Ladataan...

 

 

Oletko Cumberbitch, Cumberperson tai ehkä sittenkin Benedict Cumberbatchiä hieman hillitymmin - siis ihan puhtaasti vain hänen mielettömän lahjakkuutensa takia - ihaileva henkilö?

Kuuluitpa mihin tahansa yllä olevista ryhmistä (tosin paljastettakoon sen verran, että kahdessa ensimmäisessä on kyse tasmälleen samasta asiasta, eli näyttelijän megafaneista, joiden mies itse toivoisi  nimittävän  itseään mieluummin personiksi tai monikossa peopleksi...),, suosittelen sinulle lämpimästi Minervan julkaisemaa & toimittaja Nick Goodallin kirjoittamaa kirjaa Benedict Cumberbatch - henkilökuva

Tunnustan avoimesti, että kun Cumberbatchin elämäkertoja alkoi ensimmäisen kerran ilmestyä markkinoille, suhtauduin niihin vähän huvittuneesti. Mieshän on syntynyt vasta vuonna 1976, for god's sake! Miten niin nuoresta kaverista voi kirjoittaa elämäkerran? Minerva on  kuitenkin nimennyt teoksensa nerokkaasti henkilökuvaksi. Ja sellaisenhan voi toki kirjoittaa ihan minkä ikäisestä ihmisestä vain! Etenkin kun on kyse Cumberbatchistä, joka on kokenut nuoreen ikäänsä nähden Todella Paljon.

Tiesitkö, että hän on ollut kolme kerta todella lähellä kuolla? Kirja alkaa aivan huikealla kuvauksella tilanteesta, johon näyttelijä joutui vuosikymmen sitten, ja josta hän on pystynyt puhumaan kunnolla vasta aivan viime vuosina. Kaikessa karmivuudessaan - Cumberbatch oli todella lähellä päästä hengestään - tilanne sisälsi myös täysin surrealistien hetken, jolle ei voi olla naurattamatta. (Tämän enempää en paljasta...)

Entä tiesitkö, että Cumberbatch koki "kummallisen" sukunimensä itse esteeksi uralleen, ja päätti aloittaa näyttelijän töiden etsinnän alun perin aivan toisella nimellä? 

Tiesitkö mitkä olivat Cumberbatchin varsinaiset syyt tehdä orjakauppaa käsittelevät elokuvat Amazing Grace ja 12 Years A Slave?

Entä tiesitkö näytteljän olevan etäistä sukua Englannin kuningas Rikhard III:lle, ja pitäneen tästä syystä puheen kyseisen hallitsijan hautajaisissa? (Rikhard III on siis se 1400-luvulla elänyt kuningas, jonka luut löytyivät sattumalta parkkipaikan alta vuonna 2012, kuten suomentaja käännökseen lisäämässään huomautuksessa muistuttaa.)

Jos olet Cumberbitch ei kun -person, todennäköisesti tiesit. Meille hieman vähemmän hysteerisille faneille  Goodalllin kirja tarjoaa vastaukset paitsi näihin kysymyksiin,  myös valtavasti muuta tietoa, joka valottaa hienosti tämän aivan poikkeuksellisen lahjakkaan näyttelijän elämää. Ehdotonta plussaa ovat vauvakuva sekä liitteet Cumberbatchin kirjan kirjoittamiseen mennessä tekemistä elokuva-, televisio-, radio- ja teatterirooleista. 

Nick Goodall: Benedict Cumberbatch - Henkilökuva (Minerva, 2016). Suomentanut: Jere Saarainen.

P.S. Jos pidit Eddie Redmaynen tulkinnasta Stephen Hawkingina, kehotan ehdottomasti etsimään käsiin BBC:n televisiodraaman Hawking. Benedict Cumberbatch päihittää Redmaynen mennen tullen, sanoisin.

 

 

 

 

 

 

Ladataan...

 

Pyöryttävän ihanaa. Eilen Bruce Springsteen ilmoitti julkaisevansa OMAELÄMÄKERTANSA tämän vuoden syyskuussa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! *pyörtyy lattialle, virkoaa sitten* Heti perään iki-ihana Otava tiedotti kirjan suomennoksen ilmestyvän samana päivänä eli 27.9 Ilkka Rekiaron käännöksenä. *pyörtyy uudestaan*

Suurimmalle osalle faneista sekä kirja- ja musiikki-ihmisistä tämä on tietenkin jo ihan kirjaimellisesti eilisen uutisia, mutta pakkohan tätä oli päästä omassakin blogissa hehkuttamaan, sillä niin tärkeästä asiasta on kysymys.

Pomo on kirjoittanut Born to Run -nimistä omaelämäkertaansa kaikessa hiljaisuudessa vuodesta 2009. Kirjan kustannusoikeudet on tässä vaiheessa myyty jo yhdeksään maahan.

IIK IIIK IIK! Monelle fanille Pomon omaelämäkerta on aika lähellä unelmien täyttymystä. Hienompaa kuin päästä lukemaan Brucen omia ajatuksia elämästään olisi vain se, että pääsisi jälleen kerran häneen konserttiinsa, minkä puolestaan kruunaisi vain se, että pääsisi tanssimaan hänen kanssaan lavalle. Jälkimmäisestä olen unelmoinut "vain" lapsesta saakka. Kun näin Dancing in the Darkin videon ensimmäisen kerran, olin täysin myyty. Siinä Pomo nostaa yleistöstä nuoren tytön tanssimaan kanssaan. Voi sitä pettymystä, kun myöhemmin selvisi, että kohtaus olikin lavastettu, ja että tyttö olikin sittemmin Frendit- sarjan Monicana mainetta niittänyt näyttelijä Courtney Cox.

Mutta kuten kaikki Pomon keikoilla olleet tai niitä vaikkapa taltiointeina katsoneet tietävät, vahinko on korjattu vuosikymmenien mittaan moninkertaisesti, ja tätä nykyä laulaja nostaa aina jonkun onnekkaan naisen kanssaan tanssimaan biisin aikana. Naisten ikähaarukka onkin sitten vaihdellut pikkutytöistä eläkeläisiin. 

Bruce Springsteen on tällä hetkellä jälleen maailmankiertueella, mutta ei ole näillä näkymin tulossa Suomeen. Koko eilinen aamu meni siinä, kun yritin saada meille lippuja Dublinin-konserttiin. Kerran sainkin ne jo varaukseen, mutta sitten jotain meni pieleen, ja kun seuraavan kerran pääsin läpi, keikka oli - tietysti - myyty loppuun *itkee katkerana*. Niin että kuinkas saataisiin Pomo taas Suomeen? Miten, miten, miten? Kaikki neuvot otetaan ilolla vastaan. Twitterissä meillä on jo kirjailija Andy Millerin kanssa kova yritys päällä saada Bruce sekä Suomeen että Englantiin. Jos kukaan keksii mitään toimivampaa keinoa, kerrottehan kommenttikentässä! *anelee epätoivoisena*

Ja jos jostain syystä ette tiedä, miten käsittämättömän ihana ja hieno tunnelma Bruce Springsteenin konserteissa on - ja miten ihanaa hänen kanssaan olisi tanssia minkä ikäisenä hyvänsä - niin tässä pienet tyylinäytteet laulajan tämän vuoden Pohjois-Amerikan-kiertueelta. Konserteissa on tapana, että fanit ovat rustailleet biisitoiveitaan mitä näyttävämpiin kyltteihin. Mitä persoonallisempi toive, sitä todennäköisemmin se toteutetaan. Alla olevassa videossa torontolainen fani on kirjoittanut kylttiinsä "tanssisitko 88-vuotiaan äitini kanssa?" Ja kuinkas sitten käykään....

Tässä vielä toinen maistiainen New Jerseyn konsertista, jota katsoessa hyvä mieli on taattu! 

 

 

Bruce Springsteen: Born to Run (Simon & Schuster) ilmestyy 27.9. 2016

Otavan suomennos ilmestyy samana päivänä. Kirjan suomentaa Ilkka Rekiaro.

 

 

 

 

Ladataan...

Voi tuhannen ja yksi kirjaa, miten hiljaista blogissani on ollut viime aikoina... Noh, nyt korjailen asian muutaman uutisen kera, jotka toivottavasti piristävät ainakin chick lit -fanien mieltä. Tässä siis ihan teitä silmällä pitäen:

  • Jojo Moyesin bestsellerin Me Before You (Kerro minulle jotain hyvää) elokuvaversio saa ensi-iltansa Britanniassa 3. kesäkuuta. *hyppii riemusta* Elokuvan traileri julkaistiin eilen. Jos et ole sitä vielä nähnyt, kurkkaapa tuosta alta.

 Kirjojen leffaversioiden ongelma on tietysti aina se, että kun on ensin lukenut kirjan, on luonut hahmoista tietyn kuvan omassa päässään. Mutta eikö trailerista päätellen Will olekin ihan Will ja Lou ilmiselvä Lou...?  Louisaa esittää Game of Thronesista tuttu Emilia Clarke, Williä Pirates of the Caribbeanista ja Nälkäpelistä tuttu Sam Claflin. Louisan siskoa näyttelee Dr Whosta tuttu Jenna Coleman. Leffassa nähdään myös Downton Abbeyn Bates eli Brendan Coyle, mutta hänen rooliaan ei ole vielä paljastettu. Veikkaisinpa, että miekkonen saattaisi hyvinkin esittää Louisan isää.

Jos ihan totta puhutaan, intooni sekoittuu ripaus kauhua, sillä chick lit -kirjojen filmatisoinnit eivät ole olleet tunnetusti sieltä parhaimmasta           päästä. Kaikki muistavat varmasti edelleen kammottavan Himoshoppaaja -tekeleen, jolla ei ollut kirjojen kanssa yhtikäs mitään tekemistä.*värisee kauhusta*. Cecelia Ahernin huippusuositun Sateenkaaren tuolla puolen -romaanin valkokangasversio Love, Rosie ei puolestaan tullut Suomessa koskaan edes leffateattereihin. Liekö päätynyt täällä edes dvd-levitykseen, en tiedä.

Pidetään siis peukkuja Me Before Youn puolesta! Kommentoikaa kirjan lukeneet, mitä tykkäätte trailerista. Joko kaivetaan nenäliinapaketit esiin?

  • Marian Keyesin uusin kirja, Making It Up As I Go Along, ilmestyy 11. helmikuuta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Marianin kotimaassa Irlannissa kirja kirja ilmestyi jo tämän viikon maanantaina. *sigh*  Kyseessä ei tällä kertaa ole romaani, vaan Under the Duvet'n (Peiton alla) ja sen jatko-osan Further Under The Duvet -kirjojen kaltainen kokoelma Marianin näkemyksiä ja kokemuksia elämästä. Kieli pitkällä täällä jo odotellaan!

Jos sinulla muuten on enää pienintäkään epäilystä siitä, että chick lit olisi pikkutytöille kirjoitettua hömppäkirjallisuutta, niin katsopa alta, mitä sanottavaa Marian Keyesillä on aiheesta. Kirjailijahan on julkisesti vastustanut termiä juuri syystä, että lajityyppi ymmärretään niin usein niin väärin. On totta, että joukkoon mahtuu ihan hirveästi hirveää moskaa, enkä itse jaksa jauhaa aiheesta enää enempää, joten siteeraan mieluummin asiantuntijaa, eli Mariania itseään. Norjalais-ruotsalaisessa Skavlan -keskusteluohjelmassa hän nimittäin toteaa, että chick lit on genre, "jota naiset kirjoittajat naisille naisista". Tuon osuvammin ei lajityyppiä voi kuvata.

Ohjelmassa keskustellaan myös monista muista aiheista laidasta laitaan, kuten Marianin kokemuksista vieroitushoidosta, pohjoismaisten rikossarjojen fanittamisesta sekä siitä, miten ihastunut hän on Gudrun Sjödenin vaatteisiin. Vieraana ovat myös Solsidanista tuttu Felix Herngren sekä Agnes Kittelsen, jota Marian kovasti ihailee. 

 

  • Last but not least, supersuositun ja pitkään ehdottomiin suosikkeihini kuuluneen skotlantilaisen Jenny Colganin uusin romaani The Little Shop of Happy Ever After ilmestyy sekin helmikuussa, 11.2, eli samana päivänä kuin Marian Keyesin uutuus! On siis kaksin verroin kivaa odotettavaa.

Olin pitkään ihmetellyt ja harmitellut, miksei skotlantilainen Colgan juurikaan sijoittanut kirjojaan upeaan kotimaahansa. Mutta nyt pitkäaikainen odotukseni palkitaan, sillä hänen uusin kirjansa tapahtuu Skotlannin ylämailla. 

Täytyy kuitenkin tunnustaa, että olen joutunut jättämään Jenny Colganin pari edellistä teosta kesken niiden (liiallisen) naiviuden takia. Jotenkin kirjailijan edellisissä kirjoissa leipomon keittiössä ja päähenkilön tiskialtaassa läpsytellyt lunni vain oli minulle liikaa. Älkää ymmärtäkö väärin. Lunneissa ei ole mitään vikaa, päinvastoin. Ei niin, että olisin yhtäkään tavannut. Kuvissa suloisilta näyttävät. Mutta ne kuuluvat luontoon, eivät leipomon keittiöön. Saati tiskialtaaseen, jossa lunnin läpsyttelyn jälkeen tiskataan omat tiskit.)

Tällä kertaa mukana ei ole lunnia, vaan koira, joten enköhän minä selviä. Kirjan teemat ainakin kuulostavat hurmaavilta (vaikka tällaisia Little Shop of sitä sun tätä nimisiä kirjoja onkin nähty chick lit- markkinoilla jo enemmän kuin tarpeeksi).  Romaani käsittelee kuulemma pääasiassa kirjoja, lukemista ja sitä, miten nämä asiat voivat parantaa elämänlaatua. Lisäksi se kertoo muuttamisesta ja siitä, millaista on aloittaa elämänsä alusta aivan uudessa paikassa. Sen perusteella mitä kirjasta tiedän, päähenkilö perustaa Skotlannin ylämailla kiertelevän kirjakauppabussin.