutun näköinen punapukuinen mies...

 

Kuva: www.andrewsmcneel.com

Ladataan...

Nyt tiedän, mitä on on kirjanystävän painajainen. Sen täytyy olla muutto uuteen - edellistä pienempään -  asuntoon. Kirjahyllyt paukkuvat liitoksissaan ja suuri osa kirjoista makoilee edelleen lattialla. Vinoissa pinoissa, jotka kaatuvat hetkenä minä hyvänsä. Mitä te hyvä ihmiset teette tällaisessa tilanteessa? Miten päätätte, mitkä kirjat tulevat hyllyyn, mitkä pakataan vinttiin? Tai mistä kenties - nyyh - luovutaan? (Kirjoista luopuminen on kamalaa. Tuntuu kuin luopuisi osasta itseään. Käsivarresta tai toisesta keuhkosta. Tai mikä pahinta, sydämestä).

Sen sijaan, että pitäisi pohtia miten sijoittaa täyteen kirjahyllyyn vielä lattialla makoilevat kirjapinot...

Ensimmäistä kertaa koskaan mietin tosissani Kindlen hankkimista. Olisiko siinä ratkaisu ongelmaan? Minkäänlaista kokemusta minulla ei kyseisestä laitteesta kuitenkaan ole. Mutta koska tiedän, että teillä on, pyytäisinkin vinkkejä!

Suositteletko Kindleä? Jos, niin minkälaista? 

Mitä hyviä tai huonoja puolia Kindlessä on?

Niin, ja pitääkö Kindle hankkia Amerikan Amazonista, vai käykö brittiversio täällä? 

Kaikki vinkit otetaan ilolla vastaan!

...käpertyisin mieluummin villasukat jalassa peiton alle lukemaan lempikirjojani. Miten sinä tekisit?

Ladataan...

Pähkäiletkö joululahjaa kirjanystävälle? "Hyvä kirja" olisi varmaan se helpoin vastaus. Kirjapaketti  ilahduttaa kirjanystävää varmasti, mutta tässä muutama muukin idea. Ja mikäänhän ei estä antamasta joululahjaa myös itselleen...

  • Pue kirjanystävä hänen lempikirjaansa

Amerikkalainen Lithographs painattaa ihania kirja-aiheisia tuotteita t-paidoista ja tauluista kangaskasseihin. Tuotteisiin on painettu kirjan (lähes) koko teksti. Valikoimasta löytyy niin Jane Eyre (alla), Emma kuin monta muuta klassikkoa.

 

Kuva: Lithographs

Kirja-aiheisia tuotteita löytyy myös Out of Printilta. Heidän t-paitojaan, meikkipussejaan, kangaskassejaan ja lasinalusiaan koristavat kirjaklassikkojen ensipainosten kansikuvat. 

Kuva: Out of Print

Out of Print luovuttaa jokaista myytyä tuotetta kohti yhden kirjan Books for Africa -hyväntekeväisyysjärjestölle, joka puolestaan välittää kirjat sopivalle kohteelle Afrikassa. Ulkoasiainministeriön sivuilla kerrotaan, että vuodesta 1988 Books for Africa on lahjoittanut yli 22 miljoonaa kirjaa 45 Afrikan maahan.

  • Ripusta kirjanystävän seinälle hänen lempikirjansa

Brittiläinen Spineless Classics painattaa kirjaimellisesti koko kirjan yhdelle arkille. Alla olevan taulun mitat ovat todellisuudessa 70 x 100 cm. Laadukkaalle paksulle arkille painetun vedoksen voi tilata kehystettynä tai kehystämättömänä. Valikoima on laaja, mukana ovat kaikki klassikot Shakespearen ja Jane Austenin teoksista Harry Potteriin (alla) ja Muumeihin (!). 

 

Kuva: Spineless Classics

  • Valmista kirjallinen lahja itse

Loistava vinkki löytyy Koko lailla kirjallisesti -blogista. Kirjabloggaaja sai taannoin lahjaksi canvastaulun, johon on kuvattu hänelle tärkeitä kirjoja. Ihana idea, eikö vain? 

Voit myös teettää kirjanystävälle mukin, jossa on lainaus hänen lempikirjastaan. Sovellettavissa myös elokuva- ja televisio-ohjelmafriikeille ;).

Antamisen iloa! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ladataan...

Sain Matalan Aidan Madame M:ltä aivan ihanan jouluhaasteen, johon vastailen ilomielin. Ihanaa, kiitos Madame M! :)

1. Parasta joulussa?

Yhdessäolo, rakkaat ihmiset, tunnelma, herkut, perinteet, Trivial Pursuit -turnaus, jossa saa antaa vihjeitä :)

2. Joulumusiikkisi?

Rakastan joululauluja ja olen niiden suhteen hyvin kaikkiruokainen. Muutama suosikki on kuitenkin täysin ylitse muiden: 

  • Petit Papa Noël, Tino Rossin alkuperäisversiona (Tämä on minulle THE joululaulu, takuuvarma itkettäjä, joka tuo ihanat, rakkaat lapsuudenmuistot mieleen)
  • O Little town of Betlehem (takuuvarma itkettäjä tämäkin)
  • Oi jouluyö eli O Holy Night
  • Band Aid: Do they know it's Christmas? 
  • Wham!: Last Christmas

Lista on loputon ja monet kappaleet tärkeitä niihin liittyvien, rakkaiden muistojen takia. YL:n joulukonserttien päätöskappale Jouluyö, juhlayö kruunaa joulun. :) Ja tietysti jouluaaton Walking in the aaaiiiiir.... 

3. Tykkäätkö katsella jouluelokuvia? Millaisia?

Tykkään! It's a Wonderful Life on ehdoton, samoin kuin Lumiukko. Samu Sirkan joulutervehdys on erottamaton osa jouluaattoiltaa. Jouluperinteisiin kuului ennen myös äitini kanssa katsottu Sound of Music, tämä perinne olisi ihana elvyttää. 

4. Jouluherkkusi?

Jenny Colganin inkiväärikakku, suklaa, joululatte, joulupuuro, äidin perunasalaatti. Piparimacaronsit ja sahramimuffinssit. Piparit ja sinihomejuusto ovat aika ylittämätön yhdistelmä myös...

5. Mitä ehdottomasti pitää olla jouluaterialla? 

Äidin tekemää perunasalaattia! :) Brysselinkaaleja, lanttulaatikkoa. 

6. Koska joulukoristeet pääsevät kotiasi koristamaan?

Tänä vuonna varmaan heti kun ollaan muutettu uuteen asuntoon :).

7. Joulu kotona vai jossain muualla?

Vanhempieni luona, sitten kotona. 

8. Itsetehdyt lahjat, kaupasta ostetut vai molempia?

Haaveilen aina, että yhtäkkiä joulun aikaan osottaisin hämmästyttävää kykyä käsityöihmisenä ja taikoisin tuosta vain kaikille itsetehdyt lahjat. Yllättävää kyllä, olen toistaiseksi ollut näissä asioissa yhtä tumpelo kuin muulloinkin. Tästä huolimatta otan riskin, eli jotain yritän tehdä itse, jotain ostan.

9. Laitatko ulkovaloja pimeyttä valaisemaan?

Haaveilen jouluvaloista parvekkeelle, katsotaan miten käy ;). 

Joulutunnelmaa Trafalgar Squarella...  kuva: irisihmemaassa

10. Joulu oman perheen kanssa vai isommalla porukalla?

Niin, mikä kaikki lasketaan "omaksi perheeksi"? Turvaudun termiin "extended family". Jouluaatto vietetään vanhempien luona perheen ja sukulaisten kera. 

11. Onko sinulla joku joululahjatoive?

Yllätyslahjat ovat kivoja :). 

.12. Paras saamasi joululahja?

Olen saanut ihania lahjoja ihanilta ihmisiltä, eikä niitä voi laittaa järjestykseen. Lapsuuden lahjoista rakkaimpia ovat vanhemmiltani saadut Uppo-Nalle- ja Koiramäki -kirjat. Oltiin juuri muutettu takaisin Suomeen, enkä ollut vielä oikein löytänyt paikkaani koulussa. Tarina upelluksissa olleesta, ystävää etsivästä karhusta vei täysin mukanaan. Kaikki mieheltä saadut lahjat ovat tietysti olleet aivan ihania myös <3.

13. Kamalin saamasi joululahja?

Lahja sinänsä ei ole kamala, mutta lapsena sain eräältä perhetutulta pesukintaan, joka oli pakattu Nina Riccin L'Air du Temps -hajuveden pakkaukseen.Tuijotin lumoutuneena pakkausta. Ajatella, että minä, pieni tyttö, saisin ihkaoikean hajuveden lahjaksi! Pettymys oli aikamoinen, kun pakkauksen sisältä paljastuikin pesukinnas...

14. Kuvaile unelmien joulusi.

Aattoaamuna herään miehen keittämän riisipuuron tuoksuun. Sitten mennään olohuoneeseen katsomaan Joulupukin kuumalinjaa, jonka perään tulee Joulurauhan julistus ja Lumiukko. Sitten lähdetäänkin vanhempien luo, jonne saapuuvat muutkin sukulaiset. Illansuussa syödään illallista, jaetaan lahjat, herkutellaan ja lopuksi pelataan Trivial Pursuitia, jonka ideana on se, että vihjeitä saa antaa mahdollisimman paljon. Myöhään illalla palataan kotiin ja jaetaan omat lahjat.

Joulupäivänä loikoillaan pyjama päällä, katsotaan leffoja ja luetaan. Hei, mutta juuri näinhän me vietetään joulu! :) Joulun kruunaisi tietysti lumisade. 

15. Mikä on ärsyttävin joululaulu?

Ei tule mieleen mitään hirveän ärsyttävää, mutta surulliset joululaulut ovat aika ahdistavia kyllä. 

16. Oletko tehnyt jo jouluvalmisteluja tälle vuodelle? Mitä?

Ostanut joulukortteja, miettinyt joululahjoja ja suunnitellut joulun tarjottavia. Aloittanut lukemaan joulu-chick litiä ;).

17. Paras joulujuoma?

Miehen tekemä joululatte, sitä parempaa ei olekaan :)  

18. Oikea kuusi, tekokuusi vai ei kuusta ollenkaan?

Ehdottomasti oikea kuusi. Lapsena oli perinteenä käydä ostamassa se isän kanssa. Voi miten ylpeä olin, kun sain valita ja kantaa kuusen isän kanssa yhdessä!

19. Käykö teillä joulupukki?

Jos serkun mies suostuu edelleen värväytymään tehtävään, niin luulen, että vanhempieni luona käy.

20. Paras joulumuistosi lapsuudestasi?

Lapsuuden joulut olivat aina ihania, taianomaisia ja ihmeellisiä. Erikoisin on varmasti se, joka vietettiin lapsena Afrikassa. Oli niin kuuma, että piparkakkutalo suli! 

21. Laittaudutko aattona hienoksi vai hölläiletkö koko päivän yöpuvussa?

Aatoksi laittaudun vähän hienommaksi, muutoin hölläilen. 

22. Peruna-, porkkana, bataatti- vai lanttulaatikko?

Bataattilaatikko sinihomejuustolla, lanttulaatikko. Porkkanalaatikko ei oikein nappaa. 

.23. Paras joulusuklaa?

Leonidas, ehdottomasti! 

24. Joulutortut vai piparit?

Piparit (tänä vuonna cappuccino-piparit). Luumusta en tykkää. Äiti tekee onneksi tortuista myös ihania omenaversioita :)

25. Bonuskysymyksenä haastetuille: Perinnejoulu vai joka vuosi uusi tyyli?

Perinnejoulu vähän tuunattuna, eli yleensä hankin jotain pientä uutta myös. 

+Bonuskysymys haastetuille

Paras hetki joulussa?

Vaikea nimetä yhtä hetkeä, koko päivä on kiva alusta loppuun. Se, kun katsotaan miehen kanssa joulurauhan julistusta ja Lumiukkoa, tai se, kun nautitaan illalla vanhempien kanssa jouluateriaa. Tai ehkä kuitenkin, Madame M:n tavoin se, kun luen myöhään aattoiltana kirjaa kuusen valossa, suklaata napsien :).

Tuhat ja yksi kirjaa-blogin bonuskysymys haastetuille:

Mikä on paras joululahjaksi saamasi tai antamasi kirja? Miksi juuri tämä kirja on niin merkityksellinen? 

Paras (eli "onnistunein")  lahjaksi antamani kirja on vuosia sitten äidille annettu Minna Canthia käsittelevä teos, jota hän on kehunut monesti jälkeenpäin. 

Mukaan haastan Maria S:n, Kahvittelijan ja Kirjakaupantädin!

 

Joulupukkipalaveri Lontoossa kuva: irisihmemaassa 

Ladataan...

Joulu on taas, joulu on taas.. ja joulu-chick lit! Nyt on taas se ihana aika vuodesta, kun voi suosiolla käpertyä sohvan nurkkaan piparilaten ja jouluisten macaron-leivosten kera, lukemaan tämän vuoden joulu-chick litiä. Sitä onkin ehtinyt ilmestyä jo aikamoinen pino, ja lisää tulee vielä ennen joulua...

Joulu-chick lit on tämän kirjallisuustyylin kenties suosituin alalaji, johon etenkin brittikustantajat panostavat täysillä. Minulle tämän vuoden ensimmäinen joulu-chick lit kolahti postissa jo marraskuun alussa, mieheni hankkimana ihanana yllätyksenä! Olen säästellyt tuota kirjaa ihan väkisin joulukuulle, toivoen, että umpiharmaan kelin sijaan sitä lukiessa ikkunaan sataisi edes muutama lumihiutale...

Jouluista lukuelämystä yöpöydälläni odottavat myös:

Scarlett Bailey: Just for Christmas

Alexandra Brown: Christmas at Claridge's

Jenny Colgan: Christmas at Rosie Hopkins' Sweetshop

Jenny Colgania en voi ylistää tarpeeksi. En tiedä, enkä ymmärrä, miksei hän ole Suomessa kovin tunnettu. Britanniassa hän myy yhtä hyvin kuin Marian Keyes ja Cecelia Ahern. Jos siis pidät heistä, suosittelen sinulle sydämeni pohjasta myös Jennyn kirjoja!

Jennyn (niin, monen vuoden lukukokemuksen jälkeen tässä ollaan kai jo ihan hyvän päivän tuttuja?) kirjat pursuavat ihania reseptejä. Kuten olen usein maininnut, viime joulun takuuvarmimman hittini, inkiväärikakun, resepti on hänen viime joulun kirjastaan Christmas at the Cupcake Cafe... Tein inkiväärikakun tuolloin kolmesti ja se syötiin joka kerta viimeistä murua myöten. Suosittelen, suosittelen! 

Tätä joulua varten on ilmestynyt toki myös useita muita chick litejä. Joulu-chick litin hauska piirre on, että uusien tarinoiden lisäksi silloin julkaistaan usein myös jatkoa aiemmin ilmestyneille, suosituille kirjoille.

Millaiselta kuulostaisivat nämä, kera jouluglögin, piparien tai suklaarasian...?

Lindsey Kelk: I heart Christmas

Trisha Ahsley: Wish Upon A Star

Melissa Hill: A Gift to Remember

Osa chick lit -kirjailijoista on erikoistunut nimenonaan jouluisten kirjojen kirjoittamiseen. Esimerkiksi Trisha Ashleyn aiempaa tuotantoa ovat kirjat The Magic of Christmas ja Twelve Days of Christmas.

Jos sinulla on Kindle, valikoima on vielä laajempi. Minulla ei Kindlea valitettavasti ole, joten sydäntä riipaisee nähdä, miten esimerkiksi suosikkikirjailijoihini kuuluvan Ruth Sabertonin joulu-chick lit (Weight till Christmas) julkaistaan vain Kindlenä, nyyh. *laskee piparisen lattensa pöydälle, katsoo surullisena kirjahyllyyn ja miettii, onko muuttunut dinosaurukseksi?*

 

Kuva: Random House