Terveempi suu suukotteluun

Olen kahden viikon ajan testaillut Urtekramin vege hammastahnaa. Tiedän jo nyt, että tykkään tuotteesta ja aion ehdottomasti siirtyä luonnollisiin ja muovittomiin hammastahnoihin mutta yksi asia kuitenkin mietityttää, toimiiko ne oikeasti pitkällä juoksulla? Fluoriton hammastahna ihmetyttää ajatuksena. Fluorin sanotaan estävän karieksen sekä reikien syntyä ja se on kuitenkin poistettu tästä tahnasta? Tai ainakin tämmöisessä luulossa olen elänyt, että fluori on jotenkin ”must” -aine. Ei kai auta kuin käyttää ja palata asiaan puolen vuoden päästä kertoen, millaiseen kuntoon olen hampaani saanut. Urtekram on tuotemerkkinä kuitenkin hyvin tuttu ja hammastahnaa olen kaupassa hipelöinyt useammankin kerran. Omaan makuun tahna on todella mieto joka on suuri plussa. Liian vahvat ja ”hapokkaat” hammastahnat saavat suun rakkuloille ja silmäni vuotamaan. Itse päädyin tähän lasten tahnaan ajatellen, että tuttifrutilla ei voi mennä mönkään. Makuja on useita, ainakin lähikaupastani löytyy Eucalyptus sekä Strong Mint. Seuraavaksi jokin niistä, aikuisempaan makuun.

Humble Brushiin vaihdoin hammastahnan kaveriksi, yritän pikkuhiljaa vähentää muovin kulutusta arjestani, niikuin olen puhunut. Humble Brushin varsi on Bambusta ja toimii aivan normaalin hammasharjan tavoin. Hammasharja on myös 100% biohajoava. Bambu kasvaa nopeasti, eikä sen kasvatukseen tarvita lannoitteita tai torjunta-aineita. Bambu on luonnostaan bakteereita hylkivä. Humble Brushin puut tulevat metsistä ilman pandoja, lapsityövoima on kielletty ja työntekijät saavat kohtuulliset palkat. Käyttöikää luvataan 6kk mutta en ole ihan varma haluanko käyttää samaa hammasharjaa puolen vuoden ajan. Harjaspää on tehty nylonista ilman BPA:ta eli Bisfenoli A:ta. BPA:n on todettu vaikuttavan hormonitoimintaan, immunijärjestelmään ja aiheuttavan erektiohäiriöitä. Suomessa Bisfenoli-A on hyväksytty käytettäväksi elintarvikemuovin raaka-aineena. Lisää haitallisista ainesosista voit lukaista Are You Nuts? sekä Diy deodorantti -postauksistani.

Käsihammasharjat eivät tutkitusti ole niin puhdistavia kuin sähköhammasharjat. Uskon kuitenkin, että hyvällä hammashygienialla ja aktiivisilla hammastarkastuksilla voidaan päästä samaan lopputulokseen. Tutkimukset ovat kuitenkin tehty pelkästään verraten sähköhammasharjaa sekä käsihammasharjaa. Jos lisätään aamu- sekä iltarutiineihin hammaslanka sekä suuvedet, pääsemme jo todella hyviin lukemiin. Myös oikeaoppisella käsihammasharjan käytöllä on pitkälti suuri vaikutus. Puhumattakaan tietysti kaiken sokerin, limsojen ja muiden herkkujen karsimisesta arjestamme.

Elina Hytösen blogista: ”Pahimmat hammastahnat sisältävät fluoria eli natriumfluoridia, alumiiniteollisuuden jätettä. Jo hyvin pienet määrät fluoria aiheuttavat aivoissa muutoksia. Nämä ilmenevät älykkysosamäärän alentumisena ja oppimisvaikeuksina, ylivilkkautena ja muina käytöshäiriöinä ja motorisina häiriöinä, kuten raajojen spasmeina ja liikkeiden dysfunktioina (Fluoride, 1975, Townsend Letter for Doctors, 1996).” Olen pian menossa hammastarkastukseen josta saan lähtökohdan hampaiden hyvinvoinnilleni ja syyn tarkastella tätä fluoritonta hammastahnaa hieman tarkemmin. Jossain on uutisoitu fluorittoman hammastahnan vaaroista pelotellen reikiintymisellä ja toisaalla taas sanotaan fluorin olevan myrkyllisempää kuin lyijy ja vain hiukan vähemmän myrkyllistä kuin arsenikki. Jos näistä saa valita niin valitsen mielummin pelon hampaiden reikiintymisestä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *