Ladataan...

Helsingin Kaupunginteatteri tuo helmikuussa pienelle näyttämölle Jane Austenin iki-ihanan klassikon Järki ja tunteet. Näytelmän päärooleissa nähdään Kreeta Salminen (Elinor) ja Sara Melleri (Marianne). Teatteriin -lehden mukaan näytelmässä nähdään upeita epookkivaatteita, mutta kampausten kohdalla kuulemma rikotaan tyylilajeja, "eikä korkkiruuvikiharoita nähdä".

Vielä enemmän tyylilajeja rikkoo kirjailija Joanna Trollope, jonka nykypäivään sijoitettu Järki ja tunteet  ilmestyi syksyllä Harper Collinsin kustantamana. 

Huumeita kaupitteleva Willoughby? Netissä nöyryytetty Marianne? Enpä tiedä...

Trollopen modernisointi on osa Harper Collinsin Austen-projektia. Kustantamo on pyytänyt kuutta nykykirjailijaa modernisoimaan Jane Austenin romaanit tähän päivään. Ensimmäisenä ilmestyi Trollopen versio. Tänä syksynä julkaistaan Ylpeys ja ennakkoluulo Curtis Sittenfeldin tyyliin. Parin vuoden sisällä saamme kenties lukea Emmasta Mama Ramotswen tapaan, sillä romaanin modernisoi Alexander McCall Smith...

Mitä mieltä olette näistä virityksistä? Kipitättekö oitis teatteriin tai kirjakauppaan? 

Helsingin Kaupunginteatterin näytelmän haluan kyllä nähdä, Joanna Trollopen kirja taitaa kohdallani jäädä hyllyyn.

Joanna Trollope: Sense and Sensibility (Harper Collins, 2013)

Helsingin Kaupunginteatteri: Järki ja tunteet. Ensi ilta 20.2.2014 pienellä näyttämöllä.

Kuva: HarperCollins

Ladataan...

Ylpeyden ja ennakkoluulon 200-vuotisjuhlan kunniaksi Teos julkaisi siitä joulukuussa 2013 Kersti Juvan uuden suomennoksen. Huomaa poikkeuksellisen komea Mr. Darcy.

 

"Kahta en vaihda. Toinen on Mr. Darcy ja toinen AGA-kaasuliesi."

Viime aikoina on ollut vaikea löytää chick litiä, jossa näihin kahteen ei viitattaisi tavalla tai toisella. Mikäs siinä, kuumia pakkauksia molemmat. 

Välillä käy kuitenkin mielessä, että Ylpeyden ja ennakkoluulon Mr Darcyn sijaan voisi olla raikasta vaihtelua valita välillä tilalle joku toinen kirjallisuuden hahmo.

Miksei chick lit -sankari muistuta koskaan esimerkiksi Kotiopettajattaren romaanin synkeähköä ja jörönpuoleista, mutta todellisuudessa hyvääkin hyveempää (ja ah niin komeaa) Mr Rochesteria? Tai Humisevan harjun intohimoista ja uskollista, mutta öh.. kenties hivenen pakkomielteisestä Heathcliffiä? Miksi Mr Darcy peittoaa heidät aina mennen tullen? 

Entä kukapa sopisi suomalaisen chick litin Mr Darcyksi? 

Kenestä suomalaisen kirjallisuuden sankarista naiset voisivat chick litissä haaveilla samaan tapaan? "Hän on kuin Seitsemän veljeksen Juhani, niin ihanan tukeva ja harteva, mutta kenties hieman turhan äkkipikainen ja määräilevä..."

Vai löytyisikö Mr Darcyn veroinen unelmien mies enemminkin vaikkapa vanhoista Suomi-Filmeistä? 

No entäs se kuuluisa AGA-kaasuliesi sitten? Mikä keittiövempain on jokaisen suomalaisen keittiön unelmien täyttymys?

Kuva: Teos

 

 

 

Ladataan...

 

 

Nyt se on sitten virallista. Hesari kertoi eilen Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen koonneen yhteen viime vuoden tärkeimmät uudissanat ja mukana on myös mimmikirjallisuus eli chick lit! 

Mitäs olette mieltä tästä uudissanasta? 

Oletteko jo aikapäiviä sitten ryhtyneet kutsumaan esimerkiksi Marian Keyesin ja Cecelia Ahernin kirjoja mimmikirjallisuudeksi?

Vai aiotteko pitäytyä täst edeskin englanninkielisessä termissä chick lit?

Yksi asia Hesarin määritelmässä kyllä otti (jälleen) kupoliin. Noin triljoonannen kerran suomalaisessa mediassakirjallisuudenlajia kutsuttiin erityisesti nuorille naisille suunnatuksi kirjallisuudeksi. Hohhoijaa. Vanhin tuntemani Himoshoppaaja-fani on ollut jo vuosia eläkkeellä. Mutta onhan toki kiva, että nuoruus käsitetään tätä nykyä näin laajasti. 

Kuva: Gummerus