Ladataan...

Kuva: Modjaji Books

Fiona Snyckers on Etelä-Afrikan suosituin chick lit -kirjailija, jonka käsialaa on valloittava Trinity -sarja. Fiona on myös arvostettu toimittaja ja kolmen lapsen äiti. Johannesburgissa asuvaan perheeseen kuuluu niin ikään neljä kissaa.

Kirjoitin Trinity-kirjoista blogissani viime sunnuntaina, koska toivoisin kovasti myös suomalaisten lukijoiden löytävän ne. Hauskojen ja mukaansatempaavien kirjojen päähenkilö Trinity on kuin Himoshopppaajan tai Bridget Jonesin nuorempi versio. Kirjoissa kuitenkin sivutaan myös tummempia sävyjä, kuten anoreksiaa, parisuhdeväkivaltaa, muukalaispelkoa ja rasismia. Fiona Snyckers on siis Etelä-Afrikan vastine Marian Keyesille!

Pari päivää sitten haastattelin Fionaa blogiani varten. Lue siis, mitä kirjailija itse ajattelee päähenkilöstään, työstään ja chick litistä!

1. Miten Trinityn hahmo syntyi?

Minua askarrutti apartheidin jälkeinen sukupolvi. Nuoret, jotka syntyivät apartheid-järjestelmän purkamisen jälkeen, tai jotka olivat liian nuoria muistaakseen tuon ajan. Olivatko he omaksuneet vanhempiensa sukupolven arvot? Vai keskittyivätkö he pikemminkin tulevaisuuteen? Trinity on minun tapani pohdiskella tätä uutta sukupolvea. 

2. Trinity on eurooppalaisia ja amerikkalaisia chick lit -sisaruksiaan nuorempi (Team Trinityssä hän on 16-vuotias ja Trinity on Airissa 23-vuotias). Haluaisitko missään vaiheessa kirjoittaa vanhemmasta chick lit -sankarittaresta?

Haluaisin seurata Trinityn aikuistumista ainakin kolmekymppiseksi asti!

3. Chick lit -termi herättää jos jonkinmoisia intohimoja puolesta ja vastaan. Onko näin myös Etelä-Afrikassa?

Kyllä! Se on monien mielestä alentava termi. Itse en pidä sitä sellaisena. Mielestäni se on käypä termi kuvaamaan tietyn tyylistä, kevyttä naistenkirjallisuutta. Chick lit -termin alla on julkaistu paljon todella hyvää kirjallisuutta. Esimerkiksi Marian Keyes ja Jennifer Weiner onnistuvat sisällyttämään hauskoihin ja humoristisiin kirjoihinsa myös paljon yhteiskuntakritiikkiä.

4. Onko chick lit suosittu lajityyppi Etelä-Afrikassa? 

Chick litiä luetaan edelleen paljon, vaikkei se olekaan täällä enää yhtä suosittua kuin vielä 10 vuotta sitten. Eteläafrikkalaista chick litiä kirjoitetaan vain vähän, joten chick lit-addiktien on luettava pääasiassa ulkomaalaisia kirjoja. 

5. Mistä pidät eniten: chick litin, nuorille aikuisille suunnatun, vai aikuisille suunnatun kirjatun kirjoittamisesta?

Pidän eniten siitä, mitä olen milloinkin kirjoittamassa! Nuorille aikuisille kirjoittaminen ei ole minulle yhtä luontaista kuin monille muille kirjailijoille. Team Trinityn kirjoittamisesta pidin kyllä kovasti ja tulen todennäköisesti kirjoittamaan teini-ikäisestä Trinitystä vielä toisenkin kirjan.

6. Minkä parissa työskentelet nyt? Onko työn alla kenties Trinity-sarjan neljäs osa...?

Kirjoitan parhaillaan tarinaa äideistä ja tyttäristä yksityiskoulujen erittäin kilpailuhenkisessä maailmassa, jossa tunteet käyvät usein todella kuumina. Trinity-sarjaan tulee kyllä ehdottomasti jatkoa. Todennäköisesti jatkan suoraan siitä, mihin Team Trinity päättyi.

7. Entä tuletko joskus kirjoittamaan jatkoa myös Trinity on Airille, eli kirjoittamaan Trinityn aikuiselämästä?

Ehdottomasti! Tiedän jo täsmälleen, miten Trinityn ja hänen poikaystävänsä Faroukin suhde tulee kehittymään...

8. Ketkä ovat lempikirjailijoitasi chick litin saralla?

Marian Keyes, Sophie Kinsella, Carole Matthews, Jane Green ja Jennifer Weiner.

Kiitos haastattelusta!

Kiitos itsellesi, se oli ilo!

 

Suomessa Fiona Snyckersin kirjoja myyvät ainakin Adlibris ja cdon.com

Ladataan...

                               Kuva: Simon and Schuster

Iih! Ooh! Sain syyn julkaista ikikomean Rob Lowen kuvan blogissani! Jee! Sain nimittäin juuri tietää, että Rob Lowen iki-ihana omaeläkerta Stories I Only Tell My Friends saa jatkoa! 

Kahvi meinasi tosin mennä pahemman kerran väärään kurkkuun, kun näin kirjan kansikuvan. Se ei ole tietysti mikään ihme, mies kun ei varsinaisesti näkökenttää pilaa. Kahviin tukehtumisen syynä oli tällä kertaa kuitenkin kirjan nimi: Love Life

Mielessä pyöri villejä ajatuksia. Oliko naisia aikoinaan kasoittain kaatanut kasarikönsikäs kirjoittanut ihmissuhdeoppaan? Oliko vauhdikkaanlaisesta elämäntyylistään kuulu ex-hulivili päättänyt ryhtyä uudeksi Dr Philiksi ja paljastaa lukijoille toimivan rakkauselämän salaisuuden

Niin Monacon prinsessan, Madonnan, Winona Ryderin kuin Hugh Hefnerin puputyttöjenkin kanssa aikoinaan pelehtineellä näyttelijällä voisi kieltämättä olla aiheesta jos jonkinmoista vinkkiä, mutta tuota... jos ei nyt kuitenkaan?

Sain juotua kahvini rauhassa, kun paljastui, ettei Lowe pyri parisuhdeterapeutiksi tai jaa vinkkejä, vaan terapoi kirjassa lähinnä itseään. Eli kyseessä on tosiaan jatko-osa Rob Lowen parin vuoden takaiselle bestseller-omaelämäkerralle. Edeltäjänsä tavoin kakkososakin on kuulemma hauska, lämmin ja raadollisen totuudenmukainen. Eli juuri sellainen, ettei sitä malta odottaa!

Rob Lowe: Love Life (Simon and Schuster, 2014) ilmestyy 10. huhtikuuta. Watch this space. 

 

 

Ladataan...

Kuva: Modjadji Books

Suomessa ollaan chick litin saralla vielä aika untuvikkoja. Muualla maailmassa chick litiä on kuitenkin kirjoitettu jo...noh, maailman sivu. 

Etelä-Afrikan vastine Himoshoppaajalle on Fiona Snyckersin Trinity. Kirjasarjan päähenkilö on Trinity Luhabe, shoppailuhullu sinkkutyttö Johannesburgista. 

Mutta kun isä on ollut Nelson Mandelan vankilatoveri Robben Islandilla ja äiti valkoihoinen aktivisti rasisminvastaisessa taistelussa, ei Trinitynkään elämä ole ollut sieltä normaaleimmasta päästä. Isä on nimittäin sen tason kansallissankari, että hänet tunnistetaan missä vain. Isän lisäksi tunnistetaan myös tytär, ainakin heti kun hänen sukunimensä paljastuu.

Kirjasarjan ensimmäisessä osassa Trinity Rising parikymppinen Trinity lähtee opiskelemaan yliopistoon. Hän haluaisi viettää aivan normaalia opiskelijaelämää, mutta kuuluisan taustan vuoksi sulautuminen muiden joukkoon ei onnistukaan aivan tuosta vain. Säheltämiseen taipuvaista Trinityä kiinnostaisi lähinnä shoppailu ja komeat kundit, mutta opettajat tuntuvan odottavan suuren miehen tyttäreltä huomattavasti suurempia tekoja (kuten ehtimisen luennoille ajoissa).  

Trinity Rising on hauska, mukaansa tempaava kirja, johon eksoottinen tapahtumapaikka ja afrikaansinkieliset termit tuovat mukavasti tunnelmaa.

Sarjan toisessa osassa Trinity on Air Trinity on valmistunut yliopistosta ja etsii epätoivoisesti töitä Johannesburgista. Kun unelmatyöpaikka radio-ohjelmassa, ihana poikaystävä ja komea naapuri paljastuvat aivan muuksi kuin miltä ensikädeltä vaikuttaa, heittää Trinityn elämä kuperkeikkaa ja nainen tempautuu mukaan elämänsä seikkailuun.

Kirjasarjan ehdottomasti mielenkiintoisin osa on viime vuonna ilmestynyt Team Trinity. Se on kirjasarjan ensimmäinen, jossa käsitellään shoppailun ja treffailun lisäksi myös huomattavasti vakavampia teemoja, kuten rasismia ja Etelä-Afrikan historiaa. Ajallisesti kirja sijoittuu koko sarjan alkuun, eli Trinityn kouluaikaan eteläafrikkalaisessa sisäoppilaitoksessa. 

Trinityn vanhemmat lähtevät puoleksi vuodeksi ulkomaille maailmaa parantamaan. Siksi aikaa Trinity veljineen majoitetaan koulunsa asuntolaan. Ensi töikseen Trinity kohtaa asuntolassa valkoihoisen Jamesin, joka on rasisistisempi kuin yksikään Trinityn aikaisemmin tapaama ihminen. Jamesin asenteet ovat kuin peräisin vanhasta, apartheidin aikaisesta Etelä-Afrikasta. Trinityn nähdessään hän luulee tätä oitis siivoojaksi, mikä saa tytön tietysti raivoihinsa. Kovin retrostikin James pukeutuu, pojan vaatteet kun tuntuvat olevan suoraan 1950-luvulta. Ja miksi James häipyy aina kun Trinityn kaverit ovat paikalla?

Pian Trinity törmää unelmiensa mieheen, muutamaa vuotta itseään vanhempaan Zachiin. Ensin kaikki sujuu auvoisasti, mutta miksi normaalisti niin iloinen ja puhelias Trinity muuttuu pojan seurassa varjoksi omasta itsestään?

Fiona Snyckers käsittelee teinitytön maailmaa taitavasti ja mukaansatempaavasti. Läpi käydään niin ihastukset kuin itsetunto-ongelmat. Kaiken kruunaa salaperäisen koukuttava loppu, joka saa toivomaan mahdollisimman pikaista jatkoa!

Keitä siis itsellesi kannullinen rooibosia, leivo seuraksi melktert ja tempaudu mukaan Etelä-Afrikan Himoshoppaajan mielenkiintoiseen maailmaan! 

Fiona Snyckers: Team Trinity (Modjaji Books, 2013)

Fiona Snyckers: Trinity on Air (Jonathan Ball Publishers, 2010)

Fiona Snyckers: Trinity Rising (Jonathan Ball Publishers, 2008)

 

 

Ladataan...

Kuppikakut ja chick lit ovat jo vuosia sitten toisensa löytänyt parivaljakko. Mutta milloinkohan lumoavan suloiset macaron-leivonnaiset löytävät tiensä chick litiin? Nehän olisivat aivan lyömätön yhdistelmä!

Tiesitkö, että tänään vietetään Ranskassa "macaron-leivoksen päivää"? Tätä ihanaa herkuttelupäivää vietetään nyt jo yhdeksännen kerran. 

Päivän tarkoituksena on paitsi juhlia tätä ihanaa leivosta, myös tukea hyväntekeväisyystoimintaa. Maksamalla konditoriassa sopivaksi katsomansa summan, saa vapaavalintaisen macaron-leivonnaisen, jonka tuotto luovutetaan mukoviskidoosiyhdistykselle. (Mukoviskidoosi eli kystinen fibroosi on Ranskassa hyvin yleinen sairaus). Ranskassa macaron-päivän suosio kasvaa vuosi vuodelta ja konditorioiden eteen kerääntyy jonoja jo aamuvarhaisella. Tänä vuonna tapahtumaa onkin päätetty jatkaa sunnuntaille 23.3 asti.

Hienon päivän on ideoinut kukas muu kuin kaikkien konditorioiden kingi Pierre Hermé (jonka vatsaan olen kerran törmännyt juostessani myöhässä hänen kurssilleen, mutta eksyn aiheesta...). Kampanjaan osallistuu Ranskassa yli 80 konditoriaa ympäri maata. Macaron-päivänä on tarjolla vain tätä päivää varten räätälöityjä makuja ja rasioita. Juhlapäivän suosio on viime aikoina kasvanut niin, että tänä vuonna sitä vietetään Pierre Hermèn omissa myymälöissä sunnuntaihin 23.3 asti. Osallistua voi myös netissä. 

 

Mukoviskidoosi on Suomessa poikkeuksellisen harvinainen sairaus (sitä sairastaa alle 65 henkilöä). Mutta mikään ei tietenkään estä lahjoittamasta rahaa mille tahansa sopivaksi katsomalleen hyväntekeväisyyskohteelle, käväisemästä sitten kaupassa ostamassa rasiallisen (tai pari...) macaron-leivonnaisia ja nauttimasta niitä vaikkapa kera hyvän chick litin.

Jos haluat kokeilla leipoa macaron-leivoksia chick lit-tunnelmissa, erinomainen resepti löytyy Marian Keyesin leivontakirjasta Saved by Cake.

P.S. Miksi leivoksesta on päädytty käyttämään suomeksi monikkomuotoa?

 

                                                  Nämä maistuvat ihanilta monikossa. 

                                                 Kuva: Photorack

 

Ladataan...

                      Nykypäivän debytantit niiaavat kakulle. Juu.              Kuva: Photorack

Mummot ovat muotia! Tai milloinkas he eivät sitä olisi, mutta nyt seniorit ovat chic myös chick lit -kirjallisuudessa. Kyllä vain. Parin viime vuoden aikana on ilmestynyt runsaasti chick litiin luokiteltavia kirjoja, joissa tarinan varsinainen sankaritar on elegantti eläkeläinen.

Näissä romaaneissa liikutaan yleensä kahdessa tasossa: nykypäivässä ja seniorisankarittaren nuoruudessa. Nykypäivään sijoittuvissa jaksoissa vanhempi rouva kohtaa nuoremman naisen (lapsenlapsi, etäinen sukulainen, täysin uusi tuttavuus), joka saa tämän pikku hiljaa avautumaan salaperäisestä menneisyydestään. (Ehkä aivan yllättää ei ole, että seniorin menneisyyteen yleensä liittyy elämää suurempi, mutta sitten syystä tai toisesta menetetty rakkaus. Sitten jännitetään läpi kirjan, olisiko mahdollista saattaa nämä elämän traagisesti erottamat vielä kerran yhteen, vai onko jo liian myöhäistä, kun sitä ikääkin jo on).

Eräs kiehtovimmista tämän lajin kirjoista on Tasmina Perryn brittiaateliston debytanttiperinteestä kertova The Proposal. Debytantit olivat siis aatelisia nuoria naisia, jotka esiteltiin hovissa näiden aikuisuuden kynnyksellä. Esittelytilaisuus avasi Lontoon seurapiirikauden ja debytanteille se merkitsikin paitsi astumista Lontoon seurapiireihin, tilaisuutta napata itselleen mahdollisimman hyvä (lue: yläluokkainen) aviopuoliso. Debytanttiperinne lopettiin vuonna 1958 Kuningatar Elisabetin päätöksestä. The Proposalin päähenkilö, Georgia Hamilton, onkin debytantti juuri tätä viimeistä vuosikertaa. Ja kuten tämän lajityypin kirjoihin kuuluu, myös Georgian menneisyyteen kätkeytyy salaisuus. 

The Proposal on ajatuksia herättävä, hienostunut ja koukuttava kirja. Koskettavakin ja ainakin minä tirautin lopussa muutaman kyyneleen, joten ehkäpä nenäliinapakkauskin kannattaa viereen varata. 

Seniori-ikäisiä chick lit -sankarittaria löydät myös seuraavista kirjoista:

Jenny Colgan: Rosie Hopkins's Sweetshop of Dreams ja The Loveliest Chocolate Shop in Paris (varaa jälkimmäiseen paljon suklaata ja nenäliinapaketti)

Jojo Moyes: The Ship of Brides (perustuu tositapahtumiin)

Kahtleen Tessaro: The Perfume Collector (koukuttaa tarinan lisäksi hajuveden historialla)

Louise Walters: Mrs Sinclair's Suitcase 

Mary Simses: The Irresistible Blueberry Bakeshop & Café

Veronica Henry: A Night on the Orient Express

 

                           Tasmina Perry ei ole vielä seniori-ikäinen, mutta erittäin pätevä kirjailija kuitenkin.

                          Kuva: headline.co.uk

Pages