Ladataan...

                                    Kuva: Henry Wickham

 

OMG! OMG! OMG! OMG! *yrittää käyttäytyä kuin hillitty keski-ikäinen, mutta ei kykene, koska on Aivan Liian Innoissaan!!!!!!!!!!!*

IIK!!! IIK!!! IIIK! *yrittää malttaa olla hyppimättä ympäri huonetta riemusta hihkuen. Ei kykene, joten näpyttelee postauksen niin nopeasti kuin innosta tärisevillä sormillaan kykenee.*

Nimittäin.... TATTADADAA... Sophie Kinsellan iki-ihanan Himoshoppaajan jatko-osa, Shopaholic to the Rescue ilmestyy JO SYKSYLLÄ!!! Kyllä, tänä syksynä! (Mitä ilmeisemmin lokakuussa, ja alustavien tietojen mukaan peräti syntymäpäivänäni!) *luo Erittäin Merkitsevän katseen puolisoon. Luettelee lukuisia ihania tapahtumia, joita kirjailija järjesti viime vuonna New Yorkissa Himoshoppaaja-faneille. Mainitsee jotain siitä, miten sellaiseen pääseminen olisi unelmien syntymäpäivälahja. Huokaa varmuuden vuoksi dramaattisesti. Puoliso vaikuttaa kuuroutuneen äkillisesti.*

Muistattehan minkälaiseen cliffhangeriin edellinen osa,  Shopaholic to the Stars (Himoshoppaaja tähtien tiellä), jäi? Ilman mitään tietoa siitä, milloin tarina saisi jatkoa... Viimeisen sivun lupaus 'Becky will return soon' kun olisi voinut tarkoittaa ajallisesti ihan mitä tahansa. Itse veikkailin Beckyn seikkailuihin ainakin parin vuoden taukoa.

Ihan huippumahtavaa siis!!!  Kirjan ilmestymistä odotellessa voi virittäytyä tunnelmaan vaikkapa lukemalla Himoshoppaaja-sarjan vanhempia osia, tai tutustumalla Sophien kesäkuussa ilmestyneeseen YA-romaaniin Finding Audrey.

JIPPII JIPPII JIPPII JIPPII!!!!!!!!!!!!! *vakuuttelee innostuksensa olevan Täysin Normaalia*

 

Ladataan...

Kun shampoopullo lentää ikkunalaudalta komeassa kaaressa kärki edellä suoraan silmään, kun on ilman rillejä vessassa ja iskee nenänsä täysillä lavuaariin, kun kompastuu tiskikoneen auki olevaan kanteen ja kun iskee nenänsä uudestaan täysillä lavuariin, mieleen voi tulla, että voisi sitä vähemmänkin sählätä. Niinpä ilahduin ikihyviksi lukiessani Heli Laaksosen iki-ihanaa kirjaa Lähtisiks föli? Sillä tämä maan mainio murrerunoilija on mitä ilmeisemmin hänkin synnynnäinen sohlaaja! Sielunsisar! Haluaisikohan Heli liittyä kanssani Nimettömät Koheltajat Ry:hyn? Täältä löytyisi seuran perustaja ja puheenjohtaja.

Mutta vaikka et soheltaja olisikaan, niin Helin kirja on silti mitä oivallisinta luettavaa. Se houkuttelee jo aurinkoisen keltaisella kannellaan, jota koristavat Helin itsensä piirtämät hilpeät kuvat. Kansi on niin chick lit -tyyliin sopiva ja Heli säheltäessään niin chick lit -sankarittaren oloinen, että tekisi mieleni ristiä hänet Suomen chick lit -kuningattareksi, (joka on tietysti mitä suurin kunnia). 

Helin kirja on murteella kirjoitettua proosaa, jonka lukeminen vaati ainakin itseltäni vähän suurempaa keskittymistä ja sujui parhaiten muutama luku kerrallaan. Kirjassa Laaksonen kertoo muun muassa runokeikoistaan niin elävästi, että sellaisille tekisi nyt kovasti mieli! Tule Heli tänne "stariin", vaikka et niin kovasti tälle kaupungille lämpenekään!

Aidon chick lit -sankarittaren tavoin Heli pistää kirjassa itsensä täysillä likoon kertoessaan kommelluksistaan ja sattumuksistaan. Aivan mahtava oli saada olla mukana näissä tilanteissa. Synnynnäiselle sählääjälle mikään ei ole yhtä huojentavaa kuin lukea toisesta synnynnäisestä sählääjästä. (Helillä on mitä ilmeisemmin kutakuinkin yhtä hyvät suunnistustaidot kuin itselläni). Kamalaa oli kun tämä hyvän mielen kirja loppui, mutta onneksi Heliä voi seurata myös television Helil kyläs -sarjassa. 

Jos siis rakastat kirjoja, jotka tulvivat iloa, valoa, positiivista elämänasennetta sekä elämänfilosofiaa, ja haluat lisäksi päästä kurkistamaan erilaisiin tilaisuuksiin ja tilanteisiin, joihin Suomen tunnetuimpiin kuuluva runoilija keikkamatkoillaan joutuu, niin tämä kirja on ehdottomasti sinua varten. 

 

Heli Laaksonen: Lähtisik föli? (Otava, 2015)

P.S. Saakohan sellaista perunakuosista kangasta vielä jostain?

P.S. 2. Ihastuin Helin runoihin ensimmäistä kertaa kuullessani aikoinaan sanamaijan runon "Stari". Se nauratti niin, että oli pakko juosta välittömästi kirjakauppaan ostamaan Laaksosen runokokoelma Pulu uis. Kaivoin kirjan äsken hyllystäni, sillä halusin tarkistaa mikä vuosi olikaan kyseessä (muistoissani se oli "pari vuotta sitten"). Mutta niinpä vain selvisi, että oma painokseni on vuodelta 2001. Etusivulle olen kirjoittanut tyttönimeni (!!!) ja tekstin "helteinen heinäkuu 2001". Nyt siis tiedätte, että vuoden 2001 heinäkuussa oli helteistä. Tuli jotenkin hassu olo. No ei siitä helteestä, vaan siitä, miten erilaista elämäni oli silloin. Tuntuu merkilliseltä, että on ollut aika, jolloin en ollut tavannut miestäni vielä! Aika, jolloin en tiennyt hänen olemassaolostaan mitään (vaikka hän asui todellisuudessa kutakuinkin toisella puolella katua). Vuonna 2001 en tiennyt vielä yhtään mitä elämä toisi tullessaan. (Jos voisin palata ajassa taaksepäin, kävisin ehkä hieman rauhoittelemassa itseäni ja kertomassa, että kyllä kaikki järjestyy)

Muistatteko te, millainen oli teidän heinäkuunne vuonna 2001? 

 

 

Ladataan...

Nyt lukemani Mhairi McFarlanen Sinusta kaikki alkoi käsittelee koulukiusaamisesta jääneitä traumoja, eli aika äärimmäisen kaukana hömppäaiheesta sekin.

Anna Alessi on sanavalmis italialaisenglantilainen kolmekymppinen lontoolainen, joka rakastaa työtään yliopiston opettajana ja historian tutkijana, ja deittailee siinä sivussa netissä tapaamiaan, toinen toistaan omituisemmaksi osoittautuvia miekkosia. Annalla on kuitenkin traumaattinen menneisyys : hän on ollut lapsena koulukiusaamisen uhri.Tytön traumaattisimman nöyryytyksen maestrona toimi hänen suuri ihastuksensa James Fraser. Koulukiusaaminen ja nimenomaan tuo kyseinen tapahtuma ovat jättäneet Annaan syvät jäljet - siinä määrin, että hän on muuttanut aikuisena jopa etunimensä Aurelianasta Annaksi.

Eräänä päivänä Anna saa  toteutettavakseen unelmiensa työprojektin. Käy vain niin, että kaikista maailman ihmisistä koko planeetalla hän joutuu työskentelemään kenenkäs muun kuin James Fraserin kanssa. Mutta vastoin Annan odotuksia mies onkin kohtelias, hauska ja ystävällinen. Vai esittääkö hän vain?

Kirjaa lukiessa tulee pohdittua monenlaisia asioita. Voiko ihminen todella muuttua? Antaisitko sinä aikuisena anteeksi ihmiselle, joka on kohdellut sinua lapsena todella julmasti?

Kirja myös naurattaa, sillä Annan ja Jamesin välinen dialogi on todella lennokasta ja Anna on muutenkin aivan mainio hahmo: sanavalmis, sarkastinen ja sukkela. Täydellinen chick lit -sankaritar, siis. James on puolestaan hurmaava sankari, jonka hulvaton huumorintaju kirvoitti ainakin minussa monet hyvät naurut. Oman lisänsä lukijan naurunpyrskähdyksiin tuo murhanhimoinen Luthor-kissa. Olisin tykännyt kirjasta kovastikin, mutta jostain syystä sen loppu tällä kertaa ärsytti. Ehkä siksi, että päähenkilö on suurimman osan tarinasta niin itsenäinen, että olisin suonut hänen olevan itsenäinen loppuun asti.

Kirjaa on kutsuttu julkisuudessa "älylliseksi chick litiksi". Määritelmä on mielestäni siinä mielessä älytön, että sellaistahan tyylipuhdas, "aito" chick lit on. Älyllistä. (Jos siis luet kirjaa, joka ei sisällä älyllistä huumoria, et lue chick litiä, vaan jotain muuta.)

Luin tämän kirjan ensimmäisen kerran pari vuotta sitten englanniksi. Nyt ilmestyneestä suomennoksesta on kohkattu julkisuudessa kovasti, lähinnä suomentajille siitä tarjotun huonon palkkion vuoksi. Palkkioon en voi ottaa kantaa, kun en tiedä mitä tästä lopulta on maksettu. Kiireen tuntu käännöksessä sen sijaan paikoitellen on. Osa tekstistä on käännetty liian sanasta sanaan, jolloin se ei tietenkään toimi, eivätkä vitsit aukea. Chick lit on myös kuulua siitä, että makuuhuonemambasta puhutaan yleensä melko epäsuorasti, jos ollenkaan. Niinpä suomennoksen suorasukaiset "panna" ja "naida" -ilmaisut tökkäävät väkisin silmään ja rikkovat kirjan tyylin. Kyllähän suomenkielestäkin löytyisi vaikka millä mitalla humoristisiakin kiertoilmaisuja samalle asialle. Vai eikö? Tässä kohdin olisin todella toivonut, että suomentaja olisi, öh, pannut parastaan (no pun intended). Myös muita termivalintoja olisi voinut miettiä tarkemmin, sillä nyt suomennos saa paikoitellen alkuperäistä "kioskiromantillisemman" sävyn. Kritiikistä huolimatta Sinusta kaikki alkoi on mitä mainiointa kesälukemista ja ensimmäinen chick lit -suomennos, jonka jaksoin lukea sen loppuun asti.

Luitpa kirjan sitten suomeksi tai englanniksi, toivotan sinulle mukavia lukuhetkiä ja ihanaa juhannusta!

Mhairi McFarlane: Here's Looking At You (Harper Collins, 2013)

Suomennos: Sinusta kaikki alkoi (Harper Collins, 2015)

Ladataan...

Tittididii.. *astuu kuvitteelliselle lavalle kuvitteellisessa Oscar-palkintojenjako tyylisessä iltapuvussaan aplodien saattelemana*...

Harper Collins Nordicin & Tuhat ja yksi kirjaa -blogin chick lit -arvonnan voittajat ovat nyt selvillä! *yleisö taputtaa hurmioituneena, lähinnä koska upeaakin upeampi iltapuku ja aivan läkähdyttävän ihanat Minna Parikan kengät tekevät heihin niin suuren vaikutuksen. Odottaa hetken taputusten päättymistä, aloittaa sitten kuvitteellista kuohuviinilasiaan kohottaen puheen teleprompterista lukien*

"Kiitos teille kaikille ihanille blogini lukijoille arvontaan osallistumisesta! Teillä oli aivan ihania perusteluita sille, miksi juuri teidän pitäisi voittaa chick litiä. Koska olisin mieluusti lähettänyt McFarlanen romaanin Sinusta kaikki alkoi kaikille vastanneille, mutta kirjoja oli vain kaksi, minun ei auttanut muu kuin järjestää virallinen arvontatilaisuus, jonka puolueettomana valvojana toimi erittäin puolueeton puolisoni. Kirjoitin siis nimenne lapuille, jotka sijoitin mitä hienoimpaan arvontakulhoon:

 

Sieltä nostin sitten kaksi lappua *jännitys tiivistyy* ...

Ja niin kävi, että tällä kertaa chick litistä pääsevät  nauttimaan...

Kristaliini! *kohottaa Kristaliinille kuvitteellisen kuohuviinilasin ja toivottaa tälle ruhtinaallisesti onnea ja aivan ihania lukuhetkiä*

ja...

KV! *kohottaa KV:lle kuvitteellisen kuohuviinilasin ja toivottaa ihanaa ja mahdollisimman rentoututtavaa pientä kesälomahetkeä parvekkeella auringon paistaessa!*

Paljon paljon onnea voittajille ja sydämelliset kiitokset kaikille osallistumisesta sekä ihanista kommenteista!" *pyyhkii liikuttuneena kyyneleitään, kuvitteellinen yleisö vilkuilee toisiinsa kiusaantuneina ja toivoo bloggaajan poistuvan lavalta mahdollisimman pikaisesti. Kun joku yrittää ohjata bloggaajan kohteliaasti pois lavalta, tämä tajuaa unohtaneensa sanoa jotain tärkeää. Kipittää takaisin lavalle.*

Voisivatko voittajat ottaa minuun yhteyttä kirjan postittamista varten? *Kiittää, kumartaa ja poistuu sitten ripeästi lavalta, kompastuen viime hetkessä hameenhelmoihiinsa*

Ladataan...

 

Harper Collins Nordicin ihkaensimmäinen suomennos ilmestyy tänään, maanantaina 1.6. 2015! Ja mikä parasta, kirja on chick litiä! *tanssii kuvitteellisissa Minna Parikan kengissään ja kohottaa yhtä kuvitteellisen kuohuviinilasillisen!*

Kyseessä on siis bestseller-kirjailija Mhairi McFarlanen esikoisteos Sinusta kaikki alkoi (Here's Looking At You). 

Anna Alessi haaveilee mukavasta miehestä, jonka kanssa käydä syvällisiä keskusteluja ja jakaa harlekiinimaisia hetkiä. Mutta miten käy kun Annan elämään ilmestyvä mies onkin muuan James Fraser, eli sama tyyppi, joka nöyryytti häntä aikoinaan perin pohjaisesti koulussa? 

Kirja-arvio ilmestyy blogiini lähipäivinä, mutta nyt juuri sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus voittaa tämän mainion kirjan suomennos itsellesi! Harper Collins Nordic haluaa nimittäin ilahduttaa Tuhat ja yksi kirjaa -blogin lukijoita lahjoittamalla minulle 2 kappaletta kyseistä kirjaa arvottavaksi! Voit osallistua arvontaan kertomalla kommentissa minkä takia juuri sinun pitäisi voittaa tämä kirja. Muista myös meilata minulle sähköpostiosoitteesi, jotta saan sinuun tarvittaessa yhteyden. Arvonta alkaa NYT ja päättyy torstaina 4.6. klo 18.00. Onnea arvontaan!