Ladataan...

 

Kun olin ala-asteella, olin palavasti ihastunut poikaan, jonka kanssa en puhunut koko kouluaikana sanaakaan. Tästä vuosikausia kestäneestä mykkyydestä huolimatta välillämme vallitsi mielestäni sanaton yhteisymmärrys. Tiedättehän. Miehethän kun tunnetusti osaavat tulkita naisia pelkän katseen perusteella, eikö vain?

Vuosia sitten olin töissä kirjakaupassa, kun kassalle käveli hämmentävän tutun näköinen mies. Joka oli tosin huomattavasti kaljuuntunut ja tukevoitunut, mutta ei se mitään. Minuun iski paniikki. Menetin samalla kertaa niin puhe- kuin kuulokykyni, sillä tajusin, että nyt oli tosipaikka edessä: joutuisin ensimmäistä kertaa elämässäni todella sanomaan tälle ala-asteen keski-ikäistyneelle pikkupojalle jotain.

Saattoi olla, että hän kertoi olevansa tätä nykyä lentokapteeni ja kolmen lapsen isä. Saattoi hän kyllä sanoa jotain ihan mitä tahansa muutakin. Minä en  nimittäin kuullut mitään. Olin liian keskittynyt siihen, että saisin suustani ulos edes pari sanaa. Ne sanat olivat: "Ai jaa."

 Laura Taitin ja Jimmy Ricen kirjan The Best Thing That Never Happened To Me päähenkilöt Holly ja Alex tuntevat toisensa huomattavasti paremmin, sillä he ovat olleet parhaita ystäviä käytännössä koko elämänsä ajan. Tästä huolimatta he luulevat toisen ymmärtävän itseä paljon paremmin kuin tämä tosiassa tekeekään - vain puolikkaasta sanasta, ilmeestä tai eleestä. Ja voi mikä soppa siitä vuosikymmenien kuluessa syntyykään....

Aikuisuuden kynnyksellä elämä sitten heittää tämän pikkukaupungin parivaljakon eri teille, niin kuin elämällä tapana on. Monen käänteen kautta he päätyvät aikuisina samaan aikaan Lontooseen, jossa Holly on asustellut jo vuosia ja jossa Alex ei tunne yhtikäs ketään. Siitä alkaakin sellainen 'ympäri mennään, yhteen tullaan, vai tullaanko sittenkään?' -pyöritys, jossa lukija saa jännittää ihan kirjan loppusivuille asti, että miten tässä nyt oikein käy...

Kirjan ehdottomasti parasta ja yllättävintä antia on se, että sen ovat kirjoittaneet mies ja nainen yhdessä. Kirja kerrotaan vuoroin Hollyn, vuoroin Alexin näkökulmasta. Hollyn osuudet on kirjoittanut Laura Tait, Alexin Jimmy Rice. 

Kirjailijakaksikko kertoo suunnitteleensa yhdessä kirjan rakenteen ja kunkin luvun tapahtumat ennakkoon, mutta kirjoittaneensa sitten omat osuutensa  itsenäisesti. Niinpä tiukasta suunnittelusta huolimatta 'oma luku' saattoi kirjoitusprosessin aikana lähteä kulkemaan aivan omille teilleen. Silloin kirjailijat soittelivat toisilleen kysellen: "Tiedän, että suunnittelimme tämän luvun tapahtumat ennakkoon. Mutta jos Holly/Alex nyt tekeekin näin, sotkeeko se sinun viimeksi kirjoittamasi osuuden täysin?"

Nais-& miesnäkökulmien yhdistäminen sai kirjan tuntumaan jotenkin aidommalta ja raikkaammalta. Vaikutusta on varmasti myös sillä, että kirjailijat ovat tunteneet toisensa hyvin pitkään.

Uskoisin, että The Best Thing That Never Happened To Me on myös romaani, johon jokainen kolme-nelikymppinen pystyy samaistumaan ainakin jollain tasolla. Tokihan kirjasta tulee väkisin mieleen David Nichollsin Sinä päivänä, mutta itse kyllä tykkäsin tästä teoksesta huomattavasti enemmän, ehkä juuri siksi, että se oli paljon uskottavamman ja aidomman oloinen. 

Tästä kirjasta saisi myös aivan mahtavan elokuvan, ja jos näin kävisi, sille unelmaroolitus olisi tämä: 

Holly - Anne Hathaway 

Alex - Mathew Baynton (tuttu esimerkiksi sarjoista: The Wrong Mens/Väärät miehet, Spy - isä agenttina yms.)

Kev (Alexin paras kaveri) - James Corden (The Wrong Mens/Väärät miehet, Gavin & Stacey yms.)

 

 

Ladataan...

Tänä viikonloppuna moni onnekas Hollywood-tähti pohdiskelee jälleen minne hienon Oscar-pystinsä sijoittaisi.

Ja miten tämä kaikki liittyy kirjablogiin? No siten, että poikkeuksellisen monessa kategoriassa on tänä vuonna ehdolla kirjoihin perustuvia elokuvia ja niiden näyttelijöitä.

Parhaimman elokuvan kategoriassa sellaisia ovat esimerkiksi:

  • Theory of Everything, joka perustuu Stephen Hawkingin ex-puolison, Jane Hawkingiin kirjaan Traveling to Infinity
  • Imitation Game perustuu Andrew Hodgesin Alan Turingista kirjoittamaan elämäkertaan Alan Turing: The Enigma ja
  • American Sniper perustuu armeijan tarkka-ampuja Chris Kylen samannimiseen omaelämäkertaan.

Parhaan miesnäyttelijän Oscareita tavoittelevat näiden elokuvien pääosan esittäjät. Veikkaisin, että pystin vie huikaisevan hienoista roolisuorituksistaan joko Benedict Cumberbatch tai Eddie Redmayne. 

Parhaan naisnäyttelijän kategoriassa kirjoihin perustuvista elokuvista ovat ehdolla:

  • Julianne Moore elokuvassa Still Alice, joka perustuu Lisa Genovan samannimiseen romaaniin 
  • Rosamund Pike leffassa Gone Girl, joka perustuu Gillian Flynninin menestysromaaniin
  • Reese Witherspoon leffassa Wild, joka perustuu Cheryl Strayedin omaelämäkertaan. (Samasta elokuvasta on ehdolla myös parhaasta naissivuosasta kilvoitteleva Laura Dern).

Myös parhaasta animaatiosta kilvoitteleva Disneyn Big Hero 6 perustuu sekin kirjaan, eli amannimiseen sarjakuvaan.

Kirjoihin perustuvia ehdokkaita löytyy hyvin monesta muustakin kategoriasta, kuten äänityksestä (The Hobbit: The Battle of the Five Armies). 

Oletko jo lukenut Oscar-ehdokkaita? 

 

Ladataan...

Huomenna se taas koittaa, vuoden romanttisin päivä, eli iki-ihana Pyhän Valentinuksen päivä.

Meillä Suomessahan päivä on tosin "vesitetty" ystävänpäiväksi, eikä siinäkään toki mitään pahaa ole, ystävät ovat ihania. Silti olen vakaasti sitä mieltä, että olisi hienoa, jos 14.2 olisi meilläkin nimenomaan romanttinen päivä. 

Valentinuksen päivän kunniaksi päätin etsiä kirjahyllyni romanttisimman kirjan. Pitkällisen pohdinnan jälkeen päädyin kirjaan Love Letters of Great Men. Jos kirjan nimi kuulostaa tutulta, olet saattanut törmätä siihen Sinkkuelämää -leffassaKyllä vain, tämä on juuri se kirja, jota Carrrie luki Kiholle!

Kun miljoonat katsojat ryhtyivät kyselemään kirjaa kirjakaupoista, heille jouduttiin myymään ei oota - koska tällaista kirjaa ei todellisuudessa ollut olemassakaan. Kustantajat tajusivat tilaisuuteensa koittaneen ja pian innokkailla faneilla oli hyppysissään tämä MacMillanin julkaisema kirja. Kirja sisältää paitsi Carrien telkkarisarjassa siteeraamat kirjeet, myös Beethovenin kirjeen, josta Kiho lukee Carrielle otteen häissä.

Kirja sisältää rakkauskirjeitä suurmiehiltä laidasta laitaan. Mukana on lemmenlurituksia niin Napoleonilta, Darwinilta, Mozartilta kuin Mark Twainilta, näin muutamia mainitakseni. Ehdotonta Valentinuksen päivän kamaa siis!

Mikä on romanttisin sinun kirjahyllystäsi löytyvä kirja - tai romanttisin lukemasi kirja ylipäänsä?

 

Sydämellistä ystävänpäivää kaikille!

You - My Life - my All - farewell.

Oh, go on loving me - never misjudge the most faithful heart of your beloved

L

Ever mine.

Ever thine.

Ever ours.

- Ote Ludwig Van Beethovenin kirjeestä "Kuolemattomalle rakastetulleen" (jonka henkilöllisyys ei koskaan selvinnyt, sillä kirje ei lähtenyt koskaan matkaan, vaan löytyi säveltäjän lipaston laatikosta tämän kuoleman jälkeen).

The Love Letters of Great Men. Edited by Ursula Doyle  (MacMillan, 2008)

 

 

 

 

 

 

 

Ladataan...

 

 

Niin, kuten W.Somerset Maugham tuossa yllä toteaa, kirjan ainoa todellinen merkistyshän on vain ja ainostaan sillä, mitä se sisältöineen merkitsee juuri sinulle.

Eikä kirjan merkitystä tai sitä miksi joku tietty teos on juuri itselle niin tärkeä edes pysty aina muille - ainakaan järkisyillä - perustelemaan. Miksi joku ihana lastenkirja tuo kyyneleet silmiin vielä vuosikymmenten jälkeen? Tai miksi vaikkapa joku tietty chick lit -kirja on niin tärkeä, ettei se poistu kirjahyllystä kulumallakaan?

Toki kyse on paljolti siitä, miten kirjat on kirjoitettu ja mitä niissä tapahtuu, mutta kaiketi kuitenkin ennen kaikkea siitä, milloin ja missä olosuhteissa kyseiset kirjat on lukenut. Niihin liittyy paljon rakkaita muistoja - ne muistuttavat jostain tietystä elämänvaiheesta. 

 

Mitä kirjat merkitsevät sinulle? 

Entä miten paljon kirjavalintoihisi  tai  -makuusi - vaikuttavat Hesarin hehkutukset, netin napinat tai kenties se, että joku kriitikko kiroaa kirjan alimpaan helvettiin?

 

Ladataan...

Tämä viikko ei olisi paremmin voinut alkaa: aurinko hymyilee ja kaiken lisäksi sain Variety Show'n Marialta eilen ihanan Ilahduta bloggaajakaveria -haasteen (kiitos, Maria! :). Nyt on sitten minun vuoroni laittaa haaste eteenpäin. Haluaisin tietysti ilahduttaa teitä kaikkia, jotka blogiani luette!

Nyt haastan mukaan - ja toivon että haasteesta myös ilahtuu - Ilana

Tässä haasteen ilahduttavat säännöt: (alunperin Tipulassa-blogista) - Kirjoita blogiteksti, jossa kerrot haasteen säännöt ja haastat mukaan valitsemasi bloggaajat (päätät itse määrän). Jos haluat, ylläolevaa kuvaa saa vapaasti käyttää postauksessa! - Kun haastamasi bloggaaja lähtee mukaan ja julkaisee haastepostauksen blogissaan, laita ilahdutusasia vireille.Voit ilahduttaa bloggaajakaveria sinulle sopivimmalla tavalla esimerkiksi postittamalla hänelle kortin, kirjeen, pienen herkun tai jotain omatekemää. Ilahduttaa voit myös vaikkapa kommenttien tai sähköpostin välityksellä! - Voit tottakai ilahduttaa myös haasteessa jo mukana olevaa bloggaajakaveria, mutta silloin haastetun ei tarvitse enää itse haastaa uusia kirjoittajia. :)

Aurinkoista päivää kaikille! 

Pages