Ladataan...

'I'm fully aware that if I were to change professions tomorrow, become an astronaut and be the first man to land on Mars, the headlines in the newspapers would read: "Mr Darcy Lands on Mars".'

- Colin Firth

Mikä:

Mia March - Finding Colin Firth ( A Novel) 

Amerikkalainen chick lit -romaani, joka paljastuu syvällisemmäksi kuin mitä ensisilmäyksellä voisi kuvitella.

Mistä kertoo:

Kolme eri-ikäistä naista, joilla on enemmän tai vähemmän intohimoinen suhde Colin Firthiin, eksyy pieneen amerikkalaiseen kaupunkiin, jossa filmataan näyttelijän uusinta elokuvaa. 

Veronica Russo on palannut kotikaupunkiinsa tarjoilijaksi kahvilaan, jossa myydään hänen leipomiaan, toinen toistaan makuhermoja hivelempiä piirakoita. Osa asiakkaista uskoo, että Veronican leipomuksilla on "taianomaisia" ominaisuuksia. 

Bea Crane on vastavalmistunut opiskelija, jonka elämä muuttuu kertaheitolla, kun hän saa kirjeen - edesmenneeltä äidiltään.

Gemma Hendricks on uraa luova piinkova newyorkilainen journalisti, jolle ajatus miehen kotikaupunkiin, anopin naapuriksi muuttamisesta aiheuttaa lähinnä hengitysvaikeuksia. 

Kun kirjan kantta ja jokaisen luvun alkua koristavat Colin Firthin kasvojen ääriviivat - vieläpä Mr Darcya esittävän Colin Firthin kasvot - niin voisi hyvin kuvitella kirjan pääteeman olevan mies itse. Ja tarinan olevan hyvinkin hilpeä. Etenkin kun se vieläpä alkaa hulvattomalla lainauksella mieheltä itseltään (joka ei pääse Mr Darcyn roolista eroon vaikka voissa paistaisi). 

Olikin siis suuri yllätys, ettei näyttelijällä itsellään tarinassa kovin suurta merkitystä olekaan. Sitäkin suurempi yllätys oli miten syviin vesiin tarinassa mennään.

Pääteemoiksi kun paljastuivatkin Colinin sijaan adoptio, teiniraskaudet, aviokriisi ja vaikeat suhteet omiin vanhempiin. Toki tarinaa oli keventämässä myös kepeämpiä piirteitä, kuten Colin Firth -fanikerholaiset "Happiness is Colin Firth" teepaitoineen, Colin Firth -elokuvamarathonit sekä Veronica Russon ihanien leivonnaisten kuvaukset. (Harmillisesti kirjassa on mukana vain yksi varsinainen resepti, mutta se kyllä sitten kruunaakin koko kirjan). 

Luin kirjaa tilanteessa, jossa olisin kaivannut jotain *todella piristävää* luettavaa. Sellaiseen tilanteeseen Mia Marchin kirja tuntui välillä jopa liian vakavalta. Ei mitään hulvatonta chick litiä siis (oletteko muuten huomanneet, miten "radikaalisti" amerikkalainen ja brittiläinen chick lit poikkeavat toisistaan? Amerikkalainen chick lit on usein melko naivia ja sisältää vain harvoin hilpeää huumoria. Eikä näin ollen tarkemmin ajateltuna ole siis oikeastaan chick litiä ollenkaan).

Myös kirjan nimi ja kansi tuntuivat ensin jotenkin "huijaukselta". Ne kun tuntuivat lupaavan jotain aivan muuta - romantiikkaa ja huumoria -  kuin mistä tarinassa lopulta oli kyse. Mutta kun kirjalle antoi tilaisuuden, se kyllä lunasti paikkansa ja tempaisi mukaansa. Kirjaa lukiessa tulee väistämättä pohdittua vakavia teemoja, joten kannattaa varata tämä sellaiseen hetkeen, jolloin ei kaipaa mitään kepeää huumoripläjäystä. Kirjan loppua kohden tunnelma kevenee ja viimeinen luku on sitten jo aikamoista mannaa Colin Firthiä kaivanneillekin! 

Kenelle:

Kaikille yllä olevista teemoista sekä Colin Firthistä, leipomisesta ja amerikkalaisesta chick litistä kiinnostuneille. Joka ei siis oikeastaan olekaan chick litiä. Hmm... 

Lukutae:

Kirjan lukemisen jälkeen haluat takuuvarmasti pitää Colin Firth -elokuvamarathonin ja leipoa ainakin muutaman kirjassa mainituista ihanista piiraista! Itse aion kokeilla ainakin shoofly pieta sekä sitä, jonka resepti löytyy kirjan lopusta... (ei nyt paljasteta tässä kaikkea). 

 

 

 

Ladataan...

Näin se aika vain kuluu... eli Marian Keyesin uusimman romaanin The Woman Who Stole My Life ilmestymiseen on enää kuukausi!!! Kyllä vain, tasan kuukausi! Romaani ilmestyy nimittäin 6. 11!

Kirjasta sen verran, että se on kirjailijan mukaan hänen edeltäviä teoksiaan  selkeästi "aikuisempi", päähenkilökin kun lähenee "jo" neljääkymmentä. Tarina on kuulemma täysin erityylinen kuin hänen aiemmin kirjoittamansa. Kirjoitustyylin pitäisi kuitenkin olla tuttua Mariania, joten hauska ja huumoripitoinen kirja on siis luvassa. Jännityksellähän tällaista odottaa...

Kuten Keyesin kirjoissa yleensä, tämäkin tarina sisältää juonikuvauksen perusteella paljon yhtymäkohtia kirjailijan omaan elämään. The Woman Who Stole My Lifen päähenkilö on menestyskirjailija, jolla on vakava sairaus ja joka on kovin perso suklaakekseille... Kirja myös sijoittuu osittain Marianin kotipaikkakunnalle, Dun Laoghaireen. Onneksi päähenkilön "hankala aviomies" taitaa sen sijaan olla mielikuvituksen tuotetta, sillä kirjailijan aviomies, Himself, on mitä ilmeisemmin erittäin mukava kaveri. 

Joskus kesällä lupasin pitää blogissani Marian Keyes -laskuria ja ja jaella kirjailijaan liittyviä fatkoja. Laskurin pitäminen valitettavasti jäi, mutta muutama hykerryttävä Marian-fakta tulee tässä:

Tiesitkö, että...

  • Leivonnan, kosmetiikan ja Tanssii tähtien kanssa -ohjelman lisäksi Marian Keyesillä on uusi villitys. Nainen on täysin hurahtanut huonekalujen tuunaamiseen ja erityisesti nuppeihin. Ei siis niihin, jotka putosivat isoisän päähän ja pilasivat juhlatunnelman, vaan lipastojen ja kaappien vaihdettaviin vetimiin. (Se Lapinlahden lintujen biisi soi kuitenkin päässäni joka kerta, kun kirjailija twiittailee nupeista. Mikä on hyvin, hyvin usein. (*Nuppi, nuppi lipputangon nuppi... äh, mikä korvamato!* ) Kirjailijan tuunaamia huonekaluja voi käydä ihastelemassa vaikkapa Instagramissa. 

  • Mitä idoli edellä, sitä fanit perässä, eli kirjailijan fanit ovat hurahtaneet nuppeihin myös ja twiittaavat tälle kilpaa kuvia erilaisista hienoista vaihdettavista nupeista...  Marianilla on tapana järjestää Twitterissä hienoja arvontoja. Edellisellä kerralla palkintoina oli - noh, mitäs muuta kuin nuppeja.

  • Marian aloittaa tänä syksynä Irish Tatler -lehden kauneustoimittajana. Hän pitää lehdessä kerran kuussa ilmestyvää kosmetiikkakolumnia. Kirjailija on tunnetusti hulluna kosmetikkaan. (Hänen uusin suosikkituotteensa on Clarinsin Super Restorative Day -voide).

Marian Keyes: The Woman Who Stole My Life (Penguin), ilmestyy 6.11.2014.

Suomennos Nainen joka varasti elämäni ilmestyy Tammen kustantamana maaliskuussa 2015.

Kauhukseni olen blogeista lukenut, että Marian Keyesin kirjojen suomennokset ovat usein lyhennelmiä. Toivottavasti tämä ei ole sellainen! 

Mitä pidät suomalaisesta kannesta? Viitataanko tarinassa kenties  Ihmemaa Oziin? Noh, kuukauden päästä se selviää! Alkuperäinen kansi löytyy täältä.

Kuva: Tammi