Ladataan...

Pidätkö keitoista? Entä julkkisten lempiruokaresepteistä? Silloin Marc Aulénin Sopat! saattaa olla keittokirja juuri sinulle. Siinä kun esitellään paitsi Aulénin omia, myös lukuisten julkkisten suosikkisoppia. Mukana on ohjeita niin Mikko Kuustoselta, Anna Puulta, Von Hertzenin veljeksiltä kuin monelta muultakin.

Helsinkiläinen ravintoloitsija ja kruunuhakalaisen Qulma-ravintolan perustaja Aulén ei ollut minulle tuttu hahmo entuudestaan. Niinpä kävin kurkkaamassa miehen kotisivuja ja yllätyin positiivisesti. Monessa liemessä keitetty Aulén kertoo siellä taustastaan rehellisesti ja mukaansatempaavasti. Jokainen "matkalaukkulapsi", eli lapsena vanhempiensa työn vuoksi ulkomailla asunut tunnistaa ravintoloitsijan lapsuudenkokemuksista taatusti itsensä, ainakin jossain määrin.

Itse en suuri keittojen ystävä ole, joten keittokirjan joka soppaan en aio lusikkaani pistää. Osa Sopat! -kirjan ohjeista kuulostaa kuitenkin niin houkuttelevilta, että täytyy kokeilla syntyykö usean kokin ohjeilla parempi vai pahempi soppa.

Mitä tuumaatte esimerkiksi tästä?

TOMAATTI-BATAATTISOPPA

1,5 litraa kasvis- tai kanalientä

1,1 kg kuorittua bataattia, reiluina paloina

1 reilu rkl raastettua inkivääriä

150 g sipulisuikaleita

1 reilu rkl basilikaa, kuivaa

0,7 dl sitruunamehua

1 reilu tl sambal oelek -tahnaa

10 g basilikaa (tuore)

1 dl semtanaa

3 dl tomaattimurskaa (purkista)

Keitä pehmeiksi kaikki ainekset paitsi tuore basilika, smetana ja tomaattimurska. Lisää sitten basilika ja smetana ja soseuta tasaiseksi. Lisää soseutuksen jälkeen tomaattimurska ja sekoita. Huom. älä soseuta tomaattimurskaa. Tällä tavalla keittoon jää kauniita punaisia pilkkuja.

Tarjoile tät soppaa vaikka savuporosuikaleiden, fetajuuston, vuohenjuuston, savukalan, savukyljen, paistettujen jyvien ja pähkinöiden, smetanan kanssa... Sopivien lisukkeiden lista on miltei loputon.

Tämä oiva keitto on niin hyvä sellaisenaa, että se on itsessään kuin juhla-ateria. Voit halutessasi laittaa ruokapöytään pikkukipoiissa lisukkeita, joilla vieraat voivat tuunata soppansa omanlaisiksiseen.

(Ohje Marc Aulénin kirjasta Sopat! Gummerus, 2014, julkaistu kustantajan luvalla)

Kirja on saatu kustantajalta arvostelukappaleena. 

 

Ladataan...

Muistattehan, että huomenna keskiviikkona on Kirjan ja ruusun päivä!

Oletteko jo pohtineet, minkä kirjan hankitte tänä vuonna rakkaalle toiselle puoliskollenne? 

Tämän vuoden Kirjan ja ruusun päivän kirjailija on Anna-Leena Härkönen. Hänen kirjansa Takana puhumisen taito saa siis huomenna kirjakaupasta kaupan päälle, kun ostaa minkä tahansa muun kirjan / mitä tahansa muita kirjoja 10 eurolla.

Härkösen teos on saatavilla vain Kirjan ja ruusun päivänä. Tämän jälkeen kirjaa ei saa mistään. 

Itse pohdiskelen edelleen, minkä kirjan huomenna miehelleni lahjoittaisin. Ja saanko itse ruusun...